Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Seminar DG TAXUD: Raportarea TVA bazată pe tranzacții și facturarea electronică: oportunități și provocări

Deși cele mai recente studii cu privire la deficitul de TVA arată o îmbunătățire a colectării, există în continuare pierderi mari de venituri din acest impozit în Uniunea Europeană, o parte semnificativă fiind cauzată de frauda transfrontalieră.

CECCAR FM

Publicat

pe

Deși cele mai recente studii cu privire la deficitul de TVA arată o îmbunătățire a colectării, există în continuare pierderi mari de venituri din acest impozit în Uniunea Europeană, o parte semnificativă fiind cauzată de frauda transfrontalieră. Deși Comisia Europeană a propus o reformă generală a sistemului de TVA pentru taxarea operațiunilor cu bunuri între statele membre în scopul reducerii fraudei, trebuie avute în vedere, de asemenea, și măsuri de creștere a colectării acestei taxe. Printre măsurile adoptate în ultimii ani de statele membre pentru îmbunătățirea colectării se află și raportarea bazată pe tranzacții, menită să ofere mai rapid autorităților informații mai detaliate despre operațiunile derulate de plătitorii de TVA, contribuind astfel la reacția mai rapidă la apariția fraudelor și reprezentând o măsură preventivă. În contextul evoluției tehnologiei, aceasta poate reprezenta o modalitate de automatizare a raportării în materie de TVA. Nu trebuie să pierdem din vedere însă faptul că această obligație de raportare poate reprezenta o povară suplimentară pentru persoanele impozabile care trebuie să transmită informații către autorități. Mai mult decât atât, fiecare stat membru a implementat un format diferit al sistemului de raportare, creând dificultăți suplimentare pentru companiile ce derulează tranzacții transfrontaliere, care au, dintr-odată, multiple obligații de raportare.

În acest context, în perioada 23-25 septembrie 2020, Direcția Generală de Impozitare și Uniune Vamală (Directorate-General for Taxation and the Customs Union – DG TAXUD) din cadrul Comisiei Europene a organizat un seminar cu tema Raportarea TVA bazată pe tranzacții și facturarea electronică: oportunități și provocări (Transaction based VAT reporting and e-invoicing: Opportunities and challenges), la care a participat și reprezentantul CECCAR în grupul de TVA Expert, conf. univ. dr. Adriana Florina Popa.

Scopul acestui eveniment a fost de a facilita schimbul de experiență între statele membre și de a analiza diversele modalități de raportare bazată pe tranzacții (transactions based reporting – TBR), văzută ca o opțiune de îmbunătățire a colectării de TVA, atât în cazul operațiunilor interne, cât și al celor intracomunitare. Dezbaterile au avut în vedere sistemele TBR actuale implementate în mai multe state membre, după cum se reflectă în raportul Raportările în materie de TVA – implementarea în statele membre UE, elaborat de Grupul de proiect Fiscalis 0741, și sistemul definitiv de TVA.

În cele trei zile de dezbateri au avut loc prezentări în plen cu privire la modelele existente de raportare a tranzacțiilor în diferite state membre și discuții referitoare la experiența reprezentanților mediului de afaceri în ceea ce privește această obligativitate de transmitere a informațiilor. Au avut loc, de asemenea, și discuții în grupuri restrânse având la bază întrebări comune referitoare la modalități de elaborare a informațiilor și efectele lor în scopul identificării celor mai fezabile scenarii de utilizare a raportării bazate pe tranzacții în sistemul de TVA, pe baza opiniilor autorităților statelor membre, dar și a mediului de afaceri.

Reprezentanți ai unor state membre au prezentat propriile mecanisme adoptate la nivel național de colectare a informațiilor în materie de TVA și de validare a acestora, precum Italia (E-invoicing system, Sistema di Interscambio), Spania (SII – The immediate supply of information system), Portugalia (E-Fatura System), Ungaria (Online invoicing system) sau Estonia (VAT listings).

Au fost avute în vedere atât avantajele, cât și dezavantajele implementării acestei modalități electronice de raportare. În ciuda dezavantajelor identificate – eforturile de implementare; costurile crescute pentru administrațiile fiscale, dar și pentru afaceri; riscul ca reducerea poverii birocratice să întârzie să apară; lipsa utilizării unei facturări electronice structurate sau securitatea datelor –, discuțiile au arătat că există factori ce determină o raportare mai detaliată și mai frecventă, printre care se numără reducerea fraudei, diminuarea poverii administrative, modernizarea administrării TVA, construirea unui sistem de TVA pregătit pentru viitor și efectele reglementărilor și cerințelor naționale. În condițiile în care modelele de afaceri și tehnologia se dezvoltă, mai putem vorbi oare în continuare de pix și hârtie? Sistemele noastre naționale de raportare pot face față schimbărilor în modelele de afaceri și în sistemul de TVA? Acestea trebuie create și adaptate pentru trecut, prezent și viitor. Acestea au fost câteva dintre subiectele dezbătute în cadrul seminarului.

Opinia generală a participanților la evenimentul amintit a fost că armonizarea este necesară în scopul construirii unui sistem de TVA eficient. Lipsa de coordonare a inițiativelor subminează dezvoltarea actuală a sistemului comun de TVA.

Utilizarea tehnologiei TBR are și avantajul de a oferi plătitorului de TVA dovada transportului în relația cu autoritățile fiscale și, de asemenea, acesta poate beneficia de o rambursare mai rapidă a taxei. De asemenea, acest sistem de raportare ar putea ajuta întreprinderile să corecteze posibilele greșeli comise în declarația de TVA, dacă administrațiile fiscale le pun la dispoziție datele furnizate de alte persoane impozabile.

Referitor la securitatea datelor, participanții au convenit că acestea trebuie oferite la cerere, iar pentru o comunicare integrată și inteligibilă în cadrul statelor membre datele raportate ar trebui să fie comune. În același timp, raportarea în timp real este văzută ca fiind benefică atât pentru autoritățile fiscale, cât și pentru afaceri, deoarece elimină dublarea cerințelor de raportare și informațiile inutile, reduce acțiunile de control fiscal, oferă mai multă certitudine fiscală cu privire la contribuabili și facilitează o analiză rapidă de risc. Raportarea în timp real poate permite autorităților fiscale să își utilizeze eficient resursele în identificarea contribuabililor evazioniști. Prin urmare, aceasta devine un instrument care crește rezistența la fraudă a sistemului actual de TVA, fără să implice o povară excesivă pentru persoanele impozabile. Mai mult, acest mod de raportare este văzut și ca un instrument ce ar putea fi utilizat și în sistemul definitiv de TVA, ceea ce ar demonta unele preocupări referitoare la faptul că acesta ar concentra răspunderea asupra comercianților care nu sunt stabiliți în statul membru de impozitare.

Potrivit lui Kristian Koktvedgaard (Business Europe), „armonizarea cere să ne respectăm și să ne înțelegem unii pe ceilalți și mediile din care provenim, dar și să învățăm unii de la alții, să înțelegem impactul în alte domenii, de exemplu, să fim deschiși la minte și să încercăm să ne punem în locul celorlalți”.

PROFESIA CONTABILĂ

Capital: România și SUA își unesc forțele pentru a transforma lumea contabilă. Interviu cu Robert-Aurelian Șova, purtător de cuvânt al CECCAR, vicepreședinte al Consiliului superior

CECCAR FM

Publicat

pe

Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al Consiliului superior al CECCAR și purtător de cuvânt, a oferit un interviu publicației Capital în care a vorbit despre parteneriatul dintre România și Statele Unite ale Americii (SUA), cel care are puterea de a transforma lumea contabilă.

Capital: Recent, profesia contabilă din România a încheiat un parteneriat cu organismul profesional reprezentativ din SUA. Ce presupune acest parteneriat?

Robert-Aurelian Șova: Această colaborare cu AICPA (American Institute of Certified Public Accountants) & CIMA (The Chartered Institute of Management Accountants), împreună reprezentând Association of International Certified Professional Accountants, a început încă de anul trecut. Cunoscute fiind bunele practici din SUA în ceea ce privește contabilitatea criminalistică, am considerat oportun schimbul de bune practici și transferul de know-how în acest domeniu.

De altfel, așa a început colaborarea dintre CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România) și organismul profesional din Statele Unite. Cu sprijinul lor, CECCAR va lansa în curând standardul profesional și programul de specializare în contabilitatea criminalistică.

Am trecut deja la nivelul următor și am semnat un acord de colaborare ce susține dezvoltarea profesională continuă și performanța în afaceri, o cooperare win-win ce poate transforma lumea contabilă într-un loc mai inteligent și mai eficient, favorabil unei economii reziliente.

Acest parteneriat a venit, de altfel, pe fondul creșterii cererii de profesioniști în domeniul financiar-contabil ce dețin un set extins de competențe, inclusiv gândire strategică și abilități digitale.

Interviul integral este disponibil pe site-ul Capital.ro.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a solicitat ANAF prorogarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale

CECCAR FM

Publicat

pe

Având în vedere disfuncționalitățile sistemului informatic al  Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din ultima perioadă, ce conduc la imposibilitatea respectării termenelor de depunere a declarațiilor fiscale și a situațiilor financiare anuale, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a solicitat autorității fiscale prorogarea termenelor de 25, respectiv 30 mai 2023 pentru depunerea acestora.

De asemenea, CECCAR, ca reprezentant al celor peste 35.000 de liber-profesioniști contabili, a solicitat să nu li se aplice contribuabililor sancțiunile prevăzute de lege pentru depășirea termenelor legale de depunere a declarațiilor corespunzătoare.

Având în vedere faptul că nerespectarea termenelor amintite are la bază motive independente de voința profesioniștilor contabili, a contribuabililor, ne exprimăm încrederea că ANAF va identifica și implementa soluția legală potrivită, în interes public. Considerăm că această situație se încadrează în prevederile art. 78 alin. (1) din Codul de procedură fiscală.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

AICPA & CIMA semnează acord de colaborare cu organismul care conduce profesia contabilă din România – CECCAR

Împreună, organizațiile își propun să sprijine profesia din domeniul financiar-contabil și să creeze o rezervă de viitori lideri financiari pentru piață

CECCAR FM

Publicat

pe

Mai 2023, București – AICPA® & CIMA®, împreună Association of International Certified Professional Accountants, au semnat un acord de colaborare cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) pentru a oferi profesioniștilor din domeniul financiar-contabil din România abilitățile și mentalitatea de care au nevoie pentru a conduce performanța în afaceri, pentru a ghida luarea deciziilor strategice și pentru a construi cariere de succes.

Acest parteneriat este primul de acest gen între AICPA & CIMA și CECCAR, subliniind cererea tot mai mare de profesioniști din domeniul financiar-contabil, cu un set extins de competențe, care include gândirea strategică, parteneriatele de afaceri și competențele digitale. Prin intermediul acordului, membrii CECCAR vor fi eligibili pentru a accesa oferta AICPA & CIMA Continuing Professional Development (CPD). În lunile următoare, cele două organizații vor explora, de asemenea, oportunități de a lucra mai strâns în domenii precum leadership și evenimente.

Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte CECCAR, a declarat: „CECCAR este cea mai mare organizație profesională de contabili din Europa de Sud-Est. Cu o istorie de peste 100 de ani, ne valorificăm tradițiile și experiența pentru a ne pregăti și a ne adapta pentru viitor. Astăzi, distrugerea creativă și transformarea digitală afectează întreprinderile și economia ca un tsunami. Ca facilitatori de afaceri, contabilii sunt parte a soluției. În acest context, CECCAR și AICPA & CIMA, într-o cooperare reciproc avantajoasă, pot transforma lumea contabilă într-un loc mai inteligent și mai eficient pentru clienți și companii.”

Jakub Bejnarowicz, Director Regional pentru Europa în cadrul AICPA & CIMA, împreună Association of International Certified Professional Accountants, a declarat: „Sunt încântat că ne consolidăm relația cu CECCAR prin intermediul acestui nou acord. Acesta este un parteneriat istoric pentru dezvoltarea viitorului finanțelor în România și marchează un reper important în avansarea operațiunilor AICPA & CIMA în Europa. Cred că această colaborare va juca un rol-cheie în creșterea recunoașterii certificării în contabilitatea managerială în România și va oferi actualilor și viitorilor profesioniști din domeniul contabilității și afacerilor o oportunitate unică de a-și consolida competențele și de a le spori capacitatea de inserție profesională”.

Natalya Vovchuk, Șef al diviziei Europei de Sud-Est, AICPA & CIMA, împreună Association of International Certified Professional Accountants,  adăugat: „De-a lungul istoriei sale, CECCAR a investit semnificativ în dezvoltarea educației profesionale în România. Aș dori să mulțumesc CECCAR, în special vicepreședintelui CECCAR, Robert-Aurelian Șova, pentru sprijinirea inițiativelor AICPA și CIMA din țară în ultimii doi ani. Acest acord de colaborare, care acoperă domenii precum schimbul de cunoștințe și dezvoltarea profesională continuă, ne oferă o cale mai formalizată de a construi o profesie înfloritoare în domeniul contabilității și finanțelor în România.”

Contacte cu mass-media:
Martyna Makiel, manager de relații externe, Europa
Adresa de e-mail: Martyna.Makiel@aicpa-cima.com
Tel: + 48 662 800 455

Gabriela Stan, director relații Internaționale, CECCAR
Adresa de e-mail: gabriela.stan@ceccar.ro
Tel: + 40724358640

Despre AICPA & CIMA, împreună Association of International Certified Professional Accountants

AICPA® & CIMA®, împreună Association of International Certified Professional Accountants (Association), dezvoltă profesia contabilă și financiară globală prin activitatea noastră în numele a 698.000 de membri, candidați și profesioniști implicați în 188 de țări. Împreună, suntem liderul mondial în probleme de contabilitate publică și de management prin advocacy, suport pentru licența CPA, desemnarea CGMA și acreditările specializate, dezvoltarea profesională și leadership în gândire. Construim încredere prin împuternicirea membrilor noștri și a profesioniștilor implicați cu cunoștințele și oportunitățile de a fi lideri în extinderea prosperității pentru un viitor mai incluziv, durabil și rezilient.

Institutul American al CPAs® (AICPA), cea mai mare asociație profesională de profil din lume care reprezintă profesia CPA, stabilește standarde etice pentru membrii săi și standarde de audit din SUA pentru companii private, organizații non-profit și guverne federale, statale și locale. De asemenea, elaborează și notează examenul CPA Uniform și construiește fluxul de talente viitoare pentru profesia de contabilitate publică.

Chartered Institute of Management Accountants® (CIMA) este cel mai important și mai mare corp profesional de contabili de management din lume. CIMA lucrează îndeaproape cu angajatorii și sponsorii de cercetare de vârf, actualizând în mod constant cerințele sale de calificare profesională și experiență profesională pentru a se asigura că rămâne alegerea angajatorului atunci când recrutează lideri de afaceri instruiți financiar.

Despre CECCAR – Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România

Înființat în 1921, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România este organismul reprezentativ al profesiei contabile din România, non-profit și de interes public, cu o evoluție remarcabilă la nivel național, fiind reprezentat în toate cele 42 de județe ale țării noastre prin intermediul filialelor teritoriale.

CECCAR este permanent preocupat de dezvoltarea abilităților și competențelor profesioniștilor contabili și construiește profesioniști pregătiți pentru viitorul în profesia contabilă.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM