Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 9 noiembrie 2020

CECCAR FM

Publicat

pe

Președinția germană a UE dorește aprobarea propunerii de modificare a DAC 7

La 4 noiembrie a.c., în cadrul reuniunii ECOFIN, ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, a subliniat importanța obținerii unui acord rapid cu privire la propunerea de modificare a Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC 7). Propunerea Comisiei Europene vizează introducerea unei obligații pentru platformele digitale de a transmite autorităților fiscale veniturile generate de furnizorii de servicii sau de bunuri care utilizează platforma lor. Olaf Scholz a evidențiat faptul că negocierile progresează și că această propunere ar fi un pas major în consolidarea unei impozitări echitabile în UE.

ECOFIN susține Comisia Europeană în lupta împotriva spălării banilor

La 4 noiembrie a.c., în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), membrii Consiliului au discutat proiectul de concluzii referitoare la Planul de acțiune al Comisiei Europene privind combaterea spălării banilor. Miniștrii de finanțe au susținut propunerile Comisiei, solicitând acesteia să prezinte propuneri legislative concrete la începutul anului 2021. Este important de reținut că ECOFIN a solicitat Comisiei să transforme anumite părți ale Directivei privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului (Directiva AML) într-un regulament cu aplicare directă pentru a asigura condiții de concurență echitabile pe piața unică și aplicarea consecventă a prevederilor în UE, reducând astfel divergențele din transpunerea acestora la nivel național ce împiedică aplicarea eficientă a Cadrului AML. Mai mult decât atât, Consiliul sprijină înființarea unei autorități de supraveghere la nivelul UE ce ar avea competențe de supraveghere directe și competența de a prelua sarcinile de supraveghere de la o autoritate națională de supraveghere în situații excepționale clar definite. 

Pachetul de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor din luna octombrie: deciziile principale în domeniul fiscal

La 30 octombrie a.c., Comisia Europeană a publicat pachetul de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor din luna octombrie, în care inițiază proceduri împotriva statelor membre pentru neîndeplinirea obligațiilor ce le revin în temeiul legislației UE. În domeniul fiscal, Comisia Europeană a emis șase scrisori de punere în întârziere și un aviz motivat și a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJEU) în cazul a patru țări.

Comisia a trimis două scrisori de punere în întârziere și către Luxemburg, prin care îi solicită să își modifice normele privind impozitarea dobânzilor primite de persoanele fizice și să își alinieze normele privind impozitul pe succesiune la legislația UE. Alte două scrisori de punere în întârziere au fost trimise și Belgiei, prin care Comisia solicită acesteia să nu mai aplice impozite mai mari dividendelor aferente acțiunilor deținute de societățile de asigurări de viață din străinătate față de cele aplicate dividendelor primite de societățile de asigurare belgiene. Totodată, CE solicită Belgiei să își alinieze normele privind scutirea de impozit a veniturilor din depozitele de economii la legislația UE. O altă scrisoare de punere în întârziere a fost trimisă Franței, Comisia solicitând acesteia să își modifice legislația privind impozitarea câștigurilor de capital realizate de fondurile de investiții din străinătate. CE a trimis o scrisoare de punere în întârziere și Regatului Unit al Marii Britanii pentru nerespectarea normelor UE în materie de TVA pentru tranzacționarea instrumentelor financiare pe anumite piețe la termen.

În avizul motivat trimis Spaniei, CE solicită acesteia să transpună Directiva privind practicile de combatere a evitării obligațiilor fiscale în ceea ce privește tratamentul neuniform al elementelor hibride. Totodată, Comisia a decis să trimită cazul Greciei la CJEU din cauza normelor sale privind impozitul pe profit pentru întreprinderile care au sucursale în străinătate.

CE a sesizat CJEU și în cazul Țărilor de Jos din cauza normelor privind transferul transfrontalier al capitalului de pensii și furnizarea transfrontalieră de pensii, care, potrivit Comisiei, constituie restricții în calea liberei circulații a cetățenilor și a lucrătorilor, a libertății de stabilire, a libertății de a presta servicii și a liberei circulații a capitalurilor.

De asemenea, Comisia Europeană a decis să sesizeze CJEU și în privința Belgiei ca urmare a normelor sale privind deductibilitatea fiscală a pensiilor alimentare plătite de nerezidenți. CJEU a fost sesizată și în cazul Poloniei pentru nealinierea la normele UE privind scutirea de la plata accizelor a alcoolului importat și utilizat în producția de medicamente.

PROFESIA CONTABILĂ

Capital: România și SUA își unesc forțele pentru a transforma lumea contabilă. Interviu cu Robert-Aurelian Șova, purtător de cuvânt al CECCAR, vicepreședinte al Consiliului superior

CECCAR FM

Publicat

pe

Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al Consiliului superior al CECCAR și purtător de cuvânt, a oferit un interviu publicației Capital în care a vorbit despre parteneriatul dintre România și Statele Unite ale Americii (SUA), cel care are puterea de a transforma lumea contabilă.

Capital: Recent, profesia contabilă din România a încheiat un parteneriat cu organismul profesional reprezentativ din SUA. Ce presupune acest parteneriat?

Robert-Aurelian Șova: Această colaborare cu AICPA (American Institute of Certified Public Accountants) & CIMA (The Chartered Institute of Management Accountants), împreună reprezentând Association of International Certified Professional Accountants, a început încă de anul trecut. Cunoscute fiind bunele practici din SUA în ceea ce privește contabilitatea criminalistică, am considerat oportun schimbul de bune practici și transferul de know-how în acest domeniu.

De altfel, așa a început colaborarea dintre CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România) și organismul profesional din Statele Unite. Cu sprijinul lor, CECCAR va lansa în curând standardul profesional și programul de specializare în contabilitatea criminalistică.

Am trecut deja la nivelul următor și am semnat un acord de colaborare ce susține dezvoltarea profesională continuă și performanța în afaceri, o cooperare win-win ce poate transforma lumea contabilă într-un loc mai inteligent și mai eficient, favorabil unei economii reziliente.

Acest parteneriat a venit, de altfel, pe fondul creșterii cererii de profesioniști în domeniul financiar-contabil ce dețin un set extins de competențe, inclusiv gândire strategică și abilități digitale.

Interviul integral este disponibil pe site-ul Capital.ro.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a solicitat ANAF prorogarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale

CECCAR FM

Publicat

pe

Având în vedere disfuncționalitățile sistemului informatic al  Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din ultima perioadă, ce conduc la imposibilitatea respectării termenelor de depunere a declarațiilor fiscale și a situațiilor financiare anuale, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a solicitat autorității fiscale prorogarea termenelor de 25, respectiv 30 mai 2023 pentru depunerea acestora.

De asemenea, CECCAR, ca reprezentant al celor peste 35.000 de liber-profesioniști contabili, a solicitat să nu li se aplice contribuabililor sancțiunile prevăzute de lege pentru depășirea termenelor legale de depunere a declarațiilor corespunzătoare.

Având în vedere faptul că nerespectarea termenelor amintite are la bază motive independente de voința profesioniștilor contabili, a contribuabililor, ne exprimăm încrederea că ANAF va identifica și implementa soluția legală potrivită, în interes public. Considerăm că această situație se încadrează în prevederile art. 78 alin. (1) din Codul de procedură fiscală.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

AICPA & CIMA semnează acord de colaborare cu organismul care conduce profesia contabilă din România – CECCAR

Împreună, organizațiile își propun să sprijine profesia din domeniul financiar-contabil și să creeze o rezervă de viitori lideri financiari pentru piață

CECCAR FM

Publicat

pe

Mai 2023, București – AICPA® & CIMA®, împreună Association of International Certified Professional Accountants, au semnat un acord de colaborare cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) pentru a oferi profesioniștilor din domeniul financiar-contabil din România abilitățile și mentalitatea de care au nevoie pentru a conduce performanța în afaceri, pentru a ghida luarea deciziilor strategice și pentru a construi cariere de succes.

Acest parteneriat este primul de acest gen între AICPA & CIMA și CECCAR, subliniind cererea tot mai mare de profesioniști din domeniul financiar-contabil, cu un set extins de competențe, care include gândirea strategică, parteneriatele de afaceri și competențele digitale. Prin intermediul acordului, membrii CECCAR vor fi eligibili pentru a accesa oferta AICPA & CIMA Continuing Professional Development (CPD). În lunile următoare, cele două organizații vor explora, de asemenea, oportunități de a lucra mai strâns în domenii precum leadership și evenimente.

Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte CECCAR, a declarat: „CECCAR este cea mai mare organizație profesională de contabili din Europa de Sud-Est. Cu o istorie de peste 100 de ani, ne valorificăm tradițiile și experiența pentru a ne pregăti și a ne adapta pentru viitor. Astăzi, distrugerea creativă și transformarea digitală afectează întreprinderile și economia ca un tsunami. Ca facilitatori de afaceri, contabilii sunt parte a soluției. În acest context, CECCAR și AICPA & CIMA, într-o cooperare reciproc avantajoasă, pot transforma lumea contabilă într-un loc mai inteligent și mai eficient pentru clienți și companii.”

Jakub Bejnarowicz, Director Regional pentru Europa în cadrul AICPA & CIMA, împreună Association of International Certified Professional Accountants, a declarat: „Sunt încântat că ne consolidăm relația cu CECCAR prin intermediul acestui nou acord. Acesta este un parteneriat istoric pentru dezvoltarea viitorului finanțelor în România și marchează un reper important în avansarea operațiunilor AICPA & CIMA în Europa. Cred că această colaborare va juca un rol-cheie în creșterea recunoașterii certificării în contabilitatea managerială în România și va oferi actualilor și viitorilor profesioniști din domeniul contabilității și afacerilor o oportunitate unică de a-și consolida competențele și de a le spori capacitatea de inserție profesională”.

Natalya Vovchuk, Șef al diviziei Europei de Sud-Est, AICPA & CIMA, împreună Association of International Certified Professional Accountants,  adăugat: „De-a lungul istoriei sale, CECCAR a investit semnificativ în dezvoltarea educației profesionale în România. Aș dori să mulțumesc CECCAR, în special vicepreședintelui CECCAR, Robert-Aurelian Șova, pentru sprijinirea inițiativelor AICPA și CIMA din țară în ultimii doi ani. Acest acord de colaborare, care acoperă domenii precum schimbul de cunoștințe și dezvoltarea profesională continuă, ne oferă o cale mai formalizată de a construi o profesie înfloritoare în domeniul contabilității și finanțelor în România.”

Contacte cu mass-media:
Martyna Makiel, manager de relații externe, Europa
Adresa de e-mail: Martyna.Makiel@aicpa-cima.com
Tel: + 48 662 800 455

Gabriela Stan, director relații Internaționale, CECCAR
Adresa de e-mail: gabriela.stan@ceccar.ro
Tel: + 40724358640

Despre AICPA & CIMA, împreună Association of International Certified Professional Accountants

AICPA® & CIMA®, împreună Association of International Certified Professional Accountants (Association), dezvoltă profesia contabilă și financiară globală prin activitatea noastră în numele a 698.000 de membri, candidați și profesioniști implicați în 188 de țări. Împreună, suntem liderul mondial în probleme de contabilitate publică și de management prin advocacy, suport pentru licența CPA, desemnarea CGMA și acreditările specializate, dezvoltarea profesională și leadership în gândire. Construim încredere prin împuternicirea membrilor noștri și a profesioniștilor implicați cu cunoștințele și oportunitățile de a fi lideri în extinderea prosperității pentru un viitor mai incluziv, durabil și rezilient.

Institutul American al CPAs® (AICPA), cea mai mare asociație profesională de profil din lume care reprezintă profesia CPA, stabilește standarde etice pentru membrii săi și standarde de audit din SUA pentru companii private, organizații non-profit și guverne federale, statale și locale. De asemenea, elaborează și notează examenul CPA Uniform și construiește fluxul de talente viitoare pentru profesia de contabilitate publică.

Chartered Institute of Management Accountants® (CIMA) este cel mai important și mai mare corp profesional de contabili de management din lume. CIMA lucrează îndeaproape cu angajatorii și sponsorii de cercetare de vârf, actualizând în mod constant cerințele sale de calificare profesională și experiență profesională pentru a se asigura că rămâne alegerea angajatorului atunci când recrutează lideri de afaceri instruiți financiar.

Despre CECCAR – Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România

Înființat în 1921, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România este organismul reprezentativ al profesiei contabile din România, non-profit și de interes public, cu o evoluție remarcabilă la nivel național, fiind reprezentat în toate cele 42 de județe ale țării noastre prin intermediul filialelor teritoriale.

CECCAR este permanent preocupat de dezvoltarea abilităților și competențelor profesioniștilor contabili și construiește profesioniști pregătiți pentru viitorul în profesia contabilă.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM