Connect with us

ECONOMIE

Comisia Europeană a lansat portalul Access2Markets

Comisia Europeană a lansat portalul Access2Markets pentru a sprijini activitățile comerciale ale întreprinderilor mici

CECCAR FM

Publicat

pe

Comisia Europeană a lansat portalul online Access2Markets pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii să desfășoare activități comerciale dincolo de granițele UE, informează un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Noul portal vine ca răspuns la solicitările părților interesate pentru a le explica mai bine acordurile comerciale și pentru a ajuta companiile să se asigure că produsele lor sunt eligibile pentru reduceri de taxe. Acest portal este util atât companiilor care deja desfășoară activități comerciale internaționale, cât și acelora care acum încep să exploreze oportunități de pe piețe străine.

Noul portal a fost prezentat în cadrul evenimentului virtual la nivel înalt „Drumul spre redresare – încurajarea întreprinderilor mici să desfășoare activități comerciale internaționale (The road to recovery – empowering small businesses to trade internationally)”, găzduit de vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis, la care au participat aproximativ 600 de reprezentanți de întreprinderi mici și mijlocii. „Trebuie să ajutăm companiile noastre, în principal IMM-urile, să obțină beneficii maxime de pe urma acordurilor comerciale ale UE. Scopul creării acestui nou portal este de a ajuta IMM-urile să navigheze în lumea comerțului internațional. Acest portal de servicii centralizate va ajuta companiile europene să obțină beneficii maxime de pe urma acordurilor comerciale ale UE și să obțină cel mai bun acces la piețe, produse și informațiile de care au nevoie pentru a se dezvolta și a rămâne competitive”, a afirmat Dombrovskis.

Uniunea Europeană deține o rețea largă de acorduri comerciale cu peste 70 de țări și regiuni și negociază în prezent multe alte acorduri noi. Access2Markets detaliază acest set complex de norme sub formă de informații practice, astfel încât întreprinderile mici să poată avea acces mult mai rapid la informațiile relevante. Concret, Access2Markets pune la dispoziție informații privind condițiile pentru desfășurarea activității comerciale de importare produse către UE și de exportare produse în peste 120 de piețe străine.

Întreprinderile mici reprezintă 88% din totalul exportatorilor din UE. Exporturile lor însumează o treime din exporturile totale ale UE și susțin 13 milioane de locuri de muncă. Piețele globale reprezintă o sursă importantă de creștere pentru întreprinderile europene mici și mijlocii. Prin urmare, este esențială acordarea unei atenții speciale întreprinderilor mici în contextul redresării economice din criza pandemică provocată de coronavirus.

Portalul permite companiilor să caute următoarele detalii pentru produsele importate și exportate, în doar câțiva pași: tarife, taxe, norme de proveniență, norme pentru produse, proceduri vamale, bariere comerciale și statistici de flux comercial.

Noul portal Access2Markets mai include și explicații, tutoriale și secțiune de întrebări frecvente, care vin atât în ajutorul comercianților noi, cât și al celor cu experiență, pentru a face analize ale beneficiilor comerțului cu fiecare dintre partenerii comerciali ai UE. Portalul conține o prezentare a legislației UE asupra produselor și serviciilor, precum și detaliile de contact ale autorităților vamale și ale altor autorități publice din statele membre ale UE și din statele partenere comerciale ale UE. Companiile pot, de asemenea, să utilizeze portalul pentru a contacta Comisia Europeană pentru a raporta barierele comerciale pe care le întâmpină.

Rosa, instrumentul de autoevaluare de pe Access2Markets, furnizează asistență specială pentru normele care definesc „naționalitatea economică” a unui produs – cunoscute ca „norme de proveniență”. Acestea sunt personalizate în fiecare acord comercial, asigurându-se astfel faptul că fiecare sector sensibil de pe piață este protejat și că întreprinderile pot solicita reducerea sau eliminarea taxelor vamale, în conformitate cu cele stipulate în acord. Companiile pot, de asemenea, să găsească informații despre modul în care acordurile comerciale pot reglementa comerțul în sfera serviciilor, condițiile pentru investiții sau pentru participarea la depuneri de oferte pentru licitații publice pe o piață străină.

Fiecare produs comercializat la nivel internațional deține un cod care stabilește ce taxe de import și alte taxe naționale sau locale trebuie plătite. Pe Access2Markets, companiile pot să găsească nu doar codul, ci și informații despre taxele pe care trebuie să le plătească în fiecare jurisdicție. Instrumentul My Trade Assistant/Asistentul meu comercial de pe Access2Markets permite companiilor să caute informații despre taxe, impozite, norme pentru produse și cerințe pentru fiecare produs în parte și pentru fiecare piață.

Portalul este optimizat pentru utilizare de pe smartphone și tabletă. Include o mulțime de funcții suplimentare ușor de utilizat care ajută oamenii de afaceri să profite cât mai mult de pe urma acordurilor comerciale ale UE. Și, bineînțeles, portalul este complet gratuit.

ECONOMIE

Schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură

CECCAR FM

Publicat

pe

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care se instituie o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură. Valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2025 este de 3 milioane lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, potrivit unui comunicat al MADR, se va aplica o rată redusă de impozitare a motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor în acvacultură, precum transportul materialui piscicol, a puietului în diferite stadii de dezvoltare, a reproducătorilor, a peștelui de consum, a materiilor prime și alte materiale în interiorul fermei, pentru realizarea de lucrări agricole în ferme de acvacultură pe cuvetele heleșteielor, pomparea apei cu motopompe, destufizare etc.

Beneficiarii schemei sunt întreprinderile mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în acvacultură, respectiv:

a) persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016 cu modificarile si completarile ulterioare;

b) persoane juridice.

„Prin intermediul acestui act normativ se asigură condițiile pentru diminuarea efectivă a costurilor de producție, ceea ce stimulează desfășurarea activității de acvacultură în condițiile concurențiale de pe piața produselor de pește din Uniunea Europeană”, precizează MADR.

Continuare

ECONOMIE

Plafoanele financiare alocate măsurilor de sprijin pentru sectorul vegetal, aprobate

CECCAR FM

Publicat

pe

Executivul a adoptat astăzi Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor financiare alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2022. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin noul act normativ se aprobă plafonul financiar în limita sumei de 452.384.082 lei, echivalentul a 91.409.190 euro, precum și a plafoanelor alocate fiecărei măsuri de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2022, astfel:

a) 33.892.000 euro pentru soia;

b) 17.215.000 euro pentru lucernă;

c) 450.000 euro pentru leguminoase boabe destinate industrializării /procesării: mazăre și fasole boabe;

d)  90.000 euro pentru cânepă pentru ulei și/sau fibră;

e)  4.953.000 euro pentru orez;

f)   844.200 euro pentru sămânță de cartof;

g)  132.980 euro pentru hamei;

h)  18.898.500 euro pentru sfeclă de zahăr;

i)  1.150.274 euro pentru tomate destinate industrializării cultivate în câmp;

j)  54.490 euro pentru castraveți pentru industrializare cultivați în câmp;

k) 8.788.873 euro pentru legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă;

l)  517.500 euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre;

m)  4.422.373 euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.

Cuantumul pe hectar pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor aprobate prin prezentul act normativ la suprafețele eligibile pentru anul 2022.

„Suma totală de 452.384.082 lei, prevăzută în bugetul MADR pentru anul 2023 va impacta 46.000 fermieri care îndeplinesc condițiile de eligibilitate”, menționează reprezentanții ministerului de resort.

Continuare

ECONOMIE

Salariile din administrația publică cresc, de la 1 iunie

CECCAR FM

Publicat

pe

Executivul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență care completează Articolul I din OUG nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Noul act normativ prevede că, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr. VIII – Familia ocupațională de funcții bugetare „ADMINISTRAȚIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

„Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr.VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ. Prin urmare, de prevederile acestei ordonanțe de urgență a Guvernului beneficiază și celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcții comune, cât și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală, au salarizarea reglementată în această anexă. Măsura era necesară pentru evitarea apariției unor noi dezechilibre în sectorul bugetar, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, act normativ care vizează eliminarea inechităților și instituirea unui sistem de stimulare a performanței”, precizează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), într-un comunicat. 

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM