Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 8 martie 2021

Radio CECCAR FM

Reforma fiscală internațională, pe agenda următoarei reuniuni ECOFIN

Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) va discuta stadiul negocierilor OCDE privind reforma fiscală internațională în reuniunea din 16 martie, iar progresul recent înregistrat la finele lunii februarie la nivelul OCDE/G20 va avea un rol relevant în discuțiile miniștrilor de finanțe ai UE. Ședința virtuală din 26 februarie, organizată de președinția italiană a G20, a relevat faptul că există sprijin puternic din partea tuturor miniștrilor G20 pentru un acord asupra ambilor piloni ai reformei propuse de Cadrul inclusiv al OCDE. Semnale pozitive au venit în special din partea SUA: Janet Yellen (secretarul Trezoreriei SUA) a confirmat că administrația Biden intenționează să renunțe la propunerea privind „sfera de influență” (ce a blocat negocierile în 2020) afirmând că Statele Unite ale Americii se vor angaja în discuțiile multilaterale privind ambii piloni ai reformei în vederea obținerii unei soluții globale.

În curând: trialogul UE pe tema CbCR

La 3 martie, reprezentanții permanenți ai statelor membre UE (Coreper) au aprobat mandatul de negociere al Consiliului European privind propunerea Comisiei Europene referitoare la raportarea publică pentru fiecare țară (CbCR). După un impas de cinci ani, la 25 februarie, Consiliul Competitivitate a aprobat cu o majoritate calificată textul propunerii, cu toate că Irlanda, Republica Cehă, Ungaria, Suedia, Luxemburg și Malta sunt în continuare de părere că textul propunerii ar fi trebuit aprobat unanim de ECOFIN. La 4 martie, Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) și Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) au aprobat deschiderea negocierilor interinstituționale: Evelyn Regner (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Austria) și Iban García del Blanco (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Spania) vor fi principalii negociatori din cadrul Parlamentului European.

Propuneri CE privind regimul aplicat taxelor de andocare din regiunile ultraperiferice franceze

La 3 martie, Comisia Europeană a propus reînnoirea regimului taxelor de andocare în regiunile ultraperiferice franceze: Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica și La Réunion pentru perioada 2022-2027. Această propunere va permite aplicarea unor scutiri de la taxa de andocare și a unei taxe reduse pentru o listă limitată de produse de origine locală. Taxa de andocare este o taxă indirectă adoptată în temeiul Articolului 349 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) pentru a compensa dezavantajele concurențiale ale regiunilor ultraperiferice franceze. Termenul până la care se aplică în prezent acest regim de scutiri ar fi expirat în iunie 2021, însă noua propunere prelungește aplicarea acestuia cu șase luni, până la 31 decembrie 2021, pentru a acorda Franței suficient timp în transpunerea noului regim în legislația sa națională. Europarlamentarul francez Stéphane Bijoux (Partidul Renew Europe) consideră bine-venită propunerea Comisiei. Urmează ca Parlamentul European să fie consultat cu privire la această propunere.

Acord al statelor membre pentru inițierea discuțiilor privind cooperarea administrativă în domeniul TVA cu China

La 3 martie, Coreper (reprezentanții permanenți ai statelor membre UE) a autorizat Comisia Europeană să deschidă negocierile cu China referitoare la crearea unei baze pentru un posibil cadru de cooperare administrativă în domeniul TVA. Comisia Europeană a planificat o abordare în două etape: prima etapă implică un Memorandum de înțelegere (adică un instrument fără caracter obligatoriu conform legislației UE), iar cea de-a doua, dacă este posibil, un acord internațional. Comisia Europeană va informa statele membre în mod regulat cu privire la progresul acestor negocieri.

Curtea de Justiție a UE a respins hotărârea Tribunalului UE în baza acțiunii demarate de FC Barcelona

La 4 martie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJEU) a respins hotărârea Tribunalului Uniunii Europene care a anulat decizia Comisiei Europene prin care sistemul de impozitare aplicat pentru patru cluburi profesioniste de fotbal din Spania a fost clasificat drept ajutor de stat. O lege din 1990 a obligat toate cluburile sportive profesioniste din Spania să își schimbe forma juridică în societăți sportive pe acțiuni, cu excepția cluburilor sportive profesioniste care au obținut profit în exercițiile financiare anterioare anului 1990. Fútbol Club Barcelona și alte trei cluburi profesioniste de fotbal (Club Atlético Osasuna, Athletic Bilbao și Real Madrid) au constituit acea excepție și și-au desfășurat în continuare activitatea sub forma unor persoane juridice nonprofit, beneficiind astfel de o cotă specială a impozitului pe profit. Până în 2016 acea cotă de impozitare a rămas sub cota normală aplicabilă societăților sportive pe acțiuni. Prin decizia de la 4 iulie 2016, Comisia a declarat că legea respectivă constituie un ajutor de stat ilegal și incompatibil deoarece aplică o cotă de impozitare corporativă preferențială celor patru cluburi sportive în cauză. FC Barcelona a introdus o acțiune împotriva deciziei Comisiei în fața Tribunalului UE, care a anulat decizia respectivă la 26 februarie 2019 în baza faptului că nu a fost dovedită, de către Comisie, existența unui avantaj economic conferit beneficiarilor respectivelor măsuri de impozitare. CJUE a respins hotărârea Tribunalului, prin hotărârea sa din 4 martie 2021, în baza faptului că Tribunalul „a săvârșit o eroare de drept atunci când a stabilit ca decizia respectivă să fie formulată ca o decizie care vizează atât o schemă de ajutoare, cât și un ajutor individual, din moment ce Comisia și-a exprimat, în decizia sa, opinia privind ajutorul individual oferit celor patru cluburi de fotbal denumite drept beneficiari”.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș, 20 DE ANI – ARC PESTE TIMP

Radio CECCAR FM

La 15 noiembrie 2024, CECCAR Maramureș a participat, prin conducerea filialei, la evenimentul Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș 20 de ani – Arc peste timp, desfășurat la Baia Mare. Evenimentul a reunit invitați speciali, reprezentanți ai unor instituții și organisme profesionale cu care consilierii juridici colaborează direct, alături de membri ai comunității juridice și economice locale.

Conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, președintele Consiliului Filialei CECCAR Maramureș, a prezentat activitățile și acțiunile în care se intersectează profesiile de consilier juridic și expert contabil, contribuind astfel la susținerea mediului economic și juridic.

În cadrul evenimentului, CECCAR Maramureș a oferit o diplomă de excelență pentru decanul Colegiului Consilierilor Juridici Maramureș, Nicușor Marin Blaga, pentru contribuțiile organizației în cele două decenii de activitate.

Galerie foto

CECCAR Maramureș, la aniversarea a 20 de ani a Colegiului Consilierilor Juridici CECCAR Maramureș, la aniversarea a 20 de ani a Colegiului Consilierilor Juridici CECCAR Maramureș, la aniversarea a 20 de ani a Colegiului Consilierilor Juridici

file with image and text inside it

Loading…

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil

Radio CECCAR FM

Luni, 11 noiembrie 2024, la sediul CECCAR Filiala Mehedinți, a avut loc Conferința de deschidere a proiectului regional Educația economică – de la teorie la practică, organizat în parteneriat  cu Colegiul Național Economic „Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, un demers dedicat promovării cunoștințelor economice și dezvoltării abilităților practice în rândul tinerilor.

Din partea CECCAR Mehedinți, la evenimentul cu tema Rolul contabilității în managementul afacerilor au participat Emil Costinel Tiucă, președintele Consiliului Filialei, Simona Firulescu, coordonatorul filialei, și Mirela Benedicta Filip, auditor de calitate. Instituțiile partenere au fost reprezentate prin Alin Tomoescu, inspector școlar general, Claudia Nănuți, directorul Colegiului Național Economic „Theodor Costescu”, și Roxana Maria Ispas, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor din Drobeta-Turnu Severin, alături de cadrele didactice implicate și un număr de aproximativ 50 de elevi și studenți.

În deschidere, președintele CECCAR Mehedinți a prezentat un studiu de caz, ilustrând modul în care deciziile contabile informate pot influența pozitiv performanța unei afaceri. Analiza a inclus elemente esențiale precum optimizarea costurilor, strategii de investiții, gestionarea riscurilor și măsuri de îmbunătățire a performanței financiare.

De asemenea, reprezentanții instituțiilor partenere au subliniat importanța contabilității ca pilon fundamental al managementului financiar, accentuând rolul acesteia în reflectarea fidelă a situației patrimoniale și a rezultatelor financiare ale unei companii.

Evenimentul a fost marcat de o interacțiune dinamică între elevi și invitați, aceștia adresând întrebări reprezentanților CECCAR despre activitățile organismului profesional și rolul său în gestionarea profesiei contabile.

Galerie foto

CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR și Edenred au lansat un parteneriat strategic pentru sprijinirea mediului de afaceri și promovarea capitalismului responsabil

Radio CECCAR FM

CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), cel mai mare organism profesional din domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei, cu peste 47.000 de membri, experți contabili și contabili autorizați, și Edenred, lider în industria de beneficii extrasalariale, și-au unit forțele într-un parteneriat strategic care are ca scop promovarea capitalismului responsabil ca măsură de dezvoltare a mediului de afaceri, de îndeplinire a obiectivelor sociale. Programul național de educație pentru sustenabilitate în afaceri este destinat atât profesioniștilor contabili, cât și partenerilor acestora, antreprenorii.

Lansarea parteneriatului a fost marcată printr-un workshop desfășurat la Timișoara, care a reunit peste 50 de profesioniști contabili și antreprenori. Acesta este primul dintr-o serie de evenimente care vor continua în diverse regiuni din țară și prin intermediul cărora se asigură sprijin pentru economia locală și se încurajează dezvoltarea de modele de business sustenabile.

Întrucât IMM-urile reprezintă baza dezvoltării economiei locale moderne și contribuie la crearea de noi locuri de muncă, sunt necesare programe și acțiuni care să le sprijine în acest scop. În România, IMM-urile reprezintă 99,7% din numărul total de întreprinderi, aproximativ 66% din totalul locurilor de muncă din sectorul privat nefinanciar și aproximativ 56% din valoarea adăugată brută (VAB), arată datele prezentate în 2023 de Banca Europeană de Investiții.

Acest parteneriat este parte din campania lansată de CECCAR în luna septembrie a acestui an, #SăFacemBine, și vine ca răspuns la nevoia de a crește gradul de responsabilitate socială în companiile din România și de a spori nivelul de înțelegere a avantajelor aduse de adoptarea unor modele de business orientate spre capitalism responsabil, prin consolidarea colaborării dintre profesioniștii contabili și antreprenori.

Prin workshop-uri și seminare organizate la nivel național, se expun aspecte sociale ale capitalismului responsabil, mecanism susținut de sistemul fiscal actual, axate pe avantajele fiscale și non-fiscale ale beneficiilor extrasalariale (tichete de masă, vacanță, cultură și cadou) oferite angajaților. Totodată, se discută despre cum pot fi fructificate aceste beneficii, despre modul în care acestea contribuie la îndeplinirea obiectivelor ESG (Environmental, Social, Governance) ale organizațiilor și despre latura care ajută antreprenorii să folosească astfel de beneficii pentru atragerea de talente și retenția angajaților, precum și despre modalități de optimizare a costurilor la nivelul companiilor.

Alăturarea, în calitate de partener strategic, la campania #SăFacemBine reafirmă angajamentul nostru de a îmbunătăți calitatea vieții angajaților și antreprenorilor, sprijinind totodată comunitatea locală de business. Suntem convinși că investiția în educația financiară și în bunăstarea angajaților este cheia către un viitor prosper și sustenabil pentru afacerile mici și mijlocii din România, iar acest parteneriat va  contribui la un mediu de afaceri mai sănătos. De asemenea, la Edenred știm că IMM-urile sunt fundamentul dezvoltării economiei locale, iar acțiunile noastre zilnice sunt îndreptate și către sprijinirea lor. De la platforma Edenred Benefit, unde managerii de companii pot oferi o serie de beneficii extrasalariale care atrag, păstrează și recompensează angajații, la platforma Edenred BIZTRO Club care găzduiește resurse și informații practice dedicate companiilor mici și mijlocii, această nouă inițiativă aduce încă o contribuție la scopul nostru, a declarat Gorkem Oran, Director General Edenred România.

Acest parteneriat se adaugă celorlalte acțiuni de corporate responsability prin care Edenred contribuie la o nutriție echilibrată pentru viitorii angajați, inițiative dezvoltate sub umbrela FOOD, un program european de educație alimentară implementat în parteneriat public-privat în 10 țări, activ în România deja de 5 ani, prin care Edenred susține obiceiurile alimentare sănătoase și reducerea risipei alimentare.

Prin proiectele „Masă și clasă”, aliniat la politicile publice europene privind accesul copiilor la o alimentație sănătoasă prin mese calde în școli sau inițiativa Caravana NutriCOOLtura, dar și prin lansarea proiectului național Țara lui Mai Bine care aduce pe aceeași platformă producătorii locali, food hub-urile și restaurantele, Edenred continuă să rămână un model de bune practici în zona de CSR și își întărește poziția de partener strategic de bază în misiunea campaniei #SăFacemBine, dezvoltată de CECCAR.

Prin campania #SăFacemBine ne propunem nu doar să inspirăm, ci și să încurajăm profesioniștii contabili să contribuie și mai mult la sprijinirea mediului de afaceri pentru a fructifica mecanismele fiscale puse la dispoziție de stat pentru a face bine concret, acolo unde contează. Am început cu domeniul sănătate, la începutul lunii septembrie, când am și lansat campania și când ne-am concentrat pe promovarea facilității de a direcționa 20% din impozitul pe profit către organizații nonprofit, iar acum vom continua cu alte modele de instrumente specifice capitalismului responsabil. Ne dorim să dezvoltăm acest program de responsabilizare la nivel național, să consolidăm o rețea dedicată unui viitor mai echitabil, în care afacerile se dezvoltă sustenabil și contribuie real la binele comun. Și cum altfel putem face mai bine acest lucru decât prin consolidarea parteneriatului profesionist contabil-antreprenor? Dată fiind implicarea lor în susținerea unor astfel de proiecte, considerăm Edenred un partener în dezvoltarea acestui program”, a declarat președintele Consiliului superior al CECCAR, Elena Ecaterina Chivu.

Edenred și CECCAR vor continua să dezvolte evenimente în cadrul campaniei #SăFacemBine, invitând specialiștii din domeniul contabilității, alături de liderii de afaceri, să se alăture misiunii de a promova și susține un capitalism responsabil, ca factor esențial pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri sustenabil, cu obiective sociale puternice.

Continuare

Trending