Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 27 septembrie 2021

Radio CECCAR FM

etaf

Irlanda nu este încă decisă dacă va adera la acordul EOCD privind impozitarea 

Se poartă în continuare discuții pentru convingerea Irlandei de a se alătura acordului OECD privind impozitarea, dar încă nu este clar ce va decide aceasta. Comisarul UE pentru Fiscalitate Paolo Gentiloni s-a întâlnit cu Ministrul de Finanțe Irlandez, Paschal Donohie, luni, 20 septembrie, la Dublin. „Susțin faptul că nu este momentul potrivit ca Irlanda să se alăture acordului. Este posibil ca acest lucru să nu se schimbe în viitor”, a afirmat Paschal Donohoe într-o conferință de presă. Potrivit presei, Irlanda dorește ca rata de impozitare minimă propusă de 15% pentru profiturile corporative să fie un prag maxim, nu minim și nu va accepta un acord până când Congresul SUA nu va autoriza acest lucru. Dar marți, 21 septembrie, viceprim-ministrul Leo Varadkar a arătat mai multă deschidere. Irlanda nu dorește să fie privită ca un paradis fiscal și ar prefera să fie parte a unui acord global care privește reforma fiscală corporativă, a declarat acesta. Viceprim-ministrul a amintit că acordul OECD privind impozitarea s-ar aplica doar multinaționalelor care raportează o cifră de afaceri mai mare de 750 de milioane de euro și că puține companii înregistrate în Irlanda ar atinge acest prag. 

Statele aflate în dezvoltare solicită o alocare mai mare a veniturilor în acordul OECD privind impozitarea 

Statele aflate în dezvoltare solicită realocarea mai multor venituri în acordul OECD privind impozitarea care va fi finalizat luna următoare, a declarat grupul G-24 de state aflate în dezvoltare într-o declarație făcută duminică, 19 septembrie, la Secretariatul Cadrului Incluziv al OECD. Statele din grupul G-24 estimează că soluția găsită la Pilonul I în iulie nu reflectă preocupările exprimate în trecut. Declarația transmite că procentul realocării nu ar trebui să fie mai mic de 30% din profiturile multinaționalelor obținute în alte state decât cel în care sunt înregistrate, altfel nu va asigura un venit semnificativ pentru statele aflate în dezvoltare, în special economiile mici și cele emergente. 

Comisia Europeană clarifică implementarea acordului OECD privind impozitarea 

Directorul General pentru Fiscalitate la Comisia Europeană Gerassimos Thomas a adus clarificări privind modul de implementare a acordului OECD privind impozitarea de către Comisie, în cadrul unui discurs susținut miercuri pe 22 septembrie la Conferința anuală privind impozitarea organizată de Camera de Comerț a Finlandei. Gerassimos Thomas a declarat că după încheierea unui acord privind o soluție globală, Comisia va propune imediat o Directivă pentru implementarea Pilonului 2 în UE. “Acesta este un pas necesar pentru a asigura transpunerea Pilonului 2 în UE într-o manieră uniformă și cu certitudinea legală că unele reguli sunt compatibile cu acquis-ul”, a afirmat acesta. Dacă Pilonul 2 ar fi implementat prin măsuri unilaterale la nivel național, un stat membru ar putea adopta măsuri fiscale care să limiteze dispozițiile minime aflate în vigoare cu privire la rata de impozitare la situații transfrontaliere, a explicat acesta, argumentând că ar exista un risc cert ca această practică să fie considerată discriminatorie în baza tratatelor UE. Legat de Pilonul 1, Thomas a adăugat că este esențial să se determine cât de detaliată va fi prezentarea acordului final OECD pentru a evalua măsura în care o directivă ar furniza valoare adăugată sau nu. 

Părțile interesate discută încrederea publică în impozitare 

Experții UE și cei de la nivel global au dezbătut subiectul încrederii publice în impozitare miercuri, pe 22 septembrie, în cadrul unui eveniment online organizat de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), International Federation of Accountants (IFAC), Chartered Accountants Australia & New Zealand (CA ANZ), în colaborare cu OECD. Aceștia discută pe marginea unui nou studiu care arată că oamenii continuă să aibă cel mai mare nivel de încredere în profesioniștii contabili și avocații specializați în fiscalitate în chestiunile ce privesc sistemul fiscal. Toți vorbitorii au fost de acord că profesioniștii contabili contribuie la îmbunătățirea sistemelor fiscale făcându-le mai eficiente, mai eficace și mai juste. Europarlamentarul Paul Tang, Președintele Subcomisiei FISC din Parlamentul European, a subliniat că în statele UE în care profesia de consultant fiscal este una reglementată, obligațiile fiscale sunt evitate mai rar decât în alte state unde profesia nu este reglementată, cum ar fi în Țările de Jos. Acesta a pledat în favoarea reglementării profesiei contabile, argumentând că rolul consultantului fiscal nu poate fi doar acela de a se concentra pe profituri și de a minimiza factura clienților săi. 

Baza legală a CBCR continuă să atragă critici 

Miercuri, 22 septembrie, opt state membre au emis declarații criticând baza legală a Directivei privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte (CBCR), agreată de co-legislatorii UE la începutul acestui an și aflată în proces de adoptare formală. Croația a subliniat că acest caz nu ar trebui să devină un precedent pentru votul cu majoritate calificată în Consiliul UE pe teme de fiscalitate. Cipru, Republica Cehă, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Malta și Suedia au declarat că vor continua să respingă gradul de adecvare al bazei legale și că acest text ar fi trebui convenit în Consiliul ECOFIN. În timpul conferinței ACCA- IFAC-CAANZ-OECD de miercuri, Reinhard Biebel de la Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală (DG TAXUD) a admis că baza legală a Directivei ar putea fi contestată în fața Curții Europene de Justiție, dar s-a arătat încrezător că argumentele Comisiei Europene ar fi valide în fața instanței. 

Numeroase proceduri de încălcare a dreptului comunitar lansate pe chestiuni de fiscalitate 

Joi, 23 septembrie, Comisia Europeană a lansat numeroase proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva statelor membre care încalcă legislația UE pe chestiuni de fiscalitate. Comisia a decis să transmită scrisori de punere în întârziere către Cipru și Republica Cehă pentru transpunerea incorectă sau incompletă a regulilor UE privind evitarea obligațiilor fiscale, precum și către Grecia pentru neconformitatea cu regulile UE privind impozitarea autovehiculelor. De asemenea, Comisia a decis să ia măsuri suplimentare prin transmiterea unui aviz motivat către Italia solicitând statului să transpună regulile UE pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului TVA actual (așa-numita Directivă „Quick Fixes” privind TVA-ul). 

Europarlamentarii analizează impactul reformelor fiscale naționale asupra economiei UE 

Comisia ECON a Parlamentului European analizează impactul reformelor fiscale naționale asupra economiei UE. Europarlamentarul Markus Ferber (EPP, Germania) și-a publicat recent proiectul de raport care subliniază faptul că, dacă statele membre sunt libere să decidă cu privire la propriile politici fiscale, este de dorit să există un anumit tip de coordonare a politicilor pentru a preveni problemele precum incertitudinea legislativă, birocrația sau riscul de dublă impozitare. Raportul sprijină în mod special viitoarea propunere a Comisiei privind o indemnizația pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării (DEBRA) argumentând că o abordare europeană ar fi mai rațională pentru a evita denaturările de la nivelul pieței unice. De asemenea, acesta invită Comisia să analizeze măsura în care statele membre denaturează competiția prin scăderea artificială a marjei ratei de impozitare în vigoare și accentuează necesitatea unei înțelegeri comune a statelor membre cu privire la modul de gestionare a stimulentelor fiscale pentru cercetare și dezvoltare. 

Cinci țări insistă asupra unei limite de 5.000 de euro pentru plățile în numerar 

Cu sprijinul Belgiei, Franței, Italiei și Spaniei, Țările de Jos au făcut apel la Comisia Europeană să stabilească o limită de 5.000 de euro pentru plățile în numerar în cadrul UE pentru a preveni spălarea banilor și alte activități infracționale, conform raportării presei olandeze de luni, 20 septembrie. Cele cinci țări au insistat și asupra interzicerii bancnotei de 500 de euro. Ca parte a pachetului de măsuri de combatere a spălării banilor prezentat recent, Comisia Europeană a propus stabilirea unei limite de 10.000 de euro pentru plățile mari de numerar la nivelul UE. În două treimi dintre statele membre există deja limitări, însă valorile diferă. 

Comisia Europeană lansează TAXEDU 

Comisia Europeană și-a lansat săptămâna aceasta noul website TAXEDU pentru a educa tinerii cetățeni europeni cu privire la fiscalitate și modul în care aceasta le afectează viața. Informațiile sunt transmise prin jocuri, materiale de studiu electronice și clipuri de microlearning astfel încât tinerii europeni să poată învăța despre fiscalitate într-o manieră distractivă și antrenantă, a explicat Comisia. 

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 6 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 7 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 7 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 7 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 7 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum o zi

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending