Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 15 februarie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

Workshop pe tema impozitării digitale, organizat de Subcomisia FISC

La 12 februarie a.c., subcomisia pentru chestiuni fiscale din cadrul Parlamentului European (subcomisia FISC) a organizat un atelier pe tema impozitării economiei digitale. Invitați la dezbaterile moderate de președintele subcomisiei FISC, Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos), au fost prof. dr. Jeffrey Owens (directorul Global Tax Policy Center din cadrul Universității din Viena și fostul director al Centrului pentru Politică Fiscală și Administrație din cadrul OCDE), prof. Anne Van De Vijver (profesor de drept fiscal în cadrul Universității din Antwerp), Daniele Majorana (consultant juridic specializat în chestiuni fiscale internaționale și europene).

În discursul său, prof. dr. Jeffrey Owens (directorul Global Tax Policy Center din cadrul Universității din Viena și fostul director al Centrului pentru Politică Fiscală și Administrație din cadrul OCDE) s-a concentrat pe modul în care UE ar trebui să creeze un echilibru între riscurile și oportunitățile rezultate din impozitarea economiei digitale, implicațiile negocierilor pe această temă la  nivelul OCDE/G20 și pe modul în care UE ar trebui să evalueze rezultatul acestor negocieri. Acesta și-a exprimat scepticismul cu privire la posibilitatea ca SUA să contribuie la obținerea unui acord la nivelul OCDE până la jumătatea anului 2021. Prof. Anne Van De Vijver (profesor de drept fiscal în cadrul Universității din Antwerp) a vorbit pe larg despre importanța implementării unui sistem fiscal echitabil atât din punctul de vedere al echitabilității, cât și al percepției asupra acesteia. Daniele Majorana (consultant juridic specializat în chestiuni fiscale internaționale și europene) a descris taxa pe serviciile digitale din Italia și a sugerat că exploatarea și colectarea datelor digitale ar trebui să fie supuse unui impozit la nivelul Uniunii asemănător unei accize la petrol. Președintele subcomisiei FISC, Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos), moderatorul evenimentului, a clarificat că activitatea din cadrul atelierului va sprijini proiectul de raport privind impozitarea digitală, întocmit de raportorii Andreas Schwab (Partidul Popular European, Germania) și Martin Hlavacek (Partidul Renew Europe, Republica Cehă), care au participat la discuții. Potrivit acestuia, raportul Parlamentului European va fi un imbold politic pentru activitatea demarată de Comisia Europeană în privința impozitării digitale prin lansarea unei consultări publice privind taxa digitală.

Regimul fiscal din Luxemburg, din nou sub supraveghere

La 8 februarie a.c., publicația  franceză Le Monde, în colaborare cu alte 16 canale mass-media internaționale, a dezvăluit rezultatul anchetei privind practicile fiscale din Luxemburg, intitulate OpenLux. Potrivit sursei citate, în Luxemburg sunt înregistrate aproape 55.000 de companii offshore cu active în valoare de peste 6 trilioane de euro. Jurnaliștii au creat o bază de date cu beneficiarii a 124.000 de societăți comerciale din Luxemburg, inclusiv cele cu fonduri suspecte despre care se presupune că provin din activități ilicite sau că au legătură cu infractori aflați sub anchete judiciare. Guvernul luxemburghez a reacționat prompt la ancheta respectivă și a creat un website în care neagă acuzațiile aduse, declarând că „Luxemburg s-a conformat în totalitate cu reglementările și standardele de transparență de la nivelul UE și de la nivel internațional și aplică întregul arsenal de măsuri UE și internaționale pentru a asigura schimbul de informații fiscale și a combate evaziunea și frauda fiscală”. Ancheta a generat o reacție din partea Parlamentului European: Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos) a remarcat că este absurd că țările europene nu pot ajunge pe lista neagră a paradisurilor fiscale, în timp ce Sven Giegold (Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Germania), Philippe Lamberts (Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Belgia) și Markus Ferber (Partidul Popular European, Germania) au solicitat Comisiei să lanseze proceduri privind încălcarea dreptului comunitar împotriva țărilor cu registrul beneficiarilor reali incomplet.

Planurile Comisiei în domeniul TVA: „Atenție la deficit” și TVA pentru serviciile financiare

Activitatea Comisiei Europene în ceea ce privește îmbunătățirea legislației referitoare la taxa pe valoarea adăugată a înregistrat progrese. La 3 februarie a.c., Comisia Europeană a publicat o foaie de parcurs prin care informează cetățenii UE cu privire la intenția sa de a emite o Comunicare în primăvara acestui an pentru a susține eforturile statelor membre de a reduce deficitul de încasare a TVA. Deficitul de încasare a TVA, adică diferența dintre veniturile preconizate din TVA și sumele colectate efectiv de autoritățile fiscale, a fost în valoare de 140 miliarde euro în 2018, iar, conform estimărilor Comisiei, acesta va crește până la 164 miliarde euro în 2020, în principal ca urmare a  falimentelor cauzate de pandemia de COVID-19. La 8 februarie a.c., Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind revizuirea normelor în materie de TVA aplicabile serviciilor financiare și de asigurări. Obiectivul acestei revizuiri este actualizarea normelor în materie de TVA din 1977, care sunt învechite și dificil de aplicat pentru  sisteme financiare ce utilizează, în general, noi tehnologii digitale.

Raportarea CbCR revine pe agenda Consiliului Concurenței

La 25 februarie a.c., Consiliul Concurenței va discuta posibila introducere a raportării publice pentru fiecare țară în parte (Country-by-Country Reporting – CbCR). Totuși, având în vedere faptul că dezbaterea se va desfășura online, în cadrul unei videoconferințe, nu va putea avea loc un vot în privința propunerii. Schimbarea de poziție a Austriei a pus capăt minorității care a fost împotriva acestei măsuri, iar adoptarea propunerii ar trebui să fie posibilă în cadrul următoarei ședințe cu participare fizică a membrilor Consiliului.

PROFESIA CONTABILĂ

Buletinul de știri Accountancy Europe – martie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

Accountancy Europe a publicat buletinul de știri aferent lunii martie 2021, disponibil direct pe site-ul organizației.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Buzău: Depunerea jurământului de către noii profesioniști contabili

Absolvenții examenului de aptitudini, sesiunea 2020, au depus jurământul profesional, recent, cu prilejul unei ceremonii organizate în acest scop de Filiala CECCAR Buzău.

CECCAR FM

Publicat

pe

Noii membri ai CECCAR și-au asumat, astfel, angajamentul de a respecta principiile Codului etic al profesioniștilor contabili și de a-și exercita profesia în interes public. Evenimentul a avut o încărcătură emoțională aparte, din perspectiva recunoașterii pregătirii intense pentru obținerea calificărilor de expert contabil, respectiv contabil autorizat.

La eveniment, desfășurat în condițiile respectării normelor de siguranță sanitară impuse de pandemie, au fost alături de proaspeții absolvenți membri ai conducerii CECCAR Buzău: ec. Gheorghe Pâsoi, președintele filialei; ec. Venera Cojocaru, președintele Comisiei de disciplină a filialei; ec. Adina Mărgineanu, directorul executiv; membrii Consiliului filialei și alți invitați.

Noii experți contabili și contabili autorizați au fost felicitați pentru promovarea examenului, fiind subliniate, totodată, importanța titlurilor profesionale de expert contabil și contabil autorizat, contribuția membrilor Corpului la dezvoltarea economică și, nu în ultimul rând, rolul social al acestora.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 1 martie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

Acord în privința unui CbCR public

La 25 februarie, Consiliul Competitivitate a ajuns la un acord în privința propunerii Comisiei Europene privind raportare publică pentru fiecare țară în parte („country-by-country reporting” – CbCR public), care ar impune companiilor obligația de a face publice anumite date contabile, precum cifra de afaceri sau impozitele plătite. Franța, Italia, Belgia, România, Austria, Polonia, Spania, Finlanda, Grecia, Bulgaria, Danemarca, Țările de Jos și Slovenia și-au exprimat în mod explicit sprijinul față de această propunere. În schimb, Ungaria, Irlanda, Republica Cehă, Suedia, Luxemburg și Malta nu au susținut propunerea deoarece consideră că acest consiliu nu este forumul adecvat pentru o dezbatere politică pe această temă. În opinia acestora, propunerea ar trebui negociată ca text fiscal, atât la nivel unanim, cât și în cadrul Consiliului ECOFIN. Germania s-a abținut din motive de politică internă, iar Lituania și Slovacia, care au susținut această propunere în trecut, nu au luat cuvântul în cadrul reuniunii Consiliului. Următorul pas este ca, la 3 martie a.c., reprezentanții permanenți ai statelor membre UE (Coreperul) să aprobe mandatul de negociere al Consiliului Uniunii Europene pentru a putea demara negocierile cu Parlamentul European privind textul propunerii. Printre negociatorii din cadrul Parlamentului European se vor număra coraportorii Evelyn Regner (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Austria) și Iban García del Blanco (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Spania).

Subcomisia FISC dezbate cazul Cum-Ex și raportul privind impozitarea digitală

La 24 februarie a.c., Subcomisia FISC din cadrul Parlamentului European a organizat o ședință în care a discutat împreună cu un grup de experți despre sistemele de reținere la sursă de tipul „Cum-Ex” și „Cum-Cum” . Cazul Cum-Ex din anul 2018 a adus în atenția publicului o suspiciune de evaziune fiscală în care au fost implicate diverse bănci din mai multe state membre UE, care a cauzat pierderi de venituri fiscale de până la 55 de miliarde de euro. Fabrizio Planta, directorul Autorității europene pentru valori mobiliare și piețe – ESMA, a subliniat faptul că în luna septembrie a anului trecut, ESMA a publicat un raport în care a concluzionat că schemele de tip „Cum-Ex” și „Cum-Cum” intră sub incidența politicilor fiscale europene și a propus amendamente legislative pentru a îmbunătății capacitatea de depistare a acestora. Christoph Spengel, profesor în cadrul Universității din Mannheim, specializat în impozitare corporativă internațională, a remarcat că astfel de scheme nu dispărut complet din Germania în urma scandalului. Eurodeputații au solicitat ESMA să continue ancheta privind sistemele de tipul „Cum-Ex” și „Cum-Cum” pentru a asigura că lacunele din cadrul juridic în vigoare, care au prilejuit existența acestora, nu mai există. În aceeași zi, subcomisia FISC a discutat și raportul privind impozitarea digitală, întocmit de Martin Hlaváček (Partidul Renew Europe, Republica Cehă) și Andreas Schwab (Partidul Popular European, Germania). În cadrul acestei discuții, europarlamentarii au subliniat faptul că speră să se ajungă la un acord internațional în această privință până la mijlocul anului 2021, însă UE nu ar trebui să rămână pasivă în această perioadă, ci ar trebui să elaboreze propuneri legislative care să asigure o impozitare echitabilă a companiilor digitale din UE.

Dominica a fost inclusă pe „lista neagră” a UE

La 22 februarie a.c., Consiliul Uniunii Europene a adoptat o concluzie revizuită privind lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale. Ca urmare, Dominica a fost inclusă în Anexa I a listei UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, iar Barbados a fost exclus din aceasta. Jamaica a fost inclusă în Anexa II a listei, după ce acest stat s-a angajat să-și modifice regimul fiscal dăunător, în timp ce Maroc, Sfânta Lucia și Namibia au fost excluse complet de pe listă ca urmare a faptului că și-au îndeplinit angajamentele. Australiei, Iordaniei, Republicii Maldive și Turciei le-a fost acordat un nou termen-limită pentru a-și îndeplini angajamentele asumate.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending