Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 28 martie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

UE ia noi măsuri pentru a face față războiului Ucraina-Rusia

În timpul summitului de joi, 24 martie, și vineri, 25 martie, din Bruxelles, liderii UE au convenit adoptarea rapidă de noi sancțiuni la adresa Rusiei și noi contramăsuri pentru a face față consecințelor războiului Ucraina-Rusia. Printre altele, liderii UE au convenit înființarea unui fond de solidaritate pentru Ucraina și realizarea achizițiilor comune de gaze pe bază voluntară pentru a consolida puterea de negociere și a încerca obținerea unor prețuri mai bune din partea furnizorilor. De asemenea, miercuri, 23 martie, Comisia Europeană a adoptat un nou cadru general de ajutor de stat temporar care permite statelor UE să sprijine întreprinderile afectate de criza din Ucraina, similar celui adoptat pentru pandemia de COVID-19. Ca parte a cadrului general, statele membre vor putea să acorde până la 400.000 de euro întreprinderilor afectate de criză sau de sancțiuni și contramăsuri, a declarat Comisia. Cadrul general va fi în vigoare până la sfârșitul lui 2022 și ar putea fi extins. În aceeași zi, Comisia a anunțat, într-un comunicat, că va lua noi măsuri pentru a ajuta statele membre să răspundă nevoilor refugiaților ucraineni, inclusiv elaborarea unor noi îndrumări pentru facilitarea recunoașterii calificărilor profesionale obținute în Ucraina.

Charles Michel, reales președinte al Consiliului European

Liderii UE au decis joi, 24 martie, să reînnoiască mandatul lui Charles Michel la conducerea Consiliului European pentru doi ani și jumătate, de la 1 iunie 2022 până la 30 noiembrie 2024. Aflat în funcție din decembrie 2019, fostul prim-ministru belgian și-a exprimat disponibilitatea de a-și continua mandatul și nu a avut niciun contracandidat. Președintele prezidează ședințele Consiliului European și facilitează activitatea acestuia. De asemenea, acesta asigură reprezentarea externă a UE în ceea ce privește politica comună externă și de securitate a blocului comunitar.

Rata minimă de impozitare corporativă – prilej de dispută în rândul eurodeputaților

Luni, 21 martie, Comisia pentru afaceri economice si monetare (ECON) a Parlamentului European a dezbătut proiectul de raport pentru opinia asupra Directivei de implementare a Pilonului II, redactat de eurodeputata Aurore Lalucq (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Franța). În timpul dezbaterii, grupurile politice nu au căzut de acord cu privire la propunerea acesteia de a crește rata minimă de impozitare de la 15 la 21%. Grupurile EPP și Renew Europe doresc să respecte acordul OCDE cât mai mult posibil și se opun schimbării elementelor fundamentale ale textului. De asemenea, proiectul de raport adaugă anumite măsuri de protecție referitoare la impozitul suplimentar național, reduce anumite perioade de tranziție pentru separări, solicitând un studiu ex-post și o clauză de revizuire. Eurodeputații au putut depune amendamente până la 29 martie. Raportul va fi votat în comisie la sfârșitul lunii aprilie și în plen în iunie.

Eurodeputații consultă experții referitor la pachetul AML

Marți, 22 martie, eurodeputații din comisiile ECON și LIBE ale Parlamentului European au interpelat mai mulți experți cu privire la pachetul AML, publicat în iulie 2021. Margarete von Galen, fostul președinte al Consiliul Barourilor și al Societăților de Drept din Europa (CCBE), a subliniat în mod special că nu există probe conform cărora supravegherea europeană ar fi mai bună și mai eficientă decât supravegherea națională, în special supravegherea de către barouri. Organismele autoreglementate au o înțelegere mai bună a profesiei decât viitoarea autoritate UE (AMLA), a argumentat aceasta. Roland Papp, Senior Policy Officer la Transparency International, a fost de acord că nu este necesară o supraveghere directă a sectorului nefinanciar, dar a afirmat că AMLA ar trebui să știe ce se întâmplă pe teren, inclusiv dacă organismele autoreglementate își fac treaba sau nu. După prezentări, eurodeputații au întrebat experții despre rolul registrelor de beneficiari reali, implicațiile pentru protecția datelor, cooperarea și construirea încrederii între părțile interesate și activele crypto. Eurodeputatul Luis Garicano (Partidul Renew Europe, Spania) a oferit asigurări că PE nu încearcă sub nicio formă să interfereze cu activitatea avocaților și a confirmat că vor fi prevăzute căi legale împotriva deciziilor AMLA. Eurodeputații Eero Heinäluoma (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Finlanda) și Damien Carême (Partidul Verde/Alianța Liberă Europeană, Franța) au publicat săptămâna aceasta proiectul de raport privind Reglementarea AML, care propune numeroase modificări și va dezbătut în comisiile relevante ale Parlamentului European la 31 martie. Lucrările la AMLA și Directiva AML sunt încă în desfășurare.

