Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 28 septembrie 2020

Comisarul Paolo Gentiloni și-a confirmat angajamentele în domeniul fiscal în fața noii subcomisii FISC.
Raportarea CbCR va reveni pe agenda Consiliului Uniunii Europene.
ESMA a publicat raportul privind practicile fiscale legate de sistemele de arbitraj al dividendelor.
Cazul Apple: Comisarul european pentru concurenţă a făcut apel împotriva deciziei Tribunalului General al Uniunii Europene.
Thierry Breton va prezenta o nouă propunere cu privire la actul legislativ privind serviciile digitale.

CECCAR FM

Publicat

pe

Comisarul Paolo Gentiloni și-a confirmat angajamentele în domeniul fiscal în fața noii subcomisii FISC

La 23 septembrie a.c., în cadrul ședinței de alegere a subcomisiei FISC, Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos) a fost numit președintele subcomisiei pentru chestiuni fiscale. Cei patru vicepreședinți ai subcomisiei sunt: Markus Ferber (Partidul Popular European, Germania), Martin Hlaváček (Partidul Renew Europe, Republica Cehă), Kira Marie Peter-Hansen (Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Danemarca), Othmar Karas (Partidul Popular European, Austria). La 24 septembrie a.c., în cadrul primei ședințe a subcomisiei FISC, eurodeputații au discutat o serie de chestiuni fiscale cu comisarul european pentru economie şi taxe, Paolo Gentiloni. Comisarul și-a confirmat angajamentul de a propune o soluție europeană în ceea ce privește impozitarea economiei digitale, în cazul în care nu se va ajunge la un acord la nivelul OCDE până la finele anului 2020. Acesta a explicat faptul că, deși impozitarea economiei digitale nu va genera miliarde pentru statele membre UE, aceasta reprezintă o datorie politică a acestora de a crea un sistem fiscal mai echitabil. Atunci când a fost întrebat cu privire la noile resurse proprii ale UE, comisarul a explicat că acestea nu au rolul de a crește presiunea fiscală asupra cetățenilor UE, ci sunt menite să asigure un sistem fiscal mai durabil și mai echitabil. De asemenea, acesta a declarat că revizuirea Directivei privind impozitarea energiei și introducerea unui mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon nu va afecta concurența între companiile europene.

Raportarea CbCR va reveni pe agenda Consiliului Uniunii Europene

La 21 septembrie a.c., în cadrul unui eveniment online organizat de Comisia Europeană, ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, a confirmat că președinția Germaniei la Consiliul Uniunii Europene va susține propunerea privind introducerea raportării pentru fiecare țară în parte (CbCR). Acesta a declarat că majoritatea statelor membre UE sunt în favoarea propunerii, care a fost blocată la nivelul Consiliului de câțiva ani. Cu toate acestea, ministrul a subliniat faptul că Germania nu susține în totalitate propunerea respectivă, dat fiind faptul că nu există o viziune comună la nivelul guvernului german.

ESMA a publicat raportul privind practicile fiscale legate de sistemele de arbitraj al dividendelor

La 24 septembrie a.c., Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a publicat versiunea finală a Raportului său privind sistemele de arbitraj al dividendelor (Cum/Ex, Cum/Cum) și sistemele de revendicare a impozitului reținut la sursă (WHT). ESMA a identificat o serie de măsuri adoptate de diverse state membre pentru a limita riscul generat de sistemele de revendicare a impozitului reținut la sursă. Propunerea principală a ESMA este ca autoritățile pentru valori mobiliare și piețe de la nivel național să fie abilitate pentru a asigura schimbul de informații cu autoritățile fiscale și a ajuta la detectarea sistemelor de revendicare a impozitului reținut la sursă.

Cazul Apple: Comisarul european pentru concurenţă a făcut apel împotriva deciziei Tribunalului General al Uniunii Europene

La 25 septembrie a.c., Comisarul European pentru concurență, Margrethe Vestager, a confirmat decizia Comisiei Europene de a face apel în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene împotriva deciziei Tribunalului General al UE în cazul Apple, din luna iulie 2020. În 2016, Vestager a solicitat Irlandei să recupereze 13,1 miliarde de euro din impozitele neplătite de Apple, la care se adaugă 1,2 miliarde de euro din dobânzi, ca urmare a beneficiilor fiscale selective oferite companiei de către Irlanda. Tribunalul General al UE a anulat decizia în luna iulie, însă Comisia Europeană consideră că hotărârea Tribunalului conține „o serie de erori de drept”.

Thierry Breton va prezenta o nouă propunere cu privire la actul legislativ privind serviciile digitale

Se preconizează că Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă, va prezenta o nouă propunere legislativă cu privire la actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) la începutul lunii decembrie 2020. Acest mult așteptat act legislativ va reforma cadrul legal pentru „economia la cerere” și va îmbunătăți accesul pe piață pentru companiile europene. Acesta se va concentra pe protecția utilizatorilor împotriva bunurilor, conținutului sau serviciilor ilegale și pe protecția drepturilor fundamentale ale acestora în mediul online. Măsurile din cadrul acestuia ar trebui să prevadă și transparența și un grad mai mare de supraveghere reglementară pentru platformele online. Într-un interviu publicat în ziarul Financial Times, comisarul Thierry Breton a sugerat că „giganții digitali” din Silicon Valley, care domină activitatea din mediul online, reprezintă o amenințare la adresa concurenței. Actul legislativ privind serviciile digitale ar oferi Comisiei Europene autoritatea necesară pentru a interzice companiilor digitale să își desfășoare activitatea în anumite regiuni, dacă se consideră că acest lucru este necesar pentru a putea menține concurența. Thierry Breton încearcă să determine o serie de „norme clare pentru a defini respondabilitățile platformelor online în ceea ce privește protecția cetățenilor și a valorilor noastre, fără ca acestea să devină răspunzătoare pentru tot conținutul acestora”.

PROFESIA CONTABILĂ

Buletinul de știri Accountancy Europe – noiembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

Accountancy Europe a publicat buletinul de știri aferent lunii noiembrie 2022, disponibil direct pe site-ul organizației.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 21 noiembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

G20 se angajează să implementeze rapid acordul fiscal al OCDE

Miercuri, 16 noiembrie, statele G20 și-au reiterat angajamentul față de implementarea rapidă a pachetului fiscal internațional pe doi piloni al OCDE/G20. În declarația adoptată la sfârșitul summitului din Bali au făcut apel la Cadrul inclusiv G20/OCDE privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS) pentru a finaliza Pilonul I, inclusiv aspectele rămase și prin semnarea Convenției multilaterale în prima jumătate a anului 2023, și pentru a încheia negocierile punerii în aplicare a normei fiscale (STTR) în baza Pilonului 2 care ar permite elaborarea Instrumentului multilateral pentru implementarea acestuia.

OCDE publică comentariile primite la raportul de progres privind Pilonul I

Miercuri, 16 noiembrie, OCDE a publicat aproape 350 de pagini de comentarii primite de la 34 de contributori la consultarea publică referitoare la un al doilea raport de progres privind aspectele ce țin de administrarea și certitudinea fiscală a Pilonului I. Raportul de progres, publicat în octombrie, detaliază normele privind administrarea noului drept de impozitare în baza Pilonului I și dispozițiile legate de certitudinea fiscală. Acesta a fost emis ca urmare a publicării unui prim raport de progres în luna iulie. Cadrul incluziv încă are în vedere finalizarea unei noi Convenții multilaterale pentru punerea în aplicare a Pilonului I până la jumătatea anului 2023, pentru intrarea în vigoare în 2024.

Eurodeputații și parlamentarii cehi discută viitoarele inițiative fiscale

Luni 14 noiembrie, eurodeputații și parlamentarii din parlamentul Republicii Cehe au efectuat un schimb de opinii cu privire la propunerile fiscale existente și viitoare la nivelul UE. Aceștia au primit informații de la reprezentanții Comisiei Europene, Benjamin Angel și Maria Elena Scoppio, referitoare la numeroase propuneri privind aspecte fiscale care urmează să fie adoptate. În special, aceștia au discutat revizuirea directivei privind tutunul, pachetul TVA în era digitală, cea de-a opta revizuire a Directivei privind Cooperarea Administrativă pe probleme fiscale (DAC 8), o rambursare mai rapidă și mai sigură a excedentului de taxă (FASTER) și propunerea BEFIT. În timpul dezbaterii, mai mulți parlamentari cehi și-au exprimat temerile cu privire la riscul supraîncărcării structurilor administrative datorată acestor viitoare legiferări fiscale la nivel european. Totodată, eurodeputații și parlamentarii au fost informați cu privire la stadiul discuțiilor referitoare la directiva UNSHELL, precum și la legislația de transpunere a acordului OCDE privind o rată minimă de impozitare globală a întreprinderilor.

Ministrul de finanțe al Insulelor Cayman audiat în Parlamentul European

Luni, 14 noiembrie, eurodeputații din subcomisia FISC a Parlamentului European l-au audiat pe André Ebanks, ministrul pentru servicii financiare și comerț al Insulelor Cayman, cu privire la angajamentele țării în ceea ce privește o transparență fiscală sporită și aderarea la standardele fiscale ale UE și OCDE. În timpul audierii, Ebanks a argumentat că țara sa a respectat toate regulile, are un sistem transparent și a colectat informații cu privire la beneficiarii reali. Printre altele, eurodeputații i-au solicitat lui Ebanks să evalueze acordul fiscal internațional al OCDE și să explice modul în care preconizează că va afecta Insulele Cayman. Totodată, aceștia au solicitat reacții cu privire la lista europeană a paradisurilor fiscale și procesul de stabilire a acesteia. Această audiere va contribui la activitățile curente referitoare la raportul din proprie inițiativă privind „Lecțiile învățate în urma Pandora Papers și alte dezvăluiri”a transmis Parlamentul European.

Propunerea Observatorului fiscal UE pentru un impozit alternativ pe profitul excedentar

Observatorul fiscal UE a publicat luni, 14 noiembrie, o notă de prezentare a unei noi modalități de impozitare a profiturilor excedentare. Autorii propun impozitarea creșterii capitalizării de piață a companiilor din energie care au sediul sau care desfășoară activități de vânzare în Uniunea Europeană. Potrivit acestora, acestea ar fi mai simplu de implementat decât contribuția de solidaritate convenită de statele membre, care ar impozita profiturile realizate în UE. Totodată, autorii argumentează că impozitul alternativ ar genera aproximativ de trei ori mai multe venituri decât contribuția de solidaritate. Ei estimează că un impozit de 33% pe câștigurile obținute în perioada ianuarie-septembrie 2022 de firmele din energie ar genera venituri de aproximativ 65 de milioane de euro pentru UE. Dacă fondurile obținute ar fi redistribuite în totalitate și în mod egal tuturor gospodăriilor UE, acest impozit punctual ar putea finanța un transfer de 145 de euro de persoană, explică autorii.

Lista vorbitorilor pentru Conferința „TVA devine digitală–perspectiva practicianului în domeniu”, organizată de ETAF la 7 decembrie

Comisia Europeană va prezenta la 7 decembrie 2022 un pachet de propuneri pentru modernizarea obligațiilor de raportare a TVA și facilitarea facturării electronice, actualizarea regulilor TVA pentru economia platformelor și introducerea unei singure proceduri de înregistrare în scopuri de TVA la nivelul UE. ETAF vă invită să discutați despre aceste subiecte alături de reprezentanți ai Comisiei și profesioniști din domeniul fiscal.

14:00 – Primirea participanților

14:30 – Remarci introductive susținute de Philippe Arraou, Președintele ETAF

14:35 – Discursul de deschidere susținut de Patrice Pillet, Directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană

14:50 – Dezbatere în panel moderată de Elodie Lamer, jurnalist Tax Notes:

  • Patrice Pillet, Directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană
  • Dr. Stefanie Becker, consilier fiscal, reprezentantul ETAF în VAT Expert Group al Comisiei
  • Olivier Hody, consilier fiscal ITAA, Deloitte Global Tax Center Europe, Assistant Professor la ULB

15:55 – Remarci de încheiere susținute de Philippe Arraou, Președintele ETAF

16:00 – Recepție

Interpretare simultană în limbile engleză, franceză și germană.

Conferința va fi transmisă în direct prin canalele social media ale ETAF.

Înregistrați-vă aici.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Raportul grupei de lucru pentru tehnologie din cadrul IESBA privind etapa 2

CECCAR FM

Publicat

pe

Vineri, 18 noiembrie, International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) a emis raportul final al grupei de lucru pentru tehnologie: Raportul grupei de lucru pentru tehnologie din cadrul IESBA privind etapa 2.

Fundamentat pe Raportul privind etapa 1, publicat în februarie 2020, raportul documentează efectele tehnologiilor disruptive și transformaționale asupra activității profesioniștilor contabili și furnizează analize și detalii extinse privind dimensiunea etică a acestor evoluții. Totodată, raportul discută relevanța și importanța principiilor generale și prevederilor specifice din Codul etic internațional pentru profesioniștii contabili (inclusiv Standardele internaționale privind independența) (Codul) în stabilirea protecțiilor de ordin etic pentru profesioniștii contabili pe măsură ce aceștia se confruntă cu oportunități și provocări în activitatea lor ca rezultat al digitalizării rapide.

Raportul studiază mediul tehnologic și centralizează rezultatele activității de identificare a faptelor desfășurate de grupa de lucru referitor la implicațiile de natură etică ale tehnologiilor inovative, cum ar fi inteligența artificială, tehnologia blockchain și cloud computing. Acesta explorează, din perspectivă etică, diferite aspecte conexe, inclusiv guvernanța datelor, securitatea cibernetică și încrederea acordată experților sau utilizarea acestora, furnizând, totodată, detalii despre aceste aspecte și întrebările pe care acestea le generează.

Raportul include zece recomandări pe care IESBA va continua să le dezvolte, unele dintre acestea fiind deja tratate în procesul de elaborare a revizuirilor la Cod legate de tehnologie. Raportul a fost elaborat cu ajutorul informațiilor furnizate de Grupul de experți în tehnologie al IESBA și al contribuțiilor unui grup divers de părți interesate compus din investitori, organisme de reglementare, persoane responsabile cu guvernanța, firme, normalizatori naționali de standarde, organizații profesionale contabile, organizații din sectorul public și reprezentanți ai mediului academic.

Părțile interesate, inclusiv International Federation of Accountants (IFAC) (și organizațiile sale membre), normalizatorii naționali de standarde, reprezentanții mediului academic și alții, sunt încurajate să studieze și să valorifice constatările cuprinzătoare ale raportului pe măsură ce analizează cele mai bune moduri de a consolida încrederea publică în activitatea profesioniștilor contabili angajați și practicieni în era digitalizării.

Raportul grupei de lucru pentru tehnologie din cadrul IESBA privind etapa 2 poate fi consultat pe site-ul IFAC în limba engleză.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM