Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 15 februarie 2021

Radio CECCAR FM

Workshop pe tema impozitării digitale, organizat de Subcomisia FISC

La 12 februarie a.c., subcomisia pentru chestiuni fiscale din cadrul Parlamentului European (subcomisia FISC) a organizat un atelier pe tema impozitării economiei digitale. Invitați la dezbaterile moderate de președintele subcomisiei FISC, Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos), au fost prof. dr. Jeffrey Owens (directorul Global Tax Policy Center din cadrul Universității din Viena și fostul director al Centrului pentru Politică Fiscală și Administrație din cadrul OCDE), prof. Anne Van De Vijver (profesor de drept fiscal în cadrul Universității din Antwerp), Daniele Majorana (consultant juridic specializat în chestiuni fiscale internaționale și europene).

În discursul său, prof. dr. Jeffrey Owens (directorul Global Tax Policy Center din cadrul Universității din Viena și fostul director al Centrului pentru Politică Fiscală și Administrație din cadrul OCDE) s-a concentrat pe modul în care UE ar trebui să creeze un echilibru între riscurile și oportunitățile rezultate din impozitarea economiei digitale, implicațiile negocierilor pe această temă la  nivelul OCDE/G20 și pe modul în care UE ar trebui să evalueze rezultatul acestor negocieri. Acesta și-a exprimat scepticismul cu privire la posibilitatea ca SUA să contribuie la obținerea unui acord la nivelul OCDE până la jumătatea anului 2021. Prof. Anne Van De Vijver (profesor de drept fiscal în cadrul Universității din Antwerp) a vorbit pe larg despre importanța implementării unui sistem fiscal echitabil atât din punctul de vedere al echitabilității, cât și al percepției asupra acesteia. Daniele Majorana (consultant juridic specializat în chestiuni fiscale internaționale și europene) a descris taxa pe serviciile digitale din Italia și a sugerat că exploatarea și colectarea datelor digitale ar trebui să fie supuse unui impozit la nivelul Uniunii asemănător unei accize la petrol. Președintele subcomisiei FISC, Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos), moderatorul evenimentului, a clarificat că activitatea din cadrul atelierului va sprijini proiectul de raport privind impozitarea digitală, întocmit de raportorii Andreas Schwab (Partidul Popular European, Germania) și Martin Hlavacek (Partidul Renew Europe, Republica Cehă), care au participat la discuții. Potrivit acestuia, raportul Parlamentului European va fi un imbold politic pentru activitatea demarată de Comisia Europeană în privința impozitării digitale prin lansarea unei consultări publice privind taxa digitală.

Regimul fiscal din Luxemburg, din nou sub supraveghere

La 8 februarie a.c., publicația  franceză Le Monde, în colaborare cu alte 16 canale mass-media internaționale, a dezvăluit rezultatul anchetei privind practicile fiscale din Luxemburg, intitulate OpenLux. Potrivit sursei citate, în Luxemburg sunt înregistrate aproape 55.000 de companii offshore cu active în valoare de peste 6 trilioane de euro. Jurnaliștii au creat o bază de date cu beneficiarii a 124.000 de societăți comerciale din Luxemburg, inclusiv cele cu fonduri suspecte despre care se presupune că provin din activități ilicite sau că au legătură cu infractori aflați sub anchete judiciare. Guvernul luxemburghez a reacționat prompt la ancheta respectivă și a creat un website în care neagă acuzațiile aduse, declarând că „Luxemburg s-a conformat în totalitate cu reglementările și standardele de transparență de la nivelul UE și de la nivel internațional și aplică întregul arsenal de măsuri UE și internaționale pentru a asigura schimbul de informații fiscale și a combate evaziunea și frauda fiscală”. Ancheta a generat o reacție din partea Parlamentului European: Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos) a remarcat că este absurd că țările europene nu pot ajunge pe lista neagră a paradisurilor fiscale, în timp ce Sven Giegold (Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Germania), Philippe Lamberts (Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Belgia) și Markus Ferber (Partidul Popular European, Germania) au solicitat Comisiei să lanseze proceduri privind încălcarea dreptului comunitar împotriva țărilor cu registrul beneficiarilor reali incomplet.

Planurile Comisiei în domeniul TVA: „Atenție la deficit” și TVA pentru serviciile financiare

Activitatea Comisiei Europene în ceea ce privește îmbunătățirea legislației referitoare la taxa pe valoarea adăugată a înregistrat progrese. La 3 februarie a.c., Comisia Europeană a publicat o foaie de parcurs prin care informează cetățenii UE cu privire la intenția sa de a emite o Comunicare în primăvara acestui an pentru a susține eforturile statelor membre de a reduce deficitul de încasare a TVA. Deficitul de încasare a TVA, adică diferența dintre veniturile preconizate din TVA și sumele colectate efectiv de autoritățile fiscale, a fost în valoare de 140 miliarde euro în 2018, iar, conform estimărilor Comisiei, acesta va crește până la 164 miliarde euro în 2020, în principal ca urmare a  falimentelor cauzate de pandemia de COVID-19. La 8 februarie a.c., Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind revizuirea normelor în materie de TVA aplicabile serviciilor financiare și de asigurări. Obiectivul acestei revizuiri este actualizarea normelor în materie de TVA din 1977, care sunt învechite și dificil de aplicat pentru  sisteme financiare ce utilizează, în general, noi tehnologii digitale.

Raportarea CbCR revine pe agenda Consiliului Concurenței

La 25 februarie a.c., Consiliul Concurenței va discuta posibila introducere a raportării publice pentru fiecare țară în parte (Country-by-Country Reporting – CbCR). Totuși, având în vedere faptul că dezbaterea se va desfășura online, în cadrul unei videoconferințe, nu va putea avea loc un vot în privința propunerii. Schimbarea de poziție a Austriei a pus capăt minorității care a fost împotriva acestei măsuri, iar adoptarea propunerii ar trebui să fie posibilă în cadrul următoarei ședințe cu participare fizică a membrilor Consiliului.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 5 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 6 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 6 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 6 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 6 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum o zi

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending