Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 28 martie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

UE ia noi măsuri pentru a face față războiului Ucraina-Rusia

În timpul summitului de joi, 24 martie, și vineri, 25 martie, din Bruxelles, liderii UE au convenit adoptarea rapidă de noi sancțiuni la adresa Rusiei și noi contramăsuri pentru a face față consecințelor războiului Ucraina-Rusia. Printre altele, liderii UE au convenit înființarea unui fond de solidaritate pentru Ucraina și realizarea achizițiilor comune de gaze pe bază voluntară pentru a consolida puterea de negociere și a încerca obținerea unor prețuri mai bune din partea furnizorilor. De asemenea, miercuri, 23 martie, Comisia Europeană a adoptat un nou cadru general de ajutor de stat temporar care permite statelor UE să sprijine întreprinderile afectate de criza din Ucraina, similar celui adoptat pentru pandemia de COVID-19. Ca parte a cadrului general, statele membre vor putea să acorde până la 400.000 de euro întreprinderilor afectate de criză sau de sancțiuni și contramăsuri, a declarat Comisia. Cadrul general va fi în vigoare până la sfârșitul lui 2022 și ar putea fi extins. În aceeași zi, Comisia a anunțat, într-un comunicat, că va lua noi măsuri pentru a ajuta statele membre să răspundă nevoilor refugiaților ucraineni, inclusiv elaborarea unor noi îndrumări pentru facilitarea recunoașterii calificărilor profesionale obținute în Ucraina.

Charles Michel, reales președinte al Consiliului European

Liderii UE au decis joi, 24 martie, să reînnoiască mandatul lui Charles Michel la conducerea Consiliului European pentru doi ani și jumătate, de la 1 iunie 2022 până la 30 noiembrie 2024. Aflat în funcție din decembrie 2019, fostul prim-ministru belgian și-a exprimat disponibilitatea de a-și continua mandatul și nu a avut niciun contracandidat. Președintele prezidează ședințele Consiliului European și facilitează activitatea acestuia. De asemenea, acesta asigură reprezentarea externă a UE în ceea ce privește politica comună externă și de securitate a blocului comunitar.

Rata minimă de impozitare corporativă – prilej de dispută în rândul eurodeputaților

Luni, 21 martie, Comisia pentru afaceri economice si monetare (ECON) a Parlamentului European a dezbătut proiectul de raport pentru opinia asupra Directivei de implementare a Pilonului II, redactat de eurodeputata Aurore Lalucq (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Franța). În timpul dezbaterii, grupurile politice nu au căzut de acord cu privire la propunerea acesteia de a crește rata minimă de impozitare de la 15 la 21%. Grupurile EPP și Renew Europe doresc să respecte acordul OCDE cât mai mult posibil și se opun schimbării elementelor fundamentale ale textului. De asemenea, proiectul de raport adaugă anumite măsuri de protecție referitoare la impozitul suplimentar național, reduce anumite perioade de tranziție pentru separări, solicitând un studiu ex-post și o clauză de revizuire. Eurodeputații au putut depune amendamente până la 29 martie. Raportul va fi votat în comisie la sfârșitul lunii aprilie și în plen în iunie.

Eurodeputații consultă experții referitor la pachetul AML

Marți, 22 martie, eurodeputații din comisiile ECON și LIBE ale Parlamentului European au interpelat mai mulți experți cu privire la pachetul AML, publicat în iulie 2021. Margarete von Galen, fostul președinte al Consiliul Barourilor și al Societăților de Drept din Europa (CCBE), a subliniat în mod special că nu există probe conform cărora supravegherea europeană ar fi mai bună și mai eficientă decât supravegherea națională, în special supravegherea de către barouri. Organismele autoreglementate au o înțelegere mai bună a profesiei decât viitoarea autoritate UE (AMLA), a argumentat aceasta. Roland Papp, Senior Policy Officer la Transparency International, a fost de acord că nu este necesară o supraveghere directă a sectorului nefinanciar, dar a afirmat că AMLA ar trebui să știe ce se întâmplă pe teren, inclusiv dacă organismele autoreglementate își fac treaba sau nu. După prezentări, eurodeputații au întrebat experții despre rolul registrelor de beneficiari reali, implicațiile pentru protecția datelor, cooperarea și construirea încrederii între părțile interesate și activele crypto. Eurodeputatul Luis Garicano (Partidul Renew Europe, Spania) a oferit asigurări că PE nu încearcă sub nicio formă să interfereze cu activitatea avocaților și a confirmat că vor fi prevăzute căi legale împotriva deciziilor AMLA. Eurodeputații Eero Heinäluoma (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Finlanda) și Damien Carême (Partidul Verde/Alianța Liberă Europeană, Franța) au publicat săptămâna aceasta proiectul de raport privind Reglementarea AML, care propune numeroase modificări și va dezbătut în comisiile relevante ale Parlamentului European la 31 martie. Lucrările la AMLA și Directiva AML sunt încă în desfășurare.

Eurodeputații fac apel la impozite coordonate pe profiturile extraordinare

Statele UE ar trebui să impună un impozit pe profiturile extraordinare pentru companiile de petrol și gaze, a argumentat un grup de eurodeputați într-o scrisoare publicată recent. Aceștia salută Comunicarea privind „RePowerEU” emisă de Comisia UE, în cadrul căreia aceasta sugerează ca statele membre să aibă în vedere măsuri fiscale temporare asupra profiturilor extraordinare cu scopul de a diminua prețurile ridicate la energie și posibilitatea de a compensa parțial facturile mai mari la energie. Pentru ca acele măsuri să fie foarte eficiente și pentru a furniza un mediu concurențial echitabil, eurodeputații fac apel la o coordonare strânsă între statele membre. „Doar dacă măsurile sunt similare în toate cele 27 de state membre ale UE, iar profiturile extraordinare pot fi impozitate egal, companiile nu vor avea șansa de a evita impozitele în statele europene, unde măsurile sunt slab impuse și implementate”, au afirmat eurodeputații.

Consultare OCDE privind un nou cadru global de transparență fiscală pentru activele crypto

OCDE a deschis marți, 22 martie, o consultare publică referitoare la un nou cadru global de transparență fiscală pentru activele crypto (Cadrul general de raportare privind activele crypto – CARF). G20 a mandatat OCDE să elaboreze un cadru general care să vizeze raportarea și schimbul de informații cu privire la activele crypto. Cadrul general propus acoperă activele crypto care pot fi deținute și transferate într-o manieră descentralizată, fără intervenția intermediarilor financiari tradiționali, precum și clasele de active care se bazează pe o tehnologie similară ce pot apărea în viitor. Pe lângă CARF, OCDE a elaborat și propuneri ca parte a primei revizuiri exhaustive a Standardului Comun de Raportare (CRS) pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare dintre state. Propunerea extinde domeniul de aplicare al CRS pentru a acoperi produsele care au la bază moneda electronică și monedele digitale ale băncilor centrale și adaugă noi prevederi pentru a evita o raportare dublă, precum și pentru a îmbunătăți procedurile de verificare prealabilă. Părțile interesate pot transmite comentarii până la 29 aprilie 2022. Pe baza contribuțiilor primite, OCDE plănuiește să finalizeze regulile și să transmită un raport către G20 în octombrie 2022.

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 28 noiembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

ONU primește mandat pentru a iniția discuțiile pe tema fiscalității internaționale

Miercuri, 23 noiembrie, Adunarea generală a ONU a adoptat prin consens unanim o rezoluție care acordă ONU mandatul pentru inițierea discuțiilor privind standardele internaționale în domeniul fiscalității. Acest domeniu s-a aflat multă vreme sub influența Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Rezoluția prezentată de grupul de națiuni africane din cadrul ONU va permite statelor să inițieze discuții interguvernamentale la New York cu privire la posibile reforme ONU ale sistemului fiscal global, inclusiv înființarea unor noi organisme și mecanisme ONU care să monitorizeze, să evalueze și să aprobe norme fiscale globale. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a primit sarcina de a furniza un raport referitor la problemele sistemului fiscal global și potențialele soluții.

UE vizează o taxă pentru persoanele fizice care fac obiectul sancțiunilor UE

Potrivit raportărilor, Comisia Europeană analizează ideea implementării unei „taxe de ieșire armonizate la nivel UE aplicabile persoanelor fizice/indivizilor care fac obiectul sancțiunilor și care au rezidența fiscală într-o țară terță, aceasta urmând a fi aplicată atunci când activele sau câștigurile de capital ale unor astfel de persoane sunt transferate (plăți efectuate în străinătate) din orice stat membru UE către țara terță de reședință fiscală a persoanei fizice afectate de sancțiuni”. Aceasta este una dintre opțiunile pe care Comisia le-a propus într-un document referitor la utilizarea activelor înghețate pentru sprijinirea reconstrucției Ucrainei. Alte opțiuni ar include transferul banilor din activele rusești înghețate confiscate din statele UE către UE, care ulterior ar aloca aceste venituri Ucrainei; un sistem de contribuții voluntare oferite de statele UE, cu posibile stimulente puse la dispoziție de UE; și un sistem obligatoriu de transfer din statele UE la bugetul Uniunii prin intermediul unei noi taxe europene.

Directiva de implementare a Pilonului II, din nou pe agenda Ecofin

Miniștrii de finanțe ai UE vor încerca din nou să ajungă la un acord unanim în ceea ce privește Directiva de implementare a Pilonului II (impozitarea minimă) în cadrul ședinței Consiliului Ecofin din 6 decembrie, potrivit unei agende provizorii. Dosarul a fost blocat de Ungaria în ședința Ecofin din 17 iunie. Potrivit raportărilor, statul leagă blocarea Pilonului II de rambursarea Fondului de Redresare și Reziliență, aflat în stadiul de negociere de mai multe luni. Incertitudinea privind un posibil acord referitor la Pilonul II rămâne întrucât Comisia Europeană a recomandat miercuri, 23 noiembrie, aprobarea planului Ungariei de a-și cheltui fondurile de redresare, dar plățile să fie efectuate doar în momentul în care aceasta va fi implementat cele 27 de reforme recomandate. Decizia oficială a Comisiei ar trebui să fie adoptată formal săptămâna viitoare și va trebui să fie susținută de o majoritate calificată în Consiliul UE.

Statele membre EU sunt preocupate de statutul reședinței fiscale a refugiaților ucraineni

Statele membre UE și-au exprimat îngrijorări cu privire la faptul că refugiații ucraineni care lucrează de la distanță de pe teritoriul UE pentru companii din Ucraina pot genera pierderi de venituri fiscale pentru statul care îi găzduiește. Statele membre UE au discutat statutul reședinței fiscale a ucrainenilor în cadrul ședinței unui grup de lucru din 16 noiembrie. În baza normei actuale, refugiații ucraineni care lucrează în regim de telemuncă ar obține reședința fiscală în statele UE care îi găzduiesc dacă aceștia rămân acolo timp de 183 de zile. Problema ar trebui tratată în raportul președinției cehe privind aspectele fiscale care vor fi aprobate în cadrul Consiliului Ecofin din 6 decembrie, iar acesta ar trebui să specifice faptul că statele membre ar trebui să minimizeze implicațiile fiscale pentru Ucraina din cauza numărului semnificativ de angajați care lucrează de la distanță.

Decizie a Curții Europene de Justiție: Este invalidă dispoziția de prezentare a informațiilor referitoare la beneficiarii reali aferentă Directivei AML

Dispoziția impusă de Luxemburg ca informațiile din registrul beneficiarilor reali să fie prezentate online și să rămână accesibile pentru toți membrii publicului încalcă normele UE privind protecția datelor, a decis Curtea Europeană de Justiție într-o hotărâre emisă marți, 22 noiembrie (cazurile C-37 & 601/20). Curtea a declarat că, în contextul Cartei drepturilor fundamentale ale UE, prevederea Directivei (2015/849) privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor, potrivit căreia statele membre trebuie să se asigure că informațiile privind beneficiarii reali ai entităților corporative și ai altor entități juridice înființate pe teritoriul lor sunt accesibile în toate cazurile oricărui membru al publicului general, este invalidă. Potrivit Curții, accesul publicului general la informațiile privind beneficiarii reali constituie o interferență gravă cu drepturile fundamentale care prevăd respectarea vieții private și protecția datelor personale. Informațiile prezentate permit unui număr potențial nelimitat de persoane să afle detalii despre situația materială și financiară a beneficiarului real, adaugă hotărârea. Ca urmare a hotărârii, Luxemburg, Țările de Jos și Belgia au suspendat operarea registrelor privind beneficiarii reali (UBO). Totodată, Parlamentul European va discuta impactul acestui caz asupra celei de-a șasea directive pentru combaterea spălării banilor, aflată momentan în stadiul de negociere.

Concluziile misiunii subcomisiei FISC în Elveția

Membrii subcomisiei FISC a Parlamentului European au călătorit la Berna în perioada 3-4 decembrie. Delegația, condusă de președintele FISC, eurodeputatul Paul Tang, s-a întâlnit cu reprezentanții Departamentului federal de finanțe, Administrației fiscale federale, membrii comisiilor pentru afaceri economice și fiscalitate ale Consiliului Național, precum și cu părțile interesate din sectorul privat, experți și societatea civilă. Discuțiile s-au concentrat pe aspecte fiscale internaționale de actualitate, cum ar fi implementarea reformei fiscale pe doi piloni a OCDE, reacțiile la investigația Pandora Papers, lupta împotriva practicilor fiscale dăunătoare, schimbul automat de informații sau aspecte fiscale legate de lucrătorii transfrontalieri și munca de la distanță după pandemia de COVID-19. Delegația FISC a amintit că Elveția are o reputație de paradis fiscal pentru persoanele cu averi mari și companiile multinaționale și a remarcat că aceasta este un centru important de investiții în inima Europei. Membrii delegației și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că, în ciuda unor progrese importante înregistrate în ultimii ani, cadrul general al Elveției pentru tratarea practicilor fiscale agresive și a spălării banilor nu este încă suficient de robust.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF. 

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Buletinul de știri Accountancy Europe – noiembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

Accountancy Europe a publicat buletinul de știri aferent lunii noiembrie 2022, disponibil direct pe site-ul organizației.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 21 noiembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

G20 se angajează să implementeze rapid acordul fiscal al OCDE

Miercuri, 16 noiembrie, statele G20 și-au reiterat angajamentul față de implementarea rapidă a pachetului fiscal internațional pe doi piloni al OCDE/G20. În declarația adoptată la sfârșitul summitului din Bali au făcut apel la Cadrul inclusiv G20/OCDE privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS) pentru a finaliza Pilonul I, inclusiv aspectele rămase și prin semnarea Convenției multilaterale în prima jumătate a anului 2023, și pentru a încheia negocierile punerii în aplicare a normei fiscale (STTR) în baza Pilonului 2 care ar permite elaborarea Instrumentului multilateral pentru implementarea acestuia.

OCDE publică comentariile primite la raportul de progres privind Pilonul I

Miercuri, 16 noiembrie, OCDE a publicat aproape 350 de pagini de comentarii primite de la 34 de contributori la consultarea publică referitoare la un al doilea raport de progres privind aspectele ce țin de administrarea și certitudinea fiscală a Pilonului I. Raportul de progres, publicat în octombrie, detaliază normele privind administrarea noului drept de impozitare în baza Pilonului I și dispozițiile legate de certitudinea fiscală. Acesta a fost emis ca urmare a publicării unui prim raport de progres în luna iulie. Cadrul incluziv încă are în vedere finalizarea unei noi Convenții multilaterale pentru punerea în aplicare a Pilonului I până la jumătatea anului 2023, pentru intrarea în vigoare în 2024.

Eurodeputații și parlamentarii cehi discută viitoarele inițiative fiscale

Luni 14 noiembrie, eurodeputații și parlamentarii din parlamentul Republicii Cehe au efectuat un schimb de opinii cu privire la propunerile fiscale existente și viitoare la nivelul UE. Aceștia au primit informații de la reprezentanții Comisiei Europene, Benjamin Angel și Maria Elena Scoppio, referitoare la numeroase propuneri privind aspecte fiscale care urmează să fie adoptate. În special, aceștia au discutat revizuirea directivei privind tutunul, pachetul TVA în era digitală, cea de-a opta revizuire a Directivei privind Cooperarea Administrativă pe probleme fiscale (DAC 8), o rambursare mai rapidă și mai sigură a excedentului de taxă (FASTER) și propunerea BEFIT. În timpul dezbaterii, mai mulți parlamentari cehi și-au exprimat temerile cu privire la riscul supraîncărcării structurilor administrative datorată acestor viitoare legiferări fiscale la nivel european. Totodată, eurodeputații și parlamentarii au fost informați cu privire la stadiul discuțiilor referitoare la directiva UNSHELL, precum și la legislația de transpunere a acordului OCDE privind o rată minimă de impozitare globală a întreprinderilor.

Ministrul de finanțe al Insulelor Cayman audiat în Parlamentul European

Luni, 14 noiembrie, eurodeputații din subcomisia FISC a Parlamentului European l-au audiat pe André Ebanks, ministrul pentru servicii financiare și comerț al Insulelor Cayman, cu privire la angajamentele țării în ceea ce privește o transparență fiscală sporită și aderarea la standardele fiscale ale UE și OCDE. În timpul audierii, Ebanks a argumentat că țara sa a respectat toate regulile, are un sistem transparent și a colectat informații cu privire la beneficiarii reali. Printre altele, eurodeputații i-au solicitat lui Ebanks să evalueze acordul fiscal internațional al OCDE și să explice modul în care preconizează că va afecta Insulele Cayman. Totodată, aceștia au solicitat reacții cu privire la lista europeană a paradisurilor fiscale și procesul de stabilire a acesteia. Această audiere va contribui la activitățile curente referitoare la raportul din proprie inițiativă privind „Lecțiile învățate în urma Pandora Papers și alte dezvăluiri”a transmis Parlamentul European.

Propunerea Observatorului fiscal UE pentru un impozit alternativ pe profitul excedentar

Observatorul fiscal UE a publicat luni, 14 noiembrie, o notă de prezentare a unei noi modalități de impozitare a profiturilor excedentare. Autorii propun impozitarea creșterii capitalizării de piață a companiilor din energie care au sediul sau care desfășoară activități de vânzare în Uniunea Europeană. Potrivit acestora, acestea ar fi mai simplu de implementat decât contribuția de solidaritate convenită de statele membre, care ar impozita profiturile realizate în UE. Totodată, autorii argumentează că impozitul alternativ ar genera aproximativ de trei ori mai multe venituri decât contribuția de solidaritate. Ei estimează că un impozit de 33% pe câștigurile obținute în perioada ianuarie-septembrie 2022 de firmele din energie ar genera venituri de aproximativ 65 de milioane de euro pentru UE. Dacă fondurile obținute ar fi redistribuite în totalitate și în mod egal tuturor gospodăriilor UE, acest impozit punctual ar putea finanța un transfer de 145 de euro de persoană, explică autorii.

Lista vorbitorilor pentru Conferința „TVA devine digitală–perspectiva practicianului în domeniu”, organizată de ETAF la 7 decembrie

Comisia Europeană va prezenta la 7 decembrie 2022 un pachet de propuneri pentru modernizarea obligațiilor de raportare a TVA și facilitarea facturării electronice, actualizarea regulilor TVA pentru economia platformelor și introducerea unei singure proceduri de înregistrare în scopuri de TVA la nivelul UE. ETAF vă invită să discutați despre aceste subiecte alături de reprezentanți ai Comisiei și profesioniști din domeniul fiscal.

14:00 – Primirea participanților

14:30 – Remarci introductive susținute de Philippe Arraou, Președintele ETAF

14:35 – Discursul de deschidere susținut de Patrice Pillet, Directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană

14:50 – Dezbatere în panel moderată de Elodie Lamer, jurnalist Tax Notes:

  • Patrice Pillet, Directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană
  • Dr. Stefanie Becker, consilier fiscal, reprezentantul ETAF în VAT Expert Group al Comisiei
  • Olivier Hody, consilier fiscal ITAA, Deloitte Global Tax Center Europe, Assistant Professor la ULB

15:55 – Remarci de încheiere susținute de Philippe Arraou, Președintele ETAF

16:00 – Recepție

Interpretare simultană în limbile engleză, franceză și germană.

Conferința va fi transmisă în direct prin canalele social media ale ETAF.

Înregistrați-vă aici.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM