Suntem și pe

ECONOMIE

PIB a crescut în primul semestru cu cu 4,6% pe seria brută

CECCAR FM

Publicat

pe

În trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creștere cu 4,4% pe seria brută și cu 4,5% pe seria ajustată sezonier, față de același interval din anul 2018, a anunțat astăzi Institutul Național de Statistică (INS). În semestrul I 2019, PIB a crescut, comparativ cu semestrul I 2018, cu 4,6% pe seria brută și cu 4,7% pe seria ajustată sezonier.

Potrivit INS, seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul II 2019, nefiind, însă, înregistrate diferențe semnificative față de varianta provizorie (1) publicată la 6 septembrie a.c.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul II 2019 a fost de 256,018 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 1,0% față de trimestrul I 2019 și cu 4,5% față de trimestrul II 2018.

Produsul intern brut estimat pentru semestrul I 2019 a fost de 507,133 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 4,7% față de semestrul I 2018.

PIB estimat pentru trimestrul II 2019 a fost de 239,807 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 4,4% față de trimestrul II 2018. PIB estimat pentru semestrul I 2019 a fost de 440,191 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 4,6% față de semestrul I 2018.

În ceea ce privește contribuția categoriilor de resurse la modificarea PIB, INS precizează că, față de varianta provizorie (1), în trimestrul II 2019, dinamica PIB și a valorii adăugate brute nu au înregistrat modificări; volumul impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 0,8 puncte procentuale. Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în:  Construcții (-0,8 puncte procentuale); ▪ Comerț cu amănuntul și ridicata; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (-0,2 puncte procentuale).

Din punctul de vedere al utilizării, modificări semnificative ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: ▪ Cheltuiala pentru consumul final al administrațiilor publice, de la +0,3% la +2,0%, ca urmare a majorării volumului său de la 101,6% la 111,6%; ▪ Formarea brută de capital fix, de la +3,7% la 3,9%, ca urmare a creșterii volumului său de la 118,0% la 118,9%.

ECONOMIE

Un sat din trei are zone cu semnal slab sau inexistent la Internet

CECCAR FM

Publicat

pe

Aproape o treime dintre satele din România (31%) au zone cu semnalul slab, foarte slab și/sau inexistent de Internet, arată un studiu realizat de Fundația World Vision România, citat de Agerpres. „În această perioadă, din ce în ce mai multe localități trec în scenarii care presupun susținerea cursurilor online, însă școala online este în continuare o utopie pentru elevii din mediul rural din România”, scriu realizatorii cercetării.

Conform studiului, 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la școala online în prima perioadă a pandemiei, iar explicațiile sunt multiple: pe lângă imposibilitatea pentru familiile din mediul rural cu un venit mic de a asigura un dispozitiv pentru toți copiii, pentru elevii de la sate apare și provocarea unei conexiuni bune la Internet.

De asemenea, peste 61% dintre cele 87 de comune din șase județe în care activează World Vision România (Iași, Vaslui, Dolj, Ialomița, Vâlcea și Cluj) au în componență sate cu zone cu semnalul slab sau inexistent. Astfel, din totalul celor 313 de sate în care organizația derulează proiecte și sprijină copii din medii vulnerabile, peste 31% au zone cu semnalul slab, foarte slab și/sau inexistent. Cu toate acestea, reprezentanții organizației susțin faptul că Internetul nu lipsește cu desăvârșire în mediul rural. „În aproape toate satele și comunele există zone cu semnal la telefon și internet foarte bun, în general în jurul instituțiilor publice: primărie, școală. Însă, cu cât te îndepărtezi de acestea, cu atât semnalul este mai slab”, menționează sursa citată.

Continuare

ECONOMIE

Numărul insolvențelor a scăzut cu peste 9% în primele nouă luni

CECCAR FM

Publicat

pe

Numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență a scăzut cu 9,13% în primele nouă luni din 2020, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 4.029 insolvențe, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), informează Agerpres. Cele mai multe firme și PFA-uri intrate în insolvență au fost înregistrate în București, respectiv 882, în creștere cu 15,14% față de perioada ianuarie-septembrie 2019. Pe locurile următoare în ierarhia insolvențelor se află județele Bihor – cu 279 de insolvențe (-22,07%), Constanța – 240 (+9,59%) și Cluj – 235 (+35,06%).

Pe domenii de activitate, în primele nouă luni, cel mai mare număr de insolvențe s-a înregistrat în comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 1.190 (-14,08%), urmat de construcții – 646 (-2,56%) și industria prelucrătoare – 478 (-8,95%).

În septembrie au fost înregistrate 453 de insolvențe, cele mai multe în București – 117, și în Cluj – 29, Constanța – 28 și Bihor – 23.

Continuare

ECONOMIE

Băncile au înăsprit accesul la creditare din cauza temerilor legate de pandemie

CECCAR FM

Publicat

pe

Instituțiile financiare din zona euro au redus accesul companiilor la credite în trimestrul trei din 2020, iar tendința este de înăsprire suplimentară, deoarece sunt din ce în ce mai îngrijorate de creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus pe plan global, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, preluată de Agerpres. În timp ce guvernele reintroduc restricțiile, temerile băncilor sunt legate de sporirea riscului de creditare.

Înăsprirea accesului la împrumuturi ar putea afecta creșterea economică în zona euro, ceea ce ar putea forța BCE să adopte noi măsuri de stimulare pentru ca firmele să beneficieze de lichidități până sunt ridicate restricțiile, posibil în 2021, când ar putea apărea vaccinuri anti-Covid-19.

„Pentru trimestrul patru din 2020, băncile se așteaptă să continue înăsprirea standardelor de creditare pentru companii, reflectând temerile că redresarea economiei în unele sectoare rămâne vulnerabilă, precum și incertitudinile privind prelungirea măsurilor de sprijin”, se arată în raportul BCE.

Deja băncile au redus accesul la credite în trimestrul trei din 2020 și au vândut împrumuturi cu marje mai ridicate, apreciază instituția.

Restricțiile încă nu afectează cererea, datele sugerând că firmele vor accepta condițiile mai dure în schimbul banilor.

Împrumuturile acordate în septembrie companiilor non-financiare au urcat cu 7,1%, un nivel nemodificat din iunie, și aproape de creșterea de 7,3% din mai. Creditele acordate gospodăriilor au crescut cu 3,1% în septembrie, față de un avans de 3% luna precedentă.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending