Rețele sociale

ECONOMIE

Ministerul Energiei dă asigurări că nu există probleme în aprovizionarea cu gaze naturale în România

Radio CECCAR FM

Secretarul de stat în Ministerul Energiei Aristotel Jude a declarat miercuri că nu există probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale în România, consumul fiind acoperit, iar operatorul sistemului de transport „veghează în ceea ce priveşte echilibrarea comercială şi fizică a Sistemului Naţional de Transport”.

„Sistemul Naţional de Transport este în echilibru. Nu există probleme în aprovizionarea cu gaze naturale. În ceea ce priveşte stocurile din depozitele de înmagazinare subterană, în momentul de faţă avem un stoc de 1,58 miliarde mc, având iniţial la începutul ciclului de extracţie un stoc de 2,35 miliarde”, a spus Jude, în urma comandamentului de la Dispeceratul Energetic Naţional.

În prezent, din depozitele de gaze se extrag în jur de 26 milioane metri cubi pe zi.

De asemenera, producţia internă livrată în Sistemul Naţional de Transport (SNT) a atins un nivel de 27,7 milioane mc, iar alte 2,8 milioane mc gaze sunt livrate direct din câmpurile de producţie şi care nu trec prin SNT, spun oficialii Ministerului Energiei, citați de News.ro.

Importul a fost în jur de 14,6 milioane mc de gaze în 24 de ore.

La rândul său, secretarul de stat Corina Popescu spune că în noaptea de marţi spre miercuri s-a înregistrat un consum gaze de 72,3 milioane metri cubi, nivel „maxim, din ambele sisteme, şi din SNT şi din reţelele de distribuţie”.

Întrebat dacă vor creşte preţurile pentru consumatorii casnici, Jude a spus că nu crede că trebuie să existe îngrijorări privind preţul, pentru că există un consum ridicat pe o perioadă scurtă de timp.

Oficialii ministerului au precizat că va fi organizată câte o şedinţă de comandament în fiecare zi, până când vremea va redeveni normală pentru luna ianuarie.

ECONOMIE

BNR: Datoria externă a României a crescut cu peste 18 miliare euro în primele zece luni

Radio CECCAR FM

În perioada ianuarie – octombrie 2024, datoria externă totală a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, a anunțat astăzi Banca Națională a României (BNR). În structură:  datoria externă pe termen lung a însumat 138,198 milioane euro la 31 octombrie 2024 (74,2% din totalul datoriei externe), în creștere cu 13,2% față de 31 decembrie 2023; ▪ datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2024 nivelul de 48,150 miliarde euro (25,8% din totalul datoriei externe), în creștere cu 4,2% față de 31 decembrie 2023.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,7% în luna octombrie 2024, comparativ cu 18% în anul 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 octombrie 2024 a fost de 5,8 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2023.

Potrivit băncii centrale, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2024 a fost de 103,5%, comparativ cu 99,7% la 31 decembrie 2023.

Continuare

ECONOMIE

A fost aprobată Strategia națională privind datele deschise 2024-2028

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre privind Strategia națională privind datele deschise 2024-2028, document care a cărui elaborare și implementare consolidează poziția României ca lider regional în digitalizare și inovare, contribuind, totodată, la creșterea economică sustenabilă și la atingerea obiectivului strategic de aderare la OCDE.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Strategia va contribui la dezvoltarea unui sector public bazat pe date, crearea unei culturi a datelor în administrația publică și la o schimbare absolut necesară de paradigmă prin care datele sunt tratate ca o resursă disponibilă și integrate în activitatea de zi cu zi. „Datele deschise sunt fundamentale pentru o guvernare modernă și participativă și stimulează creșterea economică“, se menționează în comunicat.

Datele deschise sunt date în format prelucrabil automat ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine în orice scop, așa cum prevede Legea nr.179/2022 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public. Datele deschise guvernamentale sunt date structurate aflate în posesia entităților publice și a întreprinderilor publice, pe care acestea le-au creat în cadrul activității proprii și pot fi publicate ca date deschise.

Continuare

ECONOMIE

Moș Crăciun își începe traseul mai devreme: Prima oprire – filialele CECCAR

Radio CECCAR FM

În curând, Moș Crăciun își va începe traseul magic, poposind la filialele CECCAR pentru a aduce bucurie și zâmbete celor mici. Cu sacul plin de daruri alese cu grijă și surprize care aduc magia sărbătorilor, Moșul este gata să transforme fiecare întâlnire într-un moment de neuitat.

Atmosfera sărbătorilor începe să prindă contur, iar emoția revederii cu Moșul crește cu fiecare zi. Filialele CECCAR vor deveni, pentru câteva ore, un loc de basm, unde magia Crăciunului va fi la ea acasă. Colindele, râsetele copiilor și bucuria împărtășită alături de familie și prieteni vor transforma aceste întâlniri într-o experiență memorabilă.

Surprizele Moșului vor fi dezvăluite rând pe rând. Curând vom afla ce bucurii și daruri a lăsat simpaticul personaj. Ho-ho-ho, sărbătorile sunt aici!

Continuare

Trending