Rețele sociale

ECONOMIE

România, al şaselea mare producător de cereale din UE, în 2015

Radio CECCAR FM

România a fost al şaselea mare producător de cereale din Uniunea Europeană în 2015, cu o cantitate de 19,2 milioane de tone, reprezentând 6% din producţia totală a UE de aproximativ 317 milioane de tone, pe primul loc fiind Franţa, cu aproape un sfert din cantitatea totală, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică Eurostat și citate de News.ro.

Suprafaţa totală utilizată pentru agricultură în UE a acoperit în 2015 aproape 180 de milioane de hectare, iar cea mai mare parte, (60%) a fost reprezentată de teren arabil. Din acest teren arabil, circa jumătate a fost cultivat cu cereale.

Din totalul producţiei de cereale a UE, 48% a fost de grâu, urmată de orz (19%), porumb (19%), alte cereale, precum secara şi ovăzul (13%) şi orezul (1%).

Franţa a asigurat 23% din producţia de cereale a UE, Germania 15%, iar Polonia 9%.

În 2015, Franţa, Germania, Polonia şi Marea Britanie au produs 55% din cerealele din Uniunea Europeană.

Franţa şi Germania au fost cei mai mari producători de grâu şi orz, asigurând aproape jumătate (44,3%) din totalul producţiei de râu şi 39,8% din producţia de orz. Alţi mari producători de orz au fost Spania (10,8%) şi Marea Britanie (11,9%).

Franţa a fost şi cel mai mare producător porumb, cu o pondere de 23,3% în producţia totală a UE. Împreună cu România (15,3%), Italia (12%) şi Ungaria (11,3%), aceste patru state au acoperit 61,8% din producţia totală de porumb a UE în 2015.

Doar opt state membre UE, printre care şi România, au produs orez în 2015. Aproape jumătate din producţia totală de orez a UE a fost raportată în Italia, urmată de Spania cu 28,8%. Pe ultimul loc între aceste state este România, cu o producţie de 49.800 de tone, adică sub de 2% din producţia totală a UE.

UE a fost în 2015 cel mai mare producător mondial de sfeclă de zahăr (cu aproape 102 milioane tone sau 48,5% din producţia mondială) iar Franţa (32,9%) şi Germania (22,2%) au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din producţia UE. Alţi importanţi producători de sfeclă de zahăr au fost Polonia (9,2% din producţia UE) şi Marea Britanie (6,1%). Cu o producţie de aproape un milion de tone de sfeclă de zahăr,

România a produs sub 1% din producţia de sfeclă de zahăr din UE, dar a înregistrat cea mai mare creştere procentuală (20,3%) a volumului producţiei de sfeclă de zahăr în perioada 2007-2015.

În cazul cartofilor, Germania a raportat cea mai mare producţie (19,5% din totalul UE), urmată de Franţa (13,4%), împreună reprezentând aproape o treime din producţia totală a Uniunii. Împreună cu Olanda, Polonia şi Marea Britanie, cele cinci ţări au produs 67,5% din cantitatea totală de cartofi din UE.

Polonia a avut cea mai mare suprafaţă cultivată cu cartofi din UE în 2015, de aproape 0,3 milioane de hectare (17,7% din suprafaţa cultivată în uE), urmată de Germania şi România, cu câte 0,2 milioane de hectare. Cele trei ţări au reprezentat astfel peste două treimi din suprafaţa totală cultivată cu cartofi din Uniunea Europeană.

ECONOMIE

România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE în luna ianuarie

Radio CECCAR FM

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres.

În prima lună a acestui an, țările membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie. De asemenea, Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Continuare

ECONOMIE

O nouă schemă de ajutor de stat pentru susținerea producției de cartofi

Radio CECCAR FM

Executivul a aprobat schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, pentru anul 2024, suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei (echivalentul a maximum 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis de 200  euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până la cel târziu data de 20 mai a anului de cerere inclusiv. Valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Pentru înscrierea în Program se vor depune următoarele documente justificative: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică /bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis.

Continuare

ECONOMIE

Schemă de ajutor de stat pentru sectorul creșterii animalelor

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care sectorul creșterii animalelor va beneficia de o schemă de ajutor de stat în anul 2024, în valoare de aproximativ 390 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul total maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, care este de 561.571.180 lei.

În urma actului aprobat de Executiv, speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine vor beneficia de 120,7 milioane lei, iar pentru speciile ovine și caprine va fi prevăzută suma de 269 milioane de lei.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.

Fondurile vor fi asigurate de la bugetul MADR, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.

Continuare

Trending