Rețele sociale

ECONOMIE

RAPORT: Piaţa roboţilor industriali va creşte cu 14% în acest an, de la 381.000 de roboţi livraţi anul trecut

Radio CECCAR FM

Vânzările de roboţi industriali s-au dublat în ultimii patru ani, iar cinci ţări cumulează aproape 73% din cererea totală de roboţi, arată rezultatele raportului Federaţiei Internaţionale pentru Robotică (IFR), anunţate la o conferinţă de presă la World Robot Summit din Tokyo, în care se precizează că vânzările vor avansa în medie cu 14% pe an, de la un număr record de 381.000 de roboţi livraţi la nivel mondial în 2017, transmite News.ro.

”Principalele concluzii ale studiului arată că investiţiile în roboţi industriali continuă să crească rapid. Vânzările globale de roboţi industriali s-au dublat în 2017 faţă de 2013 (creştere de 114%), iar prognoza pentru următorii trei ani (2018-2021) arată că vânzările vor avansa în medie cu 14% pe an. Anul 2017 a înregistrat un număr record de 381.000 de roboţi livraţi la nivel mondial, o creştere de 30% faţă de anul anterior”, arată studiul.

Volumul vânzărilor a avansat cu 21% în aceeaşi perioadă, până la 16,2 miliarde de euro.

Cinci pieţe majore: China, Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite şi Germania au reprezentat 73% din volumul total al vânzărilor de roboţi industriali în 2017.

„Ca şi în cazul rapoartelor anterioare ale IFR, concluziile din acest an sunt în concordanţă cu propriile noastre estimări. Vedem un interes semnificativ şi dorinţa de a automatiza procesele industriale. Tot mai multe companii – indiferent de mărime – îşi dau seama de avantajele folosirii roboţilor în procesele lor de producţie „, spune Esben Østergaard, co-fondator şi CTO la Universal Robots.

În raportul din acest an, IFR evidenţiază multe tehnologii de ultimă generaţie, cum ar fi conceptul de colaborare om-maşină şi programarea simplă a roboţilor, care va contribui la îmbunătăţirea productivităţii producţiei şi extinderea numărului de aplicaţii pentru roboţi.

„Automatizarea bazată pe roboţi îmbunătăţeşte calitatea produselor şi asigură uniformizarea fluxului de producţie. Roboţii colaborativi – bazaţi pe colaborarea dintre om şi maşină – sunt deosebit de eficienţi, deoarece lucrează împreună cu angajaţii, în loc să îi înlocuiască. Vom vedea cu siguranţă o cerere accelerată de bunuri de consum care prezintă un element ”specific uman”, alături de o calitate înaltă a produselor realizate”, spune Esben Østergaard.

Raportul constată o cerere tot mai mare pentru automatizarea bazată pe roboţi, în special în industria auto, electronică şi în industria metalurgică.

Raportul global privind robotizarea este publicat în fiecare an de către IFR, iar ediţia din acest an fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de IFR la summit-ul Robot World, care se desfăşoară la Tokyo.

ECONOMIE

Noi modificări în Codul de procedură civilă: numirea experților judiciari, digitalizată

Radio CECCAR FM

Parlamentul României a adoptat Legea nr. 139/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 448 din 15 mai 2024, care modifică articolul 331 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, digitalizând procesul de numire a experților pentru efectuarea de expertize judiciare.

Potrivit noii legi, dacă părțile implicate într-un proces nu reușesc să ajungă la un acord privind numirea experților, aceștia vor fi desemnați de instanță printr-un sistem informatizat aleatoriu. Acest sistem va selecta experții dintre persoanele înscrise în evidența biroului local de expertiză și autorizate legal să efectueze expertize judiciare. Modificările intră în vigoare la un an de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

Normele metodologice care vor reglementa funcționarea acestui sistem, având în vedere încărcătura experților în ceea ce privește numărul de expertize judiciare alocate, se aprobă în termen de 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Opinia CECCAR

Această schimbare legislativă reprezintă un pas semnificativ către digitalizarea și eficientizarea sistemului judiciar din România. Prin utilizarea unui sistem informatizat pentru numirea experților judiciari se asigură o distribuție echitabilă a cazurilor între experți.

Mai mult, această măsură poate contribui la creșterea transparenței și a încrederii publicului în procesul judiciar, oferind un cadru mai clar și mai predictibil pentru părțile implicate în procese civile.

Continuare

ECONOMIE

Modificări la formularul 300 – „Decont de taxă pe valoarea adăugată”

Radio CECCAR FM

În Monitorul Oficial nr. 448 din 15 mai 2024, a fost publicat OPANAF nr. 888/2024, act normativ prin care se modifică OPANAF nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată”. ANAF menționează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, prin art.III, pct.46 din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, publicată în Monitorul Oficial nr. 977 din 27 octombrie 2023, începând cu data de 1 ianuarie 2024, a fost eliminată scutirea de TVA pentru operațiunile prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a) și b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, efectuate către unități spitalicești din rețeaua de stat, rămânând în vigoare doar scutirea de TVA prin restituire către entitățile nonprofit.

În acest context, prin noul act normativ au fost eliminate din formularul (300) următoarele rânduri:

 rândul 14.1 ”Livrări de bunuri și prestări de servicii scutite cu drept de deducere, prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a) și b) din Codul fiscal”;

▪ rândul 14.2 ”Livrări de bunuri scutite cu drept de deducere, prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. c) și d) din Codul fiscal”.

Continuare

ECONOMIE

ANAF: Modificări în cuprinsul unor formulare de declarații de impunere

Radio CECCAR FM

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a modificat, prin OPANAF nr. 779/2024, publicat în  Monitorul Oficial nr. 374 din 22 aprilie 2024, o serie de acte normative din domeniul declarării impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale.

ANAF reamintește, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, potrivit dispozițiilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare, începând cu data de 1 ianuarie 2024 s-a înființat, la nivelul instituției, Evidența operativă a veniturilor din digitalizare, care are drept scop evidențierea/urmărirea/ monitorizarea lunară a veniturilor suplimentare rezultate ca urmare a utilizării neconcordanțelor și/sau inadvertențelor identificate prin Sistemul informatic de interes strategic național (SIISN) și a modulelor de valorificare, precum și ca urmare a utilizării profilelor de risc.

Notificările de conformare cuprind riscurile fiscale identificate și se transmit de organele cu atribuții de control, în temeiul prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în scopul reanalizării de către contribuabili a situației fiscale și, după caz, de a depune sau de a corecta declarațiile fiscale.

În vederea identificării declarațiilor rectificative depuse de contribuabili ca urmare a unei notificări de conformare transmisă de organele fiscale, ANAF a stabilit, prin noul Ordin, ca, în cuprinsul formularelor de declarații de impunere, pentru care este prevăzută și posibilitatea de rectificare a datelor declarate inițial, să fie cuprinsă o căsuță distinctă pentru această situație.

Formularele de declarații fiscale vizate de această modificare sunt:

 formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit”;

▪ formularul 101 Grup fiscal „Declarație consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”;

▪ formularul (301) „Decont special de taxă pe valoarea adăugată”;

▪ formularul (307) „Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată”;

▪ formularul (311) „Declarație privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) – e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”;

▪ formularul 710 „Declarație rectificativă”.

Tot ca urmare a unei notificări de conformare transmisă de organele fiscale, persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA poate solicita corectarea erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată.

Pentru a identifica această sursă de venituri, ANAF a modificat OPANAF nr.3604/2015, prin:  aprobarea unui nou formular, „Cerere privind corectarea erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată„, în care contribuabilul să poată menționa că solicitarea de corectare a erorilor materiale este formulată ca urmare a unei notificări de conformare; ▪ completarea Instrucțiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxă pe valoarea adăugată, astfel încât în formularul ”Decizie de corectare a erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată” să se înscrie o mențiune referitoare la faptul că solicitarea de corectare a fost formulată ca urmare a unei notificări de conformare.

Continuare

Trending