Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 7 iunie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

Statele membre UE au aprobat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Luni, 30 mai, liderii UE au aprobat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un embargo asupra petrolului rusesc. Inițial, Comisia Europeană a propus pachetul de măsuri pe 4 mai. Liderii UE au convenit ca sancțiunile împotriva Rusiei să acopere petrolul brut și produsele petroliere livrate de Rusia statelor membre, cu o excepție temporară pentru petrolul brut livrat prin conducte. Potrivit raportărilor, această amânare a fost acordată pentru Ungaria, care depinde semnificativ de petrolul rusesc livrat prin conducta Druzhba. Cel de-al șaselea pachet implică și excluderea mai multor bănci din sistemul de plăți SWIFT și sancțiuni țintite. Marți, 31 mai, Consiliul European a recunoscut că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a relevat necesitatea unei Uniuni Europene mai puternice în domeniul securității și apărării. În acest context, Consiliul a transmis că așteaptă cu interes prezentarea „unui posibil program european comun pentru investiții în domeniul apărării, inclusiv explorarea unui instrument pentru scutirea de la plata TVA și pentru proiecte de apărare europene de interes comun major”.

Aprobarea planului de redresare a Poloniei îmbunătățește perspectivele unui acord privind Pilonul II

Miercuri, 1 iunie, Comisia Europeană a aprobat oficial planul de redresare a Poloniei după aproape un an de blocadă cauzată de îngrijorările privind respectarea statului de drept, în special cu privire la independența sistemului judiciar polonez. Instituțiile UE și părțile interesate speră că acum Polonia va renunța la dreptul de veto invocat pentru a bloca acordul privind Directiva de implementare pentru Pilonul II (impozitarea minimă) din cadrul acordului global OCDE privind impozitarea. În timpul ultimei ședinței Ecofin, ministrul de finanțe al Franței, Bruno Le Maire, s-a declarat optimist cu privire la posibilitatea încheierii unui acord la următoarea ședință Ecofin din 17 iunie, ultima care se va desfășura sub președinția franceză. Potrivit declarațiilor oficialului francez, Consiliul UE lucrează la o conexiune obligatorie din punct de vedere politic între Pilonul I și Pilonul II al acordului OCDE, în schimbul unei conexiuni legale, așa cum a solicitat inițial Polonia.

Procedurile UE privind impozitul reținut la sursă, preconizate pentru 2023

În discursul susținut cu prilejul conferinței privind uniunea piețelor de capital, ce a avut loc miercuri, 1 iunie, comisarul european pentru impozitare, Paolo Gentiloni, a precizat că Executivul european va prezenta o propunere referitoare la procedurile privind impozitul reținut la sursă în prima jumătate a anului 2023. Aspectele pe care Comisia își propune să le trateze sunt procedurile greoaie de rambursare a impozitului reținut la sursă pentru investitorii transfrontalieri din UE și, totodată, riscurile pe care acestea le implică în materie de abuzuri fiscale. Inițial, Comisia urma să prezinte această propunere la sfârșitul anului 2022. O consultare publică pe acest subiect este deschisă până la 26 iunie.

Negocieri finale în PE înaintea votului privind Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon

Votul final care va avea loc în Parlamentul European săptămâna aceasta referitor la Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) ar putea fi ușor diferit de poziția adoptată la începutul acestui an de Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din cadrul Parlamentului. Deși raportorul Mohammed Chahim (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos) a obținut o majoritate pentru a anula alocarea gratuită a cotelor până la sfârșitul lui 2030 pentru sectoarele acoperite de CBA, potrivit raportărilor, acesta și-ar fi schimbat poziția. Alături de grupul Renew Europe, eurodeputatul a depus un amendament care amână eliminarea etapizată a cotelor: reducerea va începe în 2026 (nu în 2025) și se va încheia în 2032. Grupurile Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților și Renew Europe au convenit și asupra unui al doilea amendament pentru sprijinirea companiilor europene exportatoare, care ar putea fi afectate negativ de CBAM. Companiile eligibile pentru astfel de cote pentru exporturile de produse acoperite de reglementarea CBAM vor fi evaluate în funcție de performanțele lor în materie de emisii în comparație cu performanțele celor mai eficiente 10% instalații din sector. Votul final este programat pentru miercuri, 8 iunie.

Eurodeputații au demarat activitatea privind Autoritatea europeană împotriva spălării banilor (AMLA)

Raportorii din Parlamentul European, Luis Garicano (Partidul Renew Europe, Spania) și Emil Radev (Partidul Popular European, Bulgaria), și-au publicat proiectul de raport privind viitoarea Autoritate europeană împotriva spălării banilor (AMLA) și sugerează un număr semnificativ de amendamente la propunerea originală din partea Comisiei. În primul rând, aceștia doresc creșterea semnificativă a numărului de entități care ar intra sub supravegherea directă a AMLA, prin coborârea pragului transfrontalier și includerea pe listă a furnizorilor de servicii aferente activelor crypto. Apoi, raportorii doresc ca AMLA să aibă capacitatea independentă de colectare a informațiilor și sugerează ca fiecare Unitate de Informații Financiare (FIU-uri) să delege un membru pentru AMLA. În timp ce Comisia a propus ca bugetul AMLA să fie finanțat în proporție de 75% din contribuțiile provenite din sector și 25% din bugetul UE, cei doi eurodeputați propun ca statul care găzduiește agenția să plătească o contribuție, iar AMLA să-și poată stabili propriile comisioane. Termenul-limită pentru depunerea amendamentelor este 17 iunie, iar votul în comisiile relevante ale Parlamentului European va avea loc după vacanța de vară.

PROFESIA CONTABILĂ

Buletinul de știri Accountancy Europe – noiembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

Accountancy Europe a publicat buletinul de știri aferent lunii noiembrie 2022, disponibil direct pe site-ul organizației.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 21 noiembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

G20 se angajează să implementeze rapid acordul fiscal al OCDE

Miercuri, 16 noiembrie, statele G20 și-au reiterat angajamentul față de implementarea rapidă a pachetului fiscal internațional pe doi piloni al OCDE/G20. În declarația adoptată la sfârșitul summitului din Bali au făcut apel la Cadrul inclusiv G20/OCDE privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS) pentru a finaliza Pilonul I, inclusiv aspectele rămase și prin semnarea Convenției multilaterale în prima jumătate a anului 2023, și pentru a încheia negocierile punerii în aplicare a normei fiscale (STTR) în baza Pilonului 2 care ar permite elaborarea Instrumentului multilateral pentru implementarea acestuia.

OCDE publică comentariile primite la raportul de progres privind Pilonul I

Miercuri, 16 noiembrie, OCDE a publicat aproape 350 de pagini de comentarii primite de la 34 de contributori la consultarea publică referitoare la un al doilea raport de progres privind aspectele ce țin de administrarea și certitudinea fiscală a Pilonului I. Raportul de progres, publicat în octombrie, detaliază normele privind administrarea noului drept de impozitare în baza Pilonului I și dispozițiile legate de certitudinea fiscală. Acesta a fost emis ca urmare a publicării unui prim raport de progres în luna iulie. Cadrul incluziv încă are în vedere finalizarea unei noi Convenții multilaterale pentru punerea în aplicare a Pilonului I până la jumătatea anului 2023, pentru intrarea în vigoare în 2024.

Eurodeputații și parlamentarii cehi discută viitoarele inițiative fiscale

Luni 14 noiembrie, eurodeputații și parlamentarii din parlamentul Republicii Cehe au efectuat un schimb de opinii cu privire la propunerile fiscale existente și viitoare la nivelul UE. Aceștia au primit informații de la reprezentanții Comisiei Europene, Benjamin Angel și Maria Elena Scoppio, referitoare la numeroase propuneri privind aspecte fiscale care urmează să fie adoptate. În special, aceștia au discutat revizuirea directivei privind tutunul, pachetul TVA în era digitală, cea de-a opta revizuire a Directivei privind Cooperarea Administrativă pe probleme fiscale (DAC 8), o rambursare mai rapidă și mai sigură a excedentului de taxă (FASTER) și propunerea BEFIT. În timpul dezbaterii, mai mulți parlamentari cehi și-au exprimat temerile cu privire la riscul supraîncărcării structurilor administrative datorată acestor viitoare legiferări fiscale la nivel european. Totodată, eurodeputații și parlamentarii au fost informați cu privire la stadiul discuțiilor referitoare la directiva UNSHELL, precum și la legislația de transpunere a acordului OCDE privind o rată minimă de impozitare globală a întreprinderilor.

Ministrul de finanțe al Insulelor Cayman audiat în Parlamentul European

Luni, 14 noiembrie, eurodeputații din subcomisia FISC a Parlamentului European l-au audiat pe André Ebanks, ministrul pentru servicii financiare și comerț al Insulelor Cayman, cu privire la angajamentele țării în ceea ce privește o transparență fiscală sporită și aderarea la standardele fiscale ale UE și OCDE. În timpul audierii, Ebanks a argumentat că țara sa a respectat toate regulile, are un sistem transparent și a colectat informații cu privire la beneficiarii reali. Printre altele, eurodeputații i-au solicitat lui Ebanks să evalueze acordul fiscal internațional al OCDE și să explice modul în care preconizează că va afecta Insulele Cayman. Totodată, aceștia au solicitat reacții cu privire la lista europeană a paradisurilor fiscale și procesul de stabilire a acesteia. Această audiere va contribui la activitățile curente referitoare la raportul din proprie inițiativă privind „Lecțiile învățate în urma Pandora Papers și alte dezvăluiri”a transmis Parlamentul European.

Propunerea Observatorului fiscal UE pentru un impozit alternativ pe profitul excedentar

Observatorul fiscal UE a publicat luni, 14 noiembrie, o notă de prezentare a unei noi modalități de impozitare a profiturilor excedentare. Autorii propun impozitarea creșterii capitalizării de piață a companiilor din energie care au sediul sau care desfășoară activități de vânzare în Uniunea Europeană. Potrivit acestora, acestea ar fi mai simplu de implementat decât contribuția de solidaritate convenită de statele membre, care ar impozita profiturile realizate în UE. Totodată, autorii argumentează că impozitul alternativ ar genera aproximativ de trei ori mai multe venituri decât contribuția de solidaritate. Ei estimează că un impozit de 33% pe câștigurile obținute în perioada ianuarie-septembrie 2022 de firmele din energie ar genera venituri de aproximativ 65 de milioane de euro pentru UE. Dacă fondurile obținute ar fi redistribuite în totalitate și în mod egal tuturor gospodăriilor UE, acest impozit punctual ar putea finanța un transfer de 145 de euro de persoană, explică autorii.

Lista vorbitorilor pentru Conferința „TVA devine digitală–perspectiva practicianului în domeniu”, organizată de ETAF la 7 decembrie

Comisia Europeană va prezenta la 7 decembrie 2022 un pachet de propuneri pentru modernizarea obligațiilor de raportare a TVA și facilitarea facturării electronice, actualizarea regulilor TVA pentru economia platformelor și introducerea unei singure proceduri de înregistrare în scopuri de TVA la nivelul UE. ETAF vă invită să discutați despre aceste subiecte alături de reprezentanți ai Comisiei și profesioniști din domeniul fiscal.

14:00 – Primirea participanților

14:30 – Remarci introductive susținute de Philippe Arraou, Președintele ETAF

14:35 – Discursul de deschidere susținut de Patrice Pillet, Directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană

14:50 – Dezbatere în panel moderată de Elodie Lamer, jurnalist Tax Notes:

  • Patrice Pillet, Directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană
  • Dr. Stefanie Becker, consilier fiscal, reprezentantul ETAF în VAT Expert Group al Comisiei
  • Olivier Hody, consilier fiscal ITAA, Deloitte Global Tax Center Europe, Assistant Professor la ULB

15:55 – Remarci de încheiere susținute de Philippe Arraou, Președintele ETAF

16:00 – Recepție

Interpretare simultană în limbile engleză, franceză și germană.

Conferința va fi transmisă în direct prin canalele social media ale ETAF.

Înregistrați-vă aici.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Raportul grupei de lucru pentru tehnologie din cadrul IESBA privind etapa 2

CECCAR FM

Publicat

pe

Vineri, 18 noiembrie, International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) a emis raportul final al grupei de lucru pentru tehnologie: Raportul grupei de lucru pentru tehnologie din cadrul IESBA privind etapa 2.

Fundamentat pe Raportul privind etapa 1, publicat în februarie 2020, raportul documentează efectele tehnologiilor disruptive și transformaționale asupra activității profesioniștilor contabili și furnizează analize și detalii extinse privind dimensiunea etică a acestor evoluții. Totodată, raportul discută relevanța și importanța principiilor generale și prevederilor specifice din Codul etic internațional pentru profesioniștii contabili (inclusiv Standardele internaționale privind independența) (Codul) în stabilirea protecțiilor de ordin etic pentru profesioniștii contabili pe măsură ce aceștia se confruntă cu oportunități și provocări în activitatea lor ca rezultat al digitalizării rapide.

Raportul studiază mediul tehnologic și centralizează rezultatele activității de identificare a faptelor desfășurate de grupa de lucru referitor la implicațiile de natură etică ale tehnologiilor inovative, cum ar fi inteligența artificială, tehnologia blockchain și cloud computing. Acesta explorează, din perspectivă etică, diferite aspecte conexe, inclusiv guvernanța datelor, securitatea cibernetică și încrederea acordată experților sau utilizarea acestora, furnizând, totodată, detalii despre aceste aspecte și întrebările pe care acestea le generează.

Raportul include zece recomandări pe care IESBA va continua să le dezvolte, unele dintre acestea fiind deja tratate în procesul de elaborare a revizuirilor la Cod legate de tehnologie. Raportul a fost elaborat cu ajutorul informațiilor furnizate de Grupul de experți în tehnologie al IESBA și al contribuțiilor unui grup divers de părți interesate compus din investitori, organisme de reglementare, persoane responsabile cu guvernanța, firme, normalizatori naționali de standarde, organizații profesionale contabile, organizații din sectorul public și reprezentanți ai mediului academic.

Părțile interesate, inclusiv International Federation of Accountants (IFAC) (și organizațiile sale membre), normalizatorii naționali de standarde, reprezentanții mediului academic și alții, sunt încurajate să studieze și să valorifice constatările cuprinzătoare ale raportului pe măsură ce analizează cele mai bune moduri de a consolida încrederea publică în activitatea profesioniștilor contabili angajați și practicieni în era digitalizării.

Raportul grupei de lucru pentru tehnologie din cadrul IESBA privind etapa 2 poate fi consultat pe site-ul IFAC în limba engleză.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM