Rețele sociale

ECONOMIE

Erste a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei României în 2016 de la 4,1% la 4,5%

Radio CECCAR FM

Erste Group a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei României în 2016 de la 4,1% la 4,5%, datorită performanţelor peste aşteptări din trimestrul al doilea, fiind posibil să înregistreze în acest an cel mai ridicat ritm din Uniunea Europeană, potrivit agenției News.ro.

În trimestrul al doilea, economia României a avansat cu 6%, cel mai mult din ultimii opt ani. Datorită evoluţiei din trimestrul al doilea, PIB-ul României ar putea consemna cea mai mare creştere din UE.

Pentru 2017, Erste anticipează o probabilitate mai mare de încetinire mai accentuată a creşterii economice, la 3,2%. În 2017, politica fiscală ar putea susţine mai puţin economia, în timp ce riscuri externe precum Brexit-ul şi tulburările politice din Turcia, al şaselea partener comercial al României, ar putea la rândul lor să influenţeze negativ avansul PIB, se arată într-un raport al Erste.

Ca efect al relaxării fiscale şi a majorării salariilor în sectorul public, în 2015 şi 2016, deficitul bugetar ar putea urca în acest an aproape de 3% din PIB, în paralel cu un avans al deficitului structural la circa 3%, în condiţiile în care economia creşte conform potenţialului său. Pentru 2017, Erste se aşteaptă la un deficit bugetar de 3%.

România este printre ultimele state din UE în privinţa taxelor colectate, iar deficitul bugetar ar putea continua să crească în 2017 şi ulterior, în absenţa unor remedii corespunzătoare.

Principalele riscuri la adresa scenariului de bază al Erste pentru economia României sunt anul electoral şi măsurile populiste care îl însoţesc. Acestora li se adaugă factori externi deja existenţi.

Potrivit scenariului de bază al Erste, inflaţia anuală va rămâne în teritoriu negativ în 2016, cu o contracţie a preţurilor de 1,4%, urmată de o revenire la creştere, de 1,4% în 2017.

Erste a menţinut estimarea că Banca Naţională a României nu va modifica dobânda de politică monetară în acest an şi în 2017. Prima majorare, de 0,25 puncte procentuale, ar urma să aibă loc în primul trimestru al anului 2018.

În privinţa leului, Erste se aşteaptă la o fluctuaţie între 4,4-4,6 unităţi pentru un euro până la sfârşitul acestui an şi anul viitor. Totuşi, nu pot fi excluse episoade de volatilitate, în special după activarea Articolului 50 de către Marea Britanie, care va marca declanşarea oficială a procesului de ieşire a ţării din Uniunea Europeană. O altă sursă de risc pentru perspectiva leului este reprezentată de incertitudinile geopolitice.

FMI a îmbunătăţit în această lună estimarea de creştere a economiei României în 2016 cu 0,8 puncte procentuale, la 5%, iar pentru 2017 anticipează un avans mai ridicat cu 0,2 puncte, la 3,8%, potrivit ediţiei de toamnă a raportului World Economic Outlook al instituţiei financiare. Fondul anticipa în raportul din aprilie că economia României va avansa în acest an cu 4,2%.

ECONOMIE

România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE în luna ianuarie

Radio CECCAR FM

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres.

În prima lună a acestui an, țările membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie. De asemenea, Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Continuare

ECONOMIE

O nouă schemă de ajutor de stat pentru susținerea producției de cartofi

Radio CECCAR FM

Executivul a aprobat schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, pentru anul 2024, suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei (echivalentul a maximum 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis de 200  euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până la cel târziu data de 20 mai a anului de cerere inclusiv. Valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Pentru înscrierea în Program se vor depune următoarele documente justificative: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică /bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis.

Continuare

ECONOMIE

Schemă de ajutor de stat pentru sectorul creșterii animalelor

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care sectorul creșterii animalelor va beneficia de o schemă de ajutor de stat în anul 2024, în valoare de aproximativ 390 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul total maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, care este de 561.571.180 lei.

În urma actului aprobat de Executiv, speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine vor beneficia de 120,7 milioane lei, iar pentru speciile ovine și caprine va fi prevăzută suma de 269 milioane de lei.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.

Fondurile vor fi asigurate de la bugetul MADR, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.

Continuare

Trending