Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 19 septembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

Reînnoirea mandatului ETAF ca membru al VAT Expert Group din cadrul Comisiei Europene

Luni, 12 septembrie, Directorul general pentru Impozitare și Uniune Vamală din cadrul Comisie Europene, Gerassimos Thomas, i-a numit pe dr. Stefanie Becker și Benoît Vanderstichelen ca membri ai VAT Expert Group pentru a reprezenta European Tax Adviser Federation (ETAF). Mandatul acestora va începe la 1 octombrie 2022, pentru o perioadă de trei ani. Dr. Stefanie Becker este membru al Bundessteuerberaterkammer (BStBK), cu peste zece ani experiență ca specialist în materie de TVA în domeniul consilierii fiscale naționale și internaționale. Benoît Vanderstichelen este membru al Institutului belgian pentru consilieri fiscali și contabili (ITAA) și membru al Consiliului ETAF, cu peste 30 de ani de experiență în consultanță națională și internațională în materie de TVA. Responsabilitatea VAT Expert Group este de a oferi consiliere Comisiei Europene cu privire la întocmirea actelor legislative și a altor inițiative politice în domeniul TVA și de a furniza informații privind implementarea practică a actelor legislative și a altor inițiative politice europene în domeniul TVA. ETAF este membru al VAT Expert Group din 2019 și este încântată de posibilitatea de a continua activitățile desfășurate în ultimii trei ani în cadrul grupului.

Comisia Europeană propune două noi taxe în contextul crizei energetice

În timpul discursului său privind Starea Uniunii prezentat miercuri, 14 septembrie, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat un pachet de măsuri de urgență pentru a combate criza energetică. Două măsuri pot fi asimilate unor noi taxe. Prima reprezintă un plafon temporar aplicat veniturilor realizate de producătorii de electricitate care au costuri reduse de producție. Plafonul va fi stabilit la 180 de euro pe megawatt-oră. Acesta va permite statelor membre să colecteze diferența dintre acest plafon și veniturile acestor generatori de energie și apoi să redistribuie această diferență gospodăriilor și întreprinderilor. Cea de-a doua măsură este o contribuție de solidaritate temporară obligatorie bazată pe profiturile excedentare impozabile realizate în anul fiscal 2022 în industria bazată pe combustibili fosili. Aceasta ar fi calculată pe baza profiturilor impozabile ale companiilor de pe piața combustibililor fosili în anul fiscal 2022 care depășesc o creștere de 20% a profiturilor medii impozabile ale ultimilor trei ani fiscali, la o rată de cel puțin 33%. Comisia estimează că aceste două măsuri ar genera peste 140 de miliarde de euro pentru statele membre. Aceste măsuri de urgență vor fi discutate la 30 septembrie în cadrului unei întâlniri extraordinare a Consiliului energiei. Dar, potrivit raportărilor, procedura pentru adoptare generează deja diferențe de opinie în rândul statelor membre. Pentru unii, aceasta este o măsură fiscală și ar trebui tratată în conformitate cu regulile de vot specifice acestei chestiuni, adică acesta ar trebui adoptată printr-un vot în unanimitate și nu unul cu majoritate calificată. Polonia și-a exprimat deja opoziția cu privire la un impozit pe profiturile extraordinare la nivelul UE aplicat companiilor din energie și dorința acesteia pentru o decizie unanimă.

Comisia Europeană anunță un pachet de măsuri de sprijin pentru IMM-uri

În timpul discursului său privind Starea Uniunii prezentat miercuri 14 septembrie, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat și un pachet de măsuri de sprijin dedicate IMM-urilor. Ca parte a acestui pachet, Comisia va propune „un set unic de reguli fiscale pentru desfășurarea activităților economice în Europa”, cunoscut și ca BEFIT, a declarat aceasta. Inițiativa BEFIT este preconizată pentru anul 2023 și ar fi trebuit să fie o relansare a vechii baze fiscale comune consolidate pentru întreprinderi. Ca parte a acestui pachet de măsuri de sprijin, Comisia a mai anunțat și o revizuire a Directivei 2011/07/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 2011 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.

Prezumpția potrivit căreia un intermediar online este plătitor de TVA este validă, potrivit avocatului general al ECJ

Avocatul general al Curții Europene de Justiție, Athanasios Rantos, a concluzionat, joi, 15 septembrie, că prevederea reglementării care implementează Directiva TVA care precizează că o platformă de intermediere online este, în principiu, plătitoare de TVA, este validă (nr. de caz C-695/20). Opinia vine ca urmare a unei cereri de pronunțare a unei hotărâri preliminare formulată de First-tier Tribunal (Tax Chamber) din Marea Britanie cu privire la apelul intentat de Fenix International Limited împotriva Commissioners for Her Majesty’s Revenue and Customs (Administrația fiscală și vamală din Marea Britanie). Avocatul general a concluzionat că această dispoziție nu conține nicio restricție asupra domeniului său de aplicare sau al amplorii sale. Așadar, nicio categorie de servicii nu este exclusă din domeniul de aplicare al acesteia. Mai mult, Avocatul general a declarat că Consiliul a fost îndreptățit să considere că are dreptul de a furniza detalii suplimentare cu privire la Directiva TVA referitor la serviciile furnizate prin mijloace electronice cu scopul de a asigura condițiile uniforme pentru implementare. În consecință, Avocatul general a propus ca Curtea să confirme validitatea prevederii relevante a reglementării privind implementarea.

Misiunea FISC la Dublin

O delegație a eurodeputaților din Subcomisia FISC a Parlamentului European se va afla la Dublin între 19 și 20 septembrie. Aceștia se vor întâlni cu reprezentanți ai principalelor instituții, cum ar fi Departamentul de finanțe, Comisarii pentru venituri, Comitetul de finanțe și Comitetul pentru supraveghere bugetară din cadrul Parlamentului Irlandei, precum și părți interesate din sectorul privat, experți și societatea civilă, potrivit unui proiect de program. Discuțiile ar trebui să se concentreze pe aspectele fiscale de actualitate la nivel internațional, cum ar fi implementarea reformei fiscale pe doi piloni a OCDE, reacțiile la investigația „Pandora Papers”, Directiva UNSHELL, DEBRA și alte măsuri pentru combaterea evitării obligațiilor fiscale și a evaziunii fiscale. „Delegații Parlamentului European vor călători în Irlanda pentru a discuta modul în care țara poate pune capăt pierderii de venituri fiscale pentru aliații săi europeni și poate deveni un motor al unui sistem fiscal european just”, a explicat eurodeputatul Paul Tang, președintele Subcomisiei FISC. La sfârșitul delegației, marți, 20 septembrie, va fi organizată o conferință de presă.

PROFESIA CONTABILĂ

Resurse pentru implementarea standardelor de management al calității emise de IAASB

CECCAR FM

Publicat

pe

15 decembrie 2022, data de intrare în vigoare a setului nou și revizuit de standarde de management al calității emise de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB), se apropie cu pași repezi. Cu toate că noile standarde ridică ștacheta în domeniul managementului calității și prezintă beneficii semnificative, există și provocări legate de implementare care trebuie depășite pentru a valorifica aceste beneficii. În acest scop, International Federation of Accountants (IFAC) a elaborat o listă de materiale disponibile care pot oferi îndrumări și sprijin pentru firme și organizațiile profesionale contabile (PAO-uri).

IFAC elaborează resurse și inițiative suplimentare care vor fi emise în 2023. Toate materialele IFAC sunt disponibile la ifac.org/qualitymanagement și toate materialele IAASB pot fi accesate la iaasb.org/qualitymanagement.

CECCAR pune la dispoziția membrilor și a tuturor părților interesate o gamă largă de materiale traduse în limba română în domeniul managementului calității, disponibile pe platforma Cod etic – standarde internaționale.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 5 decembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

Simpozionul UE în domeniul fiscalității pe tema structurii fiscale pentru viitor

Comisia Europeană a găzduit, luni, 28 noiembrie, la Bruxelles, primul simpozion în domeniul fiscalității, intitulat Drumul către 2050: o structură fiscală pentru viitor. Experți în domeniul fiscalității și oficiali europeni au discutat următoarele subiecte principale: structura fiscală adecvată pentru viitor, rolul fiscalității în sprijinirea creșterii sustenabile și impozitarea întreprinderilor dincolo de acordul pe doi piloni al OCDE. Importanța schimbării structurii fiscale pentru avansarea tranziției în domeniul climatic a fost subliniată de participanți. Vitor Gaspar, director pentru activități financiare,  Fondul Monetar Internațional, a identificat drept motoare ale schimbării: digitalizarea, însemnând regândirea impozitării eficiente și echitabile;  dinamica populației, care va conduce la impozitarea consumului și a capitalului în detrimentul muncii; globalizarea, care arată că principiul destinației este mai robust decât principiul sursei; bunurile publice globale, care vor conduce la introducerea unui impozit corectiv pentru domeniul climei și al sănătății. Pentru André Sapir, profesor de economie la Universitatea Libre din Bruxelles, principala problemă o constituie impozitarea muncii, dată fiind importanța sa în structura fiscală actuală a statelor membre UE. Aceasta nu este o chestiune ce privește doar veniturile, ci și corectitudinea și schimbarea comportamentului, a adăugat acesta. Unii experți, precum Rita de la Feria, profesor de drept fiscal la Universitatea Leeds, a argumentat că nu trebuie să creăm noi impozite, ci să le modernizăm pe cele deja existente, cum ar fi TVA. Ministrul de finanțe ceh, Zbyněk Stanjura, a avertizat că o abordare standard nu se va potrivi tuturor și că va fi dificilă identificarea unei structuri fiscale comune care să se potrivească fiecărui stat membru. Comisia Europeană intenționează să organizeze, anul viitor, un eveniment în continuarea acestui simpozion pentru a aprofunda aceste discuții.

Încheierea, la 6 decembrie, a unui posibil acord privind Pilonul II este incertă

Încheierea unui posibil acord privind Directiva de implementare a Pilonului II (impozitarea minimă) rămâne incertă în cadrul ședinței Consiliului Ecofin din 6 decembrie. Joi, 1 decembrie, statele membre UE au confirmat că proiectul de directivă este pregătit din perspectivă tehnică, dar reprezentantul permanent al Ungariei la UE le-a comunicat miniștrilor de finanțe europeni că Ungaria nu și-a schimbat poziția referitor la Pilonul II. Observatorii spun că Ungaria își utilizează dreptul de veto referitor la Pilonul II pentru a obține aprobarea planului său de redresare. Evaluarea pozitivă a planului de redresare al Ungariei acordată de Comisia Europeană miercuri, 30 noiembrie, a oferit speranțe că statul își va ridica dreptul de veto. În această etapă, atât Pilonul II, cât și planul de redresare al Ungariei rămân pe agenda Consiliului Ecofin, iar la mijlocul lunii decembrie ar putea fi convocată o ședință suplimentară pentru a le acorda statelor membre mai mult timp să analizeze planul de redresare al Ungariei.

DAC 8, prezentată anticipat

Comisia Europeană va prezenta miercuri, 7 decembrie, cel de-al optulea amendament la Directiva privind Cooperarea Administrativă pe probleme fiscale (DAC 8) pentru extinderea domeniului de aplicare al actualului schimb automat de informații pentru a include și furnizorii de servicii aferente activelor crypto. Potrivit raportărilor, textul ar impune furnizorilor de servicii de schimb și de portofele virtuale pentru activele crypto să furnizeze autorităților fiscale informații referitoare la posesiunile clienților. De asemenea, Comisia Europeană va trebui să înființeze un registru central în care informațiile privind activele crypto să fie înregistrate și partajate, fiind puse la dispoziția tuturor autorităților competente ale fiecărui stat membru până în 2026. Acest text va fi un pas important pentru impozitarea activelor crypto în UE.

Discuțiile privind DEBRA, suspendate în Consiliu

Discuțiile din Consiliul UE pe tema propunerii referitoare la o indemnizație pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării (DEBRA) au fost suspendate, potrivit raportului Ecofin către Consiliul European cu privire la aspectele fiscale, programat pentru adoptare la 6 decembrie. „În contextul numeroaselor interconexiuni cu alte dosare privind impozitarea întreprinderilor, atât cele aflate momentan în discuții în Consiliu, cât și cele anunțate de Comisie în viitorul apropiat în comunicatul său cu privire la impozitarea întreprinderilor în secolul 21, examinarea propunerii DEBRA va fi suspendată și, dacă este cazul, aceasta va fi reevaluată în cadrul unui context mai larg numai după ce vor fi înaintate alte propuneri din domeniul impozitării întreprinderilor anunțate de Comisie”, se arată în raport. Propunerea a fost prezentată în mai 2022 și vizează asigurarea aplicării unui tratament fiscal similar atât capitalurilor proprii, cât și datoriilor.

Miniștrii de finanțe ai UE: Discuții referitoare la calea de urmat privind impozitarea în domeniul energiei

Pentru a ghida dezbaterea politică între miniștrii de finanțe, programată la 6 decembrie, președinția cehă a Consiliului UE a emis un document de pregătire referitor la revizuirea directivei privind impozitarea energiei (ETD). Potrivit documentului, unele state membre nu se află încă în poziția de a sprijini textul președinției sau au rezerve de examinare. În special, sunt necesare eforturi suplimentare legate de ritmul implementării graduale a noilor norme și de eliminarea unor excepții pentru sectoarele aviației și maritim„În ciuda activității intense desfășurate în dosarul ETD, complexitatea acestuia a împiedicat obținerea unui acord până acum”, notează președinția cehă. Documentul se adresează miniștrilor în mod special solicitând acordul acestora cu privire la faptul că eforturile viitoare ar trebui concentrate spre atingerea unui compromis care să asigure un echilibru între nivelurile minime de impozitare ale UE și durata perioadelor de tranziție pentru acomodarea circumstanțelor economice, geopolitice, geografice și sociale ale statelor membre, în special în legătură cu cele mai sensibile sectoare de activitate.

Eurodeputații au adoptat poziția cu privire la directiva UNSHELL

Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) a Parlamentului European a adoptat miercuri, 30 noiembrie, o opinie fără caracter obligatoriu cu privire la propunerea Comisiei pentru o directivă care să stabilească criterii pentru identificarea unei companii fictive utilizate pentru evitarea obligațiilor fiscale (UNSHELL). În document, eurodeputații au modificat propunerea Comisiei, în special prin reducerea pragurilor sub care o companie este exclusă din domeniul de aplicare al dispozițiilor de raportare ale directivei. De asemenea, aceștia au afirmat că acele companii care intră sub incidența dispozițiilor de raportare ar trebui obligate să furnizeze informații mai detaliate. Cu privire la penalități, eurodeputații consideră că acestea ar trebui să însumeze minimum 2% din veniturile unei întreprinderi în anul fiscal relevant pentru neraportarea corectă și 4% din venituri pentru declarații false. În cazul în care veniturile sunt zero sau se situează sub un prag stabilit de autoritatea fiscală națională, penalitatea trebuie să se bazeze pe activele totale ale întreprinderii, potrivit documentului. Consiliul UE desfășoară încă negocieri cu privire la text. Potrivit raportărilor, Consiliul a decis să includă portalul și testul privind fondul economic într-un singur articol, generând un singur set de norme. Din informațiile disponibile nu există un acord cu privire la sancțiuni, excluderi și consecințe fiscale. Nu se preconizează încheierea unui acord înainte de instalarea președinției spaniole, în iulie 2023.

Ultimul apel pentru înregistrarea la Conferința Watt, organizată de ETAF la 7 decembrie

Comisia Europeană va prezenta, la 7 decembrie 2022, un pachet de propuneri pentru modernizarea obligațiile de raportare a TVA și facilitarea facturării electronice, actualizarea regulilor TVA pentru economia platformelor și introducerea unei singure proceduri de înregistrare în scopuri de TVA la nivelul UE. ETAF vă invită să discutați, alături de Comisie și profesioniști din domeniul fiscalității, modul în care aceste noi măsuri vor afecta domeniul financiar-contabil și care sunt beneficiile preconizate ale acestora.

Agenda evenimentului:

14.00 Primirea participanților

14.30 Remarci introductive, susținute de Philippe Arraou, președintele ETAF

14.35 Discurs de deschidere, susținut de Patrice Pillet, directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană

14.50 Dezbatere în panel moderată de Elodie Lamer, jurnalist Tax Notes:

  • Patrice Pillet, directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană;
  • Dr. Stefanie Becker, reprezentantul ETAF în VAT Expert Group al Comisiei;
  • Olivier Hody, ITAA, Deloitte Global Tax Center Europe, Assistant Professor la ULB.

15.55 Remarci de încheiere, susținute de Philippe Arraou, președintele ETAF

16.00 Recepție

Evenimentul se va desfășura cu interpretare simultană în limba engleză, franceză și germană. Conferința va fi transmisă în direct prin canalele social media ale ETAF. Pentru a participa este necesară înregistrarea.

Descoperiți noul site ETAF!

Site-ul ETAF a trecut printr-o nouă transformare. Adresa site-ului rămâne aceeași, dar conceptul și sistemul de navigare au fost refăcute, informațiile fiind acum mai accesibile: https://etaf.tax/.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.  

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Reminder: 7 decembrie – Conferința ETAF „TVA devine digitală”

CECCAR FM

Publicat

pe

Vă reamintim că The European Tax Adviser Federation (ETAF) organizează la 7 decembrie, în intervalul orar 15.00-16.30, o conferință cu tema TVA devine digitală – perspectiva practicianului în domeniu. Evenimentul reprezintă ocazia de a discuta cu profesioniștii din domeniu avantajele și dezavantajele raportării electronice, precum și necesitatea armonizării la nivelul UE.

Dintre speakeri: Patrice Pillet, directorul departamentului TVA din cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei Europene, Dr. Stefanie Becker, membru al VAT Expert Group al Comisiei Europene, și Olivier Hody, Deloitte Global Tax Center Europe, asistent universitar la ULB.

Dezbaterea va fi moderată de Elodie Lamer, reporter Tax Notes.

Conferința va fi transmisă live pe canalele media ale ETAF și se va desfășura în limba engleză, cu traducere simultană în franceză și germană.

Pentru a participa la conferință este necesară înregistrarea prealabilă.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM