Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 9 ianuarie 2023

Radio CECCAR FM

etaf
© etaf.tax

Propunerea SAFE, preconizată în aprilie 2023

Potrivit raportărilor, Comisia Europeană plănuiește să prezinte la 5 aprilie propunerea pentru o directivă care să trateze rolul facilitatorilor fenomenului de evaziune fiscală și planificare fiscală agresivă (Securing the Activity Framework for Enablers – SAFE). Activitatea legată de această inițiativă a început în octombrie 2022 cu o consultare publică, dar conținutul viitoarei propuneri rămâne încă neclar. În documentul de consultare publică, CE a analizat numeroase opțiuni, inclusiv proceduri de verificare prealabilă pentru efectuarea unui test de autoevaluare cu scopul de a demonstra că o schemă fiscală nu conduce la evaziune fiscală sau planificare fiscală agresivă, un cod de conduită care ar interzice facilitatorii care proiectează sau contribuie la crearea de scheme de evaziune fiscală și planificare fiscală agresivă, precum și un registru european al facilitatorilor. Inițiativa ar face parte dintr-un pachet fiscal ce include și o propunere pentru un sistem comun pentru evitarea dublei impozitări și prevenirea abuzului fiscal în domeniul impozitelor reținute la sursă.

DAC8 ar putea fi utilizată pentru a corecta dispoziția de raportare referitoare la intermediari a DAC6

UE ar putea utiliza cea de-a opta directivă privind cooperarea administrativă (DAC8), prezentată de Comisie la începutul lunii decembrie 2022, pentru a trata decizia recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene de invalidare a dispoziției de raportare a DAC6 ce încalcă privilegiul profesional. Potrivit raportărilor, avocații Consiliului UE au sfătuit statele membre să utilizeze oportunitatea oferită de DAC8 pentru a alinia normele europene cu hotărârea Curții. Problema, potrivit Curții, este că prevederea DAC6, ce impune avocaților care acționează ca intermediari în acordurile transfrontaliere de planificare fiscală să notifice alți intermediari referitor la obligația lor de raportare, contravine privilegiului profesional. DAC8 reprezintă o prioritate pentru președinția suedeză a Consiliului UE, care dorește să încheie un acord până la finalul mandatului său.

OCDE a prezentat îndrumări de implementare privind Pilonul II

OCDE a prezentat, la sfârșitul lunii decembrie 2022, un pachet de implementare pentru Pilonul II („normele GloBE”), care introduce o rată minimă efectivă de impozitare de 15% pentru companiile multinaționale mari (MNE-uri). Pachetul include îndrumări privind sferele de siguranță și o înțelegere comună cu privire la regimul de scutire de la plata penalităților aferent perioadei de tranziție. De asemenea, OCDE a publicat un document de consultare publică ce face apel la contribuții privind volumul și tipul de informații pe care grupurile MNE ar trebui să le colecteze, păstreze și/sau le raporteze pentru aplicarea normelor GloBE și posibile simplificări ce ar putea fi încorporate în declarația informativă GloBE. Mai mult, OCDE a publicat un document de consultare publică în care pune în evidență diverse mecanisme pentru atingerea securității fiscale în baza normelor GloBE, inclusiv mecanismele de prevenire și soluționare a litigiilor. Părțile interesate pot transmite comentarii la cele două documente de consultare până la 3 februarie 2023. OCDE preconizează că va emite un prim pachet de „îndrumări administrative” în prima parte a acestui an.

Gaël Perraud este noul președinte al Comisiei OCDE privind afacerile fiscale

Gaël Perraud, directorul pentru impozitare europeană și internațională în cadrul departamentului de politică fiscală al ministerului de economie din Franța, a fost ales președinte al Comisiei OCDE privind afacerile fiscale (CFA) la 1 ianuarie 2023, a anunțat OCDE joi, 5 ianuarie. Acesta este succesorul dnei Fabrizia Lapecorella, care a demisionat în decembrie 2022 ca urmare a părăsirii funcției din cadrul ministerului de finanțe al Italiei. Ca președinte al CFA, acesta va deține funcția de copreședinte al Cadrului inclusiv al G20/OCDE cu privire la BEPS, alături de Marlene Nembhard-Parker din Jamaica, care a devenit copreședinte în martie 2022. Gaël Perraud a deținut funcția de director pentru fiscalitate europeană și internațională al Franței începând cu 2018. Acesta este responsabil pentru aspectele ce țin de fiscalitatea internațională din Franța, inclusiv aspectele bilaterale, cum ar fi negocierile tratatelor, precum și reprezentarea Franței în organizații multilaterale. Anterior desemnării sale ca președinte al CFA, Gaël Perraud a deținut mai multe funcții de conducere în cadrul OCDE.

Cinci jurisdicții vor fi adăugate pe lista neagră AML a UE

La sfârșitul lunii decembrie 2022, Comisia Europeană a sugerat adăugarea a cinci jurisdicții în lista europeană a jurisdicțiilor țărilor terțe cu risc ridicat în termeni de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului: Republica Democratică Congo, Gibraltar, Mozambic, Tanzania și Emiratele Arabe Unite. Nicaragua, Pakistan și Zimbabwe au fost eliminate din listă întrucât acestea nu mai prezintă deficiențe strategice care să reprezinte o amenințare semnificativă la adresa sistemului financiar european. În conformitate cu cea de-a patra directivă privind combaterea spălării banilor, Comisia Europeană trebuie să actualizeze regulat această listă, luând în considerare informațiile furnizate de Financial Action Task Force (FATF). Instituțiile financiare europene trebuie să aplice un grad avansat de vigilență tranzacțiilor care implică jurisdicțiile țărilor terțe cu risc ridicat. Parlamentul European și Consiliul UE au o lună la dispoziție să convină asupra proiectului regulamentului delegat.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.  

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 7 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 8 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 8 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 8 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 8 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum o zi

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending