Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 7 iunie 2022

Radio CECCAR FM

etaf

Statele membre UE au aprobat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Luni, 30 mai, liderii UE au aprobat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un embargo asupra petrolului rusesc. Inițial, Comisia Europeană a propus pachetul de măsuri pe 4 mai. Liderii UE au convenit ca sancțiunile împotriva Rusiei să acopere petrolul brut și produsele petroliere livrate de Rusia statelor membre, cu o excepție temporară pentru petrolul brut livrat prin conducte. Potrivit raportărilor, această amânare a fost acordată pentru Ungaria, care depinde semnificativ de petrolul rusesc livrat prin conducta Druzhba. Cel de-al șaselea pachet implică și excluderea mai multor bănci din sistemul de plăți SWIFT și sancțiuni țintite. Marți, 31 mai, Consiliul European a recunoscut că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a relevat necesitatea unei Uniuni Europene mai puternice în domeniul securității și apărării. În acest context, Consiliul a transmis că așteaptă cu interes prezentarea „unui posibil program european comun pentru investiții în domeniul apărării, inclusiv explorarea unui instrument pentru scutirea de la plata TVA și pentru proiecte de apărare europene de interes comun major”.

Aprobarea planului de redresare a Poloniei îmbunătățește perspectivele unui acord privind Pilonul II

Miercuri, 1 iunie, Comisia Europeană a aprobat oficial planul de redresare a Poloniei după aproape un an de blocadă cauzată de îngrijorările privind respectarea statului de drept, în special cu privire la independența sistemului judiciar polonez. Instituțiile UE și părțile interesate speră că acum Polonia va renunța la dreptul de veto invocat pentru a bloca acordul privind Directiva de implementare pentru Pilonul II (impozitarea minimă) din cadrul acordului global OCDE privind impozitarea. În timpul ultimei ședinței Ecofin, ministrul de finanțe al Franței, Bruno Le Maire, s-a declarat optimist cu privire la posibilitatea încheierii unui acord la următoarea ședință Ecofin din 17 iunie, ultima care se va desfășura sub președinția franceză. Potrivit declarațiilor oficialului francez, Consiliul UE lucrează la o conexiune obligatorie din punct de vedere politic între Pilonul I și Pilonul II al acordului OCDE, în schimbul unei conexiuni legale, așa cum a solicitat inițial Polonia.

Procedurile UE privind impozitul reținut la sursă, preconizate pentru 2023

În discursul susținut cu prilejul conferinței privind uniunea piețelor de capital, ce a avut loc miercuri, 1 iunie, comisarul european pentru impozitare, Paolo Gentiloni, a precizat că Executivul european va prezenta o propunere referitoare la procedurile privind impozitul reținut la sursă în prima jumătate a anului 2023. Aspectele pe care Comisia își propune să le trateze sunt procedurile greoaie de rambursare a impozitului reținut la sursă pentru investitorii transfrontalieri din UE și, totodată, riscurile pe care acestea le implică în materie de abuzuri fiscale. Inițial, Comisia urma să prezinte această propunere la sfârșitul anului 2022. O consultare publică pe acest subiect este deschisă până la 26 iunie.

Negocieri finale în PE înaintea votului privind Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon

Votul final care va avea loc în Parlamentul European săptămâna aceasta referitor la Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) ar putea fi ușor diferit de poziția adoptată la începutul acestui an de Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din cadrul Parlamentului. Deși raportorul Mohammed Chahim (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos) a obținut o majoritate pentru a anula alocarea gratuită a cotelor până la sfârșitul lui 2030 pentru sectoarele acoperite de CBA, potrivit raportărilor, acesta și-ar fi schimbat poziția. Alături de grupul Renew Europe, eurodeputatul a depus un amendament care amână eliminarea etapizată a cotelor: reducerea va începe în 2026 (nu în 2025) și se va încheia în 2032. Grupurile Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților și Renew Europe au convenit și asupra unui al doilea amendament pentru sprijinirea companiilor europene exportatoare, care ar putea fi afectate negativ de CBAM. Companiile eligibile pentru astfel de cote pentru exporturile de produse acoperite de reglementarea CBAM vor fi evaluate în funcție de performanțele lor în materie de emisii în comparație cu performanțele celor mai eficiente 10% instalații din sector. Votul final este programat pentru miercuri, 8 iunie.

Eurodeputații au demarat activitatea privind Autoritatea europeană împotriva spălării banilor (AMLA)

Raportorii din Parlamentul European, Luis Garicano (Partidul Renew Europe, Spania) și Emil Radev (Partidul Popular European, Bulgaria), și-au publicat proiectul de raport privind viitoarea Autoritate europeană împotriva spălării banilor (AMLA) și sugerează un număr semnificativ de amendamente la propunerea originală din partea Comisiei. În primul rând, aceștia doresc creșterea semnificativă a numărului de entități care ar intra sub supravegherea directă a AMLA, prin coborârea pragului transfrontalier și includerea pe listă a furnizorilor de servicii aferente activelor crypto. Apoi, raportorii doresc ca AMLA să aibă capacitatea independentă de colectare a informațiilor și sugerează ca fiecare Unitate de Informații Financiare (FIU-uri) să delege un membru pentru AMLA. În timp ce Comisia a propus ca bugetul AMLA să fie finanțat în proporție de 75% din contribuțiile provenite din sector și 25% din bugetul UE, cei doi eurodeputați propun ca statul care găzduiește agenția să plătească o contribuție, iar AMLA să-și poată stabili propriile comisioane. Termenul-limită pentru depunerea amendamentelor este 17 iunie, iar votul în comisiile relevante ale Parlamentului European va avea loc după vacanța de vară.

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

Radio CECCAR FM

Tranziția sustenabilă este un efort colectiv și un aspect ce privește întreaga societate. În calitate de elemente esențiale ale economiei europene, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) au de jucat un rol esențial. Tranziția prezintă provocări, dar oferă și oportunități. Totuși, poate fi descurajator să începi să îți imaginezi, înainte de a fi complet informat, modul în care tranziția sustenabilă afectează o afacere.

Documentul elaborat și publicat de Accountancy Europe, Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilorprezintă primii 5 pași pe care un IMM îi poate face pentru a-și începe călătoria sustenabilă. Este vital să inițiați procesul, chiar și cu pași mici, și să începeți treptat să pregătiți afacerea pentru ceea ce va urma.

IMM-urile se confruntă cu presiuni și așteptări din ce în ce mai mari pentru a-și face afacerile mai sustenabile și pentru a începe să raporteze cu privire la performanța lor în materie de sustenabilitate. Simultan, le sunt prezentate noi perspective, cum ar fi finanțarea verde și satisfacerea cerințelor consumatorilor, care pot aduce oportunități de afaceri favorabile.

Unele IMM-uri iau deja măsuri proactive pentru a-și adapta afacerile. Totuși, în același timp, multe IMM-uri și consilierii acestora sunt nesiguri cu privire la așteptările pe care trebuie să le îndeplinească și la standardele sau criteriile pe care să le urmeze. Mai mult, unele aspecte legate de sustenabilitate pot fi mai relevante pentru anumite IMM-uri decât pentru altele.

Documentul a fost întocmit de Accountancy Europe în colaborare cu Ecopreneur.eu – Federația Întreprinderilor Europene Sustenabile și European Association of Cooperative Banks (EACB). De asemenea, acesta include informații obținute din interviuri cu profesioniștii contabili din practicile mici și mijlocii (SMP-uri) din întreaga Europă care oferă servicii de sustenabilitate pentru clienții IMM-uri.

Documentul informativ este disponibil în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații­–Organisme internaționale–Alte documente de interes.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

Radio CECCAR FM

La începutul acestei luni, CECCAR a participat, prin prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil, vicepreședinte în Consiliul superior al CECCAR, la business breakfastul organizat de Camera de Comerț și Industrie București pe tema raportării de sustenabilitate, eveniment ce a reunit, la Palatul CCIB, profesioniști din domeniul financiar-contabil, autorități de reglementare și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Evenimentul a fost organizat în contextul noilor reglementări privind raportarea de durabilitate, conform OMF nr. 85/2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 75 din 26 ianuarie 2024. Aceste reglementări sunt parte integrantă a transpunerii Directivei (UE) 2022/2.464 a Parlamentului European și a Consiliului, cunoscută sub numele de Directiva CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive.

Robert-Aurelian Șova a punctat faptul că profesioniștii contabili și organizațiile profesionale de contabilitate au un rol direct și activ în realizarea unei raportări extinse, care oferă o imagine exhaustivă a valorii sustenabile a afacerii în timp. „S-a schimbat paradigma în domeniul financiar-contabil, în business, iar aspectele ce țin de mediu sunt foarte importante. Se face trecerea de la oferirea de servicii contabile tradiționale la raportarea integrată. Companiile, indiferent de mărimea acestora, trebuie să se adapteze la aceste transformări pentru a rămâne competitive în lanțul de valoare al businessurilor globale”, a declarat vicepreședintele CECCAR.

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova a mai spus că, în contextul tendințelor și preocupărilor din ce în ce mai intense privind raportarea ESG (mediu, social, de guvernanță), CECCAR a întreprins acțiuni la diferite niveluri: integrarea ca membru în organizațiile internaționale reprezentative pentru cadrul de raportare ESG, crearea unui portal de informații în materie de ESG pentru părțile interesate, actualizarea programelor de educație contabilă profesională pentru dezvoltarea inițială și continuă a membrilor. În plus, CECCAR a luat măsura extinderii competențelor profesioniștilor contabili prin organizarea de cursuri dedicate. Participarea la evenimente pe această temă, consolidarea parteneriatului cu autoritățile de reglementare și promovarea raportării ESG prin crearea de rețele de afaceri sunt alte direcții de acțiune pe care CECCAR se concentrează pentru a veni în sprijinul membrilor care să ofere servicii integrate potrivite nevoilor mediului de afaceri.

„Suntem primul organism profesional din Europa care s-a alăturat SASB – Sustainability Accounting Standards Board, devenind membru în 2020. În iunie 2021, fuziunea dintre Consiliul Internațional de Raportare Integrată și SASB într-o organizație unificată – Value Reporting Foundation – a fost formalizată. În noiembrie 2021, Fundația IFRS a anunțat consolidarea nou-creatului International Sustainability Standards Board cu Climate Disclosure Standards Board și Value Reporting Foundation”, a conchis oficialul CECCAR.

Mai multe detalii puteți afla accesând pagina evenimentului.

Continuare

Trending