Connect with us

ECONOMIE

Companii furnizoare de energie, amendate și obligate să recalculeze facturile ilegale

CECCAR FM

Publicat

pe

În perioada 6-13 ianuarie 2022, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au controlat 72 de operatori economici, furnizori de energie electrică și gaze, din întreaga țară, la 27 dintre aceștia, constatându-se abateri.

„Prin Comandamentului pentru Energie – structură special creată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), au fost aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 450.000 lei, la care s-au adăugat 4 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii și măsura recalculării tuturor  facturilor care nu respectă prevederile legii”, se menționează într-un comunicat.

Printre cele mai importante abateri constatate de către comisarii ANPC se numără următoarele: ▪ nu a fost aplicată plafonarea și compensarea prețurilor conform OUG118/2021 începând cu  01.11.2021; ▪ tabelul privind consumul energie electrică, de pe site-ul companiei nu cuprinde consumul zilnic de referință, inclusiv marja de 10%; ▪ informările privind compensarea facturilor de energie electrică și gaze naturale, transmise clienților, nu conțin elementele din care este compus prețul la care se aplică compensarea; ▪ nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor; ▪ nerespectarea termenului de răspuns la solicitările petenților de încheiere a contractelor de furnizare pentru energie electrică și gaze naturale, punând consumatorii în situația de a nu cunoaște statusul contractului o perioadă de până la 60 de zile; ▪ contractele emise nu conțin prețul serviciilor din prețul gazului, doar prețul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate; ▪ diferențe de preț între două notificări privind prețul emis de operatorul economic unui consumator; ▪ împiedicarea, sub orice formă a comisarilor ANPC, de a exercita atribuțiile de serviciu: nerespectarea termenului de răspuns; ▪ procedură nesigură: operatorul economic nu s-a asigurat că notificările privind majorările de preț au fost primite de consumatori; ▪ practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative.

Comandamentul pentru Energie își continuă verificările până pe data de 31 martie 2022. În această perioadă, în cazul în care constată nereguli la facturile de energie electrică și gaze naturale, consumatorii pot depune o reclamație online sau în scris (prin poștă sau predare personală la sediile Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorilor, ale căror adrese sunt stipulate pe site-ul www.anpc.gov.ro). Totodată, pentru sesizări, ANPC a pus la dispoziția consumatorilor din toată țara un număr de telefon și o adresă de e-mail dedicate. Aceștia sunt invitați  să apeleze numărul de telefon, cu tarif normal, 021.307.67.89, de luni-vineri, între orele 8.00-16.00 sau să acceseze adresa de e-mail energie@anpc.ro”, se precizează în comunicat.

ECONOMIE

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 8%, în iunie

CECCAR FM

Publicat

pe

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 8% în iunie 2022, comparativ cu luna precedentă, la 202,82 milioane de lei, de la 187,78 milioane de lei, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), citate de Agerpres.

Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 6,51%, de la 67,6 milioane de lei la 72 milioane de lei, în timp ce arieratele de peste 120 de zile au sporit cu 8,45%, de la 67,4 milioane de lei, în mai, la 73,1 milioane de lei în iunie 2022. De asemenea, arieratele peste 360 de zile au crescut de la 52,8 milioane lei la 57,7 milioane lei (+9,29%).

Potrivit sursei citate, în ceea ce privește bugetele locale, arieratele s-au majorat cu 9,23%, de la 169,76 milioane de lei (în mai) la 185,44 milioane de lei (în iunie).

Datoriile de peste 90 de zile au crescut cu 8,06%, la 69,7 milioane lei, cele peste 120 de zile s-au majorat cu 7,3%, la 68,9 milioane lei, iar cele mai mari de 360 de zile au înregistrat un avans de 14,14%, ajungând la 46,8 milioane de lei.

La capitolul „buget de stat și autonome”, arieratele au scăzut de la 18,02 milioane de lei în mai la 17,32 milioane de lei în iunie 2022 (-3,55%). Arieratele de peste 90 de zile s-au diminuat cu 30%, la 2,2 milioane lei, cele de peste 120 de zile s-au majorat cu 35,5%, la 4,2 milioane lei, iar cele mai mari de 360 de zile au scăzut cu 7,63%, la 10,9 milioane de lei.

Continuare

ECONOMIE

FAO: Prețurile mondiale la alimente au scăzut în iulie, pentru a patra lună consecutiv

CECCAR FM

Publicat

pe

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și în luna iulie, pentru a patra lună consecutiv, coborând și mai mult față de maximul istoric atins în luna martie, grație în special declinului prețurilor la cereale și uleiuri vegetale, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite AFP, preluată de Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna iulie 2022, acest indice a scăzut cu 8,6% comparativ cu luna iunie, până la 140,9 puncte, față de valoarea revizuită de 154,3 puncte atinsă în luna iunie. Chiar dacă a scăzut timp de patru luni, acest indice este în prezent cu 13,1% mai mare decât era în luna iulie 2021.

„Scăderea prețului produselor alimentare de la nivelul istoric este binevenită; cu toate acestea, persistă multe incertitudini, inclusiv prețurile mari la îngrășăminte care pot afecta perspectivele de producție viitoare și veniturile fermierilor”, a declarat economistul-șef al FAO, Maximo Torero.

Reculul din luna iulie al prețului alimentelor se datorează în principal unei scăderi de 19,2% a prețului uleiurilor vegetale, „care a coborât la cel mai redus nivel din ultimele 10 luni”, în condițiile în care au scăzut cotațiile internaționale pentru toate tipurile de uleiuri.

Potrivit FAO, prețurile cerealelor au scăzut cu 11,5%, „în primul rând ca urmare a unei diminuări de 14,5% a prețului grâului, parțial ca reacție la acordul încheiat între Ucraina și Federația Rusia pentru deblocarea exporturilor din principalele porturi din Marea Neagră”, subliniază organizația.

Prețul zahărului, calculat de FAO, a scăzut cu 3,8% comparativ cu luna iunie, în timp ce prețul lactatelor s-a redus cu 2,5%, iar prețul cărnii calculat de FAO a înregistrat un declin modest, de 0,5%, în condițiile în care a scăzut cererea de import pentru carnea de vită, oaie și porc, în timp ce prețurile internaționale la carnea de pui au atins un maxim istoric.

Continuare

ECONOMIE

Țările UE vor începe să economisească gaz din această săptămână

CECCAR FM

Publicat

pe

Reducerea cu 15% a consumului de gaz în cadrul UE va intra în vigoare la începutul acestei săptămâni pentru a diminua impactul reducerii livrărilor rusești, a anunțat președinția cehă a Consiliului UE, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Astfel, potrivit unei postări pe contul de Twitter, Președinția Consiliului UE precizează că reglementarea privind reducerea cererii de gaz a fost oficial adoptată, iat textul va fi publicat în Jurnalul Oficial la începutul acestei săptămâni și va intra în vigoare la o zi după publicare.

Textul ar urma să fie publicat astăzi și să intre în vigoare marți, au declarat surse diplomatice europene pentru France Presse.

Acordul privind această măsură a fost obținut în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniștrilor energiei din UE pe 26 iulie.

Acordul prevede ca fiecare țară să facă „tot posibilul” pentru a reduce, între august 2022 și martie 2023, consumul său de gaz cu cel puțin 15% în raport cu media ultimilor cinci ani în aceeași perioadă.

Măsura a fost impusă de reducerea livrărilor de gaz de către Rusia, care asigura până anul trecut circa 40% din importurile de gaz ale UE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la statele membre „să se pregătească pentru scenariul cel mai grav” al unei încetări a livrărilor de gaz de către Rusia.

În caz de „risc de penurie gravă”, un mecanism de alertă va face ca reducerea de 15% să fie „obligatorie” pentru Cei 27, dar acest obiectiv va fi adaptat la realitățile fiecărui stat, în special la capacitățile de a exporta cantitățile de gaz economisite țărilor în nevoie, datorită unei serii de derogări. Statele membre trebuie, în plus, să-și asigure 80% din stocurile necesare de gaz înainte de venirea iernii.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM