Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 8 mai 2023

Radio CECCAR FM

etaf
© etaf.tax

Comisia Europeană propune noi norme anticorupție

Miercuri, 3 mai, Comisia Europeană a prezentat noi propuneri anticorupție, inclusiv stabilirea unui regim de sancțiuni dedicat privind politica comună externă și de securitate (CFSP) pentru a viza actele grave de corupție de la nivel mondial. „Mituirea pasivă sau activă a unui oficial public sau delapidarea ori însușirea ilegală de către un oficial public ar putea constitui astfel de acte grave de corupție, în special într-o țară inclusă pe lista europeană a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, sau o țară care suferă de deficiențe strategice ale regimurilor naționale privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, acestea prezentând amenințări semnificative la adresa sistemului financiar al Uniunii”, transmite declarația comună oferită de Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate. Cadrul general propus ar evalua măsura în care corupția este o problemă sistemică care stă la baza crizei economice, sociale, umanitare sau politice dintr-o țară terță. Alți factori luați în considerare ar fi nivelul de gravitate a actului, suma în cauză și importanța funcției publice deținute de oficial sau de alte persoane implicate, afirmă propunerea. De asemenea, Comisia a prezentat o propunere pentru o nouă directivă privind combaterea corupției în cadrul UE, pentru a moderniza cadrul general pentru combaterea corupției existent.

Discuția privind UNSHELL nu este inclusă în agenda ședinței ECOFIN din 16 mai

Agenda viitoarei ședințe Ecofin din 16 mai a fost publicată. Dezbaterea politică planificată inițial cu privire la Directiva UNSHELL, care stabilește norme pentru prevenirea utilizării abuzive a entităților fictive în scopuri fiscale, nu se regăsește în agendă. Singura chestiune fiscală discutată va fi abordarea generală privind cel de-al optulea amendament al Directivei privind cooperarea administrativă pe probleme fiscale (DAC8). În acest dosar au rămas două aspecte de aprofundat în timpul unei întâlniri a ambasadorilor din 10 mai înainte ca un acord privind o abordare generală să poată fi încheiat. Primul este data de implementare a schimbului de numere de identificare fiscală a contribuabililor în sensul DAC4. Cel de-al doilea este mecanismul de anulare care ar scuti furnizorii de servicii aferente criptoactivelor din afara UE de la raportarea către UE dacă au raportat aceleași informații către propriile țări și dacă se consideră că acele țări din afara UE au sisteme de raportare echivalente cu cele europene.

Comisia Europeană, solicitată pentru a acționa ca agent onest în procesul de selecție a locației AMLA

Parlamentul European și Consiliul UE au transmis o scrisoare Comisiei Europene solicitându-i ajutorul la definirea criteriilor obiective pentru stabilirea locației viitoarei autorități pentru combaterea spălării banilor (AMLA). De obicei, statele membre stabilesc locația agențiilor UE pe cont propriu, dar Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis recent că Parlamentul European ar trebui să aibă un cuvânt de spus. În scrisoarea adresată Comisiei Europene, președinția suedeză a Consiliului UE a solicitat Comisiei să acționeze ca un „agent onest”, evaluând ofertele pentru locația AMLA într-o manieră obiectivă și rezonabilă. Totodată, a făcut un apel urgent la Comisie să prioritizeze definirea criteriilor obiective și transparente pentru selectarea locației AMLA. Comisiei i se cere, de asemenea, să lucreze la un formular de aplicare standardizat care să fie potrivit pentru ambii legiuitori și prin intermediul căruia toate statele membre candidate să-și poată transmite aplicația în timp util.

Ședință suplimentară a IASB privind reforma fiscală internațională și Standardul de contabilitate pentru IMM-uri

Miercuri, 3 mai, International Accounting Standards Board (IASB) a găzduit o ședință suplimentară pentru a discuta un nou proiect pentru sprijinirea companiilor care aplică Standardul de contabilitate pentru IMM-uri al IFRS să aplice noile norme fiscale stabilite de OCDE. Scopul ședinței a fost accelerarea progresului referitor la proiect, care va rezulta în amendamente propuse la Standard. IASB a inițiat proiectul după colectarea feedbackului aferent proiectului său de modificare a Standardelor de contabilitate ale IFRS ca răspuns la reforma fiscală internațională. Potrivit feedbackului primit, companiile private mari și filialele companiilor multinaționale care aplică Standardul de contabilitate pentru IMM-uri al IFRS pot fi afectate de normele standard ale Pilonului II al OCDE. Se preconizează că proiectul de expunere privind amendamentele propuse la Standardul de contabilitate pentru IMM-uri al IFRS va fi publicat în semestrul II al acestui an.

Ajutorul de stat oferit de Luxemburg grupului Engie nu este ilegal, potrivit Avocatului General al ECJ

Comisia Europeană a constatat în mod eronat că Luxemburg a acordat grupului Engie un ajutor de stat ilegal sub formă de beneficii fiscale, potrivit opiniei Avocatului General Juliane Kokott furnizată marți, 4 mai. În iunie 2018, Comisia a concluzionat că grupul Engie a beneficiat de avantaje fiscale ilegale în Luxemburg și a cerut ca statul să recupereze 120 de milioane de euro de la companie. Potrivit avocatului general, Comisia și Tribunalul european s-au bazat de la început pe un cadru de referință greșit. Într-adevăr, cele două instituții au considerat că legislația fiscală a Luxemburgului de la acel moment includea un principiu corespondent, și anume că scutirea veniturilor aferente participațiilor de la nivelul societății-mamă implică impozitarea profiturilor corespondente la nivelul filialei. Totuși, în opinia dnei Kokott, o astfel de legătură nu este evidentă, iar existența acesteia nu poate fi dedusă pur și simplu prin interpretare în legislația Luxemburgului. De asemenea, Avocatul General este de părere că nu toate sunt norme fiscale avansate incorecte, ci doar acele norme fiscale avansate vădit incorecte în favoarea contribuabilului care pot constitui un avantaj selectiv și despre care se consideră că încalcă legislația privind ajutorul de stat. Așadar, Juliane Kokott propune ca apelurile să fie admise de Curtea de Justiție și, în consecință, aceasta să anuleze hotărârea Tribunalului European și decizia Comisiei. Hotărârea Curții va fi pronunțată la o dată ulterioară, iar judecătorii nu sunt obligați să urmeze opinia Avocatului General.

Înregistrarea la Conferința ETAF din 28 iunie este deschisă!

Înregistrați-vă aici: https://sweapevent.com/ETAFConference28June

Conferința ETAF: Analizarea propunerii SAFE: la ce ar trebui să se aștepte profesioniștii din domeniul fiscal

15:00 – 17:00

@Stanhope Hotel, Rue du Commerce 9, 1000 Bruxelles

În iunie 2023, Comisia Europeană plănuiește să prezinte o propunere pentru o directivă „pentru combaterea rolului facilitatorilor evaziunii fiscale și planificării fiscale agresive în Uniunea Europeană” (Securing the Activity Framework for Enablers – SAFE).

Planificarea fiscală agresivă este deseori numită „zona gri”. Definiția acesteia reprezintă una dintre principalele provocări și rămâne problematică întrucât fiecare contribuabil are dreptul de a alege calea cel mai puțin impozitată.

Comisia intenționează să propună criterii „clare și obiective” pentru definirea formelor de planificare fiscală agresivă care trebuie interzise. Aceste criterii vor reprezenta fundamentul propunerii SAFE.

În acest context, ETAF ar dori să discute cu profesioniști din domeniile financiar-contabil și fiscal, reprezentanți ai UE și reprezentanți ai mediului academic ce anume constituie planificare fiscală agresivă din punctul lor de vedere și modul în care Comisia intenționează să o definească fără a descuraja planificarea fiscală legitimă și a interfera cu activitatea profesioniștilor din domeniu care respectă legea.

15:00-Primirea participanților

15:30 Remarci introductive susținute de Philippe Arraou, președintele ETAF

15:35 Discurs de deschidere susținut de Michael Schick, șef de birou în cadrul ETAF

15:45 Dezbatere în panel moderată de Elodie Lamer, jurnalist Tax Notes:

•   Benjamin Angel, Director pentru impozitare directă, coordonare fiscală, analiză și evaluare economică, DG TAXUD, Comisia Europeană

•   Paul Tang, eurodeputat și președinte al subcomisiei FISC a Parlamentului European

•   Manon  François, cercetător la Observatorul fiscal al UE

•   Andrea Rabb, expert în domeniul fiscal, membru al Consiliului ETAF și vicepreședinte pentru afaceri internaționale al Moklasz

15:55 Remarci de încheiere susținute de Philippe Arraou, președintele ETAF

16:00 Recepție

Participanții la conferință vor beneficia de interpretare simultană în engleză, franceză, germană și română.

Conferința va fi transmisă în direct pe site-ul și conturile de social media ale ETAF.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 8 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 8 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 8 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 9 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 9 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum o zi

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending