Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ajuns la cea de-a XX-a ediție

Radio CECCAR FM

Cea de-a XX-a ediție a Simpozionului „Pavel Ciuce”, eveniment cu tradiție, organizat de filiala Arad a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, a avut loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie a.c., la Moneasa. Ediția din acest an a manifestării profesional-științifice a avut în prim-plan Rolul profesioniștilor contabili în dezvoltarea sustenabilă a afacerilor.

Modul în care profesia contabilă s-a adaptat noilor realități economice și a transformat provocările în oportunități, în condițiile în care aspectele legate de mediu, guvernanță și sociale devin tot mai importante pentru atragerea de noi investitori și derularea de afaceri sustenabile, precum și implicarea decisivă a profesioniștilor contabili, responsabili pentru prezentarea acestor informații, au fost subiectele dezbătute de membrii CECCAR cu prilejul acestui eveniment, alături de conducerea Corpului.

Lucrările prezentate de specialiști în domeniul financiar-contabil, cadre universitare cu experiență în formarea noilor generații de profesioniști contabili, reunite într-un volum colectiv, lansat cu prilejul manifestării, au aprofundat și au clarificat aspectele legate de sustenabilitate și responsabilitate corporativă, precum și noua paradigmă în ceea ce privește raportarea, respectiv raportarea integrată.

„Într-o societate aflată în continuă schimbare, în care fenomenele de globalizare la nivel mondial, dezvoltarea tehnologiilor informaționale și trecerea la era digitală joacă un rol important pentru evoluția mediului de afaceri, profesia contabilă a răspuns rapid acestor provocări și s-a adaptat acestor realități, transformând provocările în oportunități, fiind gata oricând pentru schimbare.

Situațiile actuale de criză au condus la reconsiderarea rolului profesionistului contabil, fiind necesar ca acesta să își păstreze competențele și relevanța pentru a fi gata de schimbări, iar profesia contabilă va trebui să fie pregătită pentru a îmbrățișa problematica sustenabilității într-un context global în care aspectele de mediu, societale și guvernamentale cer o soluție. Concentrarea pe reziliență și supraviețuirea afacerilor a devenit tot mai importantă ca urmare a problemelor pe care le-a cauzat pandemia de COVID-19, cu impact puternic asupra mediului de afaceri. Asistăm la trecerea de la raportarea financiară tradițională și servicii tradiționale de contabilitate la raportarea integrată, care oferă atât servicii financiare, cât și servicii nefinanciare, dar și abilități, și care presupune competențe specifice pe care să le dețină profesioniștii contabili.

Ținând seama de această tranziție, dar și de preocuparea tot mai mare privind problemele legate de sustenabilitate și responsabilitate corporativă, CECCAR, în calitate de organism profesional care gestionează profesia contabilă din România, s-a implicat și a ales să fie parte a soluției ce sprijină trecerea spre un viitor performant, sustenabil. CECCAR s-a implicat activ, întreprinzând o serie de acțiuni la diverse niveluri în contextul tendințelor și preocupărilor din ce în ce mai intense privind raportarea ESG (mediu, social, de guvernanță). Prin numeroasele publicații, articole și studii relevante, organismul profesional a venit în sprijinul membrilor săi pentru a-i ajuta să înțeleagă modalitatea de trecere la raportarea informațiilor legate de sustenabilitate și raportare ESG, precum și la raportarea integrată. În anul 2020, CECCAR a fost primul organism profesional din Europa care a aderat la Sustainability Accounting Standards Board (SASB),  devenind  membru al principalei comunități globale pentru standarde de sustenabilitate, raportare și gândire integrate, IFRS Sustainability Alliance. Obiectivul acesteia este de a sprijini activitatea International Sustainability Standards Board (ISSB) al Fundației IFRS”, menționează președintele Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, și președintele CECCAR Arad, prof. univ. dr. Dorel Mateș, în prefața volumului amintit.

Președintele Consiliului Filialei CECCAR Arad, prof. univ. dr. Dorel Mateș, a deschis lucrările simpozionului printr-un salut adresat participanților – membri ai Corpului și reprezentanți ai mediului de afaceri, instituțiilor de învățământ superior și instituțiilor publice cu care CECCAR colaborează la nivel central și local.

În continuare, referindu-se la tema dezbaterilor din acest an, președintele Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, a subliniat că asistăm la transformarea imaginii profesionistului contabil din rolul său tradițional (socotitor, țiitor de registre) în unul modern, cu rol de consilier strategic care contribuie semnificativ la crearea de afaceri reziliente, sustenabile, ce pot face față cu succes oricăror provocări și schimbări. Președintele Consiliului superior al CECCAR a punctat că profesioniștii contabili pot avea un rol semnificativ în ceea ce privește raportarea informațiilor legate de sustenabilitate în scopul îmbunătățirii calității informațiilor legate de fiabilitate și a relevanței acestora atât pentru utilizatorii de informații financiar-contabile, cât și pentru organizație. Potrivit acestuia, este important ca profesioniștii contabili să înțeleagă cum să creeze valoare pentru organizație prin gândire integrată și cum să extindă gama de servicii, de data aceasta prin raportarea sustenabilității, acesta este fiind doar începutul unei provocări pe care membrii CECCAR sunt pregătiți să o înfrunte.

Oficialitățile prezente la eveniment și-au exprimat aprecierea pentru activitatea profesioniștilor contabili și au subliniat importanța rolului acestora pentru buna desfășurare a activității economice. Totodată, au evidențiat și colaborarea strânsă la nivel local și central între instituțiile publice și profesioniștii contabili.

Cu acest prilej, Marius Drăgănescu, șeful  Administrației Județene a Finanțelor Publice Arad, și-a exprimat sprijinul pentru activitatea profesioniștilor contabili, pe care îi consideră „parteneri în desfășurarea activității organelor fiscale”.

De asemenea, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, prof. univ. dr. Ramona Lile, expert contabil, a amintit parteneriatul dintre universitate și CECCAR privind echivalarea disciplinelor de master și accesul la stagiul Corpului pentru obținerea calificării de expert contabil.

Conf. univ. dr.  Delia David, reprezentant al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a transmis salutul rectorului, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, și a subliniat legătura dintre curricula de formare a profesioniștilor contabili încă din stadiul de studenți și cerințele profesionale și necesitățile agenților economici.

Pe parcursul celor trei zile ale simpozionului au fost prezentate lucrările dedicate temei evenimentului:

  • Abordarea sustenabilității în profesia contabilă din România, susținută de prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, conf. univ. dr. Adriana-Florina Popa;
  • Analiza factorilor determinanți ai gap-ului de TVA, susținută de conf. univ. dr. Radu Ciobanu, conf. univ. dr. Adriana-Florina Popa și conf. univ. dr. Daniela-Nicoleta Sahlian;
  • Noua modalitate de impozitare a proprietăților imobiliare – o măsură sustenabilă sau nu pentru mediul de afaceri din România, susținută de lect. univ. dr. Silviu Chiriac;
  • Suprataxarea contractelor part-time, susținută de ec. jr. Marius Amzulescu;
  • Rolul criptomonedelor în dezvoltarea sustenabilă a afacerilor, susținută de conf. univ. dr.  Alina-Mihaela Irimescu și prof. univ. dr. Corina-Grațiela Bâtcă-Dumitru;
  • Raportarea non-financiară – element-cheie pentru afacerile din prezent și din viitor, susținută de dr. ec. Elena Stănciulescu și conf. univ. dr. Mihai Vuță;
  • Cooperația – provocări pentru profesia contabilă, susținută de ec. Maria Mornea.

Galerie foto


CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ajuns la cea de-a XX-a ediție

CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ajuns la cea de-a XX-a ediție
CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ajuns la cea de-a XX-a ediție
CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ajuns la cea de-a XX-a ediție
CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ajuns la cea de-a XX-a ediție
CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ajuns la cea de-a XX-a ediție
CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ajuns la cea de-a XX-a ediție
CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ajuns la cea de-a XX-a ediție
CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ajuns la cea de-a XX-a ediție
CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ajuns la cea de-a XX-a ediție
CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ajuns la cea de-a XX-a ediție
CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ajuns la cea de-a XX-a ediție

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 7 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 7 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 8 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 8 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 8 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum o zi

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending