ECONOMIE
China încheie un program pilot de adoptare a unei monede digitale
Banca Populară a Chinei a încheiat duminică al doilea program pilot pentru introducerea unei monede digitale, apropiindu-se de o lansare formală care ar face din China prima economie mondială majoră care adoptă un astfel de sistem, relatează Wall Street Journal.

Luna aceasta, autoritățile din orașul Suzhou din estul Chinei au distribuit 20 de milioane de yuani digitali, echivalentul a 3,1 milioane de dolari, rezidenților locali prin intermediul unei loterii. Fiecare dintre cei 100.000 de câștigători a primit 200 de yuani în noua monedă digitală, care puteau fi cheltuiți pentru achiziții online sau offline.
Experimentul Suzhou a inclus de două ori mai mulți rezidenți și de trei ori mai mulți comercianți decât un prim experiment, desfășurat în octombrie în orașul Shenzhen din sudul Chinei.
La Suzhou a fost extins, de asemenea, și domeniul de aplicabilitate al programului pilot, prin testarea yuanului digital la magazinele online și prin introducerea unei metode de plată electronică care nu necesită o conexiune la internet.
Wang Ju, o rezidentă din Suzhou, în vârstă de 39 de ani, care a fost selectată pentru a participa la experimentul pilot, a fost impresionată de găsirea unei replici cu o culoare pastel a unei bancnote cu imaginea fondatorului statului Mao Zedong în aplicația sa de portofel digital, după ce a urmat instrucțiunile.
„Este uimitor”, a spus Wang, care a cheltuit toată criptomonedele alocate cumpărând suficient detergent pentru rufe pentru a menține hainele familiei curate timp de un an întreg. Wang Ju a ales să cheltuiască banii pe platforma de cumpărături online a JD.com, care oferea reduceri mari în timpul evenimentului anual de cumpărături „Double Twelve”, care a început pe 12 decembrie.
Autoritățile chineze au făcut echipă cu alți giganți tehnologici, inclusiv Meituan și Didi Chuxing Technology Co., pentru a testa utilizarea yuanului digital pentru servicii precum livrarea de alimente închirieiri de mașini.
Pentru a cumpăra tot detergentul, Wang Ju a trebuit să completeze cu cinci yuani din contul său de la Industrial & Commercial Bank of China Ltd, deoarece a depășit cei 200 de yuani pe care i-a primit de la banca centrală. „A mers fără probleme, ca și alte plăți online pe care le-am făcut”, a spus ea.
În primele 24 de ore ale experimentului Suzhou, JD.com a înregistrat aproape 20.000 de comenzi plătite în yuani digitali, a declarat compania luna aceasta.
Pe lângă testarea plății pe magazinele online, Suzhou a experimentat și funcția de plată offline a monedei digitale, o caracteristică promovată de oficiali pentru a diferenția noua platformă de serviciile de plăți electronice deja prezente în China.
Spre deosebire de plățile efectuate prin Alipay și WeChat Pay, funcția de plată offline a băncii centrale nu necesită o conexiune la internet, ceea ce ar putea facilita plățile în zonele cu un servicii de comunicații slabe, au spus oficialii. O scurtă atingere a dispozitivelor între consumator și furnizor poate procesa tranzacția.
Poate și mai atrăgător pentru mulți comercianți este faptul că noua monedă digitală oferită de banca centrală nu implică comisioane de tranzacție, spre deosebire de Alipay, WeChat Pay și băncile comerciale chineze.
Banca centrală a Chinei a declarat că a început să lucreze la moneda sa digitală – cunoscută sub numele de „monedă digitală / plată electronică” sau DC / EP – în 2014. Instituția a spus că noul yuan este o extensie digitală a banilor fizici, descriind scopul noii monede ca fiind acela de a înlocui o parte din numerarul aflat în circulație.
La fel ca în cazul platformelor comerciale de plată digitale existente din China, consumatorii trebuie mai întâi să descarce un portofel digital pe smartphone-urile lor, unde pot stoca bani și pot genera un cod QR care este apoi scanat pentru plată în timpul fiecărei tranzacții, informează Mediafax.
ECONOMIE
Schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care se instituie o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură. Valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2025 este de 3 milioane lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Astfel, potrivit unui comunicat al MADR, se va aplica o rată redusă de impozitare a motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor în acvacultură, precum transportul materialui piscicol, a puietului în diferite stadii de dezvoltare, a reproducătorilor, a peștelui de consum, a materiilor prime și alte materiale în interiorul fermei, pentru realizarea de lucrări agricole în ferme de acvacultură pe cuvetele heleșteielor, pomparea apei cu motopompe, destufizare etc.
Beneficiarii schemei sunt întreprinderile mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în acvacultură, respectiv:
a) persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016 cu modificarile si completarile ulterioare;
b) persoane juridice.
„Prin intermediul acestui act normativ se asigură condițiile pentru diminuarea efectivă a costurilor de producție, ceea ce stimulează desfășurarea activității de acvacultură în condițiile concurențiale de pe piața produselor de pește din Uniunea Europeană”, precizează MADR.
ECONOMIE
Plafoanele financiare alocate măsurilor de sprijin pentru sectorul vegetal, aprobate

Executivul a adoptat astăzi Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor financiare alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2022. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin noul act normativ se aprobă plafonul financiar în limita sumei de 452.384.082 lei, echivalentul a 91.409.190 euro, precum și a plafoanelor alocate fiecărei măsuri de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2022, astfel:
a) 33.892.000 euro pentru soia;
b) 17.215.000 euro pentru lucernă;
c) 450.000 euro pentru leguminoase boabe destinate industrializării /procesării: mazăre și fasole boabe;
d) 90.000 euro pentru cânepă pentru ulei și/sau fibră;
e) 4.953.000 euro pentru orez;
f) 844.200 euro pentru sămânță de cartof;
g) 132.980 euro pentru hamei;
h) 18.898.500 euro pentru sfeclă de zahăr;
i) 1.150.274 euro pentru tomate destinate industrializării cultivate în câmp;
j) 54.490 euro pentru castraveți pentru industrializare cultivați în câmp;
k) 8.788.873 euro pentru legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă;
l) 517.500 euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre;
m) 4.422.373 euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.
Cuantumul pe hectar pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor aprobate prin prezentul act normativ la suprafețele eligibile pentru anul 2022.
„Suma totală de 452.384.082 lei, prevăzută în bugetul MADR pentru anul 2023 va impacta 46.000 fermieri care îndeplinesc condițiile de eligibilitate”, menționează reprezentanții ministerului de resort.
ECONOMIE
Salariile din administrația publică cresc, de la 1 iunie

Executivul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență care completează Articolul I din OUG nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Noul act normativ prevede că, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr. VIII – Familia ocupațională de funcții bugetare „ADMINISTRAȚIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.
„Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr.VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ. Prin urmare, de prevederile acestei ordonanțe de urgență a Guvernului beneficiază și celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcții comune, cât și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală, au salarizarea reglementată în această anexă. Măsura era necesară pentru evitarea apariției unor noi dezechilibre în sectorul bugetar, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, act normativ care vizează eliminarea inechităților și instituirea unui sistem de stimulare a performanței”, precizează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), într-un comunicat.
-
PROFESIA CONTABILĂacum 5 zile
AICPA & CIMA semnează acord de colaborare cu organismul care conduce profesia contabilă din România – CECCAR
-
ECONOMIEacum 2 zile
ANOFM: 8.152 de persoane au urmat cursurile de formare, în primele patru luni
-
ECONOMIEacum 3 zile
Termenul de intrare în vigoare a normelor metodologice de aplicare a Legii privind venitul minim de incluziune a fost devansat
-
ECONOMIEacum 5 zile
MF: Datoria guvernamentală a crescut în februarie 2023 la 50,1% din PIB
-
ECONOMIEacum 5 zile
BNR: Rata anuală a inflației va coborî, probabil, la nivelul de o cifră în următorul trimestru
-
ECONOMIEacum 3 zile
Modificări la Legea privind dialogul social și la Codul Muncii
-
PROFESIA CONTABILĂacum 4 zile
CECCAR a solicitat ANAF prorogarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale
-
ÎNREGISTRĂRIacum 4 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 23.05.2023