Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 7 martie 2023

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

OCDE va demara revizuirile inter pares cu privire la Pilonul II în 2023

OCDE va demara un proces de revizuire inter pares în acest an pentru a evalua adoptarea la nivel național de către state a normelor Pilonului II, iar la final va publica rezultatele pe site-ul său, a declarat Achim Pross, director-adjunct al Centrului pentru politică și administrare fiscală al OCDE, luni, 27 februarie, în cadrul unui webinar din seria OCDE Tax Talks. Revizuirea are ca scop evaluarea statelor pe măsură ce acestea proiectează norme naționale pentru adoptarea normelor de combatere a erodării bazei globale (GLOBE) în baza Pilonului II. Pe măsură ce Pilonul II ia forma unei abordări comune, membrii Cadrului general incluziv nu trebuie să adopte normele, dar dacă o fac, aceștia trebuie să implementeze și să administreze o legislație națională în acord cu normele standard și alte îndrumări de la OCDE. Revizuirea inter pares va ajuta toate statele să se asigure că normele lor naționale sunt în acord cu normele standarde, a declarat Achim Pross.

Eurodeputații sunt divizați în privința necesității DEBRA

Miercuri, 1 martie, membrii comisiei ECON a Parlamentului European au schimbat opinii referitoare la cele 109 amendamente depuse cu privire la indemnizația pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării (DEBRA) propusă de Comisia Europeană. Dezbaterea s-a concentrat în jurul potențialului impact al restrângerii ariei de acoperire a propunerii doar la IMM-uri sau extinderea acesteia prin furnizarea unor avantaje fiscale mai generoase. Raportorul pentru aviz responsabil de acest dosar, eurodeputatul Luděk Niedermayer (Partidul Popular European, Cehia), a considerat regretabil faptul că Consiliul nu a recunoscut importanța acestei propuneri și a decis să o suspende pe o perioadă nedeterminată. Totuși, numeroase grupuri au fost de părere că decizia Consiliului de a amâna soluționarea acestui dosar nu a fost nejustificată, date fiind circumstanțele economice curente. Eurodeputatul Claude Gruffat (Partidul Verde/Alianței Liberă Europeană, Franța) a afirmat că nu este momentul potrivit pentru a implementa măsuri care susțin capitalizarea companiilor pe cheltuiala trezoreriilor statelor membre. Eurodeputatul José Gusmão (Stânga Unită Europeană, Portugalia) a remarcat, de asemenea, că acordarea mai multor scutiri fiscale companiilor, pe lângă tendința generală de reducere a impozitării întreprinderilor, pare nejustificată. Eurodeputatul Evelyn Regner (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Austria) a explicat că plasarea în timp a propunerii DEBRA chiar înainte de lansarea unei propuneri pentru revizuirea cadrului pentru impozitarea veniturilor (BEFIT) îngreunează derularea activităților. Votul în comisia ECON cu privire la acest dosar este programat provizoriu pentru data de 28 martie.

EPPO trebuie să intensifice coordonarea cu statele membre legat de frauda în domeniul TVA

Pachetul European (EPPO) trebuie să-și intensifice coordonarea cu statele membre atunci când vine vorba de cazurile din ce în ce mai complexe de fraudă în materie de TVA, potrivit raportului său anual pentru anul 2022 publicat miercuri 1 martie. Până la finalul lui 2022, EPPO avea 1117 de investigații active cu daune totale estimate de 14,1 miliarde de euro, iar aproape jumătate din acestea (47%) au rezultat din frauda în materie de TVA. Fraudele grave în materie de TVA care implică două sau mai multe state membre generează daune de cel puțin 10 milioane de euro, acestea însumând aproape o cincime din infracțiunile economice investigate de EPPO până la finalul lui 2022, potrivit unui raport. EPPO declară că trebuie să efectueze ajustări legale și organizaționale pentru a se asigura că investighează și cercetează în mod adecvat toate cazurile de fraudă transfrontalieră în materie de TVA. Totodată, raportul identifică discrepanțe semnificative care trebuie adresate pentru ca EPPO să poată realiza o schimbare de durată, în special în lupta împotriva fraudei transfrontaliere în materie de TVA.

Operatorul unei platforme este considerat furnizorul serviciilor prestate în scopuri de TVA, transmite ECJ

Consiliul Uniunii Europene nu și-a depășit limitele autorității de implementare când a specificat că operatorul unei platforme, cum ar fi OnlyFans, este considerat a fi furnizorul serviciilor prestate, a decis Curtea Europeană de Justiție (ECJ) într-o hotărâre pronunțată marți, 28 februarie (Cazul C-695/20). Fenix International, cu sediul în Regatul Unit al Marii Britanii, le permite fanilor din întreaga lume să cumpere conținut de la creatori. Fenix aplică doar 20% TVA la comisionul de 20% perceput pentru orice sumă plătită unui creator. Fenix a contestat poziția autorităților fiscale din Regatul Unit al Marii Britanii potrivit căreia ar trebui să plătească TVA pentru întreaga sumă primită de la un fan, argumentând că compania din Regatul Unit al Marii Britanii acționează în contul propriu. La acel moment, autoritățile Regatului Unit al Marii Britanii și-au fundamentat argumentele pe Regulamentul de punere în aplicare al Consiliului UE (1042/2013) care clarifică Directiva TVA. Directiva TVA stabilește că o persoană impozabilă, care în contextul unei prestări de servicii, acționează ca intermediar în nume propriu, dar în contul altei persoane, este considerat a fi furnizorul acelor servicii. În Regulamentul său de punere în aplicare, Consiliul UE precizează că o persoană impozabilă care se implică în prestarea electronică de servicii prin intermediul unei platforme online „se consideră că acționează în nume propriu, dar în contul furnizorului acelor servicii”. Persoana impozabilă care se implică în această prestare de servicii este întotdeauna considerată ca acționând în nume propriu, dar în contul furnizorului acestor servicii și este așadar considerată ea însăși furnizorul acestor servicii când autorizează facturarea clientului, prestarea acestor servicii sau stabilește condițiile generale ale acestei prestări. Prin urmare, Curtea a hotărât că este justificat ca Fenix să fie considerată ca fiind furnizorul serviciilor în baza Directivei TVA și că Regulamentul Consiliului UE este valid.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF. 

PROFESIA CONTABILĂ

Cariera ta începe cu noi! Be a next-generation accountant! Pregătește-te pentru examen cu Ghidul de acces!

CECCAR FM

Publicat

pe

Te-ai pregătit să treci la nivelul următor în carieră? Acum ai șansa să devii Next-Generation Accountant!

CECCAR îți pune la dispoziție Ghidul pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat, ediția a XII-a, revizuită, în format electronic. Lucrarea este singurul ghid avizat de organismul profesionalpentru pregătirea în vederea susținerii examenului care îți oferă șansa de a urma programul de stagiu CECCAR, singurul program profesional care oferă un nivel complet de pregătire postuniversitară specifică domeniului financiar-contabil, la standarde internaționale.

Vei găsi în ghid toate informațiile necesare care te ajută să te pregătești pentru susținerea  examenului, structurate în studii de caz și întrebări acoperind cele șapte discipline de examen: contabilitate, fiscalitate, drept, audit, evaluarea economică și financiară a întreprinderilor, doctrina și deontologia profesiei contabile, expertiză contabilă. Te poți familiariza cu modele de subiecte de examen (sunt prezentate, totodată, baza legală și modalitățile de rezolvare a acestora) și, în același timp, să îți reîmprospătezi cunoștințele esențiale pentru a accede în etapa următoare a carierei tale: pregătirea pentru a deveni expert contabil sau contabil autorizat, specialistul de a cărui expertiză depinde succesul oricărei companii. Noua ediție a Ghidului, revizuită, a fost actualizată cu modificările legislative relevante în domeniile de studiu și adaptată cerințelor de lectură ale unui cititor modern.

Indiferent dacă vrei să fii angajat sau dacă te gândești chiar să deții propria afacere în domeniu, calificările profesionale oferite de CECCAR dau start călătoriei tale spre succes! Alătură-te CECCAR și fă parte dintr-o comunitate de business de elită! Examenul de admitere la stagiul CECCAR are loc în zilele de 28 și 29 septembrie 2023. Detalii găsești pe site-ul nostru.

Ghidul este disponibil spre vânzare în platforma librarie.ceccar.ro, la prețul de 60 lei cu TVA. Pentru a cumpăra cartea trebuie să-ți faci cont în librărie și să plasezi comanda. Plata publicației se poate realiza doar prin transfer bancar în contul CECCAR (conform informațiilor pe care le vei primi prin e-mail după plasarea comenzii) sau în numerar la filialele CECCAR. Atât la plata prin transfer bancar, cât și la plata în numerar la filiala CECCAR este necesar să precizezi numărul comenzii pentru identificarea comenzii din librărie. Ulterior confirmării plății prin transfer bancar sau numerar vei primi în contul din librărie publicația achiziționată.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 27 martie 2023

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

Rezultatele ședinței Consiliului European din 23 martie

Joi, 23 martie, liderii UE s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta cele mai recente evoluții în legătură cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Cu acest prilej, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a alăturat liderilor UE prin videoconferință. În cadrul concluziilor publicate la sfârșitul ședinței, liderii UE au reiterat condamnarea fermă a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și solicită Rusiei să înceteze agresiunea și să-și retragă toate forțele militare și reprezentanții de pe întregul  teritoriu ucrainean. Totodată, în cadrul ședinței s-a discutat și despre competitivitate, piața unică și economie. În special, pentru a impulsiona competitivitatea pe termen lung a UE, Consiliul European a făcut apel la continuarea activităților legate de: consolidarea rezilienței și productivității UE; simplificarea normelor și procedurilor și reducerea poverii administrative; reducerea dependențelor strategice ale UE; încurajarea inovației și creșterea investițiilor în cercetare și dezvoltare; consolidarea digitalizării economiei; investiții în abilități pentru viitor; și  susținerea tranziției către o economie circulară.

Comisia Europeană evaluează normele privind facturarea electronică în achizițiile publice

Vineri, 17 martie, DG GROW din cadrul Comisiei Europene a lansat evaluarea normelor actuale privind facturarea electronică în achizițiile publice (Directiva 2014/55/EU). Directiva impune tuturor administrațiilor publice din Europa să primească și să proceseze facturile electronice emise în baza contractelor cărora li se aplică directivele europene privind achizițiile publice – dacă acestea sunt conforme cu standardul european privind facturarea electronică. În special, Comisia solicită opiniile utilizatorilor facturării electronice referitoare la nevoile curente și viitoare legate de facturarea electronică în achizițiile publice, inclusiv soluții tehnice, nivelul informațiilor transmise, potențiala nevoie de noi standarde și domeniul de aplicare al tranzacțiilor acoperite. Evaluarea își propune, totodată, să investigheze consecvența directivei cu noul pachet „TVA în era digitală”, publicat în decembrie 2022. Rezultatele evaluării vor contribui la un raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu, care va fi publicat în cel de-al treilea trimestru din 2023 și va sprijini procesul decizional privind potențiala revizuire a Directivei. Pe lângă feedbackul care poate fi oferit de toate părțile interesate, Comisia a elaborat un sondaj special pentru contabili. Părțile interesate pot trimite comentarii Comisiei Europene până la 14 aprilie 2023.

Susținere redusă în Consiliul UE pentru penalitățile financiare minime din DAC8

Statele membre UE nu susțin penalitățile financiare minime pe care Comisia Europeană le-a propus pentru introducere în cel de-al optulea amendament la Directiva 2011/16/EU privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC8). Propunerea include un set de penalități financiare minime diferite în funcție de procedura privind încălcarea dreptului comunitar, cifra de afaceri a entității neconforme și dacă este vorba despre o companie sau despre o persoană fizică. Din cauza lipsei susținerii, penalitățile minime propuse ar putea fi eliminate din text. Pentru a trata decizia recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene care invalidează dispozițiile de raportare din DAC6 ce încalcă privilegiul profesional, președinția suedeză a propus, de asemenea, adăugarea în text a mențiunii că fiecare stat membru poate lua măsurile necesare pentru a acorda intermediarilor dreptul unei derogări temporare de la raportarea informațiilor legate de un angajament transfrontalier notificabil atunci când obligația de raportare ar încălca privilegiul profesional legal în baza legislației naționale a acelui stat membru.

Conferința CEPS/Misiunea Regatului Unit al Marii Britanii la UE pe tema combaterii evaziunii fiscale și evitării obligațiilor fiscale din străinătate

Experți în domeniul fiscal au discutat marți, 21 martie, viitorul măsurilor privind transparența în combaterea fraudei și a evaziunii fiscale în cadrul unei conferințe care a avut loc în Bruxelles, organizată de Centrul de Studii Politice Europene (CEPS) și Misiunea Regatului Unit al Marii Britanii la UE. Pentru Benjamin Angel, director pentru impozitare directă, coordonare fiscală, analiză și evaluare economică la Comisia Europeană, este esențial ca datele pe care autoritățile fiscale le primesc să fie utilizate într-un mod mai eficient, iar registrele de beneficiari reali să fie utilizate la nivel mai extins. În această privință, acesta a declarat că a fost lansată o dezbatere cu privire la modul de activare a criteriilor privind beneficiarii reali în contextul stabilirii listei negre europene a jurisdicțiilor necooperante pe probleme fiscale. Comisia a propus să se solicite jurisdicțiilor care nu percep impozite să trimită statelor membre UE anual și automat lista persoanelor fizice și juridice care se află în registrele lor, a explicat oficialul european. Achim Pross, director adjunct al Centrului pentru politică și administrare fiscală al OCDE, a recomandat, printre altele, introducerea unui sistem de registre interconectate referitoare la beneficiarii reali. Atât Aikaterini Pantazatou, profesor de legislație fiscală, Universitatea din Luxemburg, cât și Rahul Sahgal, director adjunct al departamentului fiscal din cadrul Secretariatului de stat elvețian pentru finanțe internaționale, au avertizat în legătură cu un posibil fenomen de epuizare cauzat de obligațiile de conformitate, având în vedere înmulțirea inițiativelor privind transparența fiscală, care în final pot fi contraproductive dacă măsurile nu pot fi aplicate corect.

UNSHELL: Statele membre caută un compromis privind indicatorii fondului economic minim și schimbul de informații

Statele membre UE încearcă să ajungă la un compromis referitor la indicatorii fondului minim economic prevăzuți în propunerea privind Directiva UNSHELL. Miercuri, 22 martie, statele membre au discutat o nouă propunere de compromis din partea președinției suedeze, care introduce un al patrulea criteriu privind fondul economic minim alături de cele trei deja existente (dispoziția privind sediul, deținerea unui cont bancar european în UE și rezidența fiscală a angajaților). Cel de-al patrulea criteriu adăugat este ca majoritatea întâlnirilor consiliului de administrație al entității să aibă loc în statul membru al entității. Opiniile delegațiilor sunt încă divergente cu privire la numărul de criterii și care criterii ar trebui îndeplinite ca entitatea să aibă fond economic. Un alt aspect discutat este schimbul de informații. Președinția suedeză invitase delegațiile să analizeze modul în care informațiile schimbate pot fi utile pentru statele membre și ce informații ar trebui solicitate entităților-paravan. În viitorul apropiat nu se preconizează că va exista un acord cu privire la acest dosar. O dezbatere politică la nivel ministerial ar trebui să aibă loc în cadrul ședinței ECOFIN din mai.

Contribuția UE la rezoluția ONU în domeniul fiscal

Vineri, 17 martie, UE a transmis contribuția la consultarea publică referitoare la rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite (ONU) privind Promovarea cooperării fiscale internaționale incluzive și eficiente la nivelul Națiunilor Unite, care susține un rol mai important al ONU în politica fiscală. Statele membre UE recunosc faptul că ONU poate juca un rol esențial în promovarea cooperării globale în domeniul fiscalității. În același timp, acestea își exprimă susținerea pentru cadrul general OCDE și realizările acestuia în ceea ce privește chestiunile fiscale, în special soluția pe doi piloni. Statele membre UE adaugă faptul că activitatea ONU ar trebui să sprijine procesul de negociere aflat în desfășurare, „evitând în același timp dublarea nejustificată a eforturilor internaționale și un risc al generării unor rezultate inconsecvente la nivel global”. Deși eficacitatea cadrului general OCDE în tratarea preocupărilor țărilor aflate în dezvoltare a fost adesea criticată, UE afirmă că susține „participarea eficientă a țărilor aflate în dezvoltare la procesul decizional la nivelul forumului multilateral existent”.

Vietman s-a alăturat convenției multilaterale OCDE pentru combaterea evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale

Miercuri, 22 martie, Vietnam a semnat Convenția multilaterală privind asistența administrativă reciprocă pe probleme fiscale, numărul jurisdicțiilor care participă la Convenție ajungând astfel la 147. Convenția le permite jurisdicțiilor să se implice în activități de asistență pe probleme fiscale, cum ar fi schimbul de informații la cerere, schimb de informații spontan, schimb de informații automat, examinări fiscale în străinătate, examinări fiscale simultane și asistență în colectarea impozitelor. Aceasta garantează măsuri de protecție extinse pentru protejarea drepturilor contribuabililor. Convenția este principalul instrument pentru implementarea rapidă a Standardului pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare în chestiuni fiscale (Standardul Comun de Raportare (CRS)), care permite unui număr de peste 110 jurisdicții să schimbe automat informații privind conturi financiare din străinătate.

Blocați agenda! 28 iunie – Conferința ETAF privind SAFE

ETAF organizează, la 28 iunie, între orele 15.00 și 17.00, o conferință pe tema Analizarea propunerii SAFE: la ce ar trebui să se aștepte profesioniștii care activează în domeniul fiscal. În iunie 2023, Comisia Europeană plănuiește să prezinte o propunere pentru o directivă „pentru combaterea rolului facilitatorilor evaziunii fiscale și planificării fiscale agresive în Uniunea Europeană” (Securing the Activity Framework for Enablers – SAFE). Planificarea fiscală agresivă este deseori numită „zona gri”. Definiția acesteia reprezintă una dintre principalele provocări și rămâne problematică întrucât fiecare contribuabil are dreptul să aleagă calea cel mai puțin impozitată. Comisia intenționează să propună criterii „clare și obiective” pentru definirea formelor de planificare fiscală agresivă care trebuie interzise. Aceste criterii vor reprezenta fundamentul propunerii SAFE. În acest context, ETAF ar dori să discute cu profesioniști care activează în domeniul fiscal, reprezentanți ai UE și reprezentanți ai mediului academic ce anume constituie planificare fiscală agresivă din punctul lor de vedere și modul în care Comisia intenționează să o definească fără a descuraja planificarea fiscală legitimă și a interfera cu activitatea profesioniștilor din domeniu care respectă legea. Vorbitorii vor fi anunțați în curând. Participanții la conferință vor beneficia de interpretare simultană în engleză, franceză, germană și română. Conferința se va desfășura la Bruxelles și va fi transmisă în direct pe site-ul și conturile de social media ale ETAF.

Declinarea responsabilității:

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noua fundație internațională pentru etică și audit consolidează independența sistemului de normalizare a standardelor

CECCAR FM

Publicat

pe

Consiliul de administrație al Fundației Internaționale pentru Etică și Audit (IFEA, sau Fundația) celebrează lansarea Fundației, care implementează o recomandare esențială analizată în Recomandările din iulie 2020 ale Grupului de monitorizare „Consolidarea sistemului de normalizare a standardelor de etică și audit”.

Obiectivul înființării Fundației este de a muta Consiliul pentru Standarde Internaționale de Etică pentru Contabili (IESBA) și Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) într-o nouă entitate, independentă de Federația Internațională a Contabililor (IFAC).

În noua structură, Gabriela Figueiredo Dias, președintele IESBA, și Tom Seidenstein, președintele IAASB, vor avea funcția de co-CEO ai Fundației. Consiliul de Supraveghere în Interes Public (PIOB) își păstrează rolul de consiliu de supraveghere independent, sprijinind adaptabilitatea standardelor internaționale la interesul public și aplicarea eficientă a strategiilor consiliilor.

„Înființarea Fundației ca entitate juridică independentă care să găzduiască IESBA și IAASB, acestea aflându-se anterior în cadrul structurii IFAC, reprezintă un pas important în consolidarea independenței sistemului de normalizare a standardelor de etică, audit și asigurare”, a transmis Robert Buchanan, președintele consiliului de administrație al Fundației.

Referitor la noua structură, Gabriela Figueiredo Dias și Tom Seidenstein au adăugat că sunt „încântați de modernizarea sistemului de normalizare a standardelor și de progresul înregistrat până acum în cadrul noii Fundații, inclusiv transferul personalului din consiliu de la IFAC la IFEA, aprobarea bugetului pentru 2023 și procesul de consolidare a personalului tehnic”. Aceștia și-au declarat deschiderea și entuziasmul pentru noile oportunități create de înființarea Fundației și au reiterat angajamentul față de furnizarea unor standarde de înaltă calitate în serviciul interesului public și implementarea corectă a reformelor.

Anunțul referitor la înființarea Fundației este însoțit de lansarea site-ului noii structuri. Părțile interesate sunt încurajate să acceseze www.ethicsandaudit.org pentru afla mai multe detalii despre Fundație.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM