Rețele sociale

ECONOMIE

Producătorii de vin estimează pentru luna aprilie vânzări mai mari cu 30%

Radio CECCAR FM

Producătorii de vin estimează pentru luna aprilie vânzări mai mari cu 30% faţă de celelalte luni ale anului, o situaţie obişnuită pentru luna în care are loc Paştele, a declarat pentru News.ro directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. Românii au cumpărat mai ales vinuri roşii pentru masa de Paşte, spun producătorii, deşi în general românii beau mai mult vin alb, spre deosebire de vest-europeni, care preferă sortimentele roşii.

“Vânzările de vin din această lună sunt cu 30% mai mari faţă de o lună obişnuit, iar în perioada sărbătorilor de Paşte au crescut vânzările de vin roşu”, a spus Gheorghe, pentru News.ro.

Reprezentantul PNVV susţine că, deşi în luna aceasta clienţii au fost interesaţi mai mult de vinuri roşii, în general românii consumă cu preponderenţă vinuri albe.

“Românii consumă în proporţie de 60% vinuri albe demiseci sau demidulci, 35% vinuri roşii demiseci. În schimb, în ultimii ani a crescut consumul de vin roze de la 3% la 5-7%”, a mai spus Gheorghe.

Primele şase crame din România – Cotnari, Recaş, Jidvei, Tohani, Vinexport sau Vincon – cumulează o cotă de 70% de din totalul pieţei de vinuri, potrivit datelor PNVV.

Aceste companii sunt şi cele mai profitabile, deoarece se bazează pe vânzarea unor cantităţi cât mai mari.

În 2015, compania Cotnari a înregistrat o cifră de afaceri de 117 milioane lei, în creştere cu 5,4% faţă de 2014.

Tot în 2015, producătorul vinurilor Recaş a obţinut afaceri de 100 milioane lei, în creştere cu 11% faţă de 2014. Compania a înregistrat anul trecut un profit de 21 milioane lei, în creştere cu 22% faţă de anul precedent.

Afacerile Jidvei au crescut anul trecut cu 29% faţă de 2014, până la 129 milioane lei, iar profitul a fost de 11,3 milioane lei.

Pe lângă marii jucătorii, în România există un mare număr de crame mici, care mizează mai mult pe calitate şi mai puţin pe volum.

PNVV estimează că producţia de vin a României a fost în jur de 4 milioane de hectolitri, nivel apropiat de cel din 2015. La nivelul întregii ţări sunt circa 180.000 de hectare de teren cultivate cu viţă-de-vie.

România are cele mai fărâmiţate terenuri agricole cultivate cu viţă-de-vie din Uniunea Europeană, în condiţiile în care în 2015 existau 854.766 de proprietăţi, cel mai mare număr dintre toate statele membre, pentru mai puţin de 200.000 de hectare de podgorii, arată datele publicate în luna aprilie de biroul european de statistică, Eurostat.

ECONOMIE

România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE în luna ianuarie

Radio CECCAR FM

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres.

În prima lună a acestui an, țările membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie. De asemenea, Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Continuare

ECONOMIE

O nouă schemă de ajutor de stat pentru susținerea producției de cartofi

Radio CECCAR FM

Executivul a aprobat schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, pentru anul 2024, suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei (echivalentul a maximum 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis de 200  euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până la cel târziu data de 20 mai a anului de cerere inclusiv. Valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Pentru înscrierea în Program se vor depune următoarele documente justificative: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică /bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis.

Continuare

ECONOMIE

Schemă de ajutor de stat pentru sectorul creșterii animalelor

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care sectorul creșterii animalelor va beneficia de o schemă de ajutor de stat în anul 2024, în valoare de aproximativ 390 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul total maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, care este de 561.571.180 lei.

În urma actului aprobat de Executiv, speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine vor beneficia de 120,7 milioane lei, iar pentru speciile ovine și caprine va fi prevăzută suma de 269 milioane de lei.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.

Fondurile vor fi asigurate de la bugetul MADR, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.

Continuare

Trending