PROFESIA CONTABILĂ
Profesia contabilă, la ceas de sărbătoare la 98 de ani de la reglementare. Ziua Națională a Contabilului Român – Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!
În perioada 12-15 iulie a.c., profesia contabilă a adus alături, în toată țara, cu prilejul celei de-a XV-a ediții a Zilei Naționale a Contabilului Român, cei mai importanți actori ai economiei: instituții și autorități de reglementare, reprezentanți ai mediului de afaceri și experți contabili și contabili autorizați – cei care joacă un rol esențial în dezvoltarea antreprenoriatului, a economiei naționale în ansamblu.
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – singurul organism abilitat pentru acordarea calificărilor profesionale de expert contabil și contabil autorizat – a organizat, la 98 de ani de la înființarea sa – la 13 iulie 1921 –, manifestări ce au avut loc în toate județele țării, dedicate profesiei contabile, fapt evocat și de președintele Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, expert contabil, în cuvântul de deschidere rostit în deschiderea evenimentului de la București, desfășurat la Hotel Radisson: „Instituirea Zilei Naționale a Contabilului Român la 13 iulie este legată de decretul de promulgare a legii de constituire a Corpului Contabililor Autorizați și Experților Contabili din România (denumirea de la acea vreme), semnat în urmă cu 98 de ani, la aceeași dată, de către Regele Ferdinand, legea fiind inițiată și promovată de Grigore Trancu-Iași, ministrul Muncii la acea vreme.
Mă bucur că la sărbătoarea noastră de astăzi avem și un reprezentant din Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Iată, deci, că această profesie a fost consacrată legal în România din inițiativa ministrului Muncii.
În prezent, cu numai doi ani înainte de marcarea Centenarului profesiei contabile reglementate în România, putem afirma că tradiția ne face să ne simțim mândri pentru ceea ce înaintașii noștri au realizat. Amintim aici, bineînțeles, de Grigore Trancu-Iași, de prof. Alexandru George, de președintele Nicolae Butculescu.
Sunt oameni care și-au dedicat viața, întreaga activitate, în scopul afirmării profesiei contabile în România, precum și cu rezultate remarcabile în influențarea dezvoltării profesiei noastre la nivel internațional.
Prezentul este, însă, la fel de onorant. Iată, după 98 de ani – sigur, cu sincopele cunoscute, trecând prin diverse regimuri – profesia contabilă este astăzi recunoscută la nivel internațional, este apreciată. Tradiția, performanța ei, sunt certificate prin faptul că experții contabili, membri ai CECCAR, susținuți de organismul nostru profesional, au fost aleși și funcționează în structurile de conducere ale unor organizații relevante la nivel european și mondial, care activează în domeniul contabil-fiscal, organizații care au drept scop promovarea profesiei contabile. Amintim aici, după cum știți deja, faptul că președinția Accountacy Europe – organizație care reprezintă profesia contabilă la nivel european – este asigurată de colegul nostru, Florin Toma. De asemenea, suntem prezenți în structurile de conducere ale Federației Europene a Consilierilor Fiscali (ETAF), ale Comitetului de Integrare Latină Europa-America (CILEA) și, nu în ultimul rând, trebuie să îi felicităm pe colegii noștri care – în urma unei selecții riguroase – au fost aleși să facă parte din comitete și grupe de lucru organizate în cadrul IFAC. Cu toții știm ce reprezintă IFAC pentru profesia contabilă.
Forța CECCAR a constat și constă în reprezentarea Corpului nostru professional la nivel national, prin intermediul filialelor din fiecare județ, precum și în implicarea proactivă a tuturor membrilor în promovarea și dezvoltarea profesiei. Fructificarea valorilor tradiției, actualizarea competențelor membrilor în raport cu realitatea economică de azi și de mâine, parteneriatele win-win cu mediul de afaceri, cu instituțiile de reglementare, promovarea interesului public, precum și a comportamentului etic reprezintă reperele marcante ale evoluției profesiei încă de la începuturile ei. De aceea putem afirma, fără să greșim, că profesia contabilă din România – reprezentată de membrii CECCAR – trăiește prezentul învățând din trecut și investește în viitor. De aici și sloganul acestui eveniment festiv – Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!
Cu toții știm că profesia contabilă, atât la nivel mondial, cât și la nivelul țării noastre, s-a reinventat. Ea se actualizează continuu, inclusiv la modificarea modelelor de afaceri, modele care au trei piloni ce le asigură competitivitatea: tehnologia, globalizarea și externalizarea serviciilor-suport. Tocmai de aceea ne adresăm partenerilor noștri tradiționali – mediul antreprenorial și instituțiile și autoritățile de reglementare –, spunându-le: ContaȚI pe Noi. ContaȚi, cu Noi. Întotdeauna!
La mulți ani și mult succes!”.
Președintele CECCAR a dat apoi citire mesajului președintelui Accountancy Europe, Florin Toma: „Domnule Președinte, Stimați oaspeți, Dragi colegi și prieteni,
Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a mă adresa astăzi la festivitățile Zilei Naționale a Contabilului, chiar dacă, din păcate, nu am putut fi prezent în persoană. În calitate de președinte al Accountancy Europe, reprezint un milion de profesioniști contabili din Europa. Alături de organismele profesionale românești reprezentăm 49 de organizații din 35 de țări. Deoarece suntem profesioniști care lucrează pentru oameni, mesajul nostru către decidenții europeni este: Pentru că oamenii contează (Because people count).
Profesia noastră din România are o reputație internațională bună. Accesul în Uniunea Europeană, concretizat acum 12 ani și jumătate, a însemnat apropierea si de alte culturi și zone geografice. Am reafirmat angajamentul nostru european la recentele alegeri euro-parlamentare. În astfel de timpuri marcate de scepticism, trebuie să fim uniți, atât ca profesioniști, cât si ca europeni. Viitorul este luminos atunci când lucrăm împreună.
În aceste condiții, profesia contabilă trebuie să se manifeste:
- ca o parte integrantă a procesului de decizie în stadiile incipiente ale acestuia, prin stabilirea agendei și nu prin modificarea a ceea ce a fost deja propus;
- ca o forță inovativă pentru a rămâne relevanți în influențarea legislației viitoare;
- ca o forță care este parte a soluției în și pentru interesul public, si nu ca parte a problemei.
Trebuie să devenim parteneri strategici ai clienților noștri, ajutând-i să ia deciziile corecte, necesare pentru dezvoltarea afacerii.
Multe dintre firmele cele mai avansate nu numai că îmbrățișează tehnologia, dar se și extind în domenii noi, ceea solicită noi cunoștințe, care vor conduce în final la schimbarea profesiei cum o cunoaștem azi. Firmele mijlocii și mici trebuie să urmărească aceste tendințe și să identifice soluții adaptate pentru a rămâne relevante pentru clienții lor.
În această zi, vă invit să vă alăturați mie și Accountancy Europe și să privim către viitor, la provocările și oportunitățile pe care acesta le oferă. Obiectivul nostru este de a satisface nevoile membrilor și da a-i încuraja să se dezvolte. Acest lucru nu este posibil decât printr-o colaborare strânsă, așa cum o avem deja cu CECCAR.
Vă mulțumesc și vă urez realizări în toate!”.
Festivitatea a continuat cu prezentarea de către Aurel Andrei, președintele Consiliului Filialei București a CECCAR, a unui cald mesaj, însoțit de înmânarea unei plachete președintelui Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, pentru toate realizările din trecutul recent care au contribuit la dezvoltarea și tot mai buna reputație a profesiei contabile la nivel național și internațional. Mulțumind, președintele CECCAR a subliniat că rezultatele evocate sunt rodul unei activități de echipă, la nivel central, precum și împreună cu președintele Filialei București a CECCAR.
În continuare, au adresat mesaje reprezentanți ai unor instituții și autorități publice, ai mediului de afaceri și ai altor organizații profesionale. Astfel, au luat cuvântul Alexandra Lazăr – director al Direcției de legislație și reglementări contabile din Ministerul Finanțelor Publice, Mihail Adrian Oprescu – inspector general de stat al Inspecției Muncii, Daniel Marius Staicu – președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Cosmin Nicula – vicepreședinte al Curții de Conturi, Șerban Andrei Nistor – vicepreședinte al ANAF, Bianca Georgiana Dumbravă – consilier al ministrului Justiției, Dragoș Mihalache – vicepreședinte al UGIR, Florin Jianu – președintele CNIPMMR, Dragoș Doroș – prim-vicepreședinte al Camerei Consultanților Fiscali, Dana Ababei – președintele ANEVAR, Stan Tîrnoveanu – prim-vicepreședinte al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență.
Mesajele au conținut calde felicitări adresate cu prilejul Zilei Naționale a Contabilului Român, odată cu exprimarea dorinței comune de a întări colaborarea cu CECCAR în numele interesului public, pentru sporirea contribuției fiecărei instituții și organizații și a tuturor, împreună, la progresul economic și social al României. S-au evocat numeroase realizări comune, ca efect al unor rodnice parteneriate, și s-a exprimat convingerea că relațiile reciproce, care s-au statornicit de-a lungul timpului, se vor consolida continuu. În acest sens, potrivit specificului activității fiecărei instituții și organizații care au adresat mesaje, s-au menționat direcții concrete de acțiune în perioada următoare, apreciindu-se unanim că profesioniștii contabili, membri ai CECCAR, au un rol esențial în perfecționarea activității în toate domeniile, competența și responsabilitatea lor constituind o garanție a creșterii eficienței economico-sociale, a respectării reglementărilor în vigoare și a promovării principiilor și normelor etice – factori puternic stimulativi pentru obținerea de noi și tot mai importante performanțe.
Președintele CECCAR a înmânat celor care au prezentat mesaje diplome prin care sunt recunoscute și apreciate rezultatele colaborării cu instituțiile pe care le reprezintă.
Dezbaterile din panelul intitulat Reglementarea: mit și adevăr. Externalizarea serviciilor financiar-contabile – argumente pro și contra i-au avut ca protagoniști pe Alexandra Lazăr – director al Direcției de legislație și reglementări contabile din Ministerul Finanțelor Publice, Dragoș Doroș – vicepreședinte al Camerei Consultanților Fiscali, Robert Aurelian Șova – președintele Consiliului superior al CECCAR și Aurel Andrei – președintele Consiliului Filialei CECCAR București.
Conform tradiției, manifestarea a inclus și acordarea premiilor câștigătorilor Topului național 2019 al membrilor CECCAR și Topului local 2019 al membrilor Filialei București.
Galerie foto
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR Maramureș: Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș, 20 DE ANI – ARC PESTE TIMP
La 15 noiembrie 2024, CECCAR Maramureș a participat, prin conducerea filialei, la evenimentul Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș 20 de ani – Arc peste timp, desfășurat la Baia Mare. Evenimentul a reunit invitați speciali, reprezentanți ai unor instituții și organisme profesionale cu care consilierii juridici colaborează direct, alături de membri ai comunității juridice și economice locale.
Conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, președintele Consiliului Filialei CECCAR Maramureș, a prezentat activitățile și acțiunile în care se intersectează profesiile de consilier juridic și expert contabil, contribuind astfel la susținerea mediului economic și juridic.
În cadrul evenimentului, CECCAR Maramureș a oferit o diplomă de excelență pentru decanul Colegiului Consilierilor Juridici Maramureș, Nicușor Marin Blaga, pentru contribuțiile organizației în cele două decenii de activitate.
Loading…
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil
Luni, 11 noiembrie 2024, la sediul CECCAR Filiala Mehedinți, a avut loc Conferința de deschidere a proiectului regional Educația economică – de la teorie la practică, organizat în parteneriat cu Colegiul Național Economic „Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, un demers dedicat promovării cunoștințelor economice și dezvoltării abilităților practice în rândul tinerilor.
Din partea CECCAR Mehedinți, la evenimentul cu tema Rolul contabilității în managementul afacerilor au participat Emil Costinel Tiucă, președintele Consiliului Filialei, Simona Firulescu, coordonatorul filialei, și Mirela Benedicta Filip, auditor de calitate. Instituțiile partenere au fost reprezentate prin Alin Tomoescu, inspector școlar general, Claudia Nănuți, directorul Colegiului Național Economic „Theodor Costescu”, și Roxana Maria Ispas, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor din Drobeta-Turnu Severin, alături de cadrele didactice implicate și un număr de aproximativ 50 de elevi și studenți.
În deschidere, președintele CECCAR Mehedinți a prezentat un studiu de caz, ilustrând modul în care deciziile contabile informate pot influența pozitiv performanța unei afaceri. Analiza a inclus elemente esențiale precum optimizarea costurilor, strategii de investiții, gestionarea riscurilor și măsuri de îmbunătățire a performanței financiare.
De asemenea, reprezentanții instituțiilor partenere au subliniat importanța contabilității ca pilon fundamental al managementului financiar, accentuând rolul acesteia în reflectarea fidelă a situației patrimoniale și a rezultatelor financiare ale unei companii.
Evenimentul a fost marcat de o interacțiune dinamică între elevi și invitați, aceștia adresând întrebări reprezentanților CECCAR despre activitățile organismului profesional și rolul său în gestionarea profesiei contabile.
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR și Edenred au lansat un parteneriat strategic pentru sprijinirea mediului de afaceri și promovarea capitalismului responsabil
CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), cel mai mare organism profesional din domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei, cu peste 47.000 de membri, experți contabili și contabili autorizați, și Edenred, lider în industria de beneficii extrasalariale, și-au unit forțele într-un parteneriat strategic care are ca scop promovarea capitalismului responsabil ca măsură de dezvoltare a mediului de afaceri, de îndeplinire a obiectivelor sociale. Programul național de educație pentru sustenabilitate în afaceri este destinat atât profesioniștilor contabili, cât și partenerilor acestora, antreprenorii.
Lansarea parteneriatului a fost marcată printr-un workshop desfășurat la Timișoara, care a reunit peste 50 de profesioniști contabili și antreprenori. Acesta este primul dintr-o serie de evenimente care vor continua în diverse regiuni din țară și prin intermediul cărora se asigură sprijin pentru economia locală și se încurajează dezvoltarea de modele de business sustenabile.
Întrucât IMM-urile reprezintă baza dezvoltării economiei locale moderne și contribuie la crearea de noi locuri de muncă, sunt necesare programe și acțiuni care să le sprijine în acest scop. În România, IMM-urile reprezintă 99,7% din numărul total de întreprinderi, aproximativ 66% din totalul locurilor de muncă din sectorul privat nefinanciar și aproximativ 56% din valoarea adăugată brută (VAB), arată datele prezentate în 2023 de Banca Europeană de Investiții.
Acest parteneriat este parte din campania lansată de CECCAR în luna septembrie a acestui an, #SăFacemBine, și vine ca răspuns la nevoia de a crește gradul de responsabilitate socială în companiile din România și de a spori nivelul de înțelegere a avantajelor aduse de adoptarea unor modele de business orientate spre capitalism responsabil, prin consolidarea colaborării dintre profesioniștii contabili și antreprenori.
Prin workshop-uri și seminare organizate la nivel național, se expun aspecte sociale ale capitalismului responsabil, mecanism susținut de sistemul fiscal actual, axate pe avantajele fiscale și non-fiscale ale beneficiilor extrasalariale (tichete de masă, vacanță, cultură și cadou) oferite angajaților. Totodată, se discută despre cum pot fi fructificate aceste beneficii, despre modul în care acestea contribuie la îndeplinirea obiectivelor ESG (Environmental, Social, Governance) ale organizațiilor și despre latura care ajută antreprenorii să folosească astfel de beneficii pentru atragerea de talente și retenția angajaților, precum și despre modalități de optimizare a costurilor la nivelul companiilor.
„Alăturarea, în calitate de partener strategic, la campania #SăFacemBine reafirmă angajamentul nostru de a îmbunătăți calitatea vieții angajaților și antreprenorilor, sprijinind totodată comunitatea locală de business. Suntem convinși că investiția în educația financiară și în bunăstarea angajaților este cheia către un viitor prosper și sustenabil pentru afacerile mici și mijlocii din România, iar acest parteneriat va contribui la un mediu de afaceri mai sănătos. De asemenea, la Edenred știm că IMM-urile sunt fundamentul dezvoltării economiei locale, iar acțiunile noastre zilnice sunt îndreptate și către sprijinirea lor. De la platforma Edenred Benefit, unde managerii de companii pot oferi o serie de beneficii extrasalariale care atrag, păstrează și recompensează angajații, la platforma Edenred BIZTRO Club care găzduiește resurse și informații practice dedicate companiilor mici și mijlocii, această nouă inițiativă aduce încă o contribuție la scopul nostru”, a declarat Gorkem Oran, Director General Edenred România.
Acest parteneriat se adaugă celorlalte acțiuni de corporate responsability prin care Edenred contribuie la o nutriție echilibrată pentru viitorii angajați, inițiative dezvoltate sub umbrela FOOD, un program european de educație alimentară implementat în parteneriat public-privat în 10 țări, activ în România deja de 5 ani, prin care Edenred susține obiceiurile alimentare sănătoase și reducerea risipei alimentare.
Prin proiectele „Masă și clasă”, aliniat la politicile publice europene privind accesul copiilor la o alimentație sănătoasă prin mese calde în școli sau inițiativa Caravana NutriCOOLtura, dar și prin lansarea proiectului național Țara lui Mai Bine care aduce pe aceeași platformă producătorii locali, food hub-urile și restaurantele, Edenred continuă să rămână un model de bune practici în zona de CSR și își întărește poziția de partener strategic de bază în misiunea campaniei #SăFacemBine, dezvoltată de CECCAR.
„Prin campania #SăFacemBine ne propunem nu doar să inspirăm, ci și să încurajăm profesioniștii contabili să contribuie și mai mult la sprijinirea mediului de afaceri pentru a fructifica mecanismele fiscale puse la dispoziție de stat pentru a face bine concret, acolo unde contează. Am început cu domeniul sănătate, la începutul lunii septembrie, când am și lansat campania și când ne-am concentrat pe promovarea facilității de a direcționa 20% din impozitul pe profit către organizații nonprofit, iar acum vom continua cu alte modele de instrumente specifice capitalismului responsabil. Ne dorim să dezvoltăm acest program de responsabilizare la nivel național, să consolidăm o rețea dedicată unui viitor mai echitabil, în care afacerile se dezvoltă sustenabil și contribuie real la binele comun. Și cum altfel putem face mai bine acest lucru decât prin consolidarea parteneriatului profesionist contabil-antreprenor? Dată fiind implicarea lor în susținerea unor astfel de proiecte, considerăm Edenred un partener în dezvoltarea acestui program”, a declarat președintele Consiliului superior al CECCAR, Elena Ecaterina Chivu.
Edenred și CECCAR vor continua să dezvolte evenimente în cadrul campaniei #SăFacemBine, invitând specialiștii din domeniul contabilității, alături de liderii de afaceri, să se alăture misiunii de a promova și susține un capitalism responsabil, ca factor esențial pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri sustenabil, cu obiective sociale puternice.
-
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 19.11.2024
-
ECONOMIEacum 2 zile
Exporturile de cereale ale UE au scăzut cu o treime în acest sezon; România a fost cel mai mare exportator
-
ECONOMIEacum o zi
Lege promulgată: Noi modificări la Codul fiscal
-
ECONOMIEacum o zi
Un nou proiect major, de importanță strategică, pentru producția de baterii în România
-
ECONOMIEacum 2 zile
Pensionarii care au primit mai mulți bani, din culpa Casei de Pensii, nu mai restituie sumele respective
-
ECONOMIEacum 2 zile
ANAF a actualizat Anexa la OPANAF nr. 3631/2015 pentru aprobarea competenței teritoriale de administrare
-
PROFESIA CONTABILĂacum 3 zile
CECCAR și Edenred au lansat un parteneriat strategic pentru sprijinirea mediului de afaceri și promovarea capitalismului responsabil
-
ECONOMIEacum o zi
BNR: Noile evaluări relevă o perspectivă înrăutățită a inflației comparativ cu previziunile precedente