Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 12 septembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

Comisia UE anunță noi măsuri pentru depășirea crizei energetice

Miercuri, 7 septembrie, președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat, într-o declarație, cinci măsuri imediate pe care UE le va lua pentru a răspunde la criza energetică. Comisia va propune un plafon pentru veniturile companiilor care produc electricitate la costuri reduse, precum și o „contribuție temporară de solidaritate pe timp de criză” pentru companiile de pe piața combustibililor fosili. Deși structura acestei ultime opțiuni nu este cunoscută încă, aceasta ar acționa ca un impozit pe profiturile extraordinare și, potrivit raportărilor, ar utiliza profiturile înainte de impozitare ale tuturor companiilor din sectoarele petrolului, gazului și cărbunelui ca bază, avându-se în vedere evitarea dublei impozitări. Totodată, Comisia va propune o țintă obligatorie pentru reducerea cererii de electricitate, un plafon pentru prețul gazului rusesc și o redistribuire a profiturilor extraordinare pentru a sprijini gospodăriile. Comisia va înainta oficial propunerile marți, 13 septembrie. Miniștrii energiei au discutat aceste opțiuni într-o întâlnire de urgență a Consiliului energiei, organizată vineri, 9 septembrie.

Armonizarea sistemului de impozitare directă, în centrul discuțiilor miniștrilor de finanțe ai UE

Sâmbătă, 10 septembrie, miniștrii de finanțe ai UE au discutat armonizarea în domeniul impozitării directe cu prilejul unei ședințe informale a Ecofin din Praga. Într-un document pregătitor, președinția cehă a Consiliului UE a invitat miniștrii să facă schimb de opinii cu privire la posibile evoluții în domeniul impozitării directe din cadrul UE și în special referitor la măsura în care aceștia consideră că armonizarea este singura cale pentru viitor, precum și măsura în care inițiativele legislative complementare prin activități legate de instrumente juridice fără caracter obligatoriu ar putea reprezenta o opțiune în acest sens. „Ca țară care asigură președinția, am deschis o dezbatere cu privire la măsura în care, pentru unele măsuri din domeniul fiscal luate la nivelul UE, o cale mai eficientă ar fi, de exemplu, recomandarea sau schimbul de bune practici în locul introducerii unor directive generale. În general, acestea sunt mai puțin adaptate la particularitățile statelor membre individuale. În astfel de situații, există un risc ca directiva să aducă doar beneficii minime, care vor fi depășite de costurile administrative pentru antreprenori și stat”, a explicat ministrul de finanțe ceh, Zbyněk Stanjura, într-o declarație de presă.

Avans important pentru cooperarea consolidată privind Pilonul II

Potrivit raportărilor, Comisia Europeană consultă statele membre cu privire la măsura în care acestea ar sprijini implementarea Pilonului II (impozitarea minimă) prin cooperarea consolidată pentru a evita dreptul de veto al Ungariei. Vineri, 9 septembrie, în timpul unei întâlniri informale a miniștrilor de finanțe ai UE organizate în Praga, Franța, Italia, Țările de Jos și Spania au prezentat o declarație comună prin care sprijină acest mecanism și, într-un sens mai larg, o implementare rapidă a Pilonului II în UE. „Dacă nu se va ajunge la unanimitate în următoarele săptămâni, guvernele noastre sunt pe deplin determinate să-și onoreze angajamentul. Suntem pregătiți să implementăm impozitarea minimă efectivă globală în 2023 și prin orice mijloace posibile”, au transmis acestea. O altă opțiune ar putea fi o transpunere coordonată în legislația națională. Recent, Germania s-a angajat să implementeze unilateral impozitul minim global, fără a aștepta acordul EU27. Dar în aceeași zi, ministrul de finanțe ceh, Zbyněk Stanjura, a temperat această inițiativă, declarând că încă este timp pentru găsirea unei soluții care să permită un acord unanim.

Nou acord de cooperare între UE și Ucraina privind fiscalitatea

Luni, 5 septembrie, Comisia Europeană a semnat un acord între UE și Ucraina care deschide calea către participarea Ucrainei la programul „Fiscalis” al UE. „Fiscalis” este noul program UE pentru cooperarea în domeniul fiscalității. Printre altele, acesta permite administrațiilor fiscale să colaboreze în lupta fraudei fiscale, evaziunii fiscale și a planificării fiscale agresive. Totodată, programul facilitează schimbul de informații și cooperarea administrativă dintre autorități și ajută la reducerea poverilor administrative și a costurilor de respectare a obligațiilor fiscale pentru contribuabili. Semnarea acestui acord înseamnă că Ucraina va fi putea lua parte la activitățile programului cu statele membre UE și alte state participante.

Pascal Saint-Amans părăsește OCDE

După 15 ani la OCDE, Pascal Saint-Amans, directorul Centrului OCDE pentru Politică și Administrație Fiscală, a anunțat luni, 5 septembrie, că se va retrage din organizație la sfârșitul lunii octombrie 2022. Într-o declarație publicată în aceeași zi, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, i-a mulțumit acestuia pentru „contribuția istorică și deosebit de importantă la reforma și administrarea politicii fiscale internaționale prin intermediul activității sale la OCDE”. Printre altele, Pascal Saint-Amans a lansat proiectul privind erodarea bazei impozabile și transferul profitului (BEPS) în 2012 și a negociat acordul decisiv al celor 137 de state și jurisdicții referitor la soluția pe doi piloni la provocările fiscale generate de digitalizarea și globalizarea economiei. Într-un interviu, acesta s-a declarat convinscă acordul fiscal va supraviețui deoarece se bazează deja pe o masă critică. Directorul adjunct al Centrului pentru Politică Fiscală și Administrație, Grace Perez-Navarro, va prelua funcția începând cu 1 noiembrie 2022, până la 31 martie 2023. Ea va fi sprijinită de David Bradbury și Achim Pross, în calitate de directori adjuncți.

Nou raport OCDE privind atitudinea față de îndeplinirea obligațiilor fiscale

Impozitarea eficientă a companiilor mari ar fi încurajată de eforturile sporite de a construi un sentiment de încredere și a îmbunătăți comunicarea dintre administrațiile fiscale și companiile multinaționale (MNE-uri), potrivit unui nou raport al OCDE, publicat luni, 5 septembrie. Raportul arată că, deși MNE demonstrează, în general, un angajament formal față de cooperarea cu administrațiile fiscale, în principal prin efectuarea la timp a plăților, percepțiile asupra transparenței MNE-urilor și a încrederii în informațiile furnizate de acestea sunt mai puțin favorabile. Raportul reflectă, totodată, percepțiile administrațiilor fiscale asupra comportamentului rețelelor de servicii profesionale Big Four legat de aspectele fiscale. Acesta revelă „tipare similare de percepții pozitive ale disponibilității acestora de a respecta litera legii și conformitatea formală, dar percepții mai puțin favorabile legat de respectarea spiritului legilor fiscale”, concluzionează raportul.

PROFESIA CONTABILĂ

Resurse pentru implementarea standardelor de management al calității emise de IAASB

CECCAR FM

Publicat

pe

15 decembrie 2022, data de intrare în vigoare a setului nou și revizuit de standarde de management al calității emise de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB), se apropie cu pași repezi. Cu toate că noile standarde ridică ștacheta în domeniul managementului calității și prezintă beneficii semnificative, există și provocări legate de implementare care trebuie depășite pentru a valorifica aceste beneficii. În acest scop, International Federation of Accountants (IFAC) a elaborat o listă de materiale disponibile care pot oferi îndrumări și sprijin pentru firme și organizațiile profesionale contabile (PAO-uri).

IFAC elaborează resurse și inițiative suplimentare care vor fi emise în 2023. Toate materialele IFAC sunt disponibile la ifac.org/qualitymanagement și toate materialele IAASB pot fi accesate la iaasb.org/qualitymanagement.

CECCAR pune la dispoziția membrilor și a tuturor părților interesate o gamă largă de materiale traduse în limba română în domeniul managementului calității, disponibile pe platforma Cod etic – standarde internaționale.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 5 decembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

Simpozionul UE în domeniul fiscalității pe tema structurii fiscale pentru viitor

Comisia Europeană a găzduit, luni, 28 noiembrie, la Bruxelles, primul simpozion în domeniul fiscalității, intitulat Drumul către 2050: o structură fiscală pentru viitor. Experți în domeniul fiscalității și oficiali europeni au discutat următoarele subiecte principale: structura fiscală adecvată pentru viitor, rolul fiscalității în sprijinirea creșterii sustenabile și impozitarea întreprinderilor dincolo de acordul pe doi piloni al OCDE. Importanța schimbării structurii fiscale pentru avansarea tranziției în domeniul climatic a fost subliniată de participanți. Vitor Gaspar, director pentru activități financiare,  Fondul Monetar Internațional, a identificat drept motoare ale schimbării: digitalizarea, însemnând regândirea impozitării eficiente și echitabile;  dinamica populației, care va conduce la impozitarea consumului și a capitalului în detrimentul muncii; globalizarea, care arată că principiul destinației este mai robust decât principiul sursei; bunurile publice globale, care vor conduce la introducerea unui impozit corectiv pentru domeniul climei și al sănătății. Pentru André Sapir, profesor de economie la Universitatea Libre din Bruxelles, principala problemă o constituie impozitarea muncii, dată fiind importanța sa în structura fiscală actuală a statelor membre UE. Aceasta nu este o chestiune ce privește doar veniturile, ci și corectitudinea și schimbarea comportamentului, a adăugat acesta. Unii experți, precum Rita de la Feria, profesor de drept fiscal la Universitatea Leeds, a argumentat că nu trebuie să creăm noi impozite, ci să le modernizăm pe cele deja existente, cum ar fi TVA. Ministrul de finanțe ceh, Zbyněk Stanjura, a avertizat că o abordare standard nu se va potrivi tuturor și că va fi dificilă identificarea unei structuri fiscale comune care să se potrivească fiecărui stat membru. Comisia Europeană intenționează să organizeze, anul viitor, un eveniment în continuarea acestui simpozion pentru a aprofunda aceste discuții.

Încheierea, la 6 decembrie, a unui posibil acord privind Pilonul II este incertă

Încheierea unui posibil acord privind Directiva de implementare a Pilonului II (impozitarea minimă) rămâne incertă în cadrul ședinței Consiliului Ecofin din 6 decembrie. Joi, 1 decembrie, statele membre UE au confirmat că proiectul de directivă este pregătit din perspectivă tehnică, dar reprezentantul permanent al Ungariei la UE le-a comunicat miniștrilor de finanțe europeni că Ungaria nu și-a schimbat poziția referitor la Pilonul II. Observatorii spun că Ungaria își utilizează dreptul de veto referitor la Pilonul II pentru a obține aprobarea planului său de redresare. Evaluarea pozitivă a planului de redresare al Ungariei acordată de Comisia Europeană miercuri, 30 noiembrie, a oferit speranțe că statul își va ridica dreptul de veto. În această etapă, atât Pilonul II, cât și planul de redresare al Ungariei rămân pe agenda Consiliului Ecofin, iar la mijlocul lunii decembrie ar putea fi convocată o ședință suplimentară pentru a le acorda statelor membre mai mult timp să analizeze planul de redresare al Ungariei.

DAC 8, prezentată anticipat

Comisia Europeană va prezenta miercuri, 7 decembrie, cel de-al optulea amendament la Directiva privind Cooperarea Administrativă pe probleme fiscale (DAC 8) pentru extinderea domeniului de aplicare al actualului schimb automat de informații pentru a include și furnizorii de servicii aferente activelor crypto. Potrivit raportărilor, textul ar impune furnizorilor de servicii de schimb și de portofele virtuale pentru activele crypto să furnizeze autorităților fiscale informații referitoare la posesiunile clienților. De asemenea, Comisia Europeană va trebui să înființeze un registru central în care informațiile privind activele crypto să fie înregistrate și partajate, fiind puse la dispoziția tuturor autorităților competente ale fiecărui stat membru până în 2026. Acest text va fi un pas important pentru impozitarea activelor crypto în UE.

Discuțiile privind DEBRA, suspendate în Consiliu

Discuțiile din Consiliul UE pe tema propunerii referitoare la o indemnizație pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării (DEBRA) au fost suspendate, potrivit raportului Ecofin către Consiliul European cu privire la aspectele fiscale, programat pentru adoptare la 6 decembrie. „În contextul numeroaselor interconexiuni cu alte dosare privind impozitarea întreprinderilor, atât cele aflate momentan în discuții în Consiliu, cât și cele anunțate de Comisie în viitorul apropiat în comunicatul său cu privire la impozitarea întreprinderilor în secolul 21, examinarea propunerii DEBRA va fi suspendată și, dacă este cazul, aceasta va fi reevaluată în cadrul unui context mai larg numai după ce vor fi înaintate alte propuneri din domeniul impozitării întreprinderilor anunțate de Comisie”, se arată în raport. Propunerea a fost prezentată în mai 2022 și vizează asigurarea aplicării unui tratament fiscal similar atât capitalurilor proprii, cât și datoriilor.

Miniștrii de finanțe ai UE: Discuții referitoare la calea de urmat privind impozitarea în domeniul energiei

Pentru a ghida dezbaterea politică între miniștrii de finanțe, programată la 6 decembrie, președinția cehă a Consiliului UE a emis un document de pregătire referitor la revizuirea directivei privind impozitarea energiei (ETD). Potrivit documentului, unele state membre nu se află încă în poziția de a sprijini textul președinției sau au rezerve de examinare. În special, sunt necesare eforturi suplimentare legate de ritmul implementării graduale a noilor norme și de eliminarea unor excepții pentru sectoarele aviației și maritim„În ciuda activității intense desfășurate în dosarul ETD, complexitatea acestuia a împiedicat obținerea unui acord până acum”, notează președinția cehă. Documentul se adresează miniștrilor în mod special solicitând acordul acestora cu privire la faptul că eforturile viitoare ar trebui concentrate spre atingerea unui compromis care să asigure un echilibru între nivelurile minime de impozitare ale UE și durata perioadelor de tranziție pentru acomodarea circumstanțelor economice, geopolitice, geografice și sociale ale statelor membre, în special în legătură cu cele mai sensibile sectoare de activitate.

Eurodeputații au adoptat poziția cu privire la directiva UNSHELL

Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) a Parlamentului European a adoptat miercuri, 30 noiembrie, o opinie fără caracter obligatoriu cu privire la propunerea Comisiei pentru o directivă care să stabilească criterii pentru identificarea unei companii fictive utilizate pentru evitarea obligațiilor fiscale (UNSHELL). În document, eurodeputații au modificat propunerea Comisiei, în special prin reducerea pragurilor sub care o companie este exclusă din domeniul de aplicare al dispozițiilor de raportare ale directivei. De asemenea, aceștia au afirmat că acele companii care intră sub incidența dispozițiilor de raportare ar trebui obligate să furnizeze informații mai detaliate. Cu privire la penalități, eurodeputații consideră că acestea ar trebui să însumeze minimum 2% din veniturile unei întreprinderi în anul fiscal relevant pentru neraportarea corectă și 4% din venituri pentru declarații false. În cazul în care veniturile sunt zero sau se situează sub un prag stabilit de autoritatea fiscală națională, penalitatea trebuie să se bazeze pe activele totale ale întreprinderii, potrivit documentului. Consiliul UE desfășoară încă negocieri cu privire la text. Potrivit raportărilor, Consiliul a decis să includă portalul și testul privind fondul economic într-un singur articol, generând un singur set de norme. Din informațiile disponibile nu există un acord cu privire la sancțiuni, excluderi și consecințe fiscale. Nu se preconizează încheierea unui acord înainte de instalarea președinției spaniole, în iulie 2023.

Ultimul apel pentru înregistrarea la Conferința Watt, organizată de ETAF la 7 decembrie

Comisia Europeană va prezenta, la 7 decembrie 2022, un pachet de propuneri pentru modernizarea obligațiile de raportare a TVA și facilitarea facturării electronice, actualizarea regulilor TVA pentru economia platformelor și introducerea unei singure proceduri de înregistrare în scopuri de TVA la nivelul UE. ETAF vă invită să discutați, alături de Comisie și profesioniști din domeniul fiscalității, modul în care aceste noi măsuri vor afecta domeniul financiar-contabil și care sunt beneficiile preconizate ale acestora.

Agenda evenimentului:

14.00 Primirea participanților

14.30 Remarci introductive, susținute de Philippe Arraou, președintele ETAF

14.35 Discurs de deschidere, susținut de Patrice Pillet, directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană

14.50 Dezbatere în panel moderată de Elodie Lamer, jurnalist Tax Notes:

  • Patrice Pillet, directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană;
  • Dr. Stefanie Becker, reprezentantul ETAF în VAT Expert Group al Comisiei;
  • Olivier Hody, ITAA, Deloitte Global Tax Center Europe, Assistant Professor la ULB.

15.55 Remarci de încheiere, susținute de Philippe Arraou, președintele ETAF

16.00 Recepție

Evenimentul se va desfășura cu interpretare simultană în limba engleză, franceză și germană. Conferința va fi transmisă în direct prin canalele social media ale ETAF. Pentru a participa este necesară înregistrarea.

Descoperiți noul site ETAF!

Site-ul ETAF a trecut printr-o nouă transformare. Adresa site-ului rămâne aceeași, dar conceptul și sistemul de navigare au fost refăcute, informațiile fiind acum mai accesibile: https://etaf.tax/.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.  

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Reminder: 7 decembrie – Conferința ETAF „TVA devine digitală”

CECCAR FM

Publicat

pe

Vă reamintim că The European Tax Adviser Federation (ETAF) organizează la 7 decembrie, în intervalul orar 15.00-16.30, o conferință cu tema TVA devine digitală – perspectiva practicianului în domeniu. Evenimentul reprezintă ocazia de a discuta cu profesioniștii din domeniu avantajele și dezavantajele raportării electronice, precum și necesitatea armonizării la nivelul UE.

Dintre speakeri: Patrice Pillet, directorul departamentului TVA din cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei Europene, Dr. Stefanie Becker, membru al VAT Expert Group al Comisiei Europene, și Olivier Hody, Deloitte Global Tax Center Europe, asistent universitar la ULB.

Dezbaterea va fi moderată de Elodie Lamer, reporter Tax Notes.

Conferința va fi transmisă live pe canalele media ale ETAF și se va desfășura în limba engleză, cu traducere simultană în franceză și germană.

Pentru a participa la conferință este necesară înregistrarea prealabilă.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM