Rețele sociale

ECONOMIE

Economia zonei euro a avansat mai rapid decât economia SUA în 2016, pentru prima oară după 2008

Radio CECCAR FM

Economia zonei euro a avansat în 2016 cu 1,7%, depăşind ritmul de 1,6% consemnat de economia Statelor Unite, pentru prima oară după criza din 2008, potrivit datelor publicate marţi de biroul european de statistică Eurostat, transmite MarketWatch, conform News.ro.

În trimestrul patru, economia zonei euro a crescut cu 1,8% faţă de intervalul similar al anului trecut şi cu 0,5% faţă de trimestrul trei.

La nivelul UE, economia a crescut cu 1,9% în 2016. În trimestrul patru, avansul a fost de 1,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015 şi cu 0,6% faţă de trimestrul al treilea.

Datele Eurostat mai arată că rata şomajului din zona euro a scăzut în decembrie la 9,6%, cel mai redus nivel după mai 2009, faţă de 9,7% în noiembrie.

Perspectivele accelerării redresării după trei ani de creştere modestă sunt puse însă sub semnul întrebării de factori adverşi.

Preţurile în creştere ale energiei riscă să descurajeze cheltuielile de consum, dacă angajaţii nu vor primi creşteri similare ale salariilor. Datele publicate marţi de Eurostat mai arată că preţurile de consum au avansat cu 1,8% în ianuarie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aceasta fiind cea mai mare rată a inflaţiei consemnată după februarie 2013.

Analiştii mai sunt îngrijoraţi că creşterea ar putea fi frânată de nivelul ridicat al incertitudinilor înainte de alegerile care vor avea loc în acest an în Franţa, Germania şi Olanda, posibil şi în Italia, care ar putea aduce la putere partide ostile euro şi Uniunii Europene, precum şi de negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Între factorii globali, liderii de afaceri sunt îngrijoraţi de impactul din Europa al politicilor protecţioniste ale preşedintelui american Donald Trump.

Datele publicate marţi mai arată că creşterea mai puternică a cheltuielilor de consum şi revenirea investiţiilor companiilor au contribuit la un avans al economiei franceze de 0,4% în trimestrul patru faţă de trimestrul anterior, faţă de creşterea de 0,2% din trimestrul al treilea.

În Franţa, principalii candidați la președinție propun schimbări semnificative faţă de politica economică a preşedintelui Francois Hollande, înainte de cele două tururi de scrutin care vor avea loc în aprilie şi mai.

Lidera Frontului Naţional Marine Le Pen şi-a concentrat campania pe scoaterea Franţei din zona euro şi Uniunea Europeană, în timp ce candidatul conservator Francois Fillon a spus că va implementa un program profund de austeritate cuplat cu reduceri de taxe pentru companii şi majorări de taxe pentru consumatori.

Emmanuel Macron, un pro-european de centru, susţinător al afacerilor, care a crescut în sondaje în ultimele săptămâni, a indicat că se va concentra pe relaxarea legislaţiei muncii, pentru a combate şomajul.

Date anterioare au arătat că creşterea economică din Germania a accelerat la 0,5% în trimestrul patru, de la 0,2% în trimestrul al treilea, în timp ce avansul din Spania a rămas constant, la 0,7%. Analiştii au avertizat că ritmul din Spania ar putea încetini, după doi ani de redresare puternică.

ECONOMIE

Noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

Radio CECCAR FM

În Monitorul Oficial nr.539 din 10 iunie 2024 a fost publicat OMF nr. 981/2024 cu privire la înregistrarea în contabilitate a unor impozite, act normativ care stabilește modalitatea de contabilizare de către operatorii economici a impozitului minim și a impozitului suplimentar datorat de persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, reglementate de prevederile Codului fiscal.

MF menționează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, potrivit art. 44 din Legea contabilității nr. 82/1991, Ministerul Finanțelor elaborează și actualizează permanent reglementările contabile aplicabile persoanelor prevăzute de lege. Prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost completată cu prevederi care reglementează impozitul minim și impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale.

Planul de conturi, precum și funcțiunea conturilor contabile, constituie componente ale reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici, respectiv Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, și Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 2 din OMFP nr. 2.844/2016, reglementările contabile aprobate prin ordinul menționat se aplică împreună cu Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, precum și cu alte prevederi legale aplicabile, în scopul asigurării unui grad ridicat de transparență și comparabilitate a situațiilor financiare anuale.

Prin noul act normativ se stabilește modalitatea de contabilizare de către operatorii economici a impozitului minim și a impozitului suplimentar datorat de persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, reglementate de prevederile Codului fiscal. Prevederile respective stau la baza dezvoltărilor planului de conturi aplicabil, respectiv a modalității de contabilizare de către operatorii economici a impozitelor menționate.

Continuare

ECONOMIE

MADR: Cuantumul final al plăților directe și redistribuirea sumelor disponibile pentru fermieri, publicate în Monitorul Oficial

Radio CECCAR FM

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), citat de Agerpres, se modifică Ordinul ministrului nr. 73/2024 pentru aprobarea cuantumului unitar al plăților directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2023, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă, prin intervențiile din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, urmând ca APIA să efectueze plățile către fermieri până la finalul lunii iunie a.c..

„După ce APIA a definitivat etapele administrative și procedurale necesare pentru finalizarea instrumentării cererilor de plată, am dispus la nivelul MADR modificarea cadrului normativ pentru stabilirea cuantumului plăților în cazul intervențiilor care nu au făcut obiectul avansului pentru anul de cerere 2023, precum și stabilirea diferențelor de cuantumuri ce trebuie acordate în scopul utilizării întregului plafon FEGA de la nivelul anului 2023”, a declarat ministrul Florin-Ionuț Barbu.

„Comitetul de Monitorizare a fost consultat, potrivit prevederilor art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 85/2023, cu privire la principiile care au stat la baza redistribuirii de sume și la cuantumul final al plăților”, se precizează în comunicat.

Continuare

ECONOMIE

AFIR a publicat condițiile accesării fondurilor europene pentru achiziția simplă de utilaje agricole

Radio CECCAR FM

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, pe pagina oficială de internet a instituției, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Potrivit unui comunicat al AFIR, în cadrul sesiunii din acest an, vor beneficia de alocare distinctă proiectele încadrate ca achiziții de utilaje agricole pentru cultura sfeclei de zahăr – fondurile alocate vor fi precizate în anunțul de lansare a apelului.

Prin pachetul 4.1.1. se pot depune proiecte de achiziții simple de utilaje agricole în cazul în care exploatația cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere destinate pentru hrana animalelor și plantele tehnice, precum și culturile horticole, inclusiv cele în spații protejate.

„Solicitanții trebuie să acorde atenție deosebită pentru dimensionare adecvată a parcului de utilaje, în conformitate cu anexa la Ghidul solicitantului privind corelarea puterii mașinii cu suprafața fermelor pentru achiziționarea de mașini agricole, postat pe pagina de internet a AFIR”, subliniază reprezentanții Agenției, în comunicat.

Intensitatea sprijinului acordat pornește de la 30% și poate ajunge la maximum 90%, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect.

Valoarea finanțării nerambursabile este cuprinsă între 350.000 de euro și 1.500.000 de euro (pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători), în funcție de dimensiunea economică a exploatației și de tipul de beneficiar.

Toate condițiile minime obligatorii pentru acordarea sprijinului sunt detaliate în cuprinsul Ghidului solicitantului și în anexele aferente, care sunt disponibile pe site-ul www.afir.ro, accesând următorul link Detalii și Anexe sM 4.1 – NOUL Portal AFIR – informații PS PAC, depunere Online.

Continuare

Trending