Suntem și pe

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 21 septembrie 2020

Ursula von der Leyen subliniază necesitatea impozitării economiei digitale, a CBAM și a unei noi directive privind impozitarea energiei.
Parlamentul European propune audierea directorilor generali executivi ai Google, Apple, Facebook și Amazon.
Polonia urmează să introducă noi norme privind prezentarea informațiilor legate de impozitul corporativ.

CECCAR FM

Publicat

pe

Ursula von der Leyen subliniază necesitatea impozitării economiei digitale, a CBAM și a unei noi directive privind impozitarea energiei

La 16 septembrie a.c., în primul său discurs privind starea Uniunii, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a confirmat că CE depune eforturi pentru a susține un acord la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind impozitarea economiei digitale. Cu toate acestea, președintele CE a precizat că, în cazul în care nu se va ajunge la un acord până la finele anului 2020, „Europa va veni cu o propunere la începutul anului următor”. Aceasta a evidențiat necesitatea de a introduce un mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) pentru a reduce emisiile de carbon în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului. Mai mult decât atât, în scrisoarea sa de intenție adresată președintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli, și cancelarului Angela Merkel, Ursula von der Leyen a confirmat că în 2021 Comisia va prezenta o propunere legislativă pentru revizuirea Directivei privind impozitarea energiei.

Parlamentul European propune audierea directorilor generali executivi ai Google, Apple, Facebook și Amazon

Președintele Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare din cadrul Parlamentului European, Irene Tinagli (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Italia), a confirmat intenția coordonatorilor grupurilor politice din cadrul Comisiei ECON de a organiza o audiere a directorilor executivi generali ai Google, Amazon, Facebook și Apple de îndată ce sediul Parlamentului European va fi redeschis publicului. Audierea ar trebui să se concentreze pe subiectele abordate recent de eurodeputatul Stéphanie Yon-Courtin în scrisoarea sa, respectiv pe practicile anticoncurențiale în era digitală și în domeniul fiscal. Irene Tinagli a declarat că această audiere va permite atât directorilor generali executivi ai acestor mari companii, cât și europarlamentarilor, care reprezintă consumatorii din Europa, să își exprime punctele de vedere. Organizarea audierii trebuie confirmată de Conferința Președinților, ai cărei membri sunt președinții grupurilor politice din cadrul Parlamentului European.

Polonia urmează să introducă noi norme privind prezentarea informațiilor legate de impozitul corporativ

La 4 septembrie a.c., consiliul de miniștri ai Poloniei a prezentat un proiect de lege care conține amendamente la normele privind impozitul corporativ, ceea ce poate avea consecințe pentru mai multe companii din Polonia. Unul dintre principalele aspecte ale normelor propuse se referă la intenția de a impune marilor companii să publice politicile și strategiile lor fiscale. Ministrul de finanțe al Poloniei a declarat că această obligație ar consolida controlul cetățenilor asupra activității economice și asupra contribuției fiscale a corporațiilor care își desfășoară activitatea pe teritoriul acestui stat. Încă nu este clar care dintre elementele strategiilor și politicilor fiscale ale marilor companii ar trebui incluse în aceste noi norme privind prezentarea informațiilor.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 26 octombrie 2020

CECCAR FM

Publicat

pe

Franța și SUA, din nou într-o dispută comercială

La 18 octombrie a.c., ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a confirmat din nou faptul că, în lipsa unui acord la nivelul OCDE, Franța va începe colectarea unei taxe digitale la nivel național din decembrie 2020. În luna ianuarie a anului trecut, Bruno Le Maire a decis să amâne colectarea acestei taxe din ianuarie până în decembrie, sperând că până atunci se va ajunge la un acord în privința reformei fiscale internaționale. Ca răspuns la această decizie, se preconizează că SUA va aplica taxe vamale suplimentare asupra unei liste de produse franceze cu o valoare comercială de 1,3 miliarde de dolari, care include poșete și produse cosmetice, publicată în luna iulie de reprezentantul SUA pentru comerț.

Programul de activitate al Comisiei Europene pentru 2021 se concentrează pe Pactul verde european și pe taxa digitală

La 19 octombrie a.c., Comisia Europeană și-a publicat Programul de lucru pentru 2021. Măsurile fiscale incluse în acest program sunt strâns legate de Pactul ecologic european promovat de Comisie. „Pachetul 55” (un pachet de măsuri menite să permită reducerea emisiilor cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu anul 1990) va fi lansat în al doilea trimestru al anului 2021 și ar trebui să includă propunerea privind un mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon și revizuirea Directivei privind impozitarea energiei. Mai mult decât atât, programul de lucru pune accent pe faptul că, în cadrul celui de-al doilea trimestru al anului 2021, Comisia va prezenta o propunere privind introducerea unei taxe digitale și includerea acesteia în rândul resurselor proprii ale bugetului UE. Comisia intenționează, de asemenea, să propună revizuirea Directivei privind impozitarea tutunului și un amendament la Directiva privind regimul general al produselor supuse accizelor în a doua jumătate a anului 2021.

Parlamentul European solicită informații actualizate privind reforma fiscală internațională

La 28 octombrie a.c., subcomisia pentru chestiuni fiscale din cadrul Parlamentului European va organiza un schimb de opinii pe tema stării actuale a reformei sistemului fiscal internațional. Eurodeputații vor avea ocazia de a adresa întrebări pe această temă directorului responsabil cu impozitarea directă, coordonarea fiscală, analiza și evaluarea economică în cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală DG TAXUD a Comisiei Europene, Benjamin Angel, și directorului Centrului pentru Administrație și Politică Fiscală din cadrul OCDE, Pascal Saint-Amans. Discuțiile se vor concentra pe amânarea recentă a acordului privind reforma fiscală internațională de la nivel OCDE până la mijlocul anului 2021 și efectul acestei amânări asupra politicii fiscale în UE.

Reforma fiscală internațională a OCDE ar putea duce la creșterea veniturilor fiscale globale

La 20 octombrie a.c., OCDE a publicat un articol interesant pe blogul oficial al organizației, în care sunt expuse concluziile evaluării impactului economic efectuate de secretariatul OCDE. Această evaluare evidențiază faptul că implementarea reformei fiscale internaționale ar putea duce la creșterea veniturilor fiscale globale, rezultate din impozitul pe profit, cu aproximativ 50-80 de miliarde de euro pe an. Pe baza acestui studiu, Pilonul 1 ar duce doar la o creștere modestă a veniturilor fiscale globale, provocând, totodată, o schimbare semnificativă a modului în care sunt alocate drepturile fiscale între jurisdicții. Cu toate acestea, Pilonul 2 ar provoca o creștere a veniturilor fiscale rezultate din impozitul pe profit și ar reduce motivele care determină companiile multinaționale să-și transfere profiturile către jurisdicții cu impozite reduse.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Recomandările Grupului Operativ pentru raportarea informațiilor privind schimbările climatice

CECCAR FM

Publicat

pe

În calitate de membru al Sustainability Accounting Standards Board (SASB), Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pune la dispoziția membrilor și tuturor părților interesate traducerea în limba română a Ghidului de implementare elaborat de Grupul Operativ pentru raportarea informațiilor privind schimbările climatice (TCFD). Ghidul furnizează îndrumări pentru îmbunătățirea prezentărilor de informații financiare cu privire la schimbările climatice în raportarea generală prin utilizarea standardelor SASB și Climate Disclosure Standards Board (CDSB).

Prin punerea la dispoziție a acestor îndrumări, concentrate pe patru elemente principale – guvernanță, strategie, gestionarea riscului, parametri și obiective –, publicația își propune să ajute companiile să își îmbunătățească soliditatea, consecvența, comparabilitatea și utilitatea implementării și raportării informațiilor privind schimbările climatice prin intermediul cadrelor generale, standardelor și resurselor SASB și CDSB testate pe piață.

Indiferent dacă organizația are o abordare complexă cu privire la gestionarea riscurilor și a oportunităților climatice sau este doar la început, aceasta poate folosi îndrumările cuprinse în Ghid pentru a sprijini îmbunătățirea procesului decizional, o mai bună reziliență a pieței și o creștere economică mai sustenabilă.

Îndrumările de implementare a recomandărilor TCFD sunt structurate astfel:

– Prezentare generală;

– Demararea procesului;

– Bune practici de prezentare a informațiilor;

– Perspective pentru viitor.

CDSB și SASB sunt organisme cu tradiție în piață, cu un istoric de sprijinire a prezentărilor de informații eficace legate de climă și mediu, și prezintă împreună o soluție clară la implementarea TCFD pentru multe companii din multe jurisdicții, industrii și sectoare de activitate.

Documentul în limba română este disponibil la secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Alte documente de interes de pe site-ul CECCAR.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Utilizarea specialiștilor în circumstanțele create de COVID-19

Documentul „Utilizarea specialiștilor în circumstanțele create de COVID-19”, disponibil în limba română

CECCAR FM

Publicat

pe

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) pune la dispoziția celor interesați traducerea în limba română a documentului Utilizarea specialiștilor în circumstanțele create de COVID-19, elaborat de American Institute of Certified Public Accountants (AICPA), Consiliul pentru Standarde Internaționale de Etică pentru Contabili (IESBA) și Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB).

Publicația are scopul de a oferi îndrumări profesioniștilor contabili, atât angajați (PAIB), cât și practicieni (PAPP), care să îi ajute să determine momentul în care ar putea fi nevoie de utilizarea serviciilor unui specialist care să ofere suport în efectuarea unor sarcini specifice și a altor activități profesionale în cadrul organizațiilor lor angajatoare, precum și în a răspunde cerințelor clienților lor în circumstanțele create de COVID-19.

Pandemia de COVID-19 a generat provocări fără precedent pentru companii și alte organizații la nivel mondial, inclusiv pentru profesia contabilă. Modificările mediului pot avea ca rezultat solicitări pentru profesioniștii contabili de a desfășura activități și servicii diferite de cele cu care au fost obișnuiți anterior. În acest context, documentul oferă îndrumări cu privire la modalitățile de soluționare a dilemelor etice care ar putea să apară în circumstanțele pandemiei și de conformare cu principiile fundamentale descrise în Codul etic pentru profesioniștii contabili (inclusiv Standardele internaționale privind independența).

Documentul în limba română poate fi consultat la secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Alte documente de interes de pe site-ul CECCAR.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending