Rețele sociale

ECONOMIE

UE propune reforme majore pentru a simplifica uniunea vamală

Radio CECCAR FM

Comisia Europeană a prezentat un set de propuneri pentru cea mai ambițioasă și mai cuprinzătoare reformă a uniunii vamale a UE de la înființarea acesteia în 1968, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Adoptând transformarea digitală, reforma va reduce procedurile vamale greoaie, înlocuind declarațiile tradiționale cu o abordare mai ingenioasă și bazată pe date în materie de supraveghere a importurilor. În același timp, autoritățile vamale vor dispune de instrumentele și resursele de care au nevoie pentru a evalua și a opri în mod corespunzător importurile care prezintă riscuri reale pentru UE, pentru cetățenii și economia sa.

„Uniunea vamală a UE s-a aflat în centrul integrării UE în ultimii 55 de ani. Având în vedere noile provocări și amenințări, ne dotăm astăzi cu un nou instrument pentru a accelera fluxurile comerciale și pentru a sprijini redresarea noastră economică. Această reformă cuprinzătoare va reduce birocrația și costurile de asigurare a conformității pentru întreprinderi, va crea mai multă transparență și certitudine pentru cetățenii UE atunci când își fac cumpărăturile online și va introduce procese mai simple și inovatoare pentru autorități”, a declarat comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Potrivit Comisiei Europene, o nouă autoritate vamală a UE va fi responsabilă cu supravegherea unei platforme de date vamale a UE și va servi drept motor al noului sistem. În timp, platforma de date va înlocui infrastructura informatică vamală existentă în statele membre ale UE, ceea ce va permite economisirea a până la două miliarde de euro pe an în costuri de funcționare. Noua autoritate va contribui, de asemenea, la îmbunătățirea abordării UE în ceea ce privește gestionarea riscurilor și controalele vamale.

De asemenea, ca urmare a reformei uniunii vamale a UE, întreprinderile care doresc să introducă mărfuri în UE vor avea posibilitatea să înregistreze toate informațiile privind produsele și lanțurile lor de aprovizionare într-un mediu online unic: noua platformă de date vamale a UE. Această tehnologie de vârf va compila datele furnizate de întreprinderi și, prin învățare automată, inteligență artificială și intervenție umană, va oferi autorităților o vedere de ansamblu la 360 de grade asupra lanțurilor de aprovizionare și asupra circulației mărfurilor.

În același timp, întreprinderile vor trebui să interacționeze cu un portal unic pentru a-și transmite informațiile vamale și vor trebui să introducă datele doar o singură dată pentru mai multe transporturi. În unele cazuri, atunci când procedurile comerciale și lanțurile de aprovizionare sunt complet transparente, comercianții cei mai fiabili, și anume comercianții „Trust and Check” (Încredere și Control), vor putea să își pună mărfurile în circulație în UE fără nicio intervenție vamală activă. Categoria „Trust and Check” (Încredere și Control) consolidează programul privind operatorii economici autorizați (AEO) deja existent pentru comercianții fiabili.

Acest nou parteneriat cu întreprinderile este o premieră la nivel mondial. El reprezintă un nou instrument puternic de sprijinire a întreprinderilor, a comerțului și a autonomiei strategice deschise a UE. Platforma de date vamale a UE va permite importul de mărfuri în UE cu o intervenție vamală minimă, fără a compromite cerințele în materie de siguranță, securitate sau antifraudă.

În temeiul propunerilor, platforma de date se va deschide în 2028 pentru transporturile realizate în cadrul comerțului electronic, apoi, în 2032, se va deschide (pe bază de voluntariat) și celorlalți importatori, ceea ce va conduce la beneficii imediate și la simplificări. De asemenea, comercianții „Trust and Check” (Încredere și Control) vor putea să își vămuiască toate importurile la autoritățile vamale ale statului membru în care își au sediul, indiferent de locul în care mărfurile intră în UE. În 2035, o revizuire va evalua dacă această posibilitate poate fi extinsă la toți comercianții atunci când platforma va deveni obligatorie începând cu 2038.

Noul sistem propus va oferi autorităților vamale o imagine de ansamblu asupra lanțurilor de aprovizionare și asupra proceselor de producție a mărfurilor care intră în UE. Toate statele membre vor avea acces la date în timp real și vor fi în măsură să pună în comun informații pentru a răspunde la riscuri mai rapid, mai coerent și mai eficace.

Inteligența artificială va fi utilizată pentru a analiza și a monitoriza datele și pentru a anticipa problemele înainte chiar ca mărfurile să fi început să se îndrepte către UE. Acest lucru va permite autorităților vamale din UE să își concentreze eforturile și resursele acolo unde este cea mai mare nevoie de ele: pentru a împiedica intrarea în Uniune a mărfurilor nesigure sau ilegale și pentru a asigura respectarea numărului tot mai mare de acte legislative ale UE care interzic anumite mărfuri ce contravin valorilor europene comune- de exemplu în domenii precum schimbările climatice, defrișările, munca forțată, pentru a oferi doar câteva exemple. Acest lucru va contribui, de asemenea, la asigurarea colectării adecvate a taxelor și a impozitelor, în beneficiul bugetelor naționale și al bugetului UE.

Pentru a ajuta statele membre să acorde prioritate riscurilor adecvate și să își coordoneze controalele și inspecțiile, în special în perioade de criză, informațiile și expertiza vor fi puse în comun și evaluate la nivelul UE prin intermediul noii autorități vamale a UE care acționează pe baza datelor furnizate prin intermediul platformei de date vamale a UE. Noul sistem va îmbunătăți în mod substanțial cooperarea dintre autoritățile vamale, autoritățile de supraveghere a pieței și autoritățile de aplicare a legii la nivelul UE și la nivel național, inclusiv prin schimbul de informații realizat cu ajutorul platformei de date vamale.

În plus, reforma adoptată acum va oferi un rol central platformelor online, pentru a garanta că mărfurile vândute online în UE respectă toate obligațiile vamale. Aceasta este o abatere majoră de la sistemul vamal actual, care încredințează responsabilitatea consumatorilor individuali și transportatorilor. Platformele vor avea responsabilitatea de a se asigura că taxele vamale și TVA sunt plătite la cumpărare, astfel încât consumatorii să nu mai fie afectați de taxe ascunse sau de formalități administrative neașteptate la primirea coletului. Dat fiind că platformele online vor deveni importatori oficiali, consumatorii din UE vor avea siguranța că toate taxele au fost plătite și că achizițiile lor sunt sigure și în conformitate cu standardele etice, de siguranță și de mediu ale UE.

În același timp, reforma elimină actualul prag, puternic exploatat de autorii fraudelor, conform căruia mărfurile cu o valoare mai mică de 150 euro sunt scutite de taxe vamale. Până la 65% din aceste colete care intră în UE sunt în prezent subevaluate, pentru a se evita taxele vamale la import.

Reforma simplifică, de asemenea, calcularea taxelor vamale pentru cele mai curente mărfuri cu valoare redusă achiziționate în afara UE, reducând la doar patru miile de categorii de taxe vamale existente. Va fi astfel mult mai ușor să se calculeze taxele vamale pentru coletele mici, ajutând atât platformele, cât și autoritățile vamale să gestioneze mai bine miliardul de achiziții care intră în UE și care sunt realizate anual în cadrul comerțului electronic. De asemenea, se vor elimina posibilitățile de fraudă. Se preconizează că noul sistem de comerț electronic personalizat va aduce anual venituri vamale suplimentare de ordinul a un miliard de euro. Propunerile legislative vor fi transmise Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene pentru un acord, precum și Comitetului Economic și Social European spre consultare.

ECONOMIE

Adrian Câciu: 150 milioane euro disponibile pentru digitalizarea IMM-urilor începând cu 25 martie

Radio CECCAR FM

Antreprenorii pot beneficia de granturi de până la 150 de milioane de euro pentru dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate pe Componenta 9, Investiția 3 din PNRR, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, citat de Agerpres.

„150 milioane euro disponibile pentru digitalizarea IMM-urilor începând cu data de 25 martie 2024! Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate pe Componenta 9, Investiția 3 din PNRR”, a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Sprijinul nerambursabil se ridică până la 3 milioane de euro de companie și poate fi folosit pentru: achiziții de active corporale și necorporale (hardware pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice integrate cu soluții digitale, dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software, inclusiv soluțiile de automatizare software RPA); achiziții de active corporale și necorporale pentru securitatea cibernetică; achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, virtual reality; achiziția de date și cloud computing; cercetare industrială și dezvoltare experimentală în scopul dobândirii de cunoștințe și competențe noi pentru elaborarea unor noi produse, procese sau servicii digitale.

Continuare

ECONOMIE

MADR: Investiții pentru combaterea fenomenelor meteo periculoase

Radio CECCAR FM

Noi investiții, în valoare de 68,2 milioane lei, au fost aprobate de Executiv, în vederea combaterii fenomenelor meteorologice periculoase, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

„În ședința de Guvern din 21 martie 2024, au fost aprobate obiectivele celei de-a XXIV-a etape anuale de implementare a programului de realizare a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor pe perioada 2010-2024, precum și fondurile necesare pentru realizarea lor. Fondurile alocate pentru realizarea acestei etape sunt în valoare totală de 68,2 milioane lei (23,7 milioane lei credite bugetare și 44,5 milioane lei credite de angajament)”, se arată în comunicatul MADR.

În cadrul acestei etape, pentru dezvoltarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP) vor fi realizate investiții la nivelul tuturor regiunilor, în scopul extinderii sistemului și al creșterii capacității de combatere a căderilor de grindină a celor trei centre zonale de coordonare – din Muntenia, Moldova și Transilvania. De asemenea, vor fi dezvoltate noi tehnologii de intervenții active în atmosferă, atât pentru combaterea căderilor de grindină, cât și pentru creșterea de precipitații.

Fondurile alocate prin etapa de anul acesta vor finanța realizarea de studii, proiecte tehnice, execuție de lucrări, achiziție de echipamente și dotări pentru înființarea de noi Grupuri de Combatere a căderilor de grindină în zonele Suceava-Botoșani, Matca, Dâmbovița-Argeș și Dăbuleni.

Totodată, anul acesta vor fi continuate activitățile de dezvoltare tehnologică prin proiecte experimentale pentru creșterea și uniformizarea precipitațiilor, precum și pentru utilizarea de noi mijloace tehnice, respectiv generatoare terestre, pentru combaterea fenomenelor meteorologice periculoase, se mai spune în comunicat.

Activitățile de cercetare științifică în domeniul tehnologiilor de intervenții active în atmosferă vor include și elaborarea unui studiu de impact privind efectul influenței activităților de combatere a grindinei asupra parametrilor meteo locali.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, dezvoltă capacități extinse și diversificate privind tehnologia de intervenții active în atmosferă, pentru a diminua vulnerabilitățile producției agricole și ale comunităților rurale față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice, în special căderi de grindină și secetă.

Implementarea SNACP este o măsură de susținere a producției agricole, precum și de reducere a vulnerabilităților agriculturii meteo-dependente. Investițiile în creșterea rezilienței sectorului alimentar și în utilizarea responsabilă și eficientă a apei, energiei și resurselor publice vor contribui la creșterea suprafețelor productive protejate față de hazardurile vremii.

Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor funcționează fără întrerupere din anul 2005. De la an la an, prin extinderea sistemului, au sporit capacitățile operaționale de protecție a culturilor agricole, a bunurilor publice și private, a infrastructurii edilitare și a comunităților rurale, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.

Protecția împotriva grindinei, activă în prezent în bazinele viticole, pomicole, legumicole și cerealiere din Muntenia, Moldova, Oltenia, Banat și centrul Transilvaniei, este în curs de extindere în toate regiunile țării, pentru a răspunde atât nevoilor prezente, cât mai ales provocărilor viitoare produse de schimbările climatice și de perturbările în comerțul mondial cu alimente.

Continuare

ECONOMIE

Guvernul a adoptat proiectul noului Cod Silvic

Radio CECCAR FM

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Executivul a aprobat proiectul de lege privind Codul Silvic. Acesta a fost elaborat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C2 – Păduri și protecția biodiversității – „Reforma sistemului de management și a celui privind guvernanța în domeniul forestier prin elaborarea unei noi Strategii forestiere naționale și a legislației subsecvente”. Intrarea în vigoare a acestui act normativ este menită să raționalizeze cadrul juridic, să combată exploatarea forestieră ilegală și să îmbunătățească gestionarea pădurilor.

Potrivit unui comunicat al MMAP, una dintre cele mai importante prevederi ale noului Cod Silvic interzice tăierile la ras în aproape jumătate din suprafața de pădure a țării, după ce, până în prezent, acestea erau interzise doar în Parcurile Naționale. De asemenea, se va extinde interdicția în Parcurile Naturale (dar și în toate siturile Natura 2000).

„De ziua internațională a pădurii, iată că Guvernul României a aprobat proiectul de lege care reglementează noul Cod Silvic al României. Noul Cod Silvic este o lege mult așteptată, primul cod după 2008, adoptat în conformitate cu prevederile Strategiei Naționale pentru Păduri 2030, pe care am aprobat-o în Guvern în anul 2022. Atât strategia, cât și codul în sine, au fost finanțate prin PNRR și reprezintă jaloane pe care statul român și le-a asumat. Este un cod silvic echilibrat, care s-a născut în urma unui dialog extins, serios și bine argumentat cu toți actorii din domeniul silvic. Am solicitat premierului o procedură de urgență pe care o vom propune Parlamentului României. Acest act normativ ține cont de nevoile de dezvoltare ale țării, răspunde așteptărilor pe care societatea le are de la păduri și asigură implementarea ultimelor progrese tehnologice în domeniu”, a subliniat ministrul Mircea Fechet, în briefingul de presă la finalul ședinței de guvern.

Un alt element de noutate este suspendarea dreptului de acces în sistemul informatic SUMAL 2 celor care nu respectă legea.

În plus, documentul va permite statului să își asume împădurirea terenurilor care au fost despădurite și abandonate de proprietar și stabilește cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure.

De asemenea, noul Cod Silvic dă dreptul proprietarului de pădure (fie el stat sau privat) la soluții alternative de pază: de la structuri specializate, la pază organizată în regim propriu și în baza unui regulament, cu precizarea că paza pădurii este obligatorie prin lege.

Totodată, vor fi stabilite comunitățile dependente de produsele pădurii și prioritizate în accesul la resurse forestiere și apare termenul de „folosință agrosilvică”, ceea ce înseamnă că pășunile și culturile agricole vor putea fi integrate cu arbori și arbuști.

Proiectul mai prevede apariția Consiliului Național al Silviculturii, care urmărește exercitarea în condiții de etică profesională și respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic; sunt definite ecosistemele cu valoare ridicată de conservare și se instituie Catalogului național al ecosistemelor cu înaltă valoare de conservare – strict protejate.

Potrivit unei alte prevederi din Codul Silvic, toți proprietarii de pădure din România vor fi incluși în Registrul Forestier Național. De asemenea, apare un concept nou – „insulele de îmbătrânire”, care devin mecanismul prin care suprafețele de pădure de minimum 0,1 ha, cu mare rol în menținerea biodiversității vor fi protejate de tăieri.

Alt articol reglementează accesul pe jos sau cu bicicleta pe terenurile din Fondul Forestier Național.

Consorțiul care a lucrat la elaborarea acestui act normativ a fost format din specialiști ai Universității Transilvania din Brașov, ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

Continuare

Trending