Rețele sociale

ECONOMIE

Economia zonei euro a avansat mai rapid decât economia SUA în 2016, pentru prima oară după 2008

Radio CECCAR FM

Economia zonei euro a avansat în 2016 cu 1,7%, depăşind ritmul de 1,6% consemnat de economia Statelor Unite, pentru prima oară după criza din 2008, potrivit datelor publicate marţi de biroul european de statistică Eurostat, transmite MarketWatch, conform News.ro.

În trimestrul patru, economia zonei euro a crescut cu 1,8% faţă de intervalul similar al anului trecut şi cu 0,5% faţă de trimestrul trei.

La nivelul UE, economia a crescut cu 1,9% în 2016. În trimestrul patru, avansul a fost de 1,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015 şi cu 0,6% faţă de trimestrul al treilea.

Datele Eurostat mai arată că rata şomajului din zona euro a scăzut în decembrie la 9,6%, cel mai redus nivel după mai 2009, faţă de 9,7% în noiembrie.

Perspectivele accelerării redresării după trei ani de creştere modestă sunt puse însă sub semnul întrebării de factori adverşi.

Preţurile în creştere ale energiei riscă să descurajeze cheltuielile de consum, dacă angajaţii nu vor primi creşteri similare ale salariilor. Datele publicate marţi de Eurostat mai arată că preţurile de consum au avansat cu 1,8% în ianuarie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aceasta fiind cea mai mare rată a inflaţiei consemnată după februarie 2013.

Analiştii mai sunt îngrijoraţi că creşterea ar putea fi frânată de nivelul ridicat al incertitudinilor înainte de alegerile care vor avea loc în acest an în Franţa, Germania şi Olanda, posibil şi în Italia, care ar putea aduce la putere partide ostile euro şi Uniunii Europene, precum şi de negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Între factorii globali, liderii de afaceri sunt îngrijoraţi de impactul din Europa al politicilor protecţioniste ale preşedintelui american Donald Trump.

Datele publicate marţi mai arată că creşterea mai puternică a cheltuielilor de consum şi revenirea investiţiilor companiilor au contribuit la un avans al economiei franceze de 0,4% în trimestrul patru faţă de trimestrul anterior, faţă de creşterea de 0,2% din trimestrul al treilea.

În Franţa, principalii candidați la președinție propun schimbări semnificative faţă de politica economică a preşedintelui Francois Hollande, înainte de cele două tururi de scrutin care vor avea loc în aprilie şi mai.

Lidera Frontului Naţional Marine Le Pen şi-a concentrat campania pe scoaterea Franţei din zona euro şi Uniunea Europeană, în timp ce candidatul conservator Francois Fillon a spus că va implementa un program profund de austeritate cuplat cu reduceri de taxe pentru companii şi majorări de taxe pentru consumatori.

Emmanuel Macron, un pro-european de centru, susţinător al afacerilor, care a crescut în sondaje în ultimele săptămâni, a indicat că se va concentra pe relaxarea legislaţiei muncii, pentru a combate şomajul.

Date anterioare au arătat că creşterea economică din Germania a accelerat la 0,5% în trimestrul patru, de la 0,2% în trimestrul al treilea, în timp ce avansul din Spania a rămas constant, la 0,7%. Analiştii au avertizat că ritmul din Spania ar putea încetini, după doi ani de redresare puternică.

ECONOMIE

România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE în luna ianuarie

Radio CECCAR FM

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres.

În prima lună a acestui an, țările membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie. De asemenea, Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Continuare

ECONOMIE

O nouă schemă de ajutor de stat pentru susținerea producției de cartofi

Radio CECCAR FM

Executivul a aprobat schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, pentru anul 2024, suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei (echivalentul a maximum 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis de 200  euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până la cel târziu data de 20 mai a anului de cerere inclusiv. Valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Pentru înscrierea în Program se vor depune următoarele documente justificative: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică /bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis.

Continuare

ECONOMIE

Schemă de ajutor de stat pentru sectorul creșterii animalelor

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care sectorul creșterii animalelor va beneficia de o schemă de ajutor de stat în anul 2024, în valoare de aproximativ 390 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul total maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, care este de 561.571.180 lei.

În urma actului aprobat de Executiv, speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine vor beneficia de 120,7 milioane lei, iar pentru speciile ovine și caprine va fi prevăzută suma de 269 milioane de lei.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.

Fondurile vor fi asigurate de la bugetul MADR, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.

Continuare

Trending