Eurodeputații fac apel la impozite coordonate pe profiturile extraordinare

Statele UE ar trebui să impună un impozit pe profiturile extraordinare pentru companiile de petrol și gaze, a argumentat un grup de eurodeputați într-o scrisoare publicată recent. Aceștia salută Comunicarea privind „RePowerEU” emisă de Comisia UE, în cadrul căreia aceasta sugerează ca statele membre să aibă în vedere măsuri fiscale temporare asupra profiturilor extraordinare cu scopul de a diminua prețurile ridicate la energie și posibilitatea de a compensa parțial facturile mai mari la energie. Pentru ca acele măsuri să fie foarte eficiente și pentru a furniza un mediu concurențial echitabil, eurodeputații fac apel la o coordonare strânsă între statele membre. „Doar dacă măsurile sunt similare în toate cele 27 de state membre ale UE, iar profiturile extraordinare pot fi impozitate egal, companiile nu vor avea șansa de a evita impozitele în statele europene, unde măsurile sunt slab impuse și implementate”, au afirmat eurodeputații.

Consultare OCDE privind un nou cadru global de transparență fiscală pentru activele crypto

OCDE a deschis marți, 22 martie, o consultare publică referitoare la un nou cadru global de transparență fiscală pentru activele crypto (Cadrul general de raportare privind activele crypto – CARF). G20 a mandatat OCDE să elaboreze un cadru general care să vizeze raportarea și schimbul de informații cu privire la activele crypto. Cadrul general propus acoperă activele crypto care pot fi deținute și transferate într-o manieră descentralizată, fără intervenția intermediarilor financiari tradiționali, precum și clasele de active care se bazează pe o tehnologie similară ce pot apărea în viitor. Pe lângă CARF, OCDE a elaborat și propuneri ca parte a primei revizuiri exhaustive a Standardului Comun de Raportare (CRS) pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare dintre state. Propunerea extinde domeniul de aplicare al CRS pentru a acoperi produsele care au la bază moneda electronică și monedele digitale ale băncilor centrale și adaugă noi prevederi pentru a evita o raportare dublă, precum și pentru a îmbunătăți procedurile de verificare prealabilă. Părțile interesate pot transmite comentarii până la 29 aprilie 2022. Pe baza contribuțiilor primite, OCDE plănuiește să finalizeze regulile și să transmită un raport către G20 în octombrie 2022.

PROFESIA CONTABILĂ

Document IESBA: Întrebări și răspunsuri privind prevederile legate de onorarii revizuite ale Codului

CECCAR FM

Publicat

pe

Ca parte a activității Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România de a facilita accesul membrilor la materialele de specialitate relevante elaborate de organismele internaționale, vă punem la dispoziție versiunea în limba română a publicației Întrebări & răspunsuri ale personalului IESBA: Prevederi revizuite legate de onorarii ale Codului.

Personalul Consiliului pentru Standarde Internaționale de Etică pentru Contabili a emis publicația Întrebări și răspunsuri (Î&R) în ianuarie 2022, cu scopul de a asista normalizatorii de standarde, organismele membre IFAC și profesioniștii contabili practicieni (inclusiv firmele) pe măsură ce adoptă și implementează revizuirile prevederilor legate de onorariile din Codul etic internațional pentru profesioniștii contabili (inclusiv Standardele internaționale privind independența)™ (Codul).

Publicația este menită să evidențieze, ilustreze sau explice aspecte privind revizuirile prevederilor legate de onorarii din Cod, și astfel să asiste la aplicarea acestora într-un mod corespunzător.

Această publicație nu modifică sau înlocuiește Codul, al cărui text este singurul care prezintă autoritate.

Documentul în limba română este disponibil pe site-ul CECCAR la secțiunea Norme profesionale şi ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Studiu IFAC: Rolul profesioniștilor contabili în dezvoltarea economică

CECCAR FM

Publicat

pe

CECCAR pune la dispoziția membrilor profesiei contabile și a părților interesate rezultatele studiului Rolul profesioniștilor contabili în dezvoltarea economică, elaborat de International Federation of Accountants, în colaborare cu Centre for Economics and Business Research (CEBR), unul dintre liderii mondiali în domeniul consultanței.

Acesta analizează profesia contabilă din țările G20 (inclusiv fiecare țară din Uniunea Europeană, în mod individual) cu scopul de a stabili o legătură între variabilele economice, numărul contabililor și numărul membrilor PAO-urilor, utilizând date colectate dintr-o varietate de surse, inclusiv Banca Mondială, Forumul Economic Mondial și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Studiul relevă că pentru fiecare parametru evaluat un număr mai mare de contabili corespunde unei performanțe economice mai bune. De asemenea, apartenența profesioniștilor contabili la organizații profesionale contabile (PAO-uri) membre IFAC corespunde unei performanțe chiar mai bune în ceea ce privește indicatorii economici. În concluzie, profesioniștii contabili, cu atât mai mult cei care fac parte din organizații profesionale membre IFAC aduc o contribuție semnificativă economiei la nivel local, național și global.

Documentul ce înglobează toate constatările studiului este disponibil în limba română și poate fi consultat accesând secțiunea Publicații­­–Organisme internaționale–Alte documente de interes a site-ul CECCAR.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 14 iunie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

Autoritățile fiscale intensifică eforturile de implementare a reglementărilor fiscale în sprijinul grupului operativ de „înghețare și confiscare” („Freeze and Seize”)

Autoritățile fiscale ale Comisiei Europene și ale statelor membre au înființat un subgrup privind reglementările fiscale în cadrul grupului operativ de „înghețare și confiscare” („Freeze and Seize”) deja existent, pentru a intensifica acțiunile îndreptate împotriva persoanelor și companiilor din Rusia și Belarus, potrivit comunicatului emis de Comisie miercuri, 8 iunie. Acest subgrup va ajuta la dezvăluirea eventualelor infracțiuni de natură fiscală și va recupera impozitele neplătite, facilitând în același timp implementarea sancțiunilor UE. În special, subgrupul va întreprinde următoarele acțiuni: – va verifica prezența persoanelor și entităților sancționate în dosarele fiscale; – va efectua noi audituri fiscale sau investigații privind astfel de persoane sau entități; – membrii subgrupului vor partaja între ei și cu țări terțe informații privind acele persoane și entități în limitele cadrelor stabilite de legislația fiscală; – va spori acțiunile de analizare a restituirilor și rambursărilor de impozite pentru a evita orice eludare a înghețărilor de active și fonduri stabilite prin reglementările EU privind sancțiunile; și va asigura un nivel ridicat de vigilență referitor la orice intermediar care acționează pentru astfel de persoane și entități în contextul interdicției existente de a furniza anumite servicii trusturilor și structurilor juridice similare.

Rezumat al progresului în domeniul fiscal realizat sub președinția franceză

Miercuri, 8 iunie, Consiliul Uniunii Europene a publicat proiectul de raport pe probleme fiscale elaborat de ECOFIN pentru Consiliul european, care oferă o bună perspectivă asupra progresului realizat sub președinția franceză. Potrivit raportului, președinția franceză a reușit să încheie un acord privind ratele de TVA și a aprobat concluziile emise de Consiliu cu privire la implementarea pachetului de modernizare a TVA pentru tranzacțiile aferente comerțului electronic. De asemenea, președinția a analizat propunerea pentru o directivă care să stabilească normele de prevenire a utilizării abuzive a entităților fictive în scopuri fiscale și speră să încheie un acord cu privire la directiva de asigurare a unui nivel minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE (Pilonul II). Raportul este programat pentru adoptare în cadrul ședinței ECOFIN din 17 iunie, înainte de a fi transmis Consiliului European, la 23-24 iunie.

Directiva privind impozitarea energiei nu este finalizată

Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene nu va putea finaliza revizuirea Directivei privind impozitarea energiei, lansată în iulie 2021, înainte de încheierea mandatului său. Într-un raport de progres, care ar trebui prezentat în cadrul ședinței ECOFIN din 17 iunie, președinția a declarat că, dată fiind complexitatea propunerii, vor fi necesare dezbateri tehnice suplimentare pentru a obține posibile soluții de compromis în mai multe aspecte. În special, statele membre trebuie să continue discuțiile legate de: – delimitarea categoriilor fiscale și a nivelurilor minime de impozitare, inclusiv posibilitatea aplicării unui regim de derogare pentru anumite produse cum ar fi gazul; – ritmul implementării noilor norme și anularea derogărilor pentru sectoarele transporturilor maritime și aeriene; și – interacțiunea dintre normele de ajutor de stat și viitoarea directivă. Potrivit președinției franceze, statele membre nu contestă obiectivele propunerii, dar acordă o importanță deosebită păstrării competitivității UE și analizării efectelor viitoarei directive asupra gospodăriilor, a anumitor sectoare de activitate și asupra economiei, în ansamblu.

Votul final privind Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) amânat în Parlamentul European

Eurodeputații ar fi trebuit să voteze o serie de propuneri din pachetul de măsuri privind schimbările climatice „Fit for 55” miercuri 8 iunie, dar din cauza respingerii proiectului de raport privind revizuirea Sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii de carbon (ETS), votul final pentru textele rămase, inclusiv Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), a fost anulat. Potrivit raportărilor, votul referitor la principalele amendamente de eliminare a cotelor de emisii a fost cel care a divizat Parlamentul European, generând în ultimul moment opoziția Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană și a Social Democraților față de raportul privind ETS, deoarece nivelul de ambiție al obiectivelor a fost slăbit. Întrucât problema cotelor, care a condus la respingerea raportului privind ETS, se află în centrul raportului privind CBAM, cel din urmă a fost retransmis comisiei ENVI a Parlamentului European în așteptarea unui acord politic. Problema va fi discutată săptămâna viitoare în rândul coordonatorilor grupurilor politice pentru a găsi o cale de urmat în ceea ce privește acest dosar, a transmis Parlamentul European printr-un comunicat de presă.

Stadiul dezbaterilor privind pachetul de măsuri AML la nivelul Consiliului UE

În timpul exercitării președinției Consiliului Uniunii Europene, Franța și-a concentrat eforturile pe reglementarea pentru înființarea noii Autorități europene împotriva spălării banilor (AMLA), potrivit unui raport de progres publicat luni 7 iunie și care urmează să fie prezentat în ședința Ecofin din 17 iunie. Dacă în cazul AMLA, președinția franceză speră să obțină un mandat de negociere cu privire la „o parte cât mai însemnată posibil din acest text până la sfârșitul semestrului”, în ceea ce privește reglementarea și directiva (AMLD6), aceasta recunoaște că dezbaterile complexe vor trebui să continue pe perioada președinției cehe, care va începe în iulie. A fost acordată o atenție deosebită elementelor fundamentale ale reglementării, respectiv armonizării definițiilor și definirii precise a ariei de acoperire a entităților care fac obiectul reglementării, conform declarațiilor Franței din cadrul raportului. În ceea ce privește AMLD6, președinția s-a concentrat pe aspectele legate de cooperarea și coordonarea dintre autoritățile europene de supraveghere, sancțiunile și măsurile corective pe care le pot aplica acestea, analiza comună și schimbul de informații dintre Unitățile de Informații Financiare și alte autorități, precum și capacitatea acestora de a impune măsura suspendării.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM