Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Fundația IFRS anunță înființarea Consiliului pentru Standarde Internaționale de Sustenabilitate

CECCAR FM

Publicat

pe

În timp ce liderii lumii se reunesc la Glasgow pentru COP26, summitul global al ONU care tratează problema critică și urgentă a schimbărilor climatice, Administratorii Fundației IFRS anunță trei demersuri importante pentru a furniza piețelor financiare globale prezentări de informații de înaltă calitate cu privire la climă și alte aspecte legate de sustenabilitate:

  • Formarea unui nou Consiliu pentru Standarde Internaționale de Sustenabilitate (ISSB) care să elaboreze, în interes public, o bază exhaustivă globală pentru standarde de înaltă calitate privind prezentarea informațiilor legate de sustenabilitate cu scopul de a satisface nevoile de informații ale investitorilor;
  • Un angajament din partea organizațiilor care elaborează prezentări de informații privind sustenabilitatea concentrate pe investitori de a se consolida în cadrul noului consiliu. Fundația IFRS va finaliza consolidarea Climate Disclosure Standards Board (CDSB) și a Value Reporting Foundation (VRF) formată din Sustainability Accounting Standards Board, al cărui membru este CECCAR, și International Integrated Reporting Council (IIRC) până în iunie 2022;
  • Publicarea unor prototipuri ale dispozițiilor privind prezentarea informațiilor generale și a celor legate de climă elaborate de Technical Readiness Working Group (TRWG), un grup format de Administratorii Fundației IFRS pentru a efectua activitatea pregătitoare pentru ISSB.

În acord cu feedbackul primit prin intermediul consultărilor, ISSB se va baza pe activitatea inițiativelor de raportare existente concentrate pe investitori pentru a deveni normalizatorul global de standarde pentru prezentările de informații privind sustenabilitatea pentru piețele financiare.

TRWG a finalizat activitatea la cele două documente-prototip publicate la 3 noiembrie – primul, care se concentrează pe prezentările de informații legate de climă, a fost fundamentat pe recomandările TCFD, puse la dispoziție în limba română de CECCAR, și include prezentări de informații specifice domeniului de activitate, iar al doilea stabilește prezentările generale de informații. ISSB va avea în vedere prototipurile ca parte a programului său inițial de lucru.

ISSB va avea o prezență globală în mai multe locații. Punctele de lucru din Frankfurt (unde se află Consiliul de administrație și biroul președintelui) și din Montreal vor fi responsabile de funcții-cheie ce sprijină noul Consiliu și consolidează cooperarea cu părțile interesate regionale.

Erkki Liikanen, președintele Administratorilor Fundației IFRS, a declarat, cu acest prilej: „Sustenabilitatea, și în special schimbările climatice, reprezintă problema definitorie a momentului. Pentru a evalua corect oportunitățile și riscurile aferente, investitorii au nevoie de prezentări de informații privind sustenabilitatea de înaltă calitate, transparente și comparabile la nivel global care să fie compatibile cu situațiile financiare. Prin înființarea ISSB și construirea pe fundamentele inovației și expertizei CDSB, Value Reporting Foundation și alții vor fi create premisele pentru atingerea acestui obiectiv”.

Într-un comunicat de presă lansat în aceeași zi cu anunțul Fundației IFRS, IFAC reiterează suportul pentru acest demers și felicită Fundația IFRS pentru rapiditatea cu care răspunde nevoilor investitorilor, pentru a oferi o viziune holistică asupra valorii întreprinderilor și pentru a aborda criza climatică. „Schimbările climatice și alte aspecte legate de sustenabilitate au un caracter global, iar ISSB va oferi o soluție globală pentru prezentarea informațiilor necesare. Amprenta multijurisdicțională a ISSB reflectă această realitate și, sperăm, poate facilita punerea în aplicare a standardelor ISSB”, au precizat reprezentanții IFAC, în comunicat.

Pentru informații detaliate consultați comunicatul oficial publicat pe site-ul IFRS.

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 17 ianuarie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

Miniștrii de Finanțe ai UE vor discuta pe tema Pilonului II

Miniștrii de Finanțe ai UE vor organiza marți, 18 ianuarie, o primă dezbatere cu privire la propunerea UE pentru o directivă referitoare la asigurarea unui nivel minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE (așa-numitul Pilon II), prezentat la 22 decembrie. Potrivit unei declarații de presă, miniștrii vor fi invitați să furnizeze „îndrumări politice” referitoare la măsura în care dosarul este o prioritate și la necesitatea de a transpune regulile convenite privind impozitarea internațională a întreprinderilor cât mai curând posibil. Adoptarea directivei va veni ulterior, după finalizarea examinării propunerii în Consiliu, informează sursa citată.

Comisia Europeană dorește un acord cu privire la Pilonul II, în primăvară

Comisia Europeană dorește un acord cât mai curând posibil și preferabil în primăvară cu privire la Directiva de implementare a Pilonului II în cadrul UE, a declarat directorul pentru impozitarea directă la nivelul Comisiei Europene, Benjamin Angel, vineri, 14 ianuarie, în timpul unui webinar organizat de Centrul pentru Studii Europene (CefES). Noile reguli vor începe să se aplice în 2023 și, întrucât este vorba despre o directivă europeană, UE trebuie să aloce timp statelor membre să o transpună în legislația națională, a amintit oficialul. De asemenea, Benjamin Angel încurajează întreprinderile să înceapă să se pregătească pentru noile reguli acum și să nu aștepte adoptarea Directivei UE. Giorgia Maffini, consultant special pe probleme de politică fiscală și transferul prețurilor în cadrul PwC Regatul Unit al Marii Britanii, a subliniat că întreprinderile încă încearcă să înțeleagă regulile. Aceasta a explicat că regulile modelului OCDE au reprezentat o „mare surpriză” și că nu se aștepta la atâtea elemente de noutate. Cu acest prilej, Joachim Englisch, profesor de legislație fiscală la Universitatea din Münster, și-a exprimat regretul că directiva nu conține o prevedere care să permită adaptarea acesteia în viitor, întrucât acordul privind Pilonul II va evolua constant.

Eurodeputații consultă experții cu privire la practicile fiscale dăunătoare

Luni, 10 ianuarie, eurodeputații din subcomisia pe probleme fiscale a Parlamentului European (FISC) au dezbătut un studiu cu privire la „dezvoltarea unor potențiale practici fiscale și a unei competiții dăunătoare în domeniul impozitului pe venit și al impozitului pe avere”, prezentat de dr. Florian Neumeier, directorul Grupului de Cercetare privind Impozitarea și Politica Fiscală de la Institutul Ifo din Munich. Dr. Florian Neumeier a explicat că stabilirea unor reguli de bază ar face posibilă evitarea măsurilor agresive și a regimurilor fiscale preferențiale. Există probe că „introducerea unilaterală și necoordonată a regimurilor fiscale preferențiale poate fi considerată dăunătoare”, întrucât acestea au un impact negativ asupra veniturilor și a bazei de impozitare a altor țări, a declarat acesta. De asemenea, Florian Neumeier a încurajat impozitarea pe baza criteriilor imobile, cum ar fi locuințe sau bunuri, care nu pot evita impozitarea. Eurodeputații au dezbătut și un studiu referitor la „evaluarea măsurilor împotriva evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale introduse în ultimii ani”.

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a murit la vârsta de 65 de ani

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit luni, 10 ianuarie, într-un spital din Italia, la vârsta de 65 de ani. Parlamentul a susținut o ceremonie specială luni, 17 ianuarie, la Strasbourg. David Sassoli a fost ales pentru prima dată ca eurodeputat în 2009. În iulie 2019, eurodeputații l-au ales președinte al Parlamentului pentru doi ani și jumătate printr-un acord politic informal privind distribuția funcțiilor de conducere la nivel european. Ca prim-vicepreședinte al Parlamentului, candidatul grupului Partidului Popular European, eurodeputata din Malta Roberta Metsola – favorita pentru acest rol–, va deține funcția interimară de președinte pentru a asigura desfășurarea în condiții optime a activității Parlamentului până la noua rundă de alegeri, programată marți, 18 ianuarie. Până acum, alți trei eurodeputați și-au anunțat candidaturile: Alice Kuhnke (Partidul Verde/Alianța Liberă Europeană, Suedia), Kosma Zlotowski (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Polonia) și Sira Rego (Stânga Unită Europeană, Spania). Marți, 18 ianuarie, și miercuri, 19 ianuarie, Parlamentul European își va alege și cei 14 vicepreședinți și cei 5 chestori.

FATCA: Comisia Europeană exclude din nou orice acțiune

Comisia Europeană nu are dreptul să discute sau să negocieze acorduri bilaterale între statele membre UE și Statele Unite cu privire la implementarea Legii conformității fiscale a conturilor deschise în străinătate (FATCA) din SUA, a declarat comisarul european pentru impozitare, Paolo Gentiloni, într-un răspuns scris publicat marți, 11 ianuarie, la o întrebare din partea eurodeputatului Christophe Hansen (Partidul Popular European) din Luxemburg. FATCA vizează schimbul automat de informații dintre autoritățile fiscale naționale și autoritatea fiscală a SUA. Deseori, aceasta implică obligații fiscale împovărătoare pentru cetățenii SUA din străinătate, în special pentru așa-numiții „americani accidentali”.Comisarul Gentiloni a adăugat că orice posibilă negociere între UE și SUA cu privire la înlocuirea regimurilor bilaterale FATCA existente ar impune atât o decizie unanimă din partea Consiliului UE, cât și o disponibilitate din partea SUA de a utiliza regulile Standardului Comun de Raportare (CRS) în defavoarea FATCA.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Ghidurile privind implementarea pentru prima dată a ISQM 1 și ISQM 2, în limba română

CECCAR FM

Publicat

pe

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a publicat versiunea în limba română a Ghidurilor pentru implementarea pentru prima dată a ISQM 1șiISQM 2, elaborate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB).

În decembrie 2020, IAASB a emis Standardul Internațional privind Managementul Calității 1 (ISQM 1), Managementul calității pentru firmele care efectuează audituri sau revizuiri ale situațiilor financiare ori alte misiuni de asigurare sau servicii conexe și Standardul Internațional privind Managementul Calității 2 (ISQM 2), Revizuirea calității misiunilor,care consolidează și modernizează abordarea firmei de audit cu privire la managementul calității.Cele două noi standarde vor intra în vigoare la 15 decembrie 2022.

Prin aceste standarde, IAASB tratează un ecosistem de audit aflat în evoluție și din ce în ce mai complex, inclusiv așteptările tot mai mari ale părților interesate și necesitatea unor sisteme de management al calității care sunt proactive și adaptabile. Obiectivul Ghidurilor pentru implementarea pentru prima dată a ISQM 1 și ISQM 2 este de a ajuta la înțelegerea și aplicarea acestor standarde, așa cum se raportează acestea la revizuirea calității misiunilor.

IAASB este un consiliu normalizator independent la nivel global. Obiectivul IAASB este de a servi interesul public prin elaborarea de standarde de audit, asigurare și alte standarde conexe de înaltă calitate și prin facilitarea convergenței standardelor internaționale și naționale de audit și asigurare, crescând astfel calitatea și consecvența activității în întreaga lume și întărind încrederea publicului în profesia globală de audit și asigurare.

Documentele în limba română sunt disponibile pe site-ul Cod etic – Standarde Internaționale.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Documentul „Informații privind sustenabilitatea pentru întreprinderile mici”, tradus

CECCAR FM

Publicat

pe

CECCAR a tradus în limba română documentul Informații privind sustenabilitatea pentru întreprinderile mici – oportunitatea pentru practicieni, elaborat de IFAC, care prezintă unele dintre beneficiile pe care întreprinderile mici și mijlocii le pot obține din utilizarea și raportarea de informații privind sustenabilitatea.

Informațiile privind sustenabilitatea sunt în centrul discuțiilor la nivel global din mai multe motive, nu în ultimul rând datorită atenției pe care sustenabilitatea o primește în afaceri și economie.

Concentrarea pe reziliența și supraviețuirea afacerii a devenit esențială ca urmare a pandemiei de COVID-19, care a contribuit la scoaterea și mai mult în evidență a anumitor probleme sociale și a impactului unor companii asupra mediului. De-a lungul anului 2021, multe întreprinderi au căutat „noua normalitate”.

În acest context, IFAC a elaborat acest document, care evidențiază și gama de servicii oferite de practicieni, inclusiv de consiliere, de raportare, misiuni pe baza procedurilor convenite (AUP) și asigurare. Lucrarea cuprinde și informații despre modalitatea în care practicile mici și mijlocii pot dezvolta abilități, pot acumula cunoștințe și care sunt primii pași în acest sens.

Documentul tradus în limba română este disponibil pe site-ul CECCAR, secțiunea Raportare integrată.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM