Suntem și pe

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 7 septembrie 2020

Ministrul german de finanțe militează pentru impozitarea tranzacțiilor financiare în UE

CECCAR FM

Publicat

pe

Ministrul german de finanțe militează pentru impozitarea tranzacțiilor financiare în UE

La 2 septembrie a.c., Ministrul german de finanțe, Olaf Scholz și-a confirmat angajamentul de a introduce un impozit pe tranzacțiile financiare la nivelul UE în fața Comitetului pentru Afaceri Economice și Monetare al Parlamentului European. Președintele ECOFIN a pus accent pe faptul că un astfel de impozit ar putea facilita redresarea economică și că pandemia de COVID-19 ar putea accelera luarea unei decizii în privința acestuia. În ceea ce privește impozitarea digitală și taxa profesională minimă, Olaf Scholz a precizat că se așteaptă ca OCDE să prezinte progresul înregistrat la sfârșitul lunii octombrie, subliniind faptul că guvernul său nu a adoptat o poziție clară în privința propunerii referitoare la raportarea pentru fiecare țară în parte (CbCR).

Parlamentul European dorește o reformă ambițioasă în ceea ce privește sistemul de resurse proprii ale UE

La 31 august a.c., Comitetul bugetar al Parlamentului European a votat propunerea privind sistemul de resurse proprii ale UE legată de acordul privind planul de redresare economică și Cadrul financiar multianual pentru perioada post-2020. Raportul elaborat de José Manuel Fernandes (Partidul Popular European, Portugalia) și Valérie Hayer (Partidului Renew Europe, Franța) solicită o rată de apel uniformă pentru greutatea deșeurilor provenite din ambalajele de plastic nereciclate (începând cu 1 ianuarie 2021) și un set de noi resurse proprii. Eurodeputații sugerează introducerea unei rate de apel uniforme pentru veniturile obținute din vânzarea cotelor de emisii în cadrul Schemei de tranzacționare a certificatelor de emisie (de la 1 ianuarie 2021); utilizarea veniturilor generate de impozitul pe serviciile digitale (de la 1 ianuarie 2023); introducerea unui impozit pe tranzacțiile financiare (de la 1 ianuarie 2024) și a unui sistem de venituri generate prin intermediul unui mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (de la 1 ianuarie 2023). Europarlamentarii au menționat, de asemenea, nevoia de a elimina reducerile și corecțiile bugetare oferite anumitor state membre UE.

Raportul OCDE privind reformele fiscale din 2020

La 3 septembrie a.c., OCDE a publicat raportul privind „Reformele fiscale din 2020”. Documentul descrie atât reformele fiscale din statele membre OCDE, cât și din alte state. Totodată, acesta identifică principalele măsuri fiscale luate de țări înainte și în timpul crizei generate de pandemia de COVID-19. Conform raportului, multe țări au utilizat o abordare etapizată în timpul crizei de COVID-19, adaptându-și treptat pachetele fiscale pe măsură ce criza avansa. Odată ce va începe faza de redresare, guvernele ar trebui să se axeze pe reforme fiscale structurale. Potrivit directorului Centrului pentru Administrație și Politică Fiscală din cadrul OCDE, Pascal Saint-Amans, „Aspectele care trebui să devină urgent prioritare sunt reforma fiscală de mediu și politicile fiscale pentru combaterea inegalităților”.

Franța a prelungit acordurile privind lucrătorii frontalieri și transfrontalieri

La 31 august a.c., ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat că acordurile privind lucrătorii frontalieri și transfrontalieri încheiate între Franța și alte patru țări (Germania, Belgia, Luxemburg și Elveția) au fost prelungite până la 30 decembrie 2020. Conform acestor acorduri, zilele de lucru de acasă ca urmare a măsurilor de prevenție a răspândirii virusului COVID-19 pot fi considerate zile lucrate în statul în care lucrătorii își desfășoară în mod obișnuit activitatea și, prin urmare, vor fi impozitate în statul respectiv.

PROFESIA CONTABILĂ

Buletinul de știri Accountancy Europe – octombrie 2020

CECCAR FM

Publicat

pe

Accountancy Europe a publicat buletinul de știri aferent lunii octombrie, disponibil direct pe site-ul organizației.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 26 octombrie 2020

CECCAR FM

Publicat

pe

Franța și SUA, din nou într-o dispută comercială

La 18 octombrie a.c., ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a confirmat din nou faptul că, în lipsa unui acord la nivelul OCDE, Franța va începe colectarea unei taxe digitale la nivel național din decembrie 2020. În luna ianuarie a anului trecut, Bruno Le Maire a decis să amâne colectarea acestei taxe din ianuarie până în decembrie, sperând că până atunci se va ajunge la un acord în privința reformei fiscale internaționale. Ca răspuns la această decizie, se preconizează că SUA va aplica taxe vamale suplimentare asupra unei liste de produse franceze cu o valoare comercială de 1,3 miliarde de dolari, care include poșete și produse cosmetice, publicată în luna iulie de reprezentantul SUA pentru comerț.

Programul de activitate al Comisiei Europene pentru 2021 se concentrează pe Pactul verde european și pe taxa digitală

La 19 octombrie a.c., Comisia Europeană și-a publicat Programul de lucru pentru 2021. Măsurile fiscale incluse în acest program sunt strâns legate de Pactul ecologic european promovat de Comisie. „Pachetul 55” (un pachet de măsuri menite să permită reducerea emisiilor cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu anul 1990) va fi lansat în al doilea trimestru al anului 2021 și ar trebui să includă propunerea privind un mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon și revizuirea Directivei privind impozitarea energiei. Mai mult decât atât, programul de lucru pune accent pe faptul că, în cadrul celui de-al doilea trimestru al anului 2021, Comisia va prezenta o propunere privind introducerea unei taxe digitale și includerea acesteia în rândul resurselor proprii ale bugetului UE. Comisia intenționează, de asemenea, să propună revizuirea Directivei privind impozitarea tutunului și un amendament la Directiva privind regimul general al produselor supuse accizelor în a doua jumătate a anului 2021.

Parlamentul European solicită informații actualizate privind reforma fiscală internațională

La 28 octombrie a.c., subcomisia pentru chestiuni fiscale din cadrul Parlamentului European va organiza un schimb de opinii pe tema stării actuale a reformei sistemului fiscal internațional. Eurodeputații vor avea ocazia de a adresa întrebări pe această temă directorului responsabil cu impozitarea directă, coordonarea fiscală, analiza și evaluarea economică în cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală DG TAXUD a Comisiei Europene, Benjamin Angel, și directorului Centrului pentru Administrație și Politică Fiscală din cadrul OCDE, Pascal Saint-Amans. Discuțiile se vor concentra pe amânarea recentă a acordului privind reforma fiscală internațională de la nivel OCDE până la mijlocul anului 2021 și efectul acestei amânări asupra politicii fiscale în UE.

Reforma fiscală internațională a OCDE ar putea duce la creșterea veniturilor fiscale globale

La 20 octombrie a.c., OCDE a publicat un articol interesant pe blogul oficial al organizației, în care sunt expuse concluziile evaluării impactului economic efectuate de secretariatul OCDE. Această evaluare evidențiază faptul că implementarea reformei fiscale internaționale ar putea duce la creșterea veniturilor fiscale globale, rezultate din impozitul pe profit, cu aproximativ 50-80 de miliarde de euro pe an. Pe baza acestui studiu, Pilonul 1 ar duce doar la o creștere modestă a veniturilor fiscale globale, provocând, totodată, o schimbare semnificativă a modului în care sunt alocate drepturile fiscale între jurisdicții. Cu toate acestea, Pilonul 2 ar provoca o creștere a veniturilor fiscale rezultate din impozitul pe profit și ar reduce motivele care determină companiile multinaționale să-și transfere profiturile către jurisdicții cu impozite reduse.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Recomandările Grupului Operativ pentru raportarea informațiilor privind schimbările climatice

CECCAR FM

Publicat

pe

În calitate de membru al Sustainability Accounting Standards Board (SASB), Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pune la dispoziția membrilor și tuturor părților interesate traducerea în limba română a Ghidului de implementare elaborat de Grupul Operativ pentru raportarea informațiilor privind schimbările climatice (TCFD). Ghidul furnizează îndrumări pentru îmbunătățirea prezentărilor de informații financiare cu privire la schimbările climatice în raportarea generală prin utilizarea standardelor SASB și Climate Disclosure Standards Board (CDSB).

Prin punerea la dispoziție a acestor îndrumări, concentrate pe patru elemente principale – guvernanță, strategie, gestionarea riscului, parametri și obiective –, publicația își propune să ajute companiile să își îmbunătățească soliditatea, consecvența, comparabilitatea și utilitatea implementării și raportării informațiilor privind schimbările climatice prin intermediul cadrelor generale, standardelor și resurselor SASB și CDSB testate pe piață.

Indiferent dacă organizația are o abordare complexă cu privire la gestionarea riscurilor și a oportunităților climatice sau este doar la început, aceasta poate folosi îndrumările cuprinse în Ghid pentru a sprijini îmbunătățirea procesului decizional, o mai bună reziliență a pieței și o creștere economică mai sustenabilă.

Îndrumările de implementare a recomandărilor TCFD sunt structurate astfel:

– Prezentare generală;

– Demararea procesului;

– Bune practici de prezentare a informațiilor;

– Perspective pentru viitor.

CDSB și SASB sunt organisme cu tradiție în piață, cu un istoric de sprijinire a prezentărilor de informații eficace legate de climă și mediu, și prezintă împreună o soluție clară la implementarea TCFD pentru multe companii din multe jurisdicții, industrii și sectoare de activitate.

Documentul în limba română este disponibil la secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Alte documente de interes de pe site-ul CECCAR.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending