Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 15 iulie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

Votul Parlamentului European privind transformarea Comitetului TVA într-un comitet de comitologie

Parlamentul European a adoptat, la 6 iulie, o opinie privind propunerea de transformare a Comitetului TVA într-un comitet de comitologie (561 de voturi pentru, 43 de voturi împotrivă și 88 de abțineri). Drept urmare, Comitetul TVA va avea ca obiectiv supravegherea adoptării de către CE a unor acte de punere în aplicare în domeniul TVA, acționând cu o majoritate calificată. Conform propunerii Comisiei, așa-numita procedură de comitologie se va aplica doar în legătură cu un set restrâns de norme care implementează prevederile Directivei TVA, pentru care este necesară o interpretare comună. Multe state membre și-au exprimat preocupările, în special în ceea ce privește transferul de competențe de la Consiliul UE la Comisia Europeană și trecerea la votul cu majoritate calificată în domeniul TVA.

Austria, Belgia și Luxemburg solicită Comisiei Europene impozitarea combustibililor pentru aviație

La 6 iulie, miniștrii transporturilor din Austria, Belgia și Luxemburg au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care solicită eliminarea scutirilor de taxe aplicate combustibililor pentru aviație. Reprezentanții celor trei țări au remarcat că eliminarea acestei scutiri ar fi conformă cu Pactul Verde European și, totodată, s-ar alinia cu principiul conform căruia „poluatorii trebuie să plătească”. Mai mult decât atât, potrivit sursei citate, „o taxă intracomunitară minimă la nivelul UE asupra combustibililor pentru aviație ar promova inovarea și concurența loială în UE, nu ar fi excesiv de împovărătoare și ar fi în concordanță cu tratamentul fiscal aplicat altor mijloace de transport cărora li se aplică taxe pe combustibilul utilizat”. Se preconizează că o propunere în acest sens va fi înaintată de Comisia Europeană. Comisia va propune o actualizare a Directivei privind impozitarea energiei (care a rămas neschimbată din 2003) ca parte a pachetului legislativ „Fit for 55”. Una dintre principalele modificări propuse va fi includerea transportului aerian și maritim în domeniul de aplicare al directivei, pentru care se va aplica o rată minimă de impozitare. Pentru transportul aerian va fi prevăzută o abordare etapizată: începând cu 2023, rata minimă de impozitare pentru utilizarea combustibililor pentru aviație va începe de la zero și va crește anual cu o zecime din rata finală pe o perioadă de 10 ani, înainte de a atinge valoarea ratei finale. Propunerea legislativă ar trebui să aibă la bază Articolul 113 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și, prin urmare, va fi necesară unanimitate în Consiliul UE pentru a modifica normele existente.

G20 a aprobat acordul fiscal internațional, iar Comisia amână introducerea unei taxe digitale în UE

La 10 iulie, miniștrii de finanțe ai țărilor membre G20 au semnat acordul privind reforma fiscală internațională în cadrul unui summit din Veneția. Acordul aprobat de aceștia, convenit anterior de 130 de state, urmărește introducerea unei taxe internaționale aplicabile companiilor multinaționale și stabilește o rată minimă globală de impozitare de 15%. Reforma inițiată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) urmărește să împiedice transferul de profituri în paradisuri fiscale, practică folosită adesea de multinaționale. Cu toate acestea, nu se așteaptă ca acordul să fie aprobat definitiv până la reuniunea liderilor G20 de la Roma, din octombrie, deoarece mai există câteva aspecte de pus la punct. Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, a declarat că acest acord este fără precedent, fiind un pas îndrăzneț care părea improbabil în urmă cu câteva luni. Încă nu este clar în ce măsură taxa globală ar trebui să înlocuiască taxe precum taxa digitală planificată de Comisia Europeană, despre care executivul comunitar speră că va contribui la finanțarea fondului de redresare post-COVID-19 al UE. Oficialii americani fac presiuni asupra UE pentru a renunța la această taxă, susținând că aceasta va discrimina companiile americane din domeniul tehnologiei și va submina acordul G20. Comisarul Gentiloni a asigurat Statele Unite că nu va exista nicio discriminare a companiilor americane, deoarece această taxă este un instrument complet diferit de reforma fiscală internațională. Taxa digitală ar putea fi o taxă de 0,3% pe bunurile și serviciile vândute online de către companiile care își desfășoară activitatea în UE, cu o cifră de afaceri anuală de peste 50 de milioane de euro.

PROFESIA CONTABILĂ

IFAC organizează summitul EdExchange: Leading Sustainability, în octombrie

CECCAR FM

Publicat

pe

IFAC dedică cel de-al doilea summit anual virtual sustenabilității și sprijinirii profesioniștilor contabili în a face lucruri diferite cu aptitudinile și competențele pe care le dețin. Summitul EdExchange: Leading Sustainability se va desfășura în perioada 12-14 octombrie și se va concentra asupra imperativului destinat organizațiilor de a acționa și asupra nevoilor și perspectivelor investitorilor, organismelor de reglementare și ale entităților de interes public.

Vor participa la eveniment vorbitori cu expertiză globală în chestiuni legate de sustenabilitate, mediu, sociale și de guvernanță (ESG), în domenii precum raportarea integrată și raportarea privind sustenabilitatea, necesitățile legate de sustenabilitate ale investitorilor și multe altele.

Obiectivul principal al summitului EdExchange: Leading Sustainability este de a ajuta organismele profesionale contabile și pe membrii acestora să înțeleagă și să acționeze pentru a satisface cererile din ce în ce mai mari pentru servicii sustenabile din partea sectorului public și a celui privat.

Summitul se va desfășura în limba engleză, iar participanții vor beneficia de traducere simultană în limbile franceză, spaniolă și rusă pentru sesiuni și discursuri de deschidere. Pentru a profita de instrumentele digitale actuale, summitul de anul acesta va avea loc pe o nouă platformă dedicată conferințelor virtuale, creată de Asociația Americană de Contabilitate. De asemenea, înregistrările video ale sesiunilor vor fi disponibile pe site-ul IFAC, după încheierea evenimentului.

Participarea la eveniment este gratuită, pe baza înregistrării prealabile pe pagina dedicată evenimentului de pe site-ul IFAC.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Septembrie: Congresul profesiei contabile din România

CECCAR FM

Publicat

pe

Digitalizarea, globalizarea, soluțiile integrate de business se află în topul provocărilor întâlnite în toate domeniile, cu atât mai mult odată cu debutul pandemiei de COVID-19. Suntem pregătiți pentru provocările actuale și viitoare? Pot fi acestea transformate în oportunități?

Despre toate acestea și despre cât de antrenați suntem pentru a performa într-o societate în continuă evoluție vom vorbi în cadrul celei de-a XXIII-a ediții a Congresului profesiei contabile din România (29-30 septembrie a.c.), cu tema Next-generation accountant, eveniment organizat la Palatul Parlamentului de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), în anul în care organismul profesional sărbătorește un secol de la înființare, 100 de ani de la reglementarea profesiei contabile în România. 100 de ani de expertiză pentru dezvoltarea afacerilor, a economiei naționale, în interes public.

Cel mai important eveniment de contabilitate, fiscalitate și business din România organizat de corpul profesional va reuni, alături de elita financiar-contabilă de la nivel mondial, reprezentanți ai instituțiilor și autorităților de reglementare, ai mediului de afaceri, specialiști din diverse domenii. Rolul și abilitățile profesioniștilor contabili trebuie să evolueze ca răspuns la cerințele mediului de business, iar viziunea noastră este să contribuim la „crearea” antreprenorului pregătit pentru viitor, plecând, bineînțeles, de la contabilul pregătit pentru viitor. Cum putem face acest lucru? Esențial este dialogul, iar împreună cu partenerii noștri din mediul de afaceri și instituțiile și autoritățile de reglementare, vom dezbate soluțiile pentru a alege cea mai bună cale de urmat – Next-generation accountant.

Viitorul este acum, iar toate oportunitățile erei digitale trebuie să devină constanta vieții profesionale.

Congresul profesiei contabile reunește, la fiecare ediție, sute de specialiști de la nivel național și internațional.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România este unul dintre cele mai mari organisme profesionale europene din domeniul financiar-contabil. Cu o istorie ce a început să se scrie acum o sută de ani, CECCAR reprezintă și gestionează profesia contabilă din România, fiind, totodată, unul dintre cei mai importanți furnizori de formare profesională în domeniul financiar-contabil din țara noastră, dezvoltând permanent atât programe de educație inițială – pentru cei care se pregătesc să devină experți contabili și contabili autorizați –, precum și programe de dezvoltare profesională continuă pentru membrii săi – experți contabili și contabili autorizați. CECCAR, singurul organism profesional care oferă șansa obținerii calificărilor de expert contabil și contabil autorizat, are peste 40.000 de membri și colaborează permanent cu instituțiile și autoritățile de reglementare pentru dezvoltarea profesiei contabile, în interes public.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 20 septembrie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

Ursula von der Leyen a prezentat prioritățile CE pentru anul viitor

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut cel de-al doilea discurs privind Starea Uniunii Europene, în Strasbourg, miercuri, 15 septembrie, punând în evidență prioritățile Comisiei Europene (CE) pentru următorul an. În ce privește impozitarea, potrivit oficialului CE, Comisia va pune în discuție o nouă inițiativă de a urmări companiile-paravan și a oferit asigurări că va face tot ce îi stă în putere pentru a încheia acordul global privind impozitarea corporativă. În scrisoarea sa de intenție publicată în aceeași zi, Ursula von der Leyen a indicat că UE va implementa acordul OECD privind impozitarea în două directive separate, prima referitoare la realocarea drepturilor de impozitare și cea de-a doua, la impozitarea minimă. Președintele CE a mai precizat, de asemenea, că forul european va analiza propunerea de renunțare la TVA pentru cumpărarea de echipamente de apărare dezvoltate și produse în Europa, în vederea diminuării dependențelor UE.

Includerea Turciei pe „lista neagră” a UE privind paradisurile fiscale, în analiza statelor membre

Includerea Turciei pe „lista neagră” europeană a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale se află din nou pe agenda Consiliului UE. Oficialii din domeniul fiscal s-au reunit recent pentru a discuta dacă Ankara a făcut suficiente demersuri în a-și pune la punct sistemul de schimb automat de informații referitoare la conturile bancare. Anterior, în luna februarie a acestui an, Turcia s-a salvat de la includerea pe „lista neagră”. Se preconizează că Franța, Danemarca, Austria, Grecia și Cipru vor exercita presiuni pentru includerea Turciei în această listă, la următoarea revizuire, ce urmează a fi adoptată în ședința Consiliului ECOFIN, programată la 5 octombrie.

Primul raport privind implementarea schimbului de informații fiscale, adoptat de legislativul european

Joi, 16 septembrie, Parlamentul European a adoptat, cu 561 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și 116 „abțineri”, raportul redactat de europarlamentarul Sven Giegold (Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Germania) cu privire la implementarea regulilor UE în schimbul de informații fiscale aferente ultimilor zece ani. Acest exercițiu a fost riscant, deoarece Comisia Europeană și toate statele membre, cu excepția Finlandei și a Suediei, au refuzat să ofere Parlamentului accesul la date relevante, au criticat o parte a europarlamentarilor. Potrivit concluziilor raportului, numeroase deficiențe sunt cauzate de implementarea defectuoasă a prevederilor existente, iar Comisia ar trebui să profite de următoarea actualizare a Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC 8) pentru a realiza o revizuire exhaustivă, în locul abordării fragmentate pe care a adoptat-o pe parcursul ultimei decade. În raport se mai recomandă impunerea obligativității schimbului de informații privind venitul și activele, alături de o dispoziție suplimentară prin care să fie divulgată identitatea beneficiarilor reali.

Șeful OECD pledează pentru o soluție globală privind stabilirea prețului carbonului

Eforturile pentru stabilirea prețului carbonului ar trebui promovate la nivel internațional, a afirmat șeful Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Mathias Cormann, într-o declarație de presă susținută marți, 14 septembrie. Conform lui Mathias Cormann, succesul recent în convenirea unui impozit digital global la nivelul OECD ar putea inspira factorii de decizie în elaborarea unei abordări comune privind stabilirea prețului carbonului. Șeful OECD ar fi făcut această afirmație și neoficial, în Slovenia, în timpul ședinței Consiliului Informal ECOFIN din 10-11 septembrie. Apelul șefului OECD vine în contextul în care UE lucrează la propriul Mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), un impozit care vizează importurile străine de produse ce generează emisii mari de carbon.

CJUE confirmă poziția CE în ceea ce privește anumite scutiri de impozite acordate de Belgia companiilor multinaționale

Într-o hotărâre publicată joi, 16 septembrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a concluzionat că CE a avut dreptate să afirme că o serie de scutiri de impozite acordate de Belgia companiilor multinaționale prin intermediul actelor normative reprezentau o schemă de ajutor. În 2016, Comisia a constatat că sistemul de scutiri aplicabile profitului excedentar din Belgia reprezenta o schemă de ajutor de stat ilegală și incompatibilă cu piața internă și a dispus recuperarea ajutorului acordat (pentru o sumă de aproximativ 800 de milioane de euro) de la 55 de beneficiari. În 2019, Tribunalul UE a anulat această decizie a Comisiei, dar joi Curtea de Justiție a constatat că Tribunalul a făcut numeroase erori de drept și, prin urmare, a decis să anuleze decizia din 2019 și să retrimită cazul la Tribunal pentru o decizie cu privire la alte aspecte ale cazului, inclusiv clasificarea actelor fiscale normative ale Belgiei ca ajutor de stat.

Șase state se oferă să găzduiască noua Autoritate europeană împotriva spălării banilor

Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania și Austria și-au manifestat interesul de a găzdui noua Autoritate europeană împotriva spălării banilor (AMLA), propusă pentru înființare de Comisia Europeană în luna iulie. Conform planului Comisiei, AMLA ar trebui înființată în următorii trei ani și va superviza direct, începând din anul 2026, cele mai riscante entități în viziunea CE. Viitoarea locație a acestei autorități va fi, cel mai probabil, disputată intens, așa cum s-a întâmplat în cazul altor instituții europene.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://5.154.233.5:8000/