Connect with us

ECONOMIE

FMI este în favoarea unui impozit minim pe profitul companiilor la nivel global

Fondul Monetar Internațional (FMI) s-a pronunțat de mult timp în favoarea adoptării unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global, a afirmat economistul-șef al FMI, Gita Gopinath, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Actualele disparități în impozitul pe profitul companiilor la nivel național a dus „la un nivel ridicat” al transferării impozitelor și evitarea impozitării, reducând baza impozabilă din care guvernele pot colecta venituri pentru a finanța cheltuielile economice și sociale, a apreciat Gopinath.

Declarația sa vine după ce, zilele trecute, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că SUA vor face presiuni asupra partenerilor din G20 pentru adoptarea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global. „Lucrăm împreună cu țările din G20 pentru a ajunge la un acord cu privire la o rată minimă de impozitare a companiilor, care ar putea pune capăt unei curse care durează de 30 de ani privind reducerea impozitelor pentru companii”, a spus Yellen, într-un discurs susținut la Chicago Council on Global Affairs.

În discursul său, Yellen a adăugat că este important să fie eliminate „presiunile pe concurența în domeniul fiscalității” și „să ne asigurăm că guvernele au sisteme de taxare stabile, care strâng suficiente venituri pentru a putea investi în bunuri publice esențiale și a răspunde la criză, dar și că toți cetățenii împart în mod corect povara finanțării guvernului”.

Și ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz, a salutat angajamentul secretarului american al Trezoreriei privind adoptarea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global. Un acord în rândul a peste 140 de țări ar putea fi posibil până în această vară, a apreciat Scholz.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a demarat o reformă globală a modului în care multinaționalele din sectorul digital ar trebui taxate. Reformele care sunt analizate în prezent se concentrează pe practica multinaționalelor de a-și înregistra profiturile în țările cu impozite mici, mai degrabă decât în țările unde au cei mai mulți clienți. În cazul în care companiile ar plăti taxe acolo unde își desfășoară afacerile, în loc de locul în care au subsidiarele, veniturile fiscale naționale ar putea crește în total cu 100 de miliarde de dolari pe an, estimează OECD.

Presiunile publice sunt în creștere, opinia publică cere ca multinaționalele profitabile să-și plătească impozitele conform reglementărilor internaționale, după ce pandemia a afectat puternic bugetele naționale.

Și ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că este posibilă adoptarea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global. „Salutăm sprijinul SUA pentru adoptarea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global”, a afirmat oficialul francez, adăugând că vrea să discute cu Yellen modificarea modului în care multinaționalele din sectorul digital ar trebui taxate.

Separat, un oficial de la Trezoreria SUA le-a spus jurnaliștilor că este important ca marile economii ale lumii să fie implicate în acest proiect al unui impozit minim global pentru ca acesta să fie eficient. Oficialul a adăugat că SUA își vor folosi propria legislație fiscală pentru a împiedica firmele să își transfere profiturile sau sediul fiscal în țările considerate paradisuri fiscale și vor încuraja și alte mari economii ale lumii să facă la fel.

Un impozit minim global pe profitul companiilor este o componentă-cheie a planului președintelui Joe Biden care vizează investiții în infrastructură în valoare de 2.250 miliarde de dolari. Planul președintelui Biden se bazează pe majorarea impozitului pe profit pentru companiile americane de la 21% până la 28%, după ce fostul președinte Donald Trump l-a redus de la 35% la 21%.

Fără un impozit minim global, SUA ar fi într-o poziție dezavantajoasă față de numeroase alte mari economii ale lumii care oferă un nivel de impozitare mai mic, susțin experții. De altfel, acesta este și motivul pentru care Statele Unite vor să demareze negocierile pentru un acord în rândul marilor economii ale lumii.

ECONOMIE

Euro urcă la un nou maxim istoric

CECCAR FM

Publicat

pe

Euro a atins luni un nou maxim istoric, 4,9261 lei, după cel atins la finele lunii martie, de 4,9251 lei.

Față de cursul de vineri, euro a crescut cu 0,04%.

La începutul lunii martie, euro era cotat la 4,8744 lei.

Dolarul american a scăzut la 4,0937 lei, de la 4,1120 lei, iar francul elvețian a crescut la 4,4797 lei.

Gramul de aur a crescut la 235,3486 lei, de la 233,8266 lei în ședința precedentă.

Continuare

ECONOMIE

ACEA: Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au crescut cu peste 67% în martie

Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în martie un avans de 67,4%, iar cota de piață a producătorului de automobile a urcat la 2,5%, de la 2,4% în perioada similară din 2020, arată datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

34.200 de autoturisme Dacia au fost înmatriculate în martie în Europa, comparativ cu 20.433 în perioada similară din 2020.

Toți marii producători auto au raportat creșteri ale vânzărilor în martie, comparativ cu perioada similară din 2020, când vânzările au fost afectate de restricțiile introduse pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) și de incertitudinile economice globale.

În primele trei luni din acest an, livrările de autoturisme Dacia au crescut cu 6,9% în Europa, iar cota de piață a producătorului de automobile a urcat la 2,9%, de la 2,7% în perioada similară din 2020. Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat la 88.913 unități, în creștere față de perioada ianuarie – martie 2020 (83.180 vehicule).

Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat un declin de 30,2% în Europa anul trecut, iar cota de piață a producătorului de automobile a scăzut la 3,4%, de la 3,70% în 2019.

Continuare

ECONOMIE

UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 21,1 miliarde de euro, în februarie

Uniunea Europeană a înregistrat în februarie un excedent al balanței comerciale de 21,1 miliarde de euro, față de un plus de 22,7 miliarde de euro în perioada similară din 2020, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Astfel, exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 164,7 miliarde de euro, în scădere cu 3,6% față de februarie 2020, în timp ce importurile UE au scăzut cu 3%, până la 143,6 miliarde de euro.

Zona euro a înregistrat în februarie un excedent al balanței comerciale de 17,7 miliarde de euro, față de un plus de 23,4 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

În februarie, comparativ cu perioada similară din 2020, exporturile de bunuri au scăzut în 15 state membre ale UE, cel mai semnificativ declin fiind în Cipru (-46,1%). 12 țări membre UE au raportat creșteri, cel mai semnificativ avans fiind în Malta (36,3%), urmată de Slovacia (25,8%).

În privința importurilor, în februarie, comparativ cu perioada similară de anul trecut, 20 de state membre ale UE au raportat scăderi, cel mai semnificativ declin fiind în Portugalia (-25,3%), urmată de Malta (-25%), iar cele mai mari creșteri au fost în Slovenia (32,6%), Estonia (18,8%) și Ungaria (17%).

În primele două luni din acest an, UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 29,7 miliarde euro, față de un plus de 20,5 miliarde euro în perioada similară din 2020, în timp ce zona euro a raportat un excedent de 28,7 miliarde euro, de la un plus de 25 miliarde euro.

În perioada ianuarie – februarie 2021, China a fost principalul partener comercial al UE. Acest rezultat vine în urma creșterii importurilor (9,3%) și a exporturilor (13,6%), în timp ce pe relația cu SUA s-a înregistrat o scădere semnificativă, atât a importurilor (-19,5%), cât și a exporturilor (-6,9%).

În ceea ce privește România, datele Eurostat arată că în primele două luni din acest an exporturile au scăzut cu 4%, până la 11,1 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au menținut la 14,3 miliarde de euro. În aceste condiții, deficitul balanței comerciale a României s-a situat la 3,2 miliarde de euro, comparativ cu 2,6 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

Din motive tehnice, emisia CECCAR FM poate suferi întreruperi.

 

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!