ECONOMIE
Şefii băncilor globale se pregătesc de transferarea operaţiunilor din Marea Britanie, din cauza Brexit
Directorii băncilor cu operaţiuni globale se pregătesc pentru ce este mai rău în ceea ce priveşte Brexitul, cu planuri de transferare a operaţiunilor din Marea Britanie, în condiţiile în care premierul britanic Theresa May a anunţat marţi că ţara sa va ieşi de pe piaţa unică, tranmite Bloomberg, conform News.ro.
”Dacă nu ştii încotro te îndrepţi trebuie să te pregăteşti pentru ce este mai rău şi să fii pregătit să acţionezi rapid. Nu este ştiinţa rachetelor. Companiile vor să ştie care este ambiţia. Cum va fi tratată tranziţia? Va fi o schimbare bruscă sau un anumit fel de blocaj?”, a afirmat preşedintele HSBC, Douglas Flint, într-un discurs susţinut la Wold Economic Forum.
Băncile se pregătesc pentru pierderea dreptului de a-şi vinde liber serviciile financiare în UE de la Londra şi urmează să înceapă procesul de transferare a operaţiunilor în zona euro în decurs de câteva săptămâni de la declanşarea oficială a negocierilor pentru Brexit, programate pentru sfârşitul lunii martie.
Premierul May a afirmat în discursul de marţi că Marea Britanie va ieşi de pe piaţa unică şi din uniunea vamală, urmând să negocieze un acord de comerţ liber.
”Ipoteza de lucru este că băncile vor pierde accesul la piaţa unică. Este important să creăm mai multe opţiuni, dar haideţi să vedem care va fi acordul final”, a spus preşedintele UBS, Axel Weber, într-un interviu acordat la Davos.
Directorul general al Aberdeen Asset Management, Martin Gilbert, a spus la rândul său că este timpul ca băncile să decidă dacă se vor muta la Dublin, Paris sau Frankfurt.
Şefii băncilor cu operaţiuni globale au avertizat-o pe May că vor începe în curând să îşi transfere operaţiunile şi locurile de muncă din Marea Britanie în alte părţi ale Europei, dacă nu le va protejat accesul facil la piaţă.
Preşedintele Bank of America, Brian Moynihan, a declarat totuşi la Davos că este încă prematur să fie luate decizii legate de Brexit.
”Londra va fi o parte importantă a companiei noastre, indiferent ce se va întâmpla. Trebuie să aşteptăm să fie stabilite regulile”, a spus Moynihan.
Standard Chartered a abordat oficiali irlandezi şi germani despre stabilirea sediului juridic al băncii la Dublin sau la Frankfurt, după începerea procesului oficial de retragere a Marii Britanii din UE, au declarat în decembrie persoane apropiate situaţiei.
Reprezentanţii Citigroup discută cu autoritatea germană de reglementare BaFin despre transferarea unora dintre traderii din Londra la Frankfurt, a relatat Bloomberg în decembrie. Banca mai discută cu oficiali ai Băncii Centrale Europene şi autorităţi de reglementare din state membe, între care Irlanda, despre transferarea unor operaţiuni.
Anul trecut, UBS a anunţat că ar putea transfera 1.500 de locuri de muncă din Marea Britanie în alte regiuni ale UE, în timp ce HSBC a avertizat că ar putea muta până la 1.000 de angajaţi la Paris. JPMorgan a avertizat la rândul său că 4.000 de locuri de muncă din Marea Britanie ar putea fi în pericol.
Ministrul irlandez însărcinat cu serviciile financiare a declarat marţi că se aşteaptă ca un val de firme din Marea Britanie să decidă să îşi transfere activităţile în Irlanda, până la jumătatea anului 2017.
”Companiile financiare au venit şi s-au întâlnit cu mine şi cu alţi miniştri, întrebând despre spaţii de birouri şi angajaţi”, a spus Eoghan Murphy, ministru de stat în Departamentul de Finanţe, într-un interviu acordat la Hong Kong.
El se aşteaptă ca primele decizii, care vor fi comunicate public, vor avea loc în primul şi al doilea trimestru.
ECONOMIE
MF propune modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Codul fiscal
Ministerul Finanțelor (MF) a elaborat un proiect de OUG pentru modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, document prin care se propune modificarea dispozițiilor Codului fiscal în sensul flexibilizării condițiilor actuale din Codul fiscal care restricționează posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, majorarea celor existente, eliminării sau reducerii facilităților existente, a căror intrare în vigoare să fie prevăzută la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
În acest sens, noul proiect – publicat pe site-ul MF pentru consultare – are în vedere introducerea unei excepții de la regulile actuale prevăzute la art. 4 din Codul fiscal, conform căreia, în situații extraordinare de procedură de deficit bugetar excesiv constatate potrