Connect with us

ECONOMIE

Zborurile din UE au scăzut cu 70% în octombrie

CECCAR FM

Publicat

pe

Numărul de zboruri din Uniunea Europeană înregistrat în luna octombrie a scăzut cu 70% față de aceeași lună din anul trecut, a declarat, la un post de televiziune, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, potrivit Agerpres. „În întreg sectorul de transporturi, dar în special în cel legat de aviație, pierderile sunt enorme. Noi am pus la dispoziție măsuri de natură economică pentru ca statele membre să ajute aeroporturile și companiile aeriene în materie de lichiditate, cu ajutor de stat, cu împrumuturi, în această perioadă. Cu toate acestea, acum cifrele sunt dramatice. Cifra la zi privind zborurile: sunt cu 70% mai puține acum în octombrie decât erau anul trecut la aceeași dată. Asta arată ce pierderi economice masive există. Asta ar putea conduce la închiderea aeroporturilor, gărilor și așa mai departe, care nu se mai pot susține din punct de vedere economic pentru că au prea puțini pasageri și au pierderi”, a afirmat Adina Vălean.

Comisarul european pentru Transporturi a apreciat că ajutoarele financiare directe oferite de statele membre pentru companii sau aeroporturi reprezintă un preț acceptabil pentru păstrarea minimei conectivități la nivel european. „De aceea acum am recomandat statelor membre să asigure așa-numita minimă conectivitate la nivel european, adică să ajute companiile, aeroporturile, pentru a fi deschise rutele. Trebuie să fie posibil pentru cei care au nevoie să călătorească, în viitor, chiar și în aceste condiții de criză, care au nevoie din motive personale, din motive de serviciu, lucrătorii în transporturi, personalul medical, să poată să aibă rute deschise pentru a se putea mișca dintr-un loc în altul la nivelul Uniunii Europene. Deci asta ar fi, să spunem, o recomandare nouă pe care o facem, să se asigure o conectivitate minimală la nivelul Uniunii Europene, chiar cu prețul ajutorului financiar direct dat de statul-membru pentru a le ține deschise și pentru a avea măcar un număr restrâns de rute la dispoziție”, a menționat Adina Vălean.

Reprezentanta Comisiei Europene a apreciat că aeroporturile ar trebui să introducă teste rapide de covid pentru călătorii depistați cu temperatură la îmbarcare. „În momentul de față există o practică puțin uniformă, singurele controale care se fac sistematic sunt cele de temperatură la accesul în aeroport, iar aici nu avem numere foarte mari în perioada scursă în ultimele luni, avem un număr de ordinul a sute care au fost respinși la îmbarcare din cauza faptului că aveau temperatură. Pentru aceste persoane trebuie introduse testele rapide, care să determine dacă temperatura este cauzată de covid sau este din alte motive, astfel încât oamenii să nu-și piardă posibilitatea de călătorie, să nu-și piardă biletul și investiția financiară făcută pentru că li s-a refuzat zborul. În rest, în viitor, ne interesează să punem la punct un protocol de testare pentru călătorie, adică cetățenii să știe foarte clar că atunci când au de făcut o călătorie dintr-un stat în altul ce protocol de test trebuie să aibă la dispoziție. Să știe cu câte zile înainte trebuie să-și facă un test, la ajungerea la destinație să știe după câte zile trebuie să repete testul, astfel încât să fie evitată o carantină prea îndelungată. De asemenea, să știe ce fel de tip de test, astfel încât rezultatul să vină cât mai rapid, iar în felul acesta, dacă un astfel de protocol se aplică uniform la nivelul Uniunii Europene, oamenii vor ști la ce să se aștepte și vor fi din nou încurajați să cumpere un bilet de avion și să încerce să călătorească”, a încheiat comisarul european.

ECONOMIE

Șomajul a crescut în octombrie cu 0,2 puncte procentuale

CECCAR FM

Publicat

pe

În luna octombrie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei, anunță INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477 mii persoane, în creştere atât față de luna precedentă (455 mii persoane), cât și față de aceeaşi lună a anului anterior (350 mii persoane).

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin și 5,0% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaților și 4,1% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2020, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Moneda digitală a Facebook a fost redenumită Diem

Criptomoneda Libra, susținută de Facebook, a fost redenumită „Diem”, într-un efort reînnoit de a obține aprobarea autorităților de reglementare, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Planurile pentru criptomonedă, lansate pentru prima dată de Facebook anul trecut, au fost modificate în aprilie, după ce autoritățile de reglementare și băncile centrale și-au exprimat îngrijorarea că ar putea slăbi stabilitatea financiară, ar putea eroda controlul asupra politicii monetare și ar putea amenința confidențialitatea.

Schimbarea numelui face parte dintr-o mișcare menită să sublinieze o structură mai simplă, a spus Stuart Levey, CEO al Asociației Diem din Geneva, care se află în spatele monedei digitale.

„Numele original a fost legat de o iterație timpurie a proiectului, care a avut parte de o recepție dificilă din partea autorităților de reglementare. Am schimbat dramatic această propunere”, a declarat Levey pentru Reuters.

Diem, care înseamnă „zi” în latină, își propune acum să lanseze inițial o monedă digitală cu sprijin unic, a adăugat el, citat de Mediafax.

El a refuzat să comenteze calendarul lansării, despre care Financial Times a raportat săptămâna trecută că ar putea începe încă din ianuarie, spunând doar că va continua doar după aprobarea de către autoritatea elvețiană de reglementare.

Facebook rămâne unul dintre cei 27 de membri ai Asociației Diem, fostă Asociația Libra.

Proiectul susține că va dezvolta politici privind combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și respectării sancțiunilor și a renunțat la planurile anterioare de a permite oricui să se alăture rețelei sale.

Continuare

ECONOMIE

Economia Elveţiei a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 40 de ani

Economia elvețiană a înregistrat în trimestrul trei cel mai rapid ritm de creştere din ultimele patru decenii în condiţiile în care activitatea comercială şi-a revenit din colapsul cauzat de măsurile de lockdown, scrie Bloomberg.

CECCAR FM

Publicat

pe

Produsul Intern Brut a avansat cu 7,2% mulțumită creşterii consumului şi a investiţiilor în echipamente şi construcţii.

În trimestrul anterior, economia s-a prăbuşit cu 7%. În pofida recuperării record, economia este cu aproximativ 2% mai mică decât era înainte de pandemie.

Diferenţa este mult mai mică decât decalajele observate la marile economii din zona euro.

„În comparaţie cu ţările vecine, economia elvețiană a reuşit să facă faţă până acum crizei coronavirusului relativ nevătămată“, arată secretariatul de stat pentru afaceri economice, citat de Mediafax.

Elveţia ar putea evita o nouă contracţie în ultimul trimestru al acestui an deoarece guvernul a decis să nu introducă un al doilea blocaj pe scară largă, iar programele de şomaj parţial au protejat piaţa muncii.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending