Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Ziua Națională a Contabilului Român: Contabilul, pregătit pentru viitor

La mulți ani tuturor profesioniștilor contabili!

CECCAR FM

Publicat

pe

Luni, 13 iulie 2020, cu un an înaintea împlinirii unui secol de la reglementarea profesiei în țara noastră, CECCAR a sărbătorit cea de-a XVI-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român. Astfel, 2020 reprezintă al 16-lea an în care evenimentul aduce în prim-plan profesia contabilă din țara noastră, subliniind din nou importanța acesteia pentru mediul economic, pentru întreaga societate.

Principalul eveniment consacrat Zilei Naționale a Contabilului Român, cu tema „Contabilul, pregătit pentru viitor”, fiind transmis în premieră live pe ceccartv.ro.

Manifestarea a fost deschisă de președintele Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil.

Sub deviza Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, și secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, au dezbătut pe larg tema Contabilul, pregătit pentru viitor, relevând bogatele tradiții ale profesiei contabile din țara noastră, precum și principalele preocupări, actuale și de perspectivă, sub impactul pandemiei de COVID-19, accentul fiind pus pe modalitățile practice de a se răspunde eficient, prioritar, la cerințele specifice erei digitale.

Ziua Națională a Contabilului Român este sărbătorită în întreaga țară, de către toate filialele CECCAR, manifestările reliefând, la rândul lor, recunoașterea economico-socială a rolului de primă dimensiune al organizației noastre profesionale în dezbaterea și soluționarea marilor și complexelor probleme cu care se confruntă societatea românească, în ansamblul ei.

Cu acest prilej, au fost anunțate rezultatele deosebite obținute la nivel național de companii și persoane fizice membre ale CECCAR.

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 11 octombrie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

136 de state au ajuns la un acord privind un nou cadru general pentru impozitarea corporativă internațională

Vineri, 8 octombrie, 136 de state din cele 140 membre ale Cadrului incluziv OECD/G20 (IF) privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS) au ajuns la un acord final referitor la un nou cadru general pentru reforma fiscală internațională. În cele din urmă, toate statele UE membre ale Cadrului incluziv s-au alăturat acordului. Irlanda și Estonia s-au alăturat joi, 7 octombrie, iar Ungaria și-a anunțat decizia vineri, 8 octombrie. Kenya, Nigeria, Pakistan și Sri Lanka nu s-au alăturat încă acordului. Acesta actualizează Declarația din iulie semnată de 134 de state, iar în cadrul Anexei conține un Plan detaliat de implementare pentru a asigura o implementare eficientă începând cu 2023 a soluției pe doi piloni. Valoarea profitului rezidual care urma să fie alocat jurisdicțiilor în baza Pilonului I a rămas un subiect deschis pentru dezbatere în iulie, fiind convenită acum la procentul de 25%. Și rata impozitării minime în baza Pilonului II a fost stabilită la 15%, în vreme ce în iulie discuțiile se purtau în jurul unui nivel de „cel puțin 15%”. Se preconizează că acordul va fi susținut de miniștrii de finanțe G20 în cadrul întâlnirii de pe 13 octombrie de la Washington, înainte de aprobarea finală a liderilor G20 de la Roma programată pentru sfârșitul lunii.

„Pandora Papers”: noi dezvăluiri privind evitarea obligațiilor fiscale

Duminică, 3 octombrie, investigația „Pandora Papers” condusă de Consorțiul internațional pentru jurnalism de investigație (ICIJ) a dezvăluit peste 29.000 de companii offshore și a indicat activități de evaziune fiscală întreprinse de mii de persoane, inclusiv numeroși lideri politici precum prim-ministrul ceh, Andrej Babiš, președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, și ministrul de finanțe olandez, Wopke Hoekstra. Investigația „Pandora Papers”, bazată pe 11,9 milioane de evidențe provenind de la 14 surse care furnizează servicii în cel puțin 38 de jurisdicții, este mai amplă decât investigațiile „Panama Papers” din 2016 și „Paradise Papers” din 2017. Miercuri, 6 octombrie, europarlamentarii au susținut în plenul Parlamentului European o dezbatere referitoare la acest nou scandal. În cadrul dezbaterii, comisarul european pentru impozitare Paolo Gentiloni a declarat că CE pregătește noi inițiative, inclusiv o propunere legislativă înainte de sfârșitul anului pentru a trata utilizarea abuzivă a companiilor paravan, precum și o inițiativă referitoare la publicarea ratelor de impozitare reale plătite de multinaționale. Europarlamentarii și-au arătat indignarea față de acest nou scandal, exprimându-și regretul că cei care ar trebui să lupte împotriva evitării obligațiilor fiscale sunt, în prea multe cazuri, ei înșiși vinovați de aceste practici.

UE actualizează lista neagră a paradisurilor fiscale

Consiliul ECOFIN a decis marți, 5 octombrie, să elimine oficial Anguilla, Dominica și Seychelles de pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante pe chestiuni de fiscalitate. Samoa Americană, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane și Vanuatu vor rămâne pe lista neagră. Această revizuire suplimentară a liste negre a UE în mijlocul scandalului „Pandora Papers” a declanșat un amplu val de critici. Deși Turcia nu a îndeplinit toate dispozițiile stabilite de Consiliul ECOFIN în februarie anul acesta, ea rămâne pe lista gri a jurisdicțiilor cu riscuri fiscale, dar care s-au angajat să ia măsuri corective. Austria, Cipru, Danemarca și Grecia au transmis prin intermediul unei declarații că vor accepta această decizie pentru a nu sabota actualizarea listei, dar așteaptă progrese rapide și vizibile din partea Turciei.

Apel pentru rescrierea Codului de conduită european în domeniul impozitării întreprinderilor

În timpul ședinței plenare a Parlamentul European de joi, 7 octombrie, s-a adoptat cu 506 voturi pentru, 81 împotrivă și 99 de abțineri, un raport întocmit de eurodeputata Aurore Lalucq (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Franța) reprezentând un apel la o reformă integrală a Codului de conduită european în domeniul impozitării întreprinderilor, un instrument utilizat pentru a trata competiția dăunătoare din domeniul fiscal. Aurore Lalucq susține că este urgent ca domeniul de aplicare, criteriile și guvernanța Codului de conduită să fie revizuite. De asemenea, raportul proiectează un plan detaliat pentru elaborarea unui „Cadru privind angajamentele fiscale agresive și ratele reduse de impozitare” (FATAL) care, în cele din urmă, să înlocuiască actualul Cod de conduită.

Curtea Europeană de Justiție decide asupra speței fiscale din Spania

Curtea Europeană de Justiție (ECJ) a hotărât miercuri, 6 octombrie, că CE a declarat în mod justificat că regimul spaniol care acorda scutiri de taxe companiilor care achiziționează acțiuni în străinătate este ilegal. În 2009 și 2011 Comisia a solicitat Spaniei să elimine această schemă care permitea companiilor spaniole să dobândească acționariat în alte întreprinderi europene pentru a elimina parte din prețul plătit. În 2014, Tribunalul UE a anulat decizia Comisiei deoarece a constatat că regimul spaniol nu îndeplinește condițiile necesare ca o măsură să fie declarată „ajutor ilegal de stat”. Curtea Europeană de Justiție a anulat decizia Tribunalului UE în 2016, clarificând în noua hotărâre conceptul de „selectivitate”. „Simplul fapt că acea măsură este de natură generală, de aceasta putând beneficia a priori toate [companiile] care fac obiectul impozitării corporative, în funcție de măsura în care acestea desfășoară sau nu anumite tranzacții, nu înseamnă că aceasta nu poate fi selectivă”, a declarat ECJ.

Au fost desemnați raportorii ECON pentru dosarele AML

Comisia ECON a Parlamentului European a distribuit funcțiile de raportori pentru dosarele de combatere a spălării banilor (AML) incluse în Pachetul prezentat în iulie de Comisia Europeană. Luis Garicano (Partidul Renew Europe, Spania) va conduce negocierile Parlamentului European privind viitoarea autoritate pentru combaterea spălării banilor (AMLA). Ernest Urtasun (Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Spania) se va ocupa de redactarea unei opinii pentru Comisia LIBE cu privire la elaborarea măsurilor legate de prezentările de informații privind combaterea spălării banilor aferente tranzacționării activelor digitale, iar Eero Heinäluoma (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Finlanda) va fi responsabil pentru redactarea unei opinii pentru Comisia LIBE referitoare la viitoarele norme AML.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Ghid de reziliență în afaceri. Documentul elaborat de Fundația Camerei de Comerț a SUA

Învață cum să îți protejezi afacerea înainte de producerea unui dezastru.

CECCAR FM

Publicat

pe

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România vine în sprijinul mediului de afaceri și al tuturor antreprenorilor din România și pune la dispoziția acestora în limba română Programul Resilience in Box care se bazează pe cele mai bune practici și are scopul de a pregăti începătorii în domeniul rezilienței în afaceri. Întreprinderile mici sunt deopotrivă foarte vulnerabile și lipsite de resurse adecvate care să le permită să ia măsuri pregătitoare.

Aceste resurse vă vor îndruma compania în abordarea problemelor legate de pregătire, asigurând flexibilitatea necesară pentru a face față posibilelor întreruperi ale activității.

Programul Resilience in a Box este un parteneriat de cooperare între Fundația UPS, Forumul Economic Mondial (WEF), CENACED, Fundația Camerei de Comerț a SUA și Grupul de lucru pentru setul de instrumente pentru întreprinderile rezistente la dezastre (DRB).

Instrumentele Resilience in a Box sunt proiectate pentru a facilita îmbunătățirea rezilienței în toate întreprinderile – chiar și în cele fără cunoștințe sau experiență în gestionarea dezastrelor.

Utilizând acest Ghid de reziliență în afaceri puteți începe să tratați vulnerabilitățile din cele șase sectoare esențiale care pot genera perturbări și pierderi pentru întreprinderile voastre. Activitățile voastre vor fi ghidate prin completarea de liste de verificare, formulare și foi de lucru care să vă ajute să identificați acele riscuri, să le stabiliți prioritatea și să le minimizați.

Încurajăm utilizatorii să folosească acest instrument împreună cu Lista de verificare pentru pregătirea întreprinderilor și Top 20 de sfaturi pentru pregătirea întreprinderii

Documentele menționate din programul Resilience in a Box sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR la secțiunea Publicații-Organisme internaționale-Alte documente de interes.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Accountancy Europe: Viitorul digital al IMM-urilor și rolul contabililor în acest proces

CECCAR FM

Publicat

pe

CECCAR, în calitate de membru al Accountancy Europe, este la curent cu preocupările la nivel european legate de inovare și digitalizare și pune la dispoziția membrilor și tuturor părților interesate un document adresat factorilor de decizie și nu numai pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine modul în care contabilii pot ajuta IMM-urile în ce privește digitalizarea.

Publicația Viitorul digital al IMM-urilor. Care este rolul contabililor? explică importanța digitalizării IMM-urilor, modul în care profesioniștii contabili pot ajuta întreprinderile mici și mijlocii în acest proces și, nu în ultimul rând, modul în care decidenții politici naționali și europeni pot sprijini digitalizarea IMM-urilor.  

Pandemia de COVID-19 a demonstrat importanța digitalizării companiilor în eficientizarea și diversificarea acestora pentru a face față provocărilor economice și sociale pe care le poate genera o criză. Luând în considerare cele aproximativ 23 de milioane până la 25 de milioane de IMM-uri despre care se crede că își desfășoară activitatea la nivel european, multe dintre acestea nu dispun de oportunități de digitalizare.

Potrivit unui sondaj realizat de Accountancy Europe, există un număr mare de obstacole în calea digitalizării IMM-urilor. Cu toate acestea, companiile pot conta pe contabilii lor. Documentul prezintă detaliat cum pot contabilii sprijini procesul de digitalizare. Prin vasta lor experiență în domeniul funcționării întreprinderilor, aceștia înțeleg fundamentele unui viitor ecosistem complet digital.

Digitalizarea întreprinderilor mici și mijlocii poate atenua, de asemenea, riscurile privind solvabilitatea printr-o prognoză mai bună referitoare la date, precum și prin utilizarea unei evidențe automate și centralizate a acestora.

În document, Accountancy Europe prezintă cititorilor serie de recomandări care vin în sprijinul întregului ecosistem al IMM-urilor pentru a promova digitalizarea companiilor.

Publicația Viitorul digital al IMM-urilor. Care este rolul contabililor? este disponibilă în limba română pe site-ul CECCAR, la secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Alte documente de interes.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://5.154.233.5:8000/