Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 20 septembrie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

Ursula von der Leyen a prezentat prioritățile CE pentru anul viitor

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut cel de-al doilea discurs privind Starea Uniunii Europene, în Strasbourg, miercuri, 15 septembrie, punând în evidență prioritățile Comisiei Europene (CE) pentru următorul an. În ce privește impozitarea, potrivit oficialului CE, Comisia va pune în discuție o nouă inițiativă de a urmări companiile-paravan și a oferit asigurări că va face tot ce îi stă în putere pentru a încheia acordul global privind impozitarea corporativă. În scrisoarea sa de intenție publicată în aceeași zi, Ursula von der Leyen a indicat că UE va implementa acordul OECD privind impozitarea în două directive separate, prima referitoare la realocarea drepturilor de impozitare și cea de-a doua, la impozitarea minimă. Președintele CE a mai precizat, de asemenea, că forul european va analiza propunerea de renunțare la TVA pentru cumpărarea de echipamente de apărare dezvoltate și produse în Europa, în vederea diminuării dependențelor UE.

Includerea Turciei pe „lista neagră” a UE privind paradisurile fiscale, în analiza statelor membre

Includerea Turciei pe „lista neagră” europeană a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale se află din nou pe agenda Consiliului UE. Oficialii din domeniul fiscal s-au reunit recent pentru a discuta dacă Ankara a făcut suficiente demersuri în a-și pune la punct sistemul de schimb automat de informații referitoare la conturile bancare. Anterior, în luna februarie a acestui an, Turcia s-a salvat de la includerea pe „lista neagră”. Se preconizează că Franța, Danemarca, Austria, Grecia și Cipru vor exercita presiuni pentru includerea Turciei în această listă, la următoarea revizuire, ce urmează a fi adoptată în ședința Consiliului ECOFIN, programată la 5 octombrie.

Primul raport privind implementarea schimbului de informații fiscale, adoptat de legislativul european

Joi, 16 septembrie, Parlamentul European a adoptat, cu 561 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și 116 „abțineri”, raportul redactat de europarlamentarul Sven Giegold (Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Germania) cu privire la implementarea regulilor UE în schimbul de informații fiscale aferente ultimilor zece ani. Acest exercițiu a fost riscant, deoarece Comisia Europeană și toate statele membre, cu excepția Finlandei și a Suediei, au refuzat să ofere Parlamentului accesul la date relevante, au criticat o parte a europarlamentarilor. Potrivit concluziilor raportului, numeroase deficiențe sunt cauzate de implementarea defectuoasă a prevederilor existente, iar Comisia ar trebui să profite de următoarea actualizare a Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC 8) pentru a realiza o revizuire exhaustivă, în locul abordării fragmentate pe care a adoptat-o pe parcursul ultimei decade. În raport se mai recomandă impunerea obligativității schimbului de informații privind venitul și activele, alături de o dispoziție suplimentară prin care să fie divulgată identitatea beneficiarilor reali.

Șeful OECD pledează pentru o soluție globală privind stabilirea prețului carbonului

Eforturile pentru stabilirea prețului carbonului ar trebui promovate la nivel internațional, a afirmat șeful Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Mathias Cormann, într-o declarație de presă susținută marți, 14 septembrie. Conform lui Mathias Cormann, succesul recent în convenirea unui impozit digital global la nivelul OECD ar putea inspira factorii de decizie în elaborarea unei abordări comune privind stabilirea prețului carbonului. Șeful OECD ar fi făcut această afirmație și neoficial, în Slovenia, în timpul ședinței Consiliului Informal ECOFIN din 10-11 septembrie. Apelul șefului OECD vine în contextul în care UE lucrează la propriul Mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), un impozit care vizează importurile străine de produse ce generează emisii mari de carbon.

CJUE confirmă poziția CE în ceea ce privește anumite scutiri de impozite acordate de Belgia companiilor multinaționale

Într-o hotărâre publicată joi, 16 septembrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a concluzionat că CE a avut dreptate să afirme că o serie de scutiri de impozite acordate de Belgia companiilor multinaționale prin intermediul actelor normative reprezentau o schemă de ajutor. În 2016, Comisia a constatat că sistemul de scutiri aplicabile profitului excedentar din Belgia reprezenta o schemă de ajutor de stat ilegală și incompatibilă cu piața internă și a dispus recuperarea ajutorului acordat (pentru o sumă de aproximativ 800 de milioane de euro) de la 55 de beneficiari. În 2019, Tribunalul UE a anulat această decizie a Comisiei, dar joi Curtea de Justiție a constatat că Tribunalul a făcut numeroase erori de drept și, prin urmare, a decis să anuleze decizia din 2019 și să retrimită cazul la Tribunal pentru o decizie cu privire la alte aspecte ale cazului, inclusiv clasificarea actelor fiscale normative ale Belgiei ca ajutor de stat.

Șase state se oferă să găzduiască noua Autoritate europeană împotriva spălării banilor

Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania și Austria și-au manifestat interesul de a găzdui noua Autoritate europeană împotriva spălării banilor (AMLA), propusă pentru înființare de Comisia Europeană în luna iulie. Conform planului Comisiei, AMLA ar trebui înființată în următorii trei ani și va superviza direct, începând din anul 2026, cele mai riscante entități în viziunea CE. Viitoarea locație a acestei autorități va fi, cel mai probabil, disputată intens, așa cum s-a întâmplat în cazul altor instituții europene.

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 11 octombrie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

136 de state au ajuns la un acord privind un nou cadru general pentru impozitarea corporativă internațională

Vineri, 8 octombrie, 136 de state din cele 140 membre ale Cadrului incluziv OECD/G20 (IF) privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS) au ajuns la un acord final referitor la un nou cadru general pentru reforma fiscală internațională. În cele din urmă, toate statele UE membre ale Cadrului incluziv s-au alăturat acordului. Irlanda și Estonia s-au alăturat joi, 7 octombrie, iar Ungaria și-a anunțat decizia vineri, 8 octombrie. Kenya, Nigeria, Pakistan și Sri Lanka nu s-au alăturat încă acordului. Acesta actualizează Declarația din iulie semnată de 134 de state, iar în cadrul Anexei conține un Plan detaliat de implementare pentru a asigura o implementare eficientă începând cu 2023 a soluției pe doi piloni. Valoarea profitului rezidual care urma să fie alocat jurisdicțiilor în baza Pilonului I a rămas un subiect deschis pentru dezbatere în iulie, fiind convenită acum la procentul de 25%. Și rata impozitării minime în baza Pilonului II a fost stabilită la 15%, în vreme ce în iulie discuțiile se purtau în jurul unui nivel de „cel puțin 15%”. Se preconizează că acordul va fi susținut de miniștrii de finanțe G20 în cadrul întâlnirii de pe 13 octombrie de la Washington, înainte de aprobarea finală a liderilor G20 de la Roma programată pentru sfârșitul lunii.

„Pandora Papers”: noi dezvăluiri privind evitarea obligațiilor fiscale

Duminică, 3 octombrie, investigația „Pandora Papers” condusă de Consorțiul internațional pentru jurnalism de investigație (ICIJ) a dezvăluit peste 29.000 de companii offshore și a indicat activități de evaziune fiscală întreprinse de mii de persoane, inclusiv numeroși lideri politici precum prim-ministrul ceh, Andrej Babiš, președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, și ministrul de finanțe olandez, Wopke Hoekstra. Investigația „Pandora Papers”, bazată pe 11,9 milioane de evidențe provenind de la 14 surse care furnizează servicii în cel puțin 38 de jurisdicții, este mai amplă decât investigațiile „Panama Papers” din 2016 și „Paradise Papers” din 2017. Miercuri, 6 octombrie, europarlamentarii au susținut în plenul Parlamentului European o dezbatere referitoare la acest nou scandal. În cadrul dezbaterii, comisarul european pentru impozitare Paolo Gentiloni a declarat că CE pregătește noi inițiative, inclusiv o propunere legislativă înainte de sfârșitul anului pentru a trata utilizarea abuzivă a companiilor paravan, precum și o inițiativă referitoare la publicarea ratelor de impozitare reale plătite de multinaționale. Europarlamentarii și-au arătat indignarea față de acest nou scandal, exprimându-și regretul că cei care ar trebui să lupte împotriva evitării obligațiilor fiscale sunt, în prea multe cazuri, ei înșiși vinovați de aceste practici.

UE actualizează lista neagră a paradisurilor fiscale

Consiliul ECOFIN a decis marți, 5 octombrie, să elimine oficial Anguilla, Dominica și Seychelles de pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante pe chestiuni de fiscalitate. Samoa Americană, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane și Vanuatu vor rămâne pe lista neagră. Această revizuire suplimentară a liste negre a UE în mijlocul scandalului „Pandora Papers” a declanșat un amplu val de critici. Deși Turcia nu a îndeplinit toate dispozițiile stabilite de Consiliul ECOFIN în februarie anul acesta, ea rămâne pe lista gri a jurisdicțiilor cu riscuri fiscale, dar care s-au angajat să ia măsuri corective. Austria, Cipru, Danemarca și Grecia au transmis prin intermediul unei declarații că vor accepta această decizie pentru a nu sabota actualizarea listei, dar așteaptă progrese rapide și vizibile din partea Turciei.

Apel pentru rescrierea Codului de conduită european în domeniul impozitării întreprinderilor

În timpul ședinței plenare a Parlamentul European de joi, 7 octombrie, s-a adoptat cu 506 voturi pentru, 81 împotrivă și 99 de abțineri, un raport întocmit de eurodeputata Aurore Lalucq (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Franța) reprezentând un apel la o reformă integrală a Codului de conduită european în domeniul impozitării întreprinderilor, un instrument utilizat pentru a trata competiția dăunătoare din domeniul fiscal. Aurore Lalucq susține că este urgent ca domeniul de aplicare, criteriile și guvernanța Codului de conduită să fie revizuite. De asemenea, raportul proiectează un plan detaliat pentru elaborarea unui „Cadru privind angajamentele fiscale agresive și ratele reduse de impozitare” (FATAL) care, în cele din urmă, să înlocuiască actualul Cod de conduită.

Curtea Europeană de Justiție decide asupra speței fiscale din Spania

Curtea Europeană de Justiție (ECJ) a hotărât miercuri, 6 octombrie, că CE a declarat în mod justificat că regimul spaniol care acorda scutiri de taxe companiilor care achiziționează acțiuni în străinătate este ilegal. În 2009 și 2011 Comisia a solicitat Spaniei să elimine această schemă care permitea companiilor spaniole să dobândească acționariat în alte întreprinderi europene pentru a elimina parte din prețul plătit. În 2014, Tribunalul UE a anulat decizia Comisiei deoarece a constatat că regimul spaniol nu îndeplinește condițiile necesare ca o măsură să fie declarată „ajutor ilegal de stat”. Curtea Europeană de Justiție a anulat decizia Tribunalului UE în 2016, clarificând în noua hotărâre conceptul de „selectivitate”. „Simplul fapt că acea măsură este de natură generală, de aceasta putând beneficia a priori toate [companiile] care fac obiectul impozitării corporative, în funcție de măsura în care acestea desfășoară sau nu anumite tranzacții, nu înseamnă că aceasta nu poate fi selectivă”, a declarat ECJ.

Au fost desemnați raportorii ECON pentru dosarele AML

Comisia ECON a Parlamentului European a distribuit funcțiile de raportori pentru dosarele de combatere a spălării banilor (AML) incluse în Pachetul prezentat în iulie de Comisia Europeană. Luis Garicano (Partidul Renew Europe, Spania) va conduce negocierile Parlamentului European privind viitoarea autoritate pentru combaterea spălării banilor (AMLA). Ernest Urtasun (Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Spania) se va ocupa de redactarea unei opinii pentru Comisia LIBE cu privire la elaborarea măsurilor legate de prezentările de informații privind combaterea spălării banilor aferente tranzacționării activelor digitale, iar Eero Heinäluoma (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Finlanda) va fi responsabil pentru redactarea unei opinii pentru Comisia LIBE referitoare la viitoarele norme AML.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Ghid de reziliență în afaceri. Documentul elaborat de Fundația Camerei de Comerț a SUA

Învață cum să îți protejezi afacerea înainte de producerea unui dezastru.

CECCAR FM

Publicat

pe

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România vine în sprijinul mediului de afaceri și al tuturor antreprenorilor din România și pune la dispoziția acestora în limba română Programul Resilience in Box care se bazează pe cele mai bune practici și are scopul de a pregăti începătorii în domeniul rezilienței în afaceri. Întreprinderile mici sunt deopotrivă foarte vulnerabile și lipsite de resurse adecvate care să le permită să ia măsuri pregătitoare.

Aceste resurse vă vor îndruma compania în abordarea problemelor legate de pregătire, asigurând flexibilitatea necesară pentru a face față posibilelor întreruperi ale activității.

Programul Resilience in a Box este un parteneriat de cooperare între Fundația UPS, Forumul Economic Mondial (WEF), CENACED, Fundația Camerei de Comerț a SUA și Grupul de lucru pentru setul de instrumente pentru întreprinderile rezistente la dezastre (DRB).

Instrumentele Resilience in a Box sunt proiectate pentru a facilita îmbunătățirea rezilienței în toate întreprinderile – chiar și în cele fără cunoștințe sau experiență în gestionarea dezastrelor.

Utilizând acest Ghid de reziliență în afaceri puteți începe să tratați vulnerabilitățile din cele șase sectoare esențiale care pot genera perturbări și pierderi pentru întreprinderile voastre. Activitățile voastre vor fi ghidate prin completarea de liste de verificare, formulare și foi de lucru care să vă ajute să identificați acele riscuri, să le stabiliți prioritatea și să le minimizați.

Încurajăm utilizatorii să folosească acest instrument împreună cu Lista de verificare pentru pregătirea întreprinderilor și Top 20 de sfaturi pentru pregătirea întreprinderii

Documentele menționate din programul Resilience in a Box sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR la secțiunea Publicații-Organisme internaționale-Alte documente de interes.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Accountancy Europe: Viitorul digital al IMM-urilor și rolul contabililor în acest proces

CECCAR FM

Publicat

pe

CECCAR, în calitate de membru al Accountancy Europe, este la curent cu preocupările la nivel european legate de inovare și digitalizare și pune la dispoziția membrilor și tuturor părților interesate un document adresat factorilor de decizie și nu numai pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine modul în care contabilii pot ajuta IMM-urile în ce privește digitalizarea.

Publicația Viitorul digital al IMM-urilor. Care este rolul contabililor? explică importanța digitalizării IMM-urilor, modul în care profesioniștii contabili pot ajuta întreprinderile mici și mijlocii în acest proces și, nu în ultimul rând, modul în care decidenții politici naționali și europeni pot sprijini digitalizarea IMM-urilor.  

Pandemia de COVID-19 a demonstrat importanța digitalizării companiilor în eficientizarea și diversificarea acestora pentru a face față provocărilor economice și sociale pe care le poate genera o criză. Luând în considerare cele aproximativ 23 de milioane până la 25 de milioane de IMM-uri despre care se crede că își desfășoară activitatea la nivel european, multe dintre acestea nu dispun de oportunități de digitalizare.

Potrivit unui sondaj realizat de Accountancy Europe, există un număr mare de obstacole în calea digitalizării IMM-urilor. Cu toate acestea, companiile pot conta pe contabilii lor. Documentul prezintă detaliat cum pot contabilii sprijini procesul de digitalizare. Prin vasta lor experiență în domeniul funcționării întreprinderilor, aceștia înțeleg fundamentele unui viitor ecosistem complet digital.

Digitalizarea întreprinderilor mici și mijlocii poate atenua, de asemenea, riscurile privind solvabilitatea printr-o prognoză mai bună referitoare la date, precum și prin utilizarea unei evidențe automate și centralizate a acestora.

În document, Accountancy Europe prezintă cititorilor serie de recomandări care vin în sprijinul întregului ecosistem al IMM-urilor pentru a promova digitalizarea companiilor.

Publicația Viitorul digital al IMM-urilor. Care este rolul contabililor? este disponibilă în limba română pe site-ul CECCAR, la secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Alte documente de interes.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://5.154.233.5:8000/