PROFESIA CONTABILĂ
Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 30 noiembrie 2020

Reprezentanții Comisiei Europene și conducătorii administrațiilor fiscale au discutat despre conformitatea fiscală și transformarea digitală
La 26 noiembrie a.c., Comisia Europeană a organizat reuniunea anuală cu conducătorii administrațiilor fiscale din statele membre UE (TADEUS – Tax administration European Union Summit). Discuțiile s-au concentrat pe abordarea provocărilor generate de criza de COVID-19. Gerassimos Thomas, directorul general al DG TAXUD, a subliniat necesitatea de a îmbunătăți conformitatea fiscală și de a facilita transformarea digitală. Participanții au discutat, de asemenea, modul în care poate fi îmbunătățită coordonarea dezvoltării sistemelor IT intra-europene și sprijinul financiar oferit de Comisie prin intermediul Mecanismului de redresare și de reziliență și a Instrumentului de sprijin tehnic.
Subcomisia FISC a prezentat o propunere de reformare a „listei negre” a UE a jurisdicțiilor necooperante din punct de vedere fiscal
Subcomisia FISC din cadrul Parlamentului European este pregătită să facă presiuni pentru reformarea listei UE a jurisdicțiilor necooperante din punct de vedere fiscal. La 20 noiembrie a.c., președintele subcomisiei FISC, Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos) a prezentat un proiect de propunere de rezoluție a Parlamentului European în fața Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN). În propunere se menționează impactul pozitiv de până acum al listei, remarcându-se necesitatea pentru „o mai bună transparență, criterii mai stricte de includere pe listă și măsuri defensive mai riguroase împotriva fraudei și a evaziunii fiscale”. Textul propunerii pune accent pe lipsa de transparență a procesului de includere pe listă, riscurile de subminare a încrederii publice în această listă și pe faptul că și statele membre ale UE ar trebui implicate în acest proces. O dezbatere cu privire la textul propunerii este planificată la data de 7 decembrie a.c., în cadrul Comisie FISC, iar votul în cadrul ECOFIN va avea loc la 10 decembrie 2020.
Propunerea de modificare a DAC 7 a fost aprobată
La 20 noiembrie a.c., statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord politic în privința propunerii de modificare a Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC7). Această propunere vizează introducerea unei obligații pentru platformele digitale de a transmite autorităților fiscale veniturile generate de furnizorii de servicii sau de bunuri care utilizează platforma lor. Propunerea ar trebui să se aplice tuturor platformelor care își desfășoară activitatea în UE, chiar dacă nu sunt înregistrate într-un stat membru sau nu au un sediu permanent într-un stat membru. Consiliul UE propune aplicarea noilor prevederi de la 1 ianuarie 2023. La 23 noiembrie a.c., Comisia Europeană a publicat o evaluare inițială a impactului noilor modificări la Directivă (DAC8), care au rolul de a extinde schimbul automat de informații și la criptoactive. Obiectivul acestei evaluări este de a obține informațiile necesare pentru a asigura faptul că contribuabilii care obțin venituri din tranzacții cu criptoactive plătesc o cotă echitabilă, precum și pentru a asigura o cooperare mai bună între administrațiile fiscale și pentru a menține costurile de conformitate a întreprinderilor la un nivel minim, oferind un standard de raportare comun la nivelul UE.
Un economist francez a fost ales pentru a înființa Observatorul fiscal al UE
Gabriel Zucman, economist francez și profesor în cadrul Universității Berkeley, a fost ales împreună cu o echipă din cadrul Școlii de Economie din Paris pentru a pune bazele Observatorului fiscal al UE. În principal, responsabilitatea Observatorului va fi de a emite recomandări în domeniul fraudei, al evaziunii fiscale și al planificării fiscale agresive, precum și de a întocmi un registru public de date și analize privind frauda și evaziunea fiscală. Observatorul va colabora cu organizații internaționale și administrațiile naționale în elaborarea politicilor fiscale la nivelul UE și în combaterea spălării banilor.
PROFESIA CONTABILĂ
2021 – un secol de la reglementarea profesiei contabile în România. La mulți ani!
1921-2021 – 100 de ani de la înființarea CECCAR, un secol de la reglementarea profesiei contabile în România.

Marcăm centenarul profesiei contabile printr-o serie de materiale care vin să contureze istoria profesiei contabile, din 1921 până în prezent.
Să începem spunându-vă cum am pornit la drum.
Primii pași în direcția organizării unei asociații de experți contabili au loc în 1888, la aproape un deceniu de la obținerea independenței României, pe fondul unei societăți aflate într-o fază accelerată de modernizare în toate domeniile de activitate. Un grup de absolvenți ai școlilor comerciale, în majoritate funcționari superiori ai Băncii Naționale a României, înființează atunci Cercul Absolvenților Școalelor Comerciale și Financiare, transformat, un an mai târziu, în Asociația Absolvenților Școalelor Superioare de Comerț. În anul 1906, la 29 octombrie, este organizat Congresul Asociației Absolvenților Școalelor Superioare de Comerț unde, ca prim punct din program, figura „necesitatea legiferării profesiei de contabil”.
După o vremelnică sciziune, în aprilie 1910, organizațiile absolvenților se unesc, sub denumirea de Corpul Absolvenților Școlilor Superioare de Comerț, și, ca urmare a izbucnirii Primului Război Mondial, organizația va căpăta personalitate juridică abia în 1916. În vara anului 1921, la trei ani distanță de la realizarea idealului național – unirea tuturor românilor într-o singură formațiune statală –, România făcea un nou pas înainte în drumul spre modernizarea societății și a instituțiilor sale, fiind reglementată profesia de contabil. După mai bine de 40 de ani de muncă și inițiative de pionierat pentru dezvoltarea profesiei, la 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I, „Întregitorul de țară”, aproba, prin Decretul Regal nr. 3.063, Legea pentru organizarea „Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili”, textul actului normativ fiind contrasemnat de Grigore Trancu-Iași, în calitate de ministru al muncii și ocrotirilor sociale, lege care a fost publicată apoi în Monitorul Oficial nr. 80 din 15 iulie 1921.
România s-a alăturat, astfel, în acele vremuri, marilor puteri economice – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Regatul Italiei, Republica de la Weimar (Germania de astăzi) și Statele Unite ale Americii, țări în care profesia contabilă era legiferată.
Acum, după o prezentare succintă a începuturilor noastre, vă dăm întâlnire luna viitoare.
Pe curând!
PROFESIA CONTABILĂ
Navigarea riscurilor sporite de fraudă și alte activități ilegale în timpul pandemiei de COVID-19

Din cauza presiunilor și a incertitudinii semnificative asociate cu pandemia, entitățile explorează căi prin care să-și continue activitatea, să-și mențină stabilitatea operațională și să susțină dezvoltarea durabilă și creșterea pe termen lung. Acele căi ar putea crea oportunități pentru activități ilegale și frauduloase.
Publicația Navigarea riscurilor sporite de fraudă și alte activități ilegale în timpul pandemiei de COVID-19 are ca scop evidențierea rolului profesioniștilor contabili în sprijinirea interesului public prin contribuția pe care aceștia o au în minimizarea incidenței fraudei și în identificarea cazurilor de fraudă sau fraudă suspectată, bazându-se pe un Cod etic robust și pe principiile de etică profesională.
Documentul, publicat pe site-ul IFAC, a fost elaborat de personalul South African Independent Regulatory Board for Auditors (IRBA) sub auspiciile unui Grup de lucru format din International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) și normalizatorii naționali de standarde (NSS) de etică din Australia, Canada, China, Africa de Sud, Regatul Unit și SUA și tradus în limba română de CECCAR.
Pentru a consulta publicația în limba română vă invităm să accesați secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Alte documente de interes de pe site-ul CECCAR.
PROFESIA CONTABILĂ
Noi reglementări în domeniul contabilității instituțiilor publice

În Monitorul Oficial nr. 31 din 12 ianuarie 2021 au fost publicate două acte normative în domeniul contabilității instituțiilor publice:
Ordinul nr. 27/2021 al ministrului finanțelor pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind organizarea și conducerea contabilității instituțiilor publice, Planul de conturi pentru instituțiile publice și instrucțiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin OMFP nr. 1.917/2005. Actul normativ intră în vigoare începând cu exercițiul financiar 2021;
Ordinul nr. 28/2021 al ministrului finanțelor privind transmiterea situațiilor financiare anuale centralizate întocmite de instituțiile publice la 31 decembrie 2020 și pentru modificarea și completarea unor ordine ale ministrului finanțelor publice în domeniul contabilității instituțiilor publice.
-
ECONOMIEacum 4 zile
Noul model al formularului 230, publicat în Monitorul Oficial
-
PROFESIA CONTABILĂacum 4 zile
Navigarea riscurilor sporite de fraudă și alte activități ilegale în timpul pandemiei de COVID-19
-
PROFESIA CONTABILĂacum 4 zile
2021 – un secol de la reglementarea profesiei contabile în România. La mulți ani!
-
ECONOMIEacum 8 ore
MEAT: Q&A Informații utile granturi pentru IMM-uri
-
ECONOMIEacum o zi
Christine Lagarde (BCE) cere o reglementare globală a Bitcoin
-
ECONOMIEacum 4 zile
Noul model al declarației unice, publicat în Monitorul Oficial
-
ECONOMIEacum 4 zile
Modificările la Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 37/2020, în consultare publică
-
ÎNREGISTRĂRIacum o zi
Economia la bani mărunți – Ediția din 14.01.2021