Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 13 septembrie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

Miniștrii de Finanțe ai UE discută viitorul fiscalității

Miniștrii de Finanțe ai UE au discutat despre Fiscalitatea în secolul 21 la o ședință informală a ECOFIN în Slovenia, sâmbătă, 11 septembrie. Discuția s-a concentrat pe reforma globală continuă a fiscalității internaționale a întreprinderilor. Miniștrii au făcut un schimb de opinii cu privire la următorii pași pentru a asigura consensul tuturor Statelor Membre UE referitor la detaliile rămase ale celor doi Piloni, precum și implementarea efectivă și la timp a acordului în UE. „Statele Membre se angajează să continue armonizarea, care ar duce la un acord final la nivel mondial”, a declarat Președinția slovenă a Consiliului UE, într-un comunicat de presă publicat la sfârșitul ședinței. Miniștrii și-au exprimat, de asemenea, opiniile cu privire la ceea ce ar însemna această nouă paradigmă pentru impozitarea companiilor multinaționale pentru politica fiscală pe termen lung a UE.

Miniștrii de Finanțe ai G7 discută reforma fiscală globală

Miniștrii de Finanțe din țările G7 s-au întâlnit online joi, 9 septembrie, pentru a discuta reforma fiscală globală și a avansa negocierile tehnice. În timpul întâlnirii, Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și-a exprimat sprijinul față de eforturile continue de îmbunătățire a sistemului fiscal internațional și a subliniat importanța implementării rapide a noului sistem, potrivit comunicatului de presă.

Estonia nu este încă convinsă de acordul fiscal al OECD

Estonia se opune în continuare acordului OECD cu privire la reforma fiscală, potrivit unui comunicat de presă publicat marți, 7 septembrie, după ce ministrul eston de Finanțe, Keit Pentus-Rosimannus, s-a întâlnit cu secretarul american pentru Comerţ, Gina Raimondo, și cu Secretarul General al OECD, Mathias Cormann„Acordul încheiat în cadrul OECD în iulie nu este pe deplin acceptabil pentru noi. Este prea vag, cu o serie de detalii care s-ar putea dovedi dăunătoare unei economii deschise mici, ca a noastră. Totuși, sperăm ca până în octombrie să rezolvăm problema într-un mod care să răspundă și intereselor Estoniei”, a declarat ministrul de Finanțe al Estoniei. Noua taxă digitală beneficiază de întregul suport al Estoniei, dar țara se opune impozitului minim la nivel global.

Membrii Parlamentului European le pun întrebări experților cu privire la transparența fiscală

Subcomisia FISC a Parlamentului European a organizat, joi, 9 septembrie, o audiere privind  transparența fiscală, la care au participat mai mulți experți și părți interesate. Dalia Grybauskaité, copreședintă al Grupului de lucru la nivel înalt privind Răspunderea, Transparența și Integritatea Financiară Internațională (FACTI), a prezentat un raport publicat în februarie 2021. Eelco van der Enden, membru al Consiliului de administrație al Inițiativei globale de raportare (GRI), a vorbit despre standardul fiscal GRI 207. Alan McLean, vicepreședinte executiv pe probleme de Fiscalitate și coordonator la Shell, a explicat că societatea sa a emis în 2019 un prim raport privind contribuția fiscală și a spus că transparența mai mare a adus multe beneficii și a consolidat încrederea în Shell. Pe de altă parte, Michael Jaeger, Secretarul General al Asociației Contribuabililor din Europa,  a spus că numai administrațiile fiscale din țările în cauză și organismele UE active trebuie să aibă acces la informații fiscale, altfel, ar putea afecta mediul concurențial. În plus, eurodeputații au solicitat opinii referitoare la legislația UE recent aprobată, privind raportarea fiscală pentru fiecare țară în parte și modul în care ar trebui respctate aceste norme.

Băncile europene încă înregistrează profituri în paradisuri fiscale

În perioada 2014-2020, sumele declarate de către principalele bănci europene de importanță  sistemică în paradisurile fiscale au rămas stabile, situându-se la aproximativ 20 de miliarde de euro pe an, în pofida implementării normelor UE privind raportarea pentru fiecare țară în parte pentru sectorul bancar, potrivit unui nou studiu publicat luni, 6 septembrie, de către Observatorul fiscal european. Autorii studiului au aplicat, de asemenea, profiturilor raportate de băncile europene în paradisurile fiscale, o impozitare minimă, așa cum se prevede în reforma fiscală internațională a impozitului pe profit, aflată în prezent în discuție în cadrul  OECD. S-a constatat că veniturile fiscale generate din impozite s-ar situa între 3 și 5 miliarde de euro, cu o rată minimă efectivă a impozitului de 15%.

Discuțiile din cadrul Consiliului UE privind cotele de TVA avansează

Negocierile din cadrul Consiliului UE referitoare la propunerea Comisiei Europene din 2018 de a  acorda Statelor Membre libertatea de a stabili cote de TVA reduse, super-reduse și zero  evoluează „bine”, potrivit unui răspuns scris din 7 septembrie al comisarului UE pe chestiuni fiscale, Paolo Gentiloni, adresat deputatului Chris MacManus (Stânga, Irlanda).

Statele membre se concentrează în prezent pe o listă pozitivă de livrări la care se pot aplica cotele reduse, mai degrabă decât pe o listă negativă, ca în propunerea inițială, a declarat acesta. Grupul de lucru pe probleme fiscale al Consiliului UE va discuta propunerea la 15 septembrie. Președinția slovenă planifică o posibilă dezbatere politică cu privire la cotele de TVA pentru Consiliul ECOFIN din 5 octombrie.

Cea de-a șasea directivă TVA, analizată de membrii Parlamentului European

Comisia ECON a Parlamentului European evaluează punerea în aplicare a celei de-a șasea directive TVA. Luni, 6 septembrie, Olivier Chastel (Renew Europe, Belgia) și-a publicat proiectul de raport, în care a concluzionat că actualul sistem tranzitoriu de TVA al UE este „complex, fragil, din punct de vedere al fraudei fiscale (…) și generează în mod nejustificat riscuri semnificative pentru întreprinderi”. Potrivit acestuia, este timpul să  se treacă la un regim definitiv de TVA, pe baza principiului destinației. Prin urmare, raportul său invită Consiliul UE să adopte propunerea de directivă din 2018 privind introducerea măsurilor tehnice detaliate pentru funcționarea sistemului definitiv de TVA.

Grupul S&D solicită o taxă europeană pe averea netă

Grupul S&D din Parlamentul European a solicitat o acțiune coordonată pentru a conveni asupra unei taxe europene pe averea netă, într-o scrisoare trimisă joi, 8 septembrie, înaintea Discursului despre Starea Uniunii (SOTEU) al Ursulei von der Leyen, din 15 septembrie. O astfel de taxă ar trebui să includă un prag ridicat de scutire, vizând astfel doar cele mai bogate gospodării europene, cu rate puternic progresive pentru o serie de categorii de impozitare, a explicat acesta.

PROFESIA CONTABILĂ

IFAC organizează summitul EdExchange: Leading Sustainability, în octombrie

CECCAR FM

Publicat

pe

IFAC dedică cel de-al doilea summit anual virtual sustenabilității și sprijinirii profesioniștilor contabili în a face lucruri diferite cu aptitudinile și competențele pe care le dețin. Summitul EdExchange: Leading Sustainability se va desfășura în perioada 12-14 octombrie și se va concentra asupra imperativului destinat organizațiilor de a acționa și asupra nevoilor și perspectivelor investitorilor, organismelor de reglementare și ale entităților de interes public.

Vor participa la eveniment vorbitori cu expertiză globală în chestiuni legate de sustenabilitate, mediu, sociale și de guvernanță (ESG), în domenii precum raportarea integrată și raportarea privind sustenabilitatea, necesitățile legate de sustenabilitate ale investitorilor și multe altele.

Obiectivul principal al summitului EdExchange: Leading Sustainability este de a ajuta organismele profesionale contabile și pe membrii acestora să înțeleagă și să acționeze pentru a satisface cererile din ce în ce mai mari pentru servicii sustenabile din partea sectorului public și a celui privat.

Summitul se va desfășura în limba engleză, iar participanții vor beneficia de traducere simultană în limbile franceză, spaniolă și rusă pentru sesiuni și discursuri de deschidere. Pentru a profita de instrumentele digitale actuale, summitul de anul acesta va avea loc pe o nouă platformă dedicată conferințelor virtuale, creată de Asociația Americană de Contabilitate. De asemenea, înregistrările video ale sesiunilor vor fi disponibile pe site-ul IFAC, după încheierea evenimentului.

Participarea la eveniment este gratuită, pe baza înregistrării prealabile pe pagina dedicată evenimentului de pe site-ul IFAC.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Septembrie: Congresul profesiei contabile din România

CECCAR FM

Publicat

pe

Digitalizarea, globalizarea, soluțiile integrate de business se află în topul provocărilor întâlnite în toate domeniile, cu atât mai mult odată cu debutul pandemiei de COVID-19. Suntem pregătiți pentru provocările actuale și viitoare? Pot fi acestea transformate în oportunități?

Despre toate acestea și despre cât de antrenați suntem pentru a performa într-o societate în continuă evoluție vom vorbi în cadrul celei de-a XXIII-a ediții a Congresului profesiei contabile din România (29-30 septembrie a.c.), cu tema Next-generation accountant, eveniment organizat la Palatul Parlamentului de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), în anul în care organismul profesional sărbătorește un secol de la înființare, 100 de ani de la reglementarea profesiei contabile în România. 100 de ani de expertiză pentru dezvoltarea afacerilor, a economiei naționale, în interes public.

Cel mai important eveniment de contabilitate, fiscalitate și business din România organizat de corpul profesional va reuni, alături de elita financiar-contabilă de la nivel mondial, reprezentanți ai instituțiilor și autorităților de reglementare, ai mediului de afaceri, specialiști din diverse domenii. Rolul și abilitățile profesioniștilor contabili trebuie să evolueze ca răspuns la cerințele mediului de business, iar viziunea noastră este să contribuim la „crearea” antreprenorului pregătit pentru viitor, plecând, bineînțeles, de la contabilul pregătit pentru viitor. Cum putem face acest lucru? Esențial este dialogul, iar împreună cu partenerii noștri din mediul de afaceri și instituțiile și autoritățile de reglementare, vom dezbate soluțiile pentru a alege cea mai bună cale de urmat – Next-generation accountant.

Viitorul este acum, iar toate oportunitățile erei digitale trebuie să devină constanta vieții profesionale.

Congresul profesiei contabile reunește, la fiecare ediție, sute de specialiști de la nivel național și internațional.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România este unul dintre cele mai mari organisme profesionale europene din domeniul financiar-contabil. Cu o istorie ce a început să se scrie acum o sută de ani, CECCAR reprezintă și gestionează profesia contabilă din România, fiind, totodată, unul dintre cei mai importanți furnizori de formare profesională în domeniul financiar-contabil din țara noastră, dezvoltând permanent atât programe de educație inițială – pentru cei care se pregătesc să devină experți contabili și contabili autorizați –, precum și programe de dezvoltare profesională continuă pentru membrii săi – experți contabili și contabili autorizați. CECCAR, singurul organism profesional care oferă șansa obținerii calificărilor de expert contabil și contabil autorizat, are peste 40.000 de membri și colaborează permanent cu instituțiile și autoritățile de reglementare pentru dezvoltarea profesiei contabile, în interes public.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 20 septembrie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

Ursula von der Leyen a prezentat prioritățile CE pentru anul viitor

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut cel de-al doilea discurs privind Starea Uniunii Europene, în Strasbourg, miercuri, 15 septembrie, punând în evidență prioritățile Comisiei Europene (CE) pentru următorul an. În ce privește impozitarea, potrivit oficialului CE, Comisia va pune în discuție o nouă inițiativă de a urmări companiile-paravan și a oferit asigurări că va face tot ce îi stă în putere pentru a încheia acordul global privind impozitarea corporativă. În scrisoarea sa de intenție publicată în aceeași zi, Ursula von der Leyen a indicat că UE va implementa acordul OECD privind impozitarea în două directive separate, prima referitoare la realocarea drepturilor de impozitare și cea de-a doua, la impozitarea minimă. Președintele CE a mai precizat, de asemenea, că forul european va analiza propunerea de renunțare la TVA pentru cumpărarea de echipamente de apărare dezvoltate și produse în Europa, în vederea diminuării dependențelor UE.

Includerea Turciei pe „lista neagră” a UE privind paradisurile fiscale, în analiza statelor membre

Includerea Turciei pe „lista neagră” europeană a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale se află din nou pe agenda Consiliului UE. Oficialii din domeniul fiscal s-au reunit recent pentru a discuta dacă Ankara a făcut suficiente demersuri în a-și pune la punct sistemul de schimb automat de informații referitoare la conturile bancare. Anterior, în luna februarie a acestui an, Turcia s-a salvat de la includerea pe „lista neagră”. Se preconizează că Franța, Danemarca, Austria, Grecia și Cipru vor exercita presiuni pentru includerea Turciei în această listă, la următoarea revizuire, ce urmează a fi adoptată în ședința Consiliului ECOFIN, programată la 5 octombrie.

Primul raport privind implementarea schimbului de informații fiscale, adoptat de legislativul european

Joi, 16 septembrie, Parlamentul European a adoptat, cu 561 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și 116 „abțineri”, raportul redactat de europarlamentarul Sven Giegold (Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Germania) cu privire la implementarea regulilor UE în schimbul de informații fiscale aferente ultimilor zece ani. Acest exercițiu a fost riscant, deoarece Comisia Europeană și toate statele membre, cu excepția Finlandei și a Suediei, au refuzat să ofere Parlamentului accesul la date relevante, au criticat o parte a europarlamentarilor. Potrivit concluziilor raportului, numeroase deficiențe sunt cauzate de implementarea defectuoasă a prevederilor existente, iar Comisia ar trebui să profite de următoarea actualizare a Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC 8) pentru a realiza o revizuire exhaustivă, în locul abordării fragmentate pe care a adoptat-o pe parcursul ultimei decade. În raport se mai recomandă impunerea obligativității schimbului de informații privind venitul și activele, alături de o dispoziție suplimentară prin care să fie divulgată identitatea beneficiarilor reali.

Șeful OECD pledează pentru o soluție globală privind stabilirea prețului carbonului

Eforturile pentru stabilirea prețului carbonului ar trebui promovate la nivel internațional, a afirmat șeful Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Mathias Cormann, într-o declarație de presă susținută marți, 14 septembrie. Conform lui Mathias Cormann, succesul recent în convenirea unui impozit digital global la nivelul OECD ar putea inspira factorii de decizie în elaborarea unei abordări comune privind stabilirea prețului carbonului. Șeful OECD ar fi făcut această afirmație și neoficial, în Slovenia, în timpul ședinței Consiliului Informal ECOFIN din 10-11 septembrie. Apelul șefului OECD vine în contextul în care UE lucrează la propriul Mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), un impozit care vizează importurile străine de produse ce generează emisii mari de carbon.

CJUE confirmă poziția CE în ceea ce privește anumite scutiri de impozite acordate de Belgia companiilor multinaționale

Într-o hotărâre publicată joi, 16 septembrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a concluzionat că CE a avut dreptate să afirme că o serie de scutiri de impozite acordate de Belgia companiilor multinaționale prin intermediul actelor normative reprezentau o schemă de ajutor. În 2016, Comisia a constatat că sistemul de scutiri aplicabile profitului excedentar din Belgia reprezenta o schemă de ajutor de stat ilegală și incompatibilă cu piața internă și a dispus recuperarea ajutorului acordat (pentru o sumă de aproximativ 800 de milioane de euro) de la 55 de beneficiari. În 2019, Tribunalul UE a anulat această decizie a Comisiei, dar joi Curtea de Justiție a constatat că Tribunalul a făcut numeroase erori de drept și, prin urmare, a decis să anuleze decizia din 2019 și să retrimită cazul la Tribunal pentru o decizie cu privire la alte aspecte ale cazului, inclusiv clasificarea actelor fiscale normative ale Belgiei ca ajutor de stat.

Șase state se oferă să găzduiască noua Autoritate europeană împotriva spălării banilor

Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania și Austria și-au manifestat interesul de a găzdui noua Autoritate europeană împotriva spălării banilor (AMLA), propusă pentru înființare de Comisia Europeană în luna iulie. Conform planului Comisiei, AMLA ar trebui înființată în următorii trei ani și va superviza direct, începând din anul 2026, cele mai riscante entități în viziunea CE. Viitoarea locație a acestei autorități va fi, cel mai probabil, disputată intens, așa cum s-a întâmplat în cazul altor instituții europene.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://5.154.233.5:8000/