Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Mesajul Consiliului superior al CECCAR cu prilejul Zilei Naționale a Contabilului Român

CECCAR FM

Publicat

pe

Dragi colegi,

Membrii Consiliului superior urează „La mulți ani!” tuturor liber-profesioniștilor contabili, membri CECCAR.

Doamnelor și domnilor, astăzi sărbătorim, împreună, primul an al celui de-al doilea secol de existență a profesiei contabile reglementate în România.

La 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I aproba, prin Decret Regal, Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili, textul actului normativ fiind contrasemnat de Grigore Trancu-Iași, în calitate de ministru al muncii și ocrotirilor sociale. Oamenii politici, înflăcărați de patriotismul acelor vremuri, au înțeles importanța existenței unor liber-profesioniști care să sprijine antreprenorii din România în dezvoltarea unor afaceri prospere și care să contribuie la asigurarea procedurilor judiciare echitabile prin expertizele judiciare. Astfel, CECCAR devenea parte a infrastructurii instituționale care a constituit fundația construcției României moderne.

Istoria însă nu a fost blândă cu profesia contabilă reglementată, cu liber-profesioniștii care o practică și cu organismul profesional care o gestionează. După anii de glorie ai perioadei interbelice, care au certificat justețea deciziei reglementării profesiei contabile și rolul important în modernizarea României a liber-profesioniștilor contabili atât din punct de vedere economic, cât și din punctul de vedere al sistemului judiciar, a urmat perioada comunistă în care statul de drept nu mai avea valoare.

După naționalizarea principalelor mijloace de producție în anul 1948, preluarea de către stat a gestionării majorității activității economice și a gestionării profesiei contabile, a urmat, în anul 1951 – la treizeci de ani de la creare –, desființarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili. Experții contabili au fost trecuți în subordinea directă a statului. Aceștia și-au continuat activitatea în zona expertizei contabile judiciare și în perioada de după 1951, fiindu-le însă afectată independența profesională, fapt care însă nu contravenea principiilor promovate de statul totalitar.

În anul 1994, în noul context politic stabilit prin Revoluția de la 1989, prin OG nr. 65 a fost reînființat CECCAR. Experții contabili aflați la acel moment în subordinea Ministerului Finanțelor au fost fondatorii corpului profesional, constituind filialele Corpului, recăpătându-și, astfel, statutul de liber-profesioniști. Această reorganizare într-un corp profesional autonom era impusă de necesitatea asigurării independenței profesionale a expertului contabil, în contextul trecerii la economia de piață și reintroducerii unui sistem judiciar specific societăților democratice.

Prezentul însă este la fel de onorant, recunoașterea tradiției, prestigiului și performanței profesiei contabile reglementate din România fiind certificată prin prezența membrilor CECCAR în structurile de conducere, dar și în comitetele și grupele tehnice de lucru ale unor organizații profesionale reprezentative la nivel european și mondial în domeniul contabil-fiscal –  Accountancy Europe, ETAF, IFAC etc.

Preocuparea continuă a CECCAR pentru dezvoltarea profesiei contabile a avut ca o consecință directă dezvoltarea corpului profesional. Acesta a devenit în prezent cel mai mare corp profesional din România, cu reprezentare națională, în fiecare reședință de județ și în municipiul București.

Contextul socio-economic și politic actual a adus noi provocări profesiei contabile și corpului profesional – CECCAR. Profesia contabilă din România, rezonând cu cea de la nivel mondial,  s-a reinventat, adaptându-se continuu la modelele de afaceri bazate pe cei trei piloni care asigură competitivitatea, respectiv: tehnologia, globalizarea și sustenabilitatea. Astăzi în calitate de consilier, analist, facilitator, confident, profesionistul contabil membru CECCAR îndeplinește cu succes multiple roluri care conferă siguranță antreprenorilor, contribuind la sustenabilitatea și reziliența businessului.

Valoarea profesiei contabile pentru societate, pentru România se bazează pe faptul că aceasta are responsabilitatea etică de a acționa în interes public și de a-și deservi clienții cu profesionalism. Aceasta însă nu se poate realiza fără asigurarea independenței exercitării profesiei și a autonomiei acesteia. Tocmai de aceea CECCAR, reprezentantul celor peste 35.000 de liber-profesioniștii contabili, va milita pentru aceste valori esențiale și va sancționa orice tentativă prin care acestea pot fi afectate.

Încheiem prin a ne adresa astăzi, la ceas aniversar, partenerilor noștri instituționali, instituțiilor și autorităților de reglementare, precum și mediului de afaceri, spunându-le: ContaȚi pe NoiContaȚi, cu Noi. Întotdeauna!

La mulți ani, dragi colegi! Mult succes!

Consiliul superior al CECCAR

PROFESIA CONTABILĂ

O nouă specializare pentru experții contabili membri CECCAR: contabilitatea criminalistică. Interviu cu Robert Șova, președintele Consiliului superior al CECCAR

CECCAR FM

Publicat

pe

Președintele Consiliului superior al CECCAR, Robert-Aurelian Șova, vorbește, într-un interviu acordat Ziarului Financiar, despre contabilitatea criminalistică și despre strategia CECCAR de a contribui la combaterea fraudelor financiare prin implementarea unui sistem de control intern adaptat nevoilor companiei.

CECCAR și-a propus să „democratizeze” accesul companiilor din România la servicii de contabilitate criminalistică, prin formarea unui număr cât mai mare de profesioniști cu competențele necesare acestei activități.

„Contabilitatea crimi nalis tică este contabil itatea care se ocupă cu asigu rarea securității busi nes sului, a patrimoniului businessului, prin activitatea de detectare, investigație și prevenire. Aceasta nu se ocupă cu partea de conformare și de consiliere (…). Trebuie să creștem numărul experților contabili criminaliști pentru că fraude există. Astăzi, în România, acest serviciu există, dar este unul de tip premium, oferit de marile companii de servicii contabile, care au beneficiat de know-how din afară”, a declarat Robert Șova pentru Ziarul Financiar.

„În categoria denaturării situațiilor financiare sunt celebre cazurile Enron, Wirecard sau cazul local City Insurance, unde în mod voit au fost cosmetizate rezultatele financiare. Scopurile sunt diferite, în SUA au fost multe cazuri unde managementul primea bonusuri în funcție de performanță și de aceea prezentau situații financiare diferite de realitate. Toate aceste cazuri sunt surse de învățare pentru noi”, a mai declarat președintele Consiliului superior al CECCAR.

Interviul integral este disponibil în Ziarul Financiar.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 3 octombrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

Acord în privința pachetului legat de criza energetică

Vineri, 30 septembrie, miniștrii energiei din UE au convenit asupra pachetului de măsuri de urgență pentru a combate criza energetică, ce a fost prezentat la 14 septembrie. Cu privire la contribuția temporară obligatorie de solidaritate pentru sectorul combustibililor fosili, statele membre au convenit asupra mai multor modificări față de textul inițial al Comisiei, în special pentru a le permite să mențină măsurile adoptate naționale echivalente, pentru a alege dacă doresc să le aplice în anul 2022 și/sau 2023 și să ofere flexibilitate în utilizarea veniturilor rezultate. Potrivit noului text, companiile de pe piața combustibililor fosili și rafinăriile care nu fac deja obiectul unei taxe naționale similare vor fi obligate să plătească o taxă minimă de 33% pe profiturile care depășesc o creștere de peste 20% a profiturilor impozabile medii anuale din ultimii patru ani (2018-2021). Măsura urmează să expire în decembrie 2023, dar ar putea fi extinsă de Comisie. Textul urmează să fie adoptat la nivel formal prin procedură scrisă la începutul lunii octombrie.

Comisarul Paolo Gentiloni răspunde la întrebările eurodeputaților cu privire la dosarele fiscale viitoare

Luni, 26 septembrie, comisarul UE pentru impozitare, Paolo Gentiloni, a discutat cu eurodeputații din comisia ECON a Parlamentului European despre prioritățile viitoare ale Comisiei în domeniul fiscal. Au discutat în special despre implementarea de către UE a reformei fiscale a Pilonului I și Pilonului II ai OCDE. Cu privire la Pilonul II,comisarul Gentiloni a oferit asigurări referitoare la angajamentul Comisiei de a adopta aceste măsuri și că nu va renunța până când blocada Ungariei nu va putea fi depășită. Comisia va utiliza „toate mijloacele politice și legale” aflate la dispoziția sa, a precizat oficialul european.  Cu privire la Pilonul I, Comisia este pregătită să prezinte o propunere imediat ce activitatea la nivel internațional este suficient de avansată, a adăugat acesta. Paolo Gentiloni a menționat, de asemenea, mai multe alte inițiative care vor urma: – un nou cadru general modern și mai simplu pentru impozitarea întreprinderilor în UE (BEFIT); – o inițiativă de tratare a rolului pe care facilitatorii îl au în încurajarea evaziunii fiscale și planificarea fiscală agresivă prin utilizarea unor structuri complexe în țări terțe (SAFE); – pachetul TVA în era digitală;  revizuirea directivei privind impozitarea tutunului; și – revizuirea directivei privind schimbul de informații fiscale (DAC8). Cu prilejul acestei întrevederi, comisarul Gentiloni și-a exprimat regretul pentru întreruperea discuțiilor cu privire la Directiva privind impozitarea până în martie anul viitor și a declarat că speră că această întrerupere poate fi depășită.

Trei jurisdicții vor fi adăugate pe lista neagră a paradisurilor fiscale a UE

Bahamas, Anguilla și Insulele Turks și Caicos urmează să fie adăugate pe lista neagră a UE a jurisdicțiilor necooperante pe probleme fiscale în cadrul reuniunii Consiliului Ecofin de marți, 4 octombrie. Toate cele trei țări erau deja pe lista „gri” a UE cu țări și jurisdicții terțe cu angajamente în acest domeniu. UE a criticat aceste țări pentru lipsa de transparență, pentru existența regimurilor fiscale care facilitează crearea structurilor străine și/sau un eșec în prevenirea erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor. Acestea urmează să se alăture Samoei Americane, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane și Vanuatu pe lista neagră a UE, aducând numărul țărilor de pe listă la douăsprezece. Se așteaptă ca Turcia și Rusia să rămână pe „lista gri”.

Solicitare către Germania de a-și pune în acord cu legislația UE reglementările privind calcularea indemnizațiilor pentru lucrătorii transfrontalieri

Joi, 29 septembrie, Comisia Europeană a decis să trimită Germaniei o scrisoare oficială de notificare cu privire la metoda de calcul al indemnizațiilor de muncă și de boală și al ajutoarelor de șomaj, care pare să dezavantajeze lucrătorii angajați în Germania, dar care locuiesc într-o țară vecină. Conform legislației germane, aceste indemnizații sunt calculate pe bază de venit net. Cu toate acestea, unele convenții bilaterale cu privire la prevenirea dublei impozitări între Germania și vecinii săi atribuie drepturile de impozitare asupra acestor indemnizații exclusiv statelor membre învecinate în care își au reședința lucrătorii respectivi. În acele cazuri, metoda de calcul pe baza salariului net are ca rezultat un tratament mai puțin favorabil pentru lucrătorii frontalieri din Germania, dar care au reședința în alte state membre, față de lucrătorii rezidenți germani, a explicat Comisia. Din acest motiv, Comisia consideră că metoda de calcul pe baza „venitului net” din Germania are un efect negativ asupra lucrătorilor transfrontalieri care își exercită libertățile ce le sunt conferite conform prevederilor articolului 45 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și de Regulamentul (UE) nr. 492/2011 privind libera circulație a lucrătorilor în cadrul Uniunii. Germania are la dispoziție două luni pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să treacă la a doua etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Dâmbovița: Digitalizarea, soluția pentru creșterea performanțelor IMM-urilor

CECCAR FM

Publicat

pe

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița a organizat miercuri, 28 septembrie, primul eveniment din seria IMM DIGITall, un program derulat de organizație, menit să susțină digitalizarea IMM-urilor prin cursuri gratuite de formare în acest domeniu pentru angajații acestor societăți.

La eveniment a participat și Gabriela Anghel (foto), președintele Consiliului Filialei CECCAR Dâmbovița. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor locale din domeniul reglementării relațiilor de muncă și ocupării forței de muncă – Constanța Anghel, director executiv, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița; Marius Lixandru, inspector-șef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița –, alături de Andrei Picioruș, coordonator al proiectului IMM DIGITall.

Dezbaterile au vizat soluții digitale pentru creșterea performanțelor IMM-urilor; reducerea deficitului forței de muncă; creșterea capacității firmelor de a adapta noile tehnologii la nevoile piețelor actuale; facilitarea adaptării activităților IMM-urilor la cerințele globale, prin digitalizare; marketingul digital – servicii de promovare și comunicare pentru afaceri.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM