Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 26 septembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

Primele discuții între statele membre privind taxele legate de criza energetică

Statele membre UE au început să discute cele două taxe legate de criza energetică pe care Comisia Europeană le-a propus la 14 septembrie, pe baza unui prim text de compromis al președinției cehe a Consiliului UE. Referitor la limitarea veniturilor pentru generatorii de electricitate care înregistrează costuri sub prețul pieței en gros, documentul elaborat de Cehia menține plafonul prevăzut de Comisie, respectiv 180 de euro /MWh. Totuși, acesta propune ca statele membre să poată stabili un plafon mai ridicat pentru producătorii de electricitate care pot demonstra că nivelul actual al costurilor depășește 180 de euro/MWh. Cu privire la contribuția de solidaritate temporară pentru industria bazată pe combustibili fosili, proiectul de compromis menține rata de 33% prevăzută de Comisie. De asemenea, acesta adaugă faptul că statele membre ar trebui să poată înlocui acest instrument cu „măsuri naționale echivalente”. Proiectul de compromis a fost discutat de ambasadorii statelor membre la UE miercuri, 21 septembrie, cu scopul de a ajunge la un acord politic în cadrul ședinței extraordinare a miniștrilor energiei din UE care va avea loc la 30 septembrie. Totodată, potrivit raportărilor, Comisia Europeană plănuiește să transmită o comunicare statelor membre săptămâna aceasta, în care să prezinte noi măsuri pentru abordarea creșterii prețurilor la energie, în special tratând plafonarea prețurilor la gaze, securitatea surselor de energie ale UE și lichiditatea piețelor la termen ale electricității.

OCDE: Politica fiscală joacă un rol esențial pentru reacția la șocul creșterii prețurilor la energie

Politica fiscală joacă un rol esențial în contextul în care țările încearcă să promoveze o redresare economică în urma pandemiei de COVID-19 și să răspundă la impactul creșterilor rapide ale prețurilor la energie, potrivit unui nou raport OCDE publicat miercuri, 21 septembrie. Raportul monitorizează evoluțiile în timp ale politicii fiscale și oferă o perspectivă asupra celor mai recente tendințe în materie de reformă fiscală. Printre altele, acesta constată că reformele fiscale – în special reduceri ale impozitelor pe forța de muncă și stimulente fiscale mai generoase pentru întreprinderi – s-au numărat printre principalele instrumente de politică pe care țările le-au utilizat pentru a stimula și promova redresarea economică în urma pandemiei. Pe măsură ce prețurile la energie au crescut abrupt începând cu a doua jumătate a anul 2021, țările s-au mișcat rapid pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile prin furnizarea unui sprijin fiscal temporar – inclusiv tăieri de impozite – și prin diminuarea măsurilor de stimulare existente care ar putea contribui la inflație. Impozitul pe venit și contribuțiile la asigurările sociale au fost reduse în 2021 în aproape toate țările acoperite în raport, cele mai multe reduceri vizând gospodăriile cu venituri mai mici pentru a sprijini ocuparea forței de muncă și a furniza beneficii pentru cei angajați. Cele mai importante reforme în materie de TVA s-au concentrat pe economia digitală și comerțul electronic, inclusiv progrese semnificative în domeniul facturării electronice și a dispozițiilor privind raportarea digitală, explică raportul.

ICRICT emite un plan de măsuri fiscale pentru combaterea inflației

Într-o declarație publicată marți 20 septembrie, Comisia independentă de reformă a impozitării companiilor la nivel internațional (ICRICT) a făcut apel la guverne să implementeze măsurile fiscale de urgență pentru a combate criza actuală și inflația. În special, aceasta recomandă impozitarea profiturilor extraordinare ale companiilor care beneficiază în urma crizei și a pandemiei, incluzând, dar fără a se limita, la sectorul energetic, precum și impunerea unei suprataxe pentru firmele care practică prețuri mult peste costuri. Totodată, ICRICT a criticat lipsa de ambiție a acordului OCDE privind impozitarea minimă a întreprinderilor. „Mai degrabă decât să aștepte ca „acordul fiscal global” al Cadrului Incluziv al OCDE/G20 să depășească impasul politic în care se află, țările ar trebui să introducă măsuri pentru a impozita întreprinderile mari implicate în activități transfrontaliere și cu un grad ridicat de digitalizare”, transmite ICRICT. Comisia sugerează măsuri alternative pentru țările în dezvoltare, cum ar impozite progresive pentru serviciile digitale și revizuirea politicilor și tratatelor fiscale.

Programul Grupului de lucru privind Codul de conduită sub președinția cehă

În mandatul președinției cehe a Consiliului UE, Grupul de lucru privind Codul de conduită în domeniul impozitării va monitoriza evoluțiile practicilor administrative de la nivelul statelor membre, va continua revizuirea măsurilor fiscale anunțate de statele membre în cadrul procesului de înghețare și eliminare și va continua monitorizarea efectelor reale ale unor regimuri pentru care s-a decis o monitorizare regulată, potrivit unui program de lucru publicat joi 22 septembrie. Grupul va continua activitatea la nivel tehnic pentru a evalua efectele asupra activității sale ale acordului internațional încheiat privind impozitarea minimă efectivă, inclusiv asupra criteriilor UE de includere pe listă. Totodată, va continua să lucreze în vederea avansării reformei Codului de conduită, transmite Grupul. Următoarea revizuire a listei UE privind jurisdicțiile necooperante este prevăzută în cadrul Consiliului Ecofin din octombrie.

Eurodeputații fac apel la Irlanda să avanseze în legătură cu Pilonul II

O delegație de eurodeputați din subcomisia pentru chestiuni fiscale (FISC) a Parlamentului European s-a aflat la Dublin pe 19 și 20 septembrie pentru a se întâlni cu reprezentanții principalelor instituții, precum și părți interesate din sectorul privat cum ar fi Apple, Google, Microsoft și Meta. Discuțiile le-au permis eurodeputaților să strângă informații referitoare la climatul fiscal din Irlanda, precum și să sublinieze în fața autorităților necesitatea de a implementa reforme fiscale importante, au explicat aceștia în cadrul unei declarații de presă. La sfârșitul vizitei, președintele subcomisiei FISC, eurodeputatul Paul Tang, a declarat: „Ne bucurăm să aflăm că Irlanda rămâne dedicată implementării acordului privind o reformă fiscală globală. Totuși, dreptul de veto al Ungariei nu ar trebui să ne împiedice să avansăm. Facem apel la guvernul irlandez să se alăture coaliției statelor membre care sunt pregătite să treacă la următoarea etapă”.

PROFESIA CONTABILĂ

Resurse pentru implementarea standardelor de management al calității emise de IAASB

CECCAR FM

Publicat

pe

15 decembrie 2022, data de intrare în vigoare a setului nou și revizuit de standarde de management al calității emise de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB), se apropie cu pași repezi. Cu toate că noile standarde ridică ștacheta în domeniul managementului calității și prezintă beneficii semnificative, există și provocări legate de implementare care trebuie depășite pentru a valorifica aceste beneficii. În acest scop, International Federation of Accountants (IFAC) a elaborat o listă de materiale disponibile care pot oferi îndrumări și sprijin pentru firme și organizațiile profesionale contabile (PAO-uri).

IFAC elaborează resurse și inițiative suplimentare care vor fi emise în 2023. Toate materialele IFAC sunt disponibile la ifac.org/qualitymanagement și toate materialele IAASB pot fi accesate la iaasb.org/qualitymanagement.

CECCAR pune la dispoziția membrilor și a tuturor părților interesate o gamă largă de materiale traduse în limba română în domeniul managementului calității, disponibile pe platforma Cod etic – standarde internaționale.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 5 decembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

Simpozionul UE în domeniul fiscalității pe tema structurii fiscale pentru viitor

Comisia Europeană a găzduit, luni, 28 noiembrie, la Bruxelles, primul simpozion în domeniul fiscalității, intitulat Drumul către 2050: o structură fiscală pentru viitor. Experți în domeniul fiscalității și oficiali europeni au discutat următoarele subiecte principale: structura fiscală adecvată pentru viitor, rolul fiscalității în sprijinirea creșterii sustenabile și impozitarea întreprinderilor dincolo de acordul pe doi piloni al OCDE. Importanța schimbării structurii fiscale pentru avansarea tranziției în domeniul climatic a fost subliniată de participanți. Vitor Gaspar, director pentru activități financiare,  Fondul Monetar Internațional, a identificat drept motoare ale schimbării: digitalizarea, însemnând regândirea impozitării eficiente și echitabile;  dinamica populației, care va conduce la impozitarea consumului și a capitalului în detrimentul muncii; globalizarea, care arată că principiul destinației este mai robust decât principiul sursei; bunurile publice globale, care vor conduce la introducerea unui impozit corectiv pentru domeniul climei și al sănătății. Pentru André Sapir, profesor de economie la Universitatea Libre din Bruxelles, principala problemă o constituie impozitarea muncii, dată fiind importanța sa în structura fiscală actuală a statelor membre UE. Aceasta nu este o chestiune ce privește doar veniturile, ci și corectitudinea și schimbarea comportamentului, a adăugat acesta. Unii experți, precum Rita de la Feria, profesor de drept fiscal la Universitatea Leeds, a argumentat că nu trebuie să creăm noi impozite, ci să le modernizăm pe cele deja existente, cum ar fi TVA. Ministrul de finanțe ceh, Zbyněk Stanjura, a avertizat că o abordare standard nu se va potrivi tuturor și că va fi dificilă identificarea unei structuri fiscale comune care să se potrivească fiecărui stat membru. Comisia Europeană intenționează să organizeze, anul viitor, un eveniment în continuarea acestui simpozion pentru a aprofunda aceste discuții.

Încheierea, la 6 decembrie, a unui posibil acord privind Pilonul II este incertă

Încheierea unui posibil acord privind Directiva de implementare a Pilonului II (impozitarea minimă) rămâne incertă în cadrul ședinței Consiliului Ecofin din 6 decembrie. Joi, 1 decembrie, statele membre UE au confirmat că proiectul de directivă este pregătit din perspectivă tehnică, dar reprezentantul permanent al Ungariei la UE le-a comunicat miniștrilor de finanțe europeni că Ungaria nu și-a schimbat poziția referitor la Pilonul II. Observatorii spun că Ungaria își utilizează dreptul de veto referitor la Pilonul II pentru a obține aprobarea planului său de redresare. Evaluarea pozitivă a planului de redresare al Ungariei acordată de Comisia Europeană miercuri, 30 noiembrie, a oferit speranțe că statul își va ridica dreptul de veto. În această etapă, atât Pilonul II, cât și planul de redresare al Ungariei rămân pe agenda Consiliului Ecofin, iar la mijlocul lunii decembrie ar putea fi convocată o ședință suplimentară pentru a le acorda statelor membre mai mult timp să analizeze planul de redresare al Ungariei.

DAC 8, prezentată anticipat

Comisia Europeană va prezenta miercuri, 7 decembrie, cel de-al optulea amendament la Directiva privind Cooperarea Administrativă pe probleme fiscale (DAC 8) pentru extinderea domeniului de aplicare al actualului schimb automat de informații pentru a include și furnizorii de servicii aferente activelor crypto. Potrivit raportărilor, textul ar impune furnizorilor de servicii de schimb și de portofele virtuale pentru activele crypto să furnizeze autorităților fiscale informații referitoare la posesiunile clienților. De asemenea, Comisia Europeană va trebui să înființeze un registru central în care informațiile privind activele crypto să fie înregistrate și partajate, fiind puse la dispoziția tuturor autorităților competente ale fiecărui stat membru până în 2026. Acest text va fi un pas important pentru impozitarea activelor crypto în UE.

Discuțiile privind DEBRA, suspendate în Consiliu

Discuțiile din Consiliul UE pe tema propunerii referitoare la o indemnizație pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării (DEBRA) au fost suspendate, potrivit raportului Ecofin către Consiliul European cu privire la aspectele fiscale, programat pentru adoptare la 6 decembrie. „În contextul numeroaselor interconexiuni cu alte dosare privind impozitarea întreprinderilor, atât cele aflate momentan în discuții în Consiliu, cât și cele anunțate de Comisie în viitorul apropiat în comunicatul său cu privire la impozitarea întreprinderilor în secolul 21, examinarea propunerii DEBRA va fi suspendată și, dacă este cazul, aceasta va fi reevaluată în cadrul unui context mai larg numai după ce vor fi înaintate alte propuneri din domeniul impozitării întreprinderilor anunțate de Comisie”, se arată în raport. Propunerea a fost prezentată în mai 2022 și vizează asigurarea aplicării unui tratament fiscal similar atât capitalurilor proprii, cât și datoriilor.

Miniștrii de finanțe ai UE: Discuții referitoare la calea de urmat privind impozitarea în domeniul energiei

Pentru a ghida dezbaterea politică între miniștrii de finanțe, programată la 6 decembrie, președinția cehă a Consiliului UE a emis un document de pregătire referitor la revizuirea directivei privind impozitarea energiei (ETD). Potrivit documentului, unele state membre nu se află încă în poziția de a sprijini textul președinției sau au rezerve de examinare. În special, sunt necesare eforturi suplimentare legate de ritmul implementării graduale a noilor norme și de eliminarea unor excepții pentru sectoarele aviației și maritim„În ciuda activității intense desfășurate în dosarul ETD, complexitatea acestuia a împiedicat obținerea unui acord până acum”, notează președinția cehă. Documentul se adresează miniștrilor în mod special solicitând acordul acestora cu privire la faptul că eforturile viitoare ar trebui concentrate spre atingerea unui compromis care să asigure un echilibru între nivelurile minime de impozitare ale UE și durata perioadelor de tranziție pentru acomodarea circumstanțelor economice, geopolitice, geografice și sociale ale statelor membre, în special în legătură cu cele mai sensibile sectoare de activitate.

Eurodeputații au adoptat poziția cu privire la directiva UNSHELL

Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) a Parlamentului European a adoptat miercuri, 30 noiembrie, o opinie fără caracter obligatoriu cu privire la propunerea Comisiei pentru o directivă care să stabilească criterii pentru identificarea unei companii fictive utilizate pentru evitarea obligațiilor fiscale (UNSHELL). În document, eurodeputații au modificat propunerea Comisiei, în special prin reducerea pragurilor sub care o companie este exclusă din domeniul de aplicare al dispozițiilor de raportare ale directivei. De asemenea, aceștia au afirmat că acele companii care intră sub incidența dispozițiilor de raportare ar trebui obligate să furnizeze informații mai detaliate. Cu privire la penalități, eurodeputații consideră că acestea ar trebui să însumeze minimum 2% din veniturile unei întreprinderi în anul fiscal relevant pentru neraportarea corectă și 4% din venituri pentru declarații false. În cazul în care veniturile sunt zero sau se situează sub un prag stabilit de autoritatea fiscală națională, penalitatea trebuie să se bazeze pe activele totale ale întreprinderii, potrivit documentului. Consiliul UE desfășoară încă negocieri cu privire la text. Potrivit raportărilor, Consiliul a decis să includă portalul și testul privind fondul economic într-un singur articol, generând un singur set de norme. Din informațiile disponibile nu există un acord cu privire la sancțiuni, excluderi și consecințe fiscale. Nu se preconizează încheierea unui acord înainte de instalarea președinției spaniole, în iulie 2023.

Ultimul apel pentru înregistrarea la Conferința Watt, organizată de ETAF la 7 decembrie

Comisia Europeană va prezenta, la 7 decembrie 2022, un pachet de propuneri pentru modernizarea obligațiile de raportare a TVA și facilitarea facturării electronice, actualizarea regulilor TVA pentru economia platformelor și introducerea unei singure proceduri de înregistrare în scopuri de TVA la nivelul UE. ETAF vă invită să discutați, alături de Comisie și profesioniști din domeniul fiscalității, modul în care aceste noi măsuri vor afecta domeniul financiar-contabil și care sunt beneficiile preconizate ale acestora.

Agenda evenimentului:

14.00 Primirea participanților

14.30 Remarci introductive, susținute de Philippe Arraou, președintele ETAF

14.35 Discurs de deschidere, susținut de Patrice Pillet, directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană

14.50 Dezbatere în panel moderată de Elodie Lamer, jurnalist Tax Notes:

  • Patrice Pillet, directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană;
  • Dr. Stefanie Becker, reprezentantul ETAF în VAT Expert Group al Comisiei;
  • Olivier Hody, ITAA, Deloitte Global Tax Center Europe, Assistant Professor la ULB.

15.55 Remarci de încheiere, susținute de Philippe Arraou, președintele ETAF

16.00 Recepție

Evenimentul se va desfășura cu interpretare simultană în limba engleză, franceză și germană. Conferința va fi transmisă în direct prin canalele social media ale ETAF. Pentru a participa este necesară înregistrarea.

Descoperiți noul site ETAF!

Site-ul ETAF a trecut printr-o nouă transformare. Adresa site-ului rămâne aceeași, dar conceptul și sistemul de navigare au fost refăcute, informațiile fiind acum mai accesibile: https://etaf.tax/.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.  

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Reminder: 7 decembrie – Conferința ETAF „TVA devine digitală”

CECCAR FM

Publicat

pe

Vă reamintim că The European Tax Adviser Federation (ETAF) organizează la 7 decembrie, în intervalul orar 15.00-16.30, o conferință cu tema TVA devine digitală – perspectiva practicianului în domeniu. Evenimentul reprezintă ocazia de a discuta cu profesioniștii din domeniu avantajele și dezavantajele raportării electronice, precum și necesitatea armonizării la nivelul UE.

Dintre speakeri: Patrice Pillet, directorul departamentului TVA din cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei Europene, Dr. Stefanie Becker, membru al VAT Expert Group al Comisiei Europene, și Olivier Hody, Deloitte Global Tax Center Europe, asistent universitar la ULB.

Dezbaterea va fi moderată de Elodie Lamer, reporter Tax Notes.

Conferința va fi transmisă live pe canalele media ale ETAF și se va desfășura în limba engleză, cu traducere simultană în franceză și germană.

Pentru a participa la conferință este necesară înregistrarea prealabilă.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM