Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Topul Național al Firmelor Private din România, ediția a XXVII-a – 30 de ani de libertate antreprenorială

Radio CECCAR FM

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a organizat vineri, 8 noiembrie a.c., cea de-a XXVII-a ediție a Topului Național al Firmelor Private din România, cel mai mare eveniment de recunoaștere a meritelor antreprenorilor prin promovarea celor mai performante întreprinderi din țară. Manifestarea s-a desfășurat sub semnul marcării a 30 de ani de libertate antreprenorială în țara noastră. În cadrul acestei manifestări sunt premiate, anual, companiile românești care au înregistrat rezultate notabile, aducând valoare adăugată în comunitățile în care își desfășoară activitatea și la scara întregii economii românești.

La eveniment au participat peste 400 de persoane, fiind premiate aproximativ 150 de companii situate pe primele locuri în clasamentul general la nivel național, clasamentul național pe domenii de activitate – cod CAEN și clasamentul județean. S-au acordat, de asemenea, o serie de premii speciale

CECCAR – care este partener tradițional al acestor manifestări – a fost reprezentat de președintele Consiliului superior, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil, și președintele Consiliului Filialei CECCAR București, Aurel Andrei.

În deschiderea evenimentului au fost adresate mesaje pentru mediul de afaceri de Florin Jianu, președintele CNIPMMR, Klaus Werner Iohannis, președintele României, și prim-ministrul Ludovic Orban.

În cuvântul său, Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a subliniat importanța evenimentului și a prezentat cele cinci priorități ale Consiliului pentru perioada actuală: „1) debirocratizarea, pentru simplificarea vieții IMM-urilor; 2) identificarea unui mecanism profesionist pentru stabilirea salariului minim care să crească pe criterii obiective; 3) întoarcerea românilor plecați pentru profesionalizarea și asigurarea forței de muncă; 4) Tech-Digitalizare; 5) menținerea tinerilor absolvenți în țară”.

Premierea companiilor din Top a avut la bază următoarele criterii: performanță globală, productivitate, cifră de afaceri și profit brut. Bilanțul total al firmelor participante a fost de aproximativ 11 miliarde de lei – cifra de afaceri, 1 miliard de lei – profit brut și peste 36.000 de salariați.

Președintele Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, a înmânat, alături de directorul Direcției IMM a CEC Bank, Doina Topală, premiile pentru Performanță Globală

În cuvântul său, președintele CECCAR a subliniat că, atunci când vorbim despre rolul antreprenorilor la dezvoltarea țării, nu putem să o facem fără să relevăm o perioadă de mare succes din acest punct de vedere, respectiv cea interbelică, care oferă multe de învățat atât antreprenorilor, cât și decidenților în domeniul politicilor publice. Atunci, ca, de altfel, și astăzi, profesionistul contabil a fost alături de antreprenori, profesia fiind reglementată în anul 1921. „Am avut – și noi – propria contribuție la succesul dezvoltării economice a României interbelice”, a remarcat președintele Consiliului superior al CECCAR. În ceea ce privește perioada actuală, CECCAR s-a afirmat ca un partener constant al organizației patronale reprezentative a întreprinzătorilor, CNIPMMR, fapt care certifică „relația de simbioză dintre profesionistul contabil și antreprenor”.

Prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova a adus la cunoștința participanților faptul că, de la 1 octombrie, CECCAR este membru al Grupului de experți în materie de TVA al Comisiei Europene, grup care consiliază Executivul comunitar în toate deciziile cu incidență în acest domeniu, apreciind că, la nivelul politicilor UE, există o viziune pe această temă, se discută despre găsirea unor scheme în care GAP-ul de TVA să fie cât mai mic, avându-se în vedere noile modele de business care sunt implementate. Implicarea CECCAR în această activitate este o bună oportunitate și pentru a se face auzită vocea antreprenorilor din România, precum și a reprezentanților țării noastre, la nivelul UE. În acest context, președintele Robert-Aurelian Șova a adresat CNIPMMR invitația de a se alătura grupului constituit la nivelul CECCAR în care urmează să se dezbată proiectele de modificare a reglementărilor UE în materie de TVA.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 4 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 4 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 4 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 4 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 5 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum o zi

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending