Rețele sociale

ECONOMIE

Numărul de locuri de cazare din turismul românesc a crescut cu circa 600 în ultimul an

Radio CECCAR FM

Numărul de locuri de cazare din turismul românesc a crescut cu circa 600 în ultimul an, până la 328.900 la finalul lunii iulie, însă capacitatea de cazare a României a suferit restructurări, numărul de locuri disponiblle în hoteluri scăzând faţă de anul trecut, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

La 31 iulie, România avea 6.946 de structuri de primire turistică, număr în creştere cu 125 faţă de iulie 2015.

Dintre acestea, 1.551 erau hoteluri, cu 6 mai multe faţă de vara anului trecut, iar 2.028 pensiuni agroturistice, care au înregistrat cea mai mare creştere – cu 110 – a numărului în ultimul an.

România mai dispune de 1.530 de pensiuni turistice, cu 3 mai multe faţă de iulie 2015, şi de 635 de vile turistice, în scădere cu 8 faţă de anul trecut.

Hotelurile deţin cea mai mare capacitate de cazare a României – 190.000 din 328.900 de locuri de cazare la 31 iulie 2016.

„Din numărul total de locuri în hoteluri, 40,1% au fost  în hotelurile cu 3 stele, 30,3% au fost în hoteluri cu 2 stele, 22,5%  în hotelurile cu 4 stele, 4,3% în hotelurile cu 5 stele, 2,6% în hotelurile cu o stea şi  0,2% în hotelurile neclasificate pe stele”, arată comunicatul INS, citat de News.ro

Totuşi, faţă de iulie 2015, numărul de locuri de cazare din hotelurile româneşti a scăzut cu circa 300, arată statisticile oficiale.

Pe zone turistice, 27% din structurile de cazare sunt în staţiunile montane, 20,6% în Bucureşti şi orasele resedinţă de judet – exclusiv Tulcea -, 10,1% în staţiunile de pe litoral – exclusiv oraşul Constanţa – , 7% în staţiunile balneare, 2% în Delta Dunării – inclusiv Tulcea – şi 33,3% în alte zone.

Pe judeţe, cele mai multe structuri de primire turistică sunt în Braşov (881 structuri de cazare), Constanţa (761), Harghita (371), Suceava (343) şi Prahova (306).

ECONOMIE

România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE în luna ianuarie

Radio CECCAR FM

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres.

În prima lună a acestui an, țările membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie. De asemenea, Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Continuare

ECONOMIE

O nouă schemă de ajutor de stat pentru susținerea producției de cartofi

Radio CECCAR FM

Executivul a aprobat schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, pentru anul 2024, suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei (echivalentul a maximum 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis de 200  euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până la cel târziu data de 20 mai a anului de cerere inclusiv. Valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Pentru înscrierea în Program se vor depune următoarele documente justificative: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică /bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis.

Continuare

ECONOMIE

Schemă de ajutor de stat pentru sectorul creșterii animalelor

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care sectorul creșterii animalelor va beneficia de o schemă de ajutor de stat în anul 2024, în valoare de aproximativ 390 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul total maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, care este de 561.571.180 lei.

În urma actului aprobat de Executiv, speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine vor beneficia de 120,7 milioane lei, iar pentru speciile ovine și caprine va fi prevăzută suma de 269 milioane de lei.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.

Fondurile vor fi asigurate de la bugetul MADR, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.

Continuare

Trending