Rețele sociale

ECONOMIE

Șapte tipuri de malware care pot compromite echipamentele

Codurile informatice malware reprezintă una dintre cele mai frecvente amenințări cu care se confruntă zilnic utilizatorii internetului. Cu toate acestea, unii dintre ei nu cunosc mecanismul prin care astfel de secvențe de cod malițioase pot să infecteze sistemele.

Radio CECCAR FM

Blogul din România al producătorului de soluţii de securitate Eset prezintă unele dintre cele mai comune metode și tactici folosite de atacatori pentru a păcăli utilizatorii să descarce secvențe malware pe sistemele utilizate de aceștia, pentru a compromite datele și securitatea echipamentelor.

E-mailuri de tip phishing și spam

Deși obiectivul principal al e-mailurilor de phishing este sustragerea informațiilor sensibile, precum datele de acces (nume de utilizator și parolă) la diverse servicii, codul de verificare a cardului (ultimele trei cifre de pe partea din spate a cardului de plată), codul PIN sau alte informații de identificare personală (PII), impersonând un contact sau o instituție de încredere, acestea pot conține deopotrivă atașamente sau linkuri care duc la infectarea dispozitivului dvs. cu malware.

„Este de aceea recomandat să nu parcurgeți niciodată superficial e-mailurile, ci să le citiți cu atenție. De cele mai multe ori veți remarca semne care vă indică relativ ușor că aveți de-a face cu o înșelătorie. Vă puteți uita după greșeli de ortografie, evocarea unui sentiment de urgență, solicitarea de informații personale sau un expeditor cu o adresă de e-mail ce provine dintr-un domeniu suspect”, arată Eset.

Site-uri web frauduloase

Pentru a înșela victimele să descarce aplicații rău intenționate, infractorii cibernetici aleg să falsifice site-urile web ale unor mărci sau organizații renumite. Aceștia creează replici, pagini web frauduloase ce impersonează entități reale, iar numele de domeniu este făcut să semene cât mai mult, cu unele diferențe subtile ce pot fi, totuși, remarcate, cum ar fi adăugarea unei litere/simbol sau chiar a unui cuvânt întreg. Aceste site-uri web sunt portițe către descărcarea nedorită de cod malware, prin care se încerca ademenirea victimelor, pentru a da click pe link-uri care vor descărca în cele din urmă aplicațiile malware pe dispozitivele lor.

Eset: Pentru a evita ca dispozitivul dvs. să fie infectat cu programe malware după vizitarea unui astfel de site web, căutați întotdeauna domeniul oficial introducându-l într-un motor de căutare sau tastându-l manual în bara de adrese. Este demn de menționat că o soluție de securitate adecvată vă va proteja, de asemenea, de majoritatea amenințărilor și vă va împiedica, de asemenea, să accesați site-uri web rău intenționate.

Unități flash USB

Dispozitivele de stocare externe sunt o formă populară de stocare și de transfer de fișiere; cu toate acestea, ele prezintă o serie de riscuri. De exemplu, rău voitorii se folosesc adesea de strategii de inginerie socială care mizează pe unității USB „pierdute”, pentru a înșela victimele să conecteze unități USB compromise la computerele lor. Odată ce unitatea afectată este conectată și deschisă, dispozitivul dvs. poate fi infestat cu un keylogger sau ransomware.

„Alternativ, dacă nu sunteți prudent când folosiți diverse unități USB, computerul dvs. poate fi infectat prin contaminare încrucișată. Pentru a atenua șansele de a vă contamina PC-ul, ar trebui să utilizați o soluție de securitate a sistemelor fiabilă și actualizată la zi, care va scana orice dispozitiv extern conectat la computer și vă va avertiza dacă acesta prezintă un conținut suspect”, conform Eset.

Partajare P2P și torentele

În timp ce, de-a lungul anilor, partajarea peer-to-peer și torentele și-au câștigat reputația ca fiind mediul ideal pentru descărcarea ilegală de software, jocuri și conținut media, acestea au fost folosite de atacatori ca o modalitate ușoară de diseminare a software-ului open-source și de artiști pentru a-și populariza muzica. Ambele medii au fost exploatate însă de hackerii black hat care injectează fișierele partajate cu cod rău intenționat. Cel mai recent, cercetătorii ESET au descoperit criminali cibernetici care utilizau în mod abuziv protocolul BitTorrent și rețeaua Tor pentru a răspândi KryptoCibule, un cryptostealer de tip multitasking.

Eset: Pentru a minimiza riscurile de a vă fi compromise dispozitivele, ar trebui să utilizați o rețea privată virtuală (VPN) de încredere pentru a vă cripta traficul și a-l proteja de ochii curioși. De asemenea, ar trebui să utilizați o soluție de securitate actualizată care vă poate proteja de majoritatea amenințărilor, inclusiv a virușilor sau a programelor malware care ar putea face parte din fișierele pe care încercați să le descărcați de pe torrent sau din alte surse.

Aplicații software compromise

Deși s-ar putea să nu aibă aceeași frecvența de apariție ca alte metode descrise, nu este exclus să vă intersectați cu astfel de programe software compromise. Un exemplu bun ar fi cazul CCleaner. În cazul acestor atacuri, hackerii black hat injectează malware-ul direct în aplicație, care, odată deschisă de utilizatori, este răspândită mai departe.

Pentru că CCleaner este o aplicație de încredere, niciun utilizator nu s-ar fi gândit să o verifice atent. Cu toate acestea, ar trebui să aveți grijă atunci când descărcați orice tip de software, chiar și în cazul celor în care aveți încredere. O soluție de securitate fiabilă este oricând un ajutor în plus, este de asemenea recomandat să actualizați în mod regulat aplicațiile, să implementați patch-urile de securitate, tratând orice vulnerabilități sau lacune găsite în aplicațiile afectate.

Adware

Unele site-uri web sunt adesea pline de diverse reclame care apar de fiecare dată când dați click pe orice secțiune a paginii web sau pot chiar apărea de fiecare dată când accesați anumite site-uri web. În timp ce scopul acestor anunțuri este de a genera în general venituri pentru aceste site-uri, unele dintre ele sunt legate de diferite tipuri de programe malware și, dând click pe aceste anunțuri sau secvențe adware, îl puteți descărca involuntar pe dispozitivul dvs. Unele reclame folosesc chiar mesaje menite să stârnească panica, prin care utilizatorii sunt anunțați că dispozitivul lor a fost compromis și că numai soluția lor îl poate curăța, lucru care bineînțeles că nu este real.

O cantitate considerabilă de adware poate fi evitată utilizând extensii de încredere care blochează anunțurile pe browserul dvs. atunci când vizitați diverse site-uri. Un alt lucru pe care îl puteți face este să evitați cu totul să accesați site-urile web suspecte care utilizează astfel de reclame.

Aplicații false

Ultima categorie din această listă se referă la aplicațiile mobile false. Aceste aplicații impersonează de regulă aplicații legitime, în încercarea de a păcăli utilizatorii să le descarce pe dispozitivele lor. Acestea pot lua forma oricărei aplicații, prezentându-se ca instrumente fitness, aplicații pentru criptomonede sau chiar aplicații dedicate COVID-19. În realitate, utilizatorii nu beneficiază de serviciile anunțate, iar dispozitivele sunt infestate cu diverse tipuri de malware, cum ar fi ransomware, spyware sau keyloggers.

„Pentru a evita descărcarea unor astfel de aplicații, ar trebui să vă orientați către aplicațiile oferite de dezvoltatorii de încredere, cu o experiență și recenzii verificabile. De asemenea, menținerea dispozitivelor actualizate la zi vă poate ajuta să rămâneți protejat de diverse amenințări ce ar putea încerca să exploateze vulnerabilități prezente în versiunile mai vechi de aplicații și sisteme de operare”, transmite Eset.

Deși lista strategiilor folosite de infractorii cibernetici pentru a ataca utilizatorii de pe internet este amplă și poate să crească oricând (hackerii black hat continuă să vină cu noi tactici rău intenționate constant), există modalități prin care vă puteți păstra datele și dispozitivele protejate. Aceste amenințări pot fi contracarate prin respectarea unor practici esențiale de securitate cibernetică, care includ utilizarea de soluții de securitate de încredere și menținerea sistemelor actualizate la zi, informează Mediafax.

ECONOMIE

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

Radio CECCAR FM

Astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 373/2024 Ordinul comun nr. 621/1.227/1.028/129/20.637/2024 al ministrului Finanțelor, al ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării privind aprobarea Procedurii de implementare a Programului IMM Plus pentru componentele IMM România Plus, Agro Plus, IMM Prod Plus, Construct Plus și Innovation Plus.

Obiectivul principal al programului IMM PLUS constă în sprijinirea accesului la lichidități pentru desfășurarea activității curente și finanțarea investițiilor realizate de către întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv start-up-uri și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, de către instituțiile de credit, a căror activitate economică a fost afectată de conflictul armat din Ucraina, precum și încurajarea și stimularea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie și a unităților administrativ-teritoriale, denumite în continuare UAT, care realizează proiecte de investiții în sectorul construcțiilor.

Programul IMM Plus va deveni operațional la data emiterii deciziei de autorizare a schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, iar contractele de garantare și acordurile de finanțare aferente programului vor fi emise până la 30 iunie 2024. Plata dobânzilor se efectuează până la data de 31 iulie 2026 inclusiv.

În cadrul componentelor Programului nu sunt eligibile pentru acordarea de garanții activitățile finanțate din sectoarele/domeniile: a) intermedieri financiare, cu excepția activităților auxiliare intermedierilor financiare; b) asigurări, cu excepția activităților agenților și brokerilor de asigurare; c) tranzacții imobiliare, cu excepția activităților de tranzacții imobiliare realizate de către agențiile imobiliare; d) activități de jocuri de noroc și pariuri; e) producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, cu excepția fabricării băuturilor alcoolice nedistilate și a băuturilor pe bază de alcool CAEN 1102, CAEN 1103, CAEN 1104, CAEN 1105 și CAEN 1106; f) substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope; g) activități de închiriere și leasing; h) activități de investigare și protecție, cu excepția activității de protecție și gardă și activității de servicii privind sistemele de securizare.

În cadrul componentei IMM România Plus pot fi finanțate activități din toate sectoarele/domeniile de activitate, cu excepția: a) sectoarelor/domeniilor neeligibile prevăzute la art. (6); b) sectoarelor/domeniilor eligibile în cadrul componentelor Agro Plus, Rural Plus și codurilor CAEN eligibile în cadrul componentelor IMM Prod Plus, Innovation Plus și Construct Plus.

Achiziția de noi tehnologii/echipamente care îmbunătățesc rezultatele și productivitatea companiei și/sau orice invenție (inclusiv tehnologii/echipamente noi care nu sunt încă pe piață), precum și promovarea exportului, indiferent de domeniul de activitate/cod CAEN eligibil, sunt incluse în cadrul componentei Innovation Plus. Prin cheltuială cu caracter inovator se înțelege orice cheltuială care contribuie la retehnologizarea unui proces, unei activități, creșterea productivității mijloacelor fixe, achiziționate și/sau dezvoltate în interiorul companiei, indiferent de domeniul de activitate, precum și cheltuielile aferente achiziționării sau încorporării unor produse/soluții noi din punctul de vedere al progresului tehnologic, validate prin brevete, patente, mărci, și cheltuielile operaționale accesorii finanțării obiectului de activitate prin programul Innovation Plus.

In cadrul componentei Innovation Plus pot fi finantate activitatile din domeniile/sectoarele de activitate fara a se tine cont de codul CAEN, cu exceptia: a) sectoarelor/domeniilor neeligibile prevăzute la art. (6); b) sectoarelor/domeniilor eligibile in cadrul componentelor Agro Plus și Rural Plus.

În baza prezentei proceduri de implementare se acordă ajutor de stat sub formă de garanții de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat, în conformitate cu prevederile secțiunii 2.1 din Cadrul temporar de criză și de tranziție, pentru unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru. Valoarea creditului garantat de stat și/sau procentul de garantare a creditului pot fi ajustate de instituția de credit în vederea încadrării în plafoanele menționate la art. 6 alin. (1) din OUG 18/2024 , după caz.

Pentru creditele/liniile de credit menționate anterior, valoarea maximă a finanțărilor acordate unui beneficiar nu poate depăși 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiții. Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăși 10.000.000 lei. Pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului și acvaculturii, valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăși 5.000.000 lei.

Facilitățile prevăzute se acordă în favoarea unui beneficiar eligibil organizat sub forma unei entități economice. În cazul în care mai multe entități economice distincte formează o singură entitate economică, legăturile dintre respectivele entități se vor evalua în funcție de existența unei influențe dominante sau decisive. Se vor evalua participațiile deținute și elementele care atestă exercitarea efectivă a controlului, prin evaluarea gradului de implicare directă sau indirectă în activitatea economică desfășurată de întreprinderea controlată. În acest caz, se va analiza acea unitate economică considerate întreprindere relevantă, care are calitatea de beneficiar al Programului.

În cazul creditelor de investiții acordate beneficiarilor eligibili, instituțiile de credit pot acorda, la începutul perioadei de creditare, la solicitarea beneficiarilor, o perioadă de grație de maximum 18 luni pentru rambursarea principalului.

Continuare

ECONOMIE

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

Radio CECCAR FM

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) reamintește, printr-un comunicat, că operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) prevăzute la art. 3 alin. (2) din OUG nr. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conform prevederilor art. IV din OG nr. 11/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru modificarea unor termene.

Astfel, începând cu data de 1 octombrie 2024, operatorii economici care nu vor respecta obligația de a asigura dotarea automatelor comerciale cu AMEF în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF, vor fi sancționați cu:

▪ amendă de la 8.000 de lei la 10.000 de lei;

▪ confiscarea sumelor nejustificate;

▪ suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 28/1999.

Continuare

ECONOMIE

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

Radio CECCAR FM

Cea de-a doua ediție din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediții, cel mai mare număr de investitori-donatori și cea mai mare sumă investită de donatori de sânge, informează Ministerul Finanțelor (MF), printr-un comunicat citat de Agerpres.

În această a doua ediție, desfășurată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Morning Glory și Rock FM, au investit 1.626 donatori, un număr record, depășind toate edițiile anterioare. Suma investită de aceștia a fost de peste 266 milioane lei, cea mai mare sumă de la lansarea parteneriatului cu Rock FM.

„Cea mai recentă emisiune Fidelis stabilește noi standarde în ceea ce privește investițiile în titluri de stat. Această performanță este o dovadă a încrederii pe care investitorii o au în economia noastră. Prin canalizarea acestor resurse financiare către investiții strategice, deschidem drumul către o bunăstare durabilă pentru toți concetățenii români. În ceea ce privește tranșa pentru donatori-investitori, de fiecare dată când credem că nu ne mai pot surprinde vin și ne demonstrează că ne pot depăși orice așteptare: peste 9.000 vieți salvate în primele patru luni ale anului”, a transmis ministrul Marcel Boloș, citat în comunicat.

Cei 1.626 de donatori de sânge, care s-au alăturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor” în perioada 8 – 17 aprilie 2024, au beneficiat de tranșa specială cu cea mai mare dobândă oferită în cadrul acestei ediții, de 7%, pentru achiziția de titluri de stat emise în lei, cu scadență la un an.

Potrivit specialiștilor Centrului de Transfuzie Sanguină București, sângele donat de cei 3.031 de donatorii-investitori ai celor două ediții din 2024 vor salva 9.093 de vieți.

Suma totală investită a fost de peste 3,197 miliarde lei, depășind cu peste 100 de milioane lei ediția record din aprilie 2023. Emisiunile în euro au fost cele mai accesate în cadrul acestei ediții, cu un total de peste 383,630 milioane euro, echivalentul a 1,918 miliarde lei.

Astfel, emisiunea în euro cu scadența la 1 an și dobânda de 4% a avut un total de peste 254,791 milioane de euro, echivalentul a 1,273 miliarde lei, plasați în cele 3.586 de ordine. A doua emisiune în euro, cu scadența la 5 ani și dobânda de 5%, a avut un total de peste 128,839 milioane euro, echivalentul a 644,196 milioane lei, plasate în 3.641 ordine.

În ceea ce privește emisiunile în lei, investitorii au plasat peste 1,012 miliarde lei, în 8.068 de ordine. Emisiunea de titluri de stat în lei cu scadență de un an și dobânda de 6% a avut un total de peste 634,485 milioane lei. Emisiunea de titluri de stat în lei cu scadență de 3 ani și dobânda de 6,85% a avut un total de peste 378,353 milioane lei.

„Cei care investesc în titlurile de stat Fidelis se bucură de facilități precum: posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândă aferentă perioadei de deținere; câștigurile cumulate din dobânzi și profituri sunt neimpozabile; flexibilitate în administrarea și diversificarea portofoliului”, subliniază reprezentanții MF.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 5 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 6 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 6 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 6 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 6 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum o zi

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending