Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 9 mai 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

Comisia Europeană a propus un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Miercuri, 4 mai, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca reacție la războiul din Ucraina. În fața Parlamentului European, Ursula von der Leyen a propus interzicerea importurilor de petrol din Rusia în termen de șase luni și a produselor rafinate până la sfârșitul anului. Președintele CE a anunțat, de asemenea, că trei bănci rusești ar putea fi excluse din sistemul de plăți SWIFT. Ca parte a pachetului de sancțiuni, Comisia propune și interzicerea furnizării de servicii de contabilitate, consiliere și comunicații dinspre Europa către companiile rusești. Pachetul este încă dezbătut de statele membre înainte de adoptarea formală a acestuia.

Consultare OCDE privind excluderea, în baza Pilonului I, a serviciilor financiare reglementate

Vineri, 6 mai, OCDE a lansat o consultare publică cu privire la excluderea, în baza măsurii „Amount A” a Pilonului I (realocarea drepturilor de impozitare), a serviciilor financiare reglementate. Potrivit proiectului de norme, veniturile și profiturile provenite de la instituțiile financiare reglementate vor fi excluse din domeniul de aplicare al măsurii „Amount A”. „Caracteristica definitorie a acestui sector este că acesta face obiectul unei forme unice de reglementare, sub forma unor dispoziții privind gradul de adecvare al capitalului, care reflectă riscurile asumate și suportate de firmă. Aria de acoperire a excluderii derivă din acea dispoziție, însemnând că entitățile care fac obiectul unor măsuri specifice de capital (și numai acelea) sunt excluse din măsura Amount A”, a explicat OCDE, într-o declarație de presă. Părțile interesate pot transmite comentarii, prin e-mail, până la 20 mai 2022.

PE a aprobat extinderea mecanismului de taxare inversă

Prin adoptarea raportului redactat de eurodeputatul Markus Ferber (Partidul Popular European, Germania) marți, 3 mai, Parlamentul European și-a dat acordul pentru extinderea perioadei de aplicare a mecanismului opțional de taxare inversă pentru combaterea fraudei existente în furnizarea de bunuri și servicii, precum și a mecanismului de reacție rapidă. Cel din urmă permite statelor membre să inițieze, în anumite condiții stricte, o procedură accelerată de implementare a mecanismului de taxare inversă și astfel să reacționeze mai eficient la frauda neașteptată și însemnată. Aceste mecanisme urmau să expire la 30 iunie 2022, iar Comisia a propus extinderea lor până la sfârșitul lui 2025.

Nou studiu privind investițiile în proprietăți imobiliare din Dubai

Într-un nou studiu publicat marți, 3 mai, Observatorul fiscal al UE a analizat investițiile străine în proprietățile imobiliare din Dubai în contextul vechilor îngrijorări că acestea sunt utilizate pentru spălarea banilor și ascunderea averii de autoritățile fiscale. Potrivit studiului, investițiile străine în proprietățile imobiliare din Dubai sunt ample – cel puțin 146 de miliarde de dolari în 2020. Circa jumătate din investițiile străine în piața imobiliară din Dubai sunt realizate de cetățeni din India, Regatul Unit al Marii Britanii, Pakistan, Arabia Saudită și Iran. Alți investitori mari în termeni absoluți includ cetățeni din Canada, Rusia și SUA. Prin corelarea proprietăților deținute de cetățenii norvegieni cu evidențele fiscale administrative din Norvegia (un stat care impozitează averea), cercetătorii au constatat că probabilitatea de a deține proprietăți imobiliare în străinătate crește pronunțat odată cu averea, inclusiv în rândul celor mai înalte niveluri ale distribuirii bogăției. Cel puțin 70% dintre proprietățile din Dubai deținute de contribuabili norvegieni nu au fost raportate în scopuri fiscale în 2020. Potrivit Observatorului fiscal al UE, această constatare subliniază limitarea formelor curente de schimb al informațiilor la nivel internațional și sugerează că ar putea fi necesare politici suplimentare – cum ar fi partajarea de informații privind deținătorii proprietăților imobiliare – pentru a genera transparență și a stopa evaziunea fiscală prin intermediul centrelor financiare din străinătate.

Răspunsul ETAF la consultarea Comisiei Europene privind TVA în era digitală

Miercuri, 4 mai, European Tax Adviser Federation (ETAF) a răspuns la consultarea publică a Comisiei Europene privind TVA în era digitală. În răspunsul său, ETAF a salutat intenția Comisiei Europene de a introduce dispoziții europene privind raportarea digitală pentru transmiterea datelor în cadrul UE. Totodată, ETAF a subliniat necesitatea de a avea în vedere faptul că statele membre au diferite niveluri de implementare sau planificare pentru introducerea obligațiilor privind raportarea digitală și facturarea electronică. ETAF a adăugat că ar sprijini o abordare etapizată, cu introducerea în primă fază a dispozițiilor UE privind raportarea digitală doar pentru tranzacțiile transfrontaliere, iar într-o etapă ulterioară și după o evaluare atentă a funcționării noilor norme, introducerea unei extensii pentru tranzacțiile naționale.

PROFESIA CONTABILĂ

Reprezentantul CECCAR, prezent la cel de-al 44-lea Congres anual al EAA

CECCAR FM

Publicat

pe

Cel de-al 44-lea Congres anual al Asociației Europene de Contabilitate (EAA), care a avut loc în Bergen, Norvegia, în perioada 11-13 mai, a reprezentat o oportunitate pentru mediul academic și pentru profesioniștii din domeniul contabil din întreaga lume de a se reuni și de a dezbate problemele curente și viitoare în materie de contabilitate și cercetare. Cele două domenii de interes au fost abordate din diverse perspective, cum ar fi contabilitatea socială și de mediu, etica, raportarea financiară, raportarea integrată, contabilitatea de management, contabilitatea sectorului public și nonprofit, audit, guvernanță, impactul digitalizării.

Reprezentantul CECCAR, Adriana Florina Popa, membru în Panelul Internațional de Educație Contabilă (IPAE) al IFAC, a fost invitat să participe ca vorbitor în cadrul Simpozionului Abordarea sustenabilității prin educația contabilă. În timpul dezbaterii moderate de Gia Chevis a avut loc un schimb interesant de idei între vorbitorii panelului – Brigitte de Graaff, Charles Cho și Ken McPhail. Scopul simpozionului organizat de comitetul de educație a fost de a dezbate rolul educației contabile în crearea unui viitor sustenabil, în condițiile în care, în prezent, curricula este reproiectată și abordarea pedagogică, regândită.

Evenimentul a generat o dezbatere deschisă cu privire la modul în care profesorii trebuie să joace un rol principal în integrarea sustenabilității în procesul de învățare, dar și să contribuie la „alfabetizarea sustenabilă”, atât din punctul de vedere al formării academice, cât și din punctul de vedere al dezvoltării profesionale inițiale și continue în cadrul profesiei contabile. Din punct de vedere istoric, rolul profesioniștilor contabili a fost asociat în principal cu contabilitatea financiară și raportarea. Cu toate acestea, provocările globale în materie de sustenabilitate cu care se confruntă lumea în secolul 21 transformă ecosistemul de afaceri, precum și informațiile disponibile pentru profesioniștii contabili care iau decizii de afaceri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Amendamente de concordanță și amendamente corelative aduse altor standarde ale IAASB ca urmare a standardelor privind managementul calității noi și revizuite, traduse de CECCAR

CECCAR FM

Publicat

pe

Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a publicat, la începutul acestui an, amendamente de concordanță și amendamente corelative suplimentare aduse altor standarde ale IAASB ca urmare a emiterii în decembrie 2020 a standardelor privind managementul calității noi și revizuite.

Amendamentele de concordanță elimină inconsecvențele reale sau percepute dintre ansamblul de standarde IAASB și standardele de management al calității. Ca urmare a acestui demers, toate standardele IAASB pot funcționa împreună fără confuzii, ceea ce reprezintă un aspect esențial, dată fiind importanța managementului calității la nivelul firmei pentru desfășurarea consecventă a misiunilor de calitate.

Documentul Amendamente de concordanță și amendamente corelative aduse altor standarde ale IAASB ca urmare a standardelor privind managementul calității noi și revizuite, tradus de CECCAR în limba română, nu tratează Standardele Internaționale de Audit (ISA-urile). Amendamentele de concordanță și amendamentele corelative la ISA-uri au fost finalizate în decembrie 2020 alături de standardele de management al calității.

Obiectivul IAASB este de a servi interesul public prin elaborarea unor standarde de audit, asigurare și a altor standarde conexe de înaltă calitate și prin facilitarea convergenței standardelor internaționale și naționale de audit și asigurare, crescând astfel calitatea și consecvența activității în întreaga lume și întărind încrederea publicului în profesia globală de audit și asigurare.

Amendamentele de concordanță la standardele internaționale ale IAASB intră în vigoare începând cu 15 decembrie 2022. Documentul integral poate fi consultat pe site-ul Cod etic – Standarde internaționale.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 16 mai 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

CE: Propunere referitoare la o indemnizație pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării

Miercuri, 11 mai, Comisia Europeană și-a prezentat propunerea referitoare la o indemnizație pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării (DEBRA), care îmbină o indemnizație pentru noile capitaluri proprii și o limitare la deductibilitatea costurilor aferente datoriilor. Cu această propunere de directivă, obiectivul CE este de a asigura că tratamentul fiscal pentru capitalurile proprii este similar celui pentru datorii, astfel încât companiile să poată avea în vedere, în egală măsură, ambele opțiuni și să aleagă cea mai potrivită sursă de finanțare pentru modelul lor de afaceri. Indemnizația s-ar aplica tuturor contribuabililor care intră sub incidența impozitului pe profit în unul sau mai multe state membre, cu excepția întreprinderilor financiare. Practic, creșterile înregistrate de capitalurile proprii ale unui contribuabil de la un an fiscal la altul vor fi deductibile din baza de impozitare a acestuia, similar cu ceea ce se întâmplă în cazul datoriilor. De asemenea, Comisia propune prevederi anti-abuz împotriva schemelor care ar putea fi implementate pentru a eluda condițiile în care o creștere a capitalurilor proprii se califică pentru o indemnizație în baza acestei directive. Odată adoptată, directiva ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Este prevăzută o perioadă de tranziție pentru cele șase state membre (Belgia, Cipru, Italia, Malta, Polonia și Portugalia) care au implementat deja norme în acest sens.

CE va elimina treptat cadrul general de ajutor de stat temporar, acordat în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19

Comisia Europeană va elimina treptat Cadrul general de ajutor de stat temporar, adoptat la 19 martie 2020 și modificat ultima dată la 18 noiembrie 2021, care permite statelor membre să contracareze efectele crizei economice provocate de pandemia de coronavirus, a anunțat organizația joi, 12 mai. Comisia Europeană a precizat că măsura nu va fi extinsă după data planificată de expirare, de 30 iunie 2022, pentru majoritatea instrumentelor puse la dispoziție prin acest mecanism. Planul existent de eliminare treptată și de tranziție nu va fi modificat, inclusiv posibilitatea ca statele membre să furnizeze măsuri specifice de sprijinire a investițiilor și a solvabilității până la 31 decembrie 2022, respectiv 31 decembrie 2023. Prin intermediul acestui cadru general, Comisia a adoptat peste 1.300 de decizii, aprobând aproximativ 950 de măsuri naționale pentru o valoare totală estimată a unui ajutor de stat aprobat de circa 3,2 trilioane de euro.

Eurodeputații solicită Comisiei să adauge Emiratele Arabe Unite pe lista neagră AML

La inițiativa grupului Partidul Verde/Alianța Liberă Europeană din Parlamentul European, mai mulți eurodeputați au transmis o scrisoare, miercuri, 11 mai, Comisiei Europene prin care solicită adăugarea de urgență a Emiratelor Arabe Unite pe lista EU a țărilor terțe cu risc ridicat în ceea ce privește spălarea banilor după dezvăluirile „Dubai Uncovered”. Emiratele Arabe Unite sunt incluse pe lista „gri” a Financial Action Task Force încă din martie 2022, au remarcat aceștia. În scrisoarea lor, eurodeputații încurajează Comisia să împărtășească mai multe informații privind activitatea desfășurată de grupul operativ de „înghețare și confiscare” („Freeze and Seize”) și sugerează publicarea unui rezumat al activelor înghețate aferent fiecărui stat membru.

Conferința privind viitorul Europei: alegerea propunerilor în materie de fiscalitate

Reprezentanții cetățenilor care au participat la Conferința privind viitorul Europei și-au prezentat, luni 9 mai, la Strasbourg, propunerile redactate pe parcursul unui an, care acoperă o gamă largă de aspecte la nivel european, cum ar fi democrația, migrația, lupta împotriva schimbărilor climatice și o economie care deservește populația. „Cetățenii vor ca impozitarea să-și mute atenția de la indivizi și IMM-uri la evazioniștii fiscali, marii poluatori și impozitarea giganților digitali”, au scris aceștia în raportul final. Ei solicită, în mod special, introducerea unei baze fiscale comune pentru întreprinderi sau a unei rate minime efective și asigurarea că impozitele sunt plătite de companii acolo unde se realizează profiturile. De asemenea, ei susțin că deciziile cu privire la anumite aspecte fiscale ar trebui adoptate de o majoritate calificată în Consiliul UE. În timpul discursului cu privire la starea Uniunii de la mijlocul lunii septembrie, Comisia Europeană ar trebui să specifice ce intenționează să facă pentru a implementa propunerile înaintate la Conferință.

14 iunie – Conferința ETAF: Reglementarea profesiei: un punct de cotitură pentru limitarea evitării abuzive a obligațiilor fiscale

ETAF organizează marți, 14 iunie, la Bruxelles, conferința Reglementarea profesiei: un punct de cotitură pentru limitarea evitării abuzive a obligațiilor fiscale. Evenimentul, planificat să se desfășoare în intervalul orar 14.30-17.00, va dezbate modul în care un sector reglementat al consilierii fiscale poate face diferența, consilierii fiscali ajutând întreprinderile să-și îndeplinească obligațiile referitoare la impozite, îndeplinind un rol important în asigurarea conformității fiscale și, prin urmare, contribuind la veniturile fiscale ale statelor. Benjamin Angel, director pentru impozitare directă, coordonare fiscală, analiză și evaluare economică la Comisia Europeană, eurodeputatul Markus Ferber, vicepreședintele subcomisiei FISC din Parlamentul European, Sarah Godar, cercetător la Observatorul fiscal al UE, Philippe Vanclooster, fost partener la PwC și membru al Consiliului ITAA, și Philippe Arraou, președintele ETAF, vor participa la dezbaterea moderată de Todd Buell, jurnalist în domeniul fiscal. Conferința va fi transmisă live pe rețelele sociale ale ETAF, cu traducere simultană în limba franceză și germană. Pentru a participa la eveniment, este necesară înregistrarea pe pagina dedicată Conferinței. Aici sunt disponibile și informații referitoare la programul evenimentului.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM