PROFESIA CONTABILĂ
Simpozionul „Pavel Ciuce” din Arad, la a XVIII-a ediție
Profesionistul contabil – creator de valoare adăugată și partener consecvent al mediului de afaceri

A XVIII-a ediție a Simpozionului „Pavel Ciuce” din Arad a avut loc, la începutul lunii octombrie, într-un cadru inedit, adaptat la situația impusă de pandemia de COVID-19. Evenimentul organizat de Filiala Arad a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România s-a desfășurat online și a avut ca temă Profesionistul contabil – creator de valoare adăugată și partener consecvent al mediului de afaceri.
Conectați virtual, profesioniștii contabili au analizat diverse aspecte legate de activitatea financiar-contabilă în noile condiții determinate de pandemie, prin intermediul lucrărilor prezentate în cele două secțiuni ale evenimentului, lucrări reunite în volumul dedicat Simpozionului, lansat cu prilejul fiecărei ediții.
În deschiderea evenimentului, președintele Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil, a mulțumit membrilor Corpului pentru eforturile depuse în sprijinul clienților afectați de restricțiile impuse în contextul pandemiei și a subliniat că profesioniștii contabili au avut și au ocazia, în această perioadă, să-și dovedească, încă o dată, importanța pentru dezvoltarea economiei: „(…) Cu toții am putut constata că în această perioadă am încercat să suplinim părțile negative ale condițiilor și restricțiilor impuse de pandemie, încercând să fim cât mai aproape de colegii noștri cu informări, cu sfaturi, cu resurse de cunoștințe și bune practici care să ne ajute pe toți să fim mai buni în această perioadă și, de ce nu, să fim mai utili clienților noștri antreprenori. Nu a fost ușor, nu este ușor. Știm și suntem conștienți că și profesia contabilă, ca multe alte sectoare din economie, se confruntă cu dificultăți”.
Totodată, președintele Consiliului superior al Corpului a menționat că s-au făcut demersuri pentru ca profesia contabilă să beneficieze de măsurile de sprijin inițiate de autorități în această perioadă de criză. „Am făcut demersuri ca profesia contabilă să fie și ea sprijinită, mai ales că, am considerat noi, am fost o profesie care a contribuit major la trecerea peste această perioadă de criză, criză care va continua și ale cărei efecte probabil mai dificile le vom vedea în perioada următoare. Aș vrea să-i felicit pe toți colegii pentru curajul și dăruirea pe care le-au arătat în această perioadă. Știm că sunt probleme, știm că automat problemele antreprenorilor se transferă către noi, în mod direct, dar cu toate acestea sper să putem să impunem și acele reglementări care să ne sprijine și pe noi, așa cum sunt sprijinite alte sectoare, și să ne dovedim, poate acum mai mult decât oricând, utilitatea în societatea românească, utilitatea în dezvoltarea economiei din România și, de ce nu, utilitatea în asigurarea unei stabilități economice și financiare la nivelul României”, a menționat prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova.
În intervenția sa, președintele Consiliului superior al CECCAR a mai precizat următoarele: „Cu siguranță, această transformare impusă de restricțiile generate de pandemie a creat niște disfuncționalități, niște perturbări în modul clasic în care ne desfășuram activitatea. Poate mai mult decât oricând am descoperit avantajele tehnologiei, poate încă nu le-am descoperit pe toate, este evident că viitorul aparține proceselor digitalizate și în special proceselor care au loc, ca flux de documente, între client și profesionistul contabil”.
Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova a încheiat mulțumind echipei Filialei CECCAR Arad, precum și membrilor acesteia pentru tenacitatea de a continua o tradiție de 18 ani în organizarea acestui eveniment, care „a fost ocazia în care noi, colegii, să ne vedem și să dezbatem probleme actuale la momentul fiecărei întâlniri și să plecăm de la acele întâlniri cu noi idei, noi cunoștințe care să ne ajute în profesia noastră”.
Evenimentul a continuat cu prezentarea unor lucrări de specialitate precum Educația contabilă – între digitalizare și criza generată de COVID-19 (autori prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova și conf. univ. dr. Adriana Florina Popa); Tranzacții cu părțile afiliate – câteva considerente de actualitate (conf. univ. dr. Mirela Păunescu; conf. univ. dr. Radu Ciobanu și conf. univ. dr. Adriana Florina Popa); Impactul COVID-19 asupra politicii fiscale în Uniunea Europeană (conf. univ. dr. Radu Ciobanu și conf. univ. dr. Mirela Păunescu); Mecanismul impozitării veniturilor obținute din activitatea de consultanță în tehnologia informației (subiect prezentat de prof. univ. dr. Lucian Cernușca); Abordări financiar-contabile privind decizia de finanțare a entităților economice în perioada pandemiei de COVID-19 (conf. univ. dr. Delia David).
Nu în ultimul rând, lect. univ. dr. Bogdan Gomoi a prezentat un Studiu privind bugetarea cash-flow-ului unei entități economice în contextul sistemului contabil de angajamente, iar ec. Bogdan Doru Popovici a vorbit despre Reducerea bazei de impozitare privind TVA în cazul refuzurilor totale sau parțiale după data efectuării operațiunii.
Evenimentul online a inclus și sesiuni de Q&A, la finalul fiecărui panel, în care participanții au avut ocazia să-și clarifice nelămuriri legate de subiectele prezentate.
În încheierea celei de-a XVIII-a ediții a Simpozionului „Pavel Ciuce”, prof. univ. dr. Dorel Mateș, președintele Consiliului Filialei CECCAR Arad, a mulțumit autorilor ale căror lucrări au fost incluse în volumul dedicat simpozionului și celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment, precum și participanților la această ediție.
Președintele filialei a subliniat, de asemenea, și importanța unității în condițiile perioadei de criză în care ne aflăm: „Participarea dumneavoastră la acest eveniment îmi întărește convingerea și cred că oamenii, oricât ar fi de vulnerabili, sunt mai puternici împreună”.
PROFESIA CONTABILĂ
Capital: România și SUA își unesc forțele pentru a transforma lumea contabilă. Interviu cu Robert-Aurelian Șova, purtător de cuvânt al CECCAR, vicepreședinte al Consiliului superior

Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al Consiliului superior al CECCAR și purtător de cuvânt, a oferit un interviu publicației Capital în care a vorbit despre parteneriatul dintre România și Statele Unite ale Americii (SUA), cel care are puterea de a transforma lumea contabilă.
Capital: Recent, profesia contabilă din România a încheiat un parteneriat cu organismul profesional reprezentativ din SUA. Ce presupune acest parteneriat?
Robert-Aurelian Șova: Această colaborare cu AICPA (American Institute of Certified Public Accountants) & CIMA (The Chartered Institute of Management Accountants), împreună reprezentând Association of International Certified Professional Accountants, a început încă de anul trecut. Cunoscute fiind bunele practici din SUA în ceea ce privește contabilitatea criminalistică, am considerat oportun schimbul de bune practici și transferul de know-how în acest domeniu.
De altfel, așa a început colaborarea dintre CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România) și organismul profesional din Statele Unite. Cu sprijinul lor, CECCAR va lansa în curând standardul profesional și programul de specializare în contabilitatea criminalistică.
Am trecut deja la nivelul următor și am semnat un acord de colaborare ce susține dezvoltarea profesională continuă și performanța în afaceri, o cooperare win-win ce poate transforma lumea contabilă într-un loc mai inteligent și mai eficient, favorabil unei economii reziliente.
Acest parteneriat a venit, de altfel, pe fondul creșterii cererii de profesioniști în domeniul financiar-contabil ce dețin un set extins de competențe, inclusiv gândire strategică și abilități digitale.
Interviul integral este disponibil pe site-ul Capital.ro.
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR a solicitat ANAF prorogarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale

Având în vedere disfuncționalitățile sistemului informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din ultima perioadă, ce conduc la imposibilitatea respectării termenelor de depunere a declarațiilor fiscale și a situațiilor financiare anuale, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a solicitat autorității fiscale prorogarea termenelor de 25, respectiv 30 mai 2023 pentru depunerea acestora.
De asemenea, CECCAR, ca reprezentant al celor peste 35.000 de liber-profesioniști contabili, a solicitat să nu li se aplice contribuabililor sancțiunile prevăzute de lege pentru depășirea termenelor legale de depunere a declarațiilor corespunzătoare.
Având în vedere faptul că nerespectarea termenelor amintite are la bază motive independente de voința profesioniștilor contabili, a contribuabililor, ne exprimăm încrederea că ANAF va identifica și implementa soluția legală potrivită, în interes public. Considerăm că această situație se încadrează în prevederile art. 78 alin. (1) din Codul de procedură fiscală.
PROFESIA CONTABILĂ
AICPA & CIMA semnează acord de colaborare cu organismul care conduce profesia contabilă din România – CECCAR
Împreună, organizațiile își propun să sprijine profesia din domeniul financiar-contabil și să creeze o rezervă de viitori lideri financiari pentru piață

Mai 2023, București – AICPA® & CIMA®, împreună Association of International Certified Professional Accountants, au semnat un acord de colaborare cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) pentru a oferi profesioniștilor din domeniul financiar-contabil din România abilitățile și mentalitatea de care au nevoie pentru a conduce performanța în afaceri, pentru a ghida luarea deciziilor strategice și pentru a construi cariere de succes.
Acest parteneriat este primul de acest gen între AICPA & CIMA și CECCAR, subliniind cererea tot mai mare de profesioniști din domeniul financiar-contabil, cu un set extins de competențe, care include gândirea strategică, parteneriatele de afaceri și competențele digitale. Prin intermediul acordului, membrii CECCAR vor fi eligibili pentru a accesa oferta AICPA & CIMA Continuing Professional Development (CPD). În lunile următoare, cele două organizații vor explora, de asemenea, oportunități de a lucra mai strâns în domenii precum leadership și evenimente.
Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte CECCAR, a declarat: „CECCAR este cea mai mare organizație profesională de contabili din Europa de Sud-Est. Cu o istorie de peste 100 de ani, ne valorificăm tradițiile și experiența pentru a ne pregăti și a ne adapta pentru viitor. Astăzi, distrugerea creativă și transformarea digitală afectează întreprinderile și economia ca un tsunami. Ca facilitatori de afaceri, contabilii sunt parte a soluției. În acest context, CECCAR și AICPA & CIMA, într-o cooperare reciproc avantajoasă, pot transforma lumea contabilă într-un loc mai inteligent și mai eficient pentru clienți și companii.”
Jakub Bejnarowicz, Director Regional pentru Europa în cadrul AICPA & CIMA, împreună Association of International Certified Professional Accountants, a declarat: „Sunt încântat că ne consolidăm relația cu CECCAR prin intermediul acestui nou acord. Acesta este un parteneriat istoric pentru dezvoltarea viitorului finanțelor în România și marchează un reper important în avansarea operațiunilor AICPA & CIMA în Europa. Cred că această colaborare va juca un rol-cheie în creșterea recunoașterii certificării în contabilitatea managerială în România și va oferi actualilor și viitorilor profesioniști din domeniul contabilității și afacerilor o oportunitate unică de a-și consolida competențele și de a le spori capacitatea de inserție profesională”.
Natalya Vovchuk, Șef al diviziei Europei de Sud-Est, AICPA & CIMA, împreună Association of International Certified Professional Accountants, a adăugat: „De-a lungul istoriei sale, CECCAR a investit semnificativ în dezvoltarea educației profesionale în România. Aș dori să mulțumesc CECCAR, în special vicepreședintelui CECCAR, Robert-Aurelian Șova, pentru sprijinirea inițiativelor AICPA și CIMA din țară în ultimii doi ani. Acest acord de colaborare, care acoperă domenii precum schimbul de cunoștințe și dezvoltarea profesională continuă, ne oferă o cale mai formalizată de a construi o profesie înfloritoare în domeniul contabilității și finanțelor în România.”
—
Contacte cu mass-media:
Martyna Makiel, manager de relații externe, Europa
Adresa de e-mail: Martyna.Makiel@aicpa-cima.com
Tel: + 48 662 800 455
Gabriela Stan, director relații Internaționale, CECCAR
Adresa de e-mail: gabriela.stan@ceccar.ro
Tel: + 40724358640
Despre AICPA & CIMA, împreună Association of International Certified Professional Accountants
AICPA® & CIMA®, împreună Association of International Certified Professional Accountants (Association), dezvoltă profesia contabilă și financiară globală prin activitatea noastră în numele a 698.000 de membri, candidați și profesioniști implicați în 188 de țări. Împreună, suntem liderul mondial în probleme de contabilitate publică și de management prin advocacy, suport pentru licența CPA, desemnarea CGMA și acreditările specializate, dezvoltarea profesională și leadership în gândire. Construim încredere prin împuternicirea membrilor noștri și a profesioniștilor implicați cu cunoștințele și oportunitățile de a fi lideri în extinderea prosperității pentru un viitor mai incluziv, durabil și rezilient.
Institutul American al CPAs® (AICPA), cea mai mare asociație profesională de profil din lume care reprezintă profesia CPA, stabilește standarde etice pentru membrii săi și standarde de audit din SUA pentru companii private, organizații non-profit și guverne federale, statale și locale. De asemenea, elaborează și notează examenul CPA Uniform și construiește fluxul de talente viitoare pentru profesia de contabilitate publică.
Chartered Institute of Management Accountants® (CIMA) este cel mai important și mai mare corp profesional de contabili de management din lume. CIMA lucrează îndeaproape cu angajatorii și sponsorii de cercetare de vârf, actualizând în mod constant cerințele sale de calificare profesională și experiență profesională pentru a se asigura că rămâne alegerea angajatorului atunci când recrutează lideri de afaceri instruiți financiar.
Despre CECCAR – Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România
Înființat în 1921, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România este organismul reprezentativ al profesiei contabile din România, non-profit și de interes public, cu o evoluție remarcabilă la nivel național, fiind reprezentat în toate cele 42 de județe ale țării noastre prin intermediul filialelor teritoriale.
CECCAR este permanent preocupat de dezvoltarea abilităților și competențelor profesioniștilor contabili și construiește profesioniști pregătiți pentru viitorul în profesia contabilă.
-
PROFESIA CONTABILĂacum 5 zile
AICPA & CIMA semnează acord de colaborare cu organismul care conduce profesia contabilă din România – CECCAR
-
ECONOMIEacum 2 zile
ANOFM: 8.152 de persoane au urmat cursurile de formare, în primele patru luni
-
ECONOMIEacum 3 zile
Termenul de intrare în vigoare a normelor metodologice de aplicare a Legii privind venitul minim de incluziune a fost devansat
-
ECONOMIEacum 5 zile
MF: Datoria guvernamentală a crescut în februarie 2023 la 50,1% din PIB
-
ECONOMIEacum 5 zile
BNR: Rata anuală a inflației va coborî, probabil, la nivelul de o cifră în următorul trimestru
-
ECONOMIEacum 3 zile
Modificări la Legea privind dialogul social și la Codul Muncii
-
PROFESIA CONTABILĂacum 4 zile
CECCAR a solicitat ANAF prorogarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale
-
ÎNREGISTRĂRIacum 4 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 23.05.2023