Connect with us

ECONOMIE

Autovehiculele nepoluante pot fi achiziționate prin fonduri europene

CECCAR FM

Publicat

pe

În Monitorul Oficial nr. 985 din 26 octombrie 2020 a fost publicată HG nr. 888/2020  pentru modificarea HG nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operațiunilor finanțate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune 2014-2020. Actul normativ are ca scop promovării achizițiilor de autovehicule nepoluante prin proiecte cu finanțare europeană. Astfel, HG nr. 888/2020 stabilește eligibilitatea, în cadrul operațiunilor finanțate din fonduri europene, a cheltuielilor cu autoturismele nepoluante achiziționate în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic.

Inițiatorii precizează, în context, că OG nr. 80/2001 prevede la art. 5 alin (8) și alin (9^3) condițiile și valorile maxime în limita cărora autoritățile și instituțiile publice pot achiziționa autoturisme, respectiv echivalentul a 18.000 euro sau, în cazul autovehiculelor achiziționate în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, echivalentul a 35.000 euro.

În vederea corelării prevederilor celor două acte normative în ceea ce privește modalitatea de exprimare a valorilor, respectiv raportarea la valorile care includ TVA, s-a modificat HG nr. 399/2015 astfel încât valoarea maximă a cheltuielilor eligibile să fie exprimată cu TVA inclus, similar modului de exprimare a valorilor din OG nr.80/2001, respectiv: 18.000 euro sau, în cazul autoturismelor nepoluante, 35.000 euro, cu menționarea condiției respectării prevederilor art. 12 și ale art. 13 lit. a) din același act normativ în ceea ce privește eligibilitatea TVA. Ca urmare a modificărilor efectuate s-a realizat și restructurarea prevederilor articolelor 10 și 11, condițiile din articolul 11, fiind preluate în conținutul articolului 10 și, în consecință, articolul 11 a fost abrogat.

La calculul valorii contribuției din fonduri europene, în cazul vehiculelor achiziționate în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020 – 2024, finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma ecotichetului se consideră a fi cofinanțare publică națională a proiectului finanțat din fonduri europene, conform contractului de finanțare. În cazul în care finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma ecotichetului, depășește valoarea cofinanțării publice naționale a proiectului finanțat din fonduri europene, conform contractului de finanțare, eventuala diferență care depășește cofinanțarea publică națională se deduce corespunzător din valoarea contribuției din fonduri europene.

ECONOMIE

Șomajul a crescut în octombrie cu 0,2 puncte procentuale

CECCAR FM

Publicat

pe

În luna octombrie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei, anunță INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477 mii persoane, în creştere atât față de luna precedentă (455 mii persoane), cât și față de aceeaşi lună a anului anterior (350 mii persoane).

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin și 5,0% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaților și 4,1% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2020, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Moneda digitală a Facebook a fost redenumită Diem

Criptomoneda Libra, susținută de Facebook, a fost redenumită „Diem”, într-un efort reînnoit de a obține aprobarea autorităților de reglementare, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Planurile pentru criptomonedă, lansate pentru prima dată de Facebook anul trecut, au fost modificate în aprilie, după ce autoritățile de reglementare și băncile centrale și-au exprimat îngrijorarea că ar putea slăbi stabilitatea financiară, ar putea eroda controlul asupra politicii monetare și ar putea amenința confidențialitatea.

Schimbarea numelui face parte dintr-o mișcare menită să sublinieze o structură mai simplă, a spus Stuart Levey, CEO al Asociației Diem din Geneva, care se află în spatele monedei digitale.

„Numele original a fost legat de o iterație timpurie a proiectului, care a avut parte de o recepție dificilă din partea autorităților de reglementare. Am schimbat dramatic această propunere”, a declarat Levey pentru Reuters.

Diem, care înseamnă „zi” în latină, își propune acum să lanseze inițial o monedă digitală cu sprijin unic, a adăugat el, citat de Mediafax.

El a refuzat să comenteze calendarul lansării, despre care Financial Times a raportat săptămâna trecută că ar putea începe încă din ianuarie, spunând doar că va continua doar după aprobarea de către autoritatea elvețiană de reglementare.

Facebook rămâne unul dintre cei 27 de membri ai Asociației Diem, fostă Asociația Libra.

Proiectul susține că va dezvolta politici privind combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și respectării sancțiunilor și a renunțat la planurile anterioare de a permite oricui să se alăture rețelei sale.

Continuare

ECONOMIE

Economia Elveţiei a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 40 de ani

Economia elvețiană a înregistrat în trimestrul trei cel mai rapid ritm de creştere din ultimele patru decenii în condiţiile în care activitatea comercială şi-a revenit din colapsul cauzat de măsurile de lockdown, scrie Bloomberg.

CECCAR FM

Publicat

pe

Produsul Intern Brut a avansat cu 7,2% mulțumită creşterii consumului şi a investiţiilor în echipamente şi construcţii.

În trimestrul anterior, economia s-a prăbuşit cu 7%. În pofida recuperării record, economia este cu aproximativ 2% mai mică decât era înainte de pandemie.

Diferenţa este mult mai mică decât decalajele observate la marile economii din zona euro.

„În comparaţie cu ţările vecine, economia elvețiană a reuşit să facă faţă până acum crizei coronavirusului relativ nevătămată“, arată secretariatul de stat pentru afaceri economice, citat de Mediafax.

Elveţia ar putea evita o nouă contracţie în ultimul trimestru al acestui an deoarece guvernul a decis să nu introducă un al doilea blocaj pe scară largă, iar programele de şomaj parţial au protejat piaţa muncii.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending