Connect with us

ECONOMIE

ANAF: Ordin privind modelul formularului cu informații de la firmele de curierat

CECCAR FM

Publicat

pe

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va emite curând ordinul pentru realizarea formularului cu informații de la firmele de curierat, iar acesta va fi unul ușor de completat, a declarat, într-o conferință de presă, președintele instituției, Lucian Ovidiu Heiuș, citat de Agerpres.

„Legat de acest subiect dezbătut într-adevăr intens (…), haideți să recunoaștem un lucru: comerțul în România și-a modificat modul în care se desfășoară. Tot mai multă lume cumpără în sistem online. Probabil fiecare dintre noi am cumpărat cel puțin o dată de pe net, să folosim așa o expresie clasică. În analizele de risc pe care le fac colegii noștri de la Inspecție fiscală am constatat că, din păcate, de multe ori un expeditor livrează foarte multe produse și, culmea, când căutăm acel expeditor constatăm că nu există sau există, dar nu declară aproape nimic. Și atunci ne-am dat seama că există o nișă pe care au găsit-o evazioniștii, acest comerț electronic. Aduc produse, le vând în sistem online. Ceea ce se plătește cu cardul sau prin bancă și-l înregistrează, ceea ce plătește ramburs este «la negru». Cum poți tu, ca ANAF, să identifici pe acești oameni și să îi oprești, decât având acces la niște informații? Singura variantă este doar prin această declarație, care urmează să fie adoptată prin ordin al președintelui ANAF, prin care firmele de curierat să pună la dispoziția Fiscului o bază de date cu aceste livrări care se fac cu plata ramburs”, a spus Lucian Ovidiu Heiuș.

Potrivit acestuia, pentru a emite ordinul, trebuie creat un program informatic, trebuie gândit un formular, care să poată fi scanat și pus în Spațiul Privat Virtual. După acești pași, poate fi emis ordinul.

„Sper ca ordinul să fie emis foarte repede, pentru că fenomenul acesta se întâmplă în continuare. Dacă îmi spuneți să spun 30, 45 de zile, nu aș vrea să arunc o asemenea cifră pentru că nu este corect. Dar într-un timp foarte scurt vom emite acest ordin de președinte al ANAF, mergând în același timp cu cei de la CNIF (Centrul Național pentru Informații Financiare – n. r.) ca să ne facă programul și să găsim și varianta unui formular inteligent, care să fie cât mai ușor, cât mai facil de completat, pentru că de fapt aceste firme de curierat ne ajută și dacă ei ne ajută este normal ca și noi să încercăm să le oferim o variantă care să fie cât mai simplu de folosit”, a menționat Lucian Ovidiu Heiuș.

Firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii referitoare la persoanele ce au plătit ramburs produsele comandate online, conform unei prevederi din OUG nr. 67/2022.

ECONOMIE

ANAF: Precizări privind depunerea declarației de mențiuni

CECCAR FM

Publicat

pe

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) precizează, într-un comunicat, că persoanele juridice care, în anul 2022, au fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor și în anul 2023 îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a aplica același regim NU au obligația de a comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor prin depunerea unei declarații de mențiuni (formularul 700 sau, după caz, formularul 010) întrucât, în această situație, nu se modifică datele din declarația de înregistrare fiscală.

„Precizăm că, în conformitate cu prevederile art. 88 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, contribuabilii au obligația depunerii unei declarații de mențiuni în cazul modificării ulterioare a datelor din declarația de înregistrare fiscală”, subliniază ANAF.

Continuare

ECONOMIE

DNSC: Anunțuri false propagate prin intermediul postărilor sponsorizate

CECCAR FM

Publicat

pe

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția cu privire la anunțurile false propagate online prin intermediul postărilor sponsorizate pe Facebook, semnalând că atacatorii compromit pagini de social media și, cu ajutorul acestora, lansează postări sponsorizate în care promovează false oportunități de investiții, informează Agerpres.

„Pagini de Facebook din America de Sud sunt manipulate de atacatori pentru a promova această inițiativă frauduloasă către utilizatori din România, textul fiind formulat în limba română. Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către un articol în care infractorii cibernetici se folosesc de imaginea StirileProTV și a unui cunoscut om de afaceri, pentru a oferi o aură de încredere și legitimitate «ofertei». Atacatorii încearcă astfel să atragă potențiale victime pentru a-și furniza date personale, financiare sau de autentificare pe pagini de phishing regăsite în articol, sub pretextul investițiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt”, explică specialiștii DNSC pe pagina de Facebook a instituției.

Aceștia recomandă: citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online; evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire; nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană și în cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online; dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro, respectiv 1911).

Pentru a antrena utilizatorii din România să identifice și să evite cele mai întâlnite amenințări din mediul online la adresa utilizatorului obișnuit, DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată, au lansat site-ul www.sigurantaonline.ro. Acesta este un instrument folositor utilizatorilor de toate vârstele, pe care îl pot folosi pentru a-și îmbunătăți și perfecționa frecvent rutina esențială de securitate cibernetică.

Continuare

ECONOMIE

Ministrul Economiei anunță noi scheme de ajutor de stat pentru industrie

CECCAR FM

Publicat

pe

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat că există discuții la nivel guvernamental pentru lansarea unor scheme noi, cu impact semnificativ pentru industria chimică, petrochimică și industria materialelor de construcții.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținute la Cluj-Napoca, în contextul unei vizite oficiale, unde oficialul a avut întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri local și cu mai multe companii cu capital românesc și străin.

,,Vrem să vedem cum se reflectă schemele de ajutor de stat pentru industrie în economia românească. În discuțiile avute, mi-au fost supuse atenției câteva aspecte privind nevoia de dezvoltare a acestor companii și am tras câteva concluzii; una dintre ele este că schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare are un impact major în dezvoltarea economică și să continuăm să îmbunătățim aceste scheme. Sper ca și companiile din Cluj să aplice în număr cât mai mare”, a mai afirmat ministrul.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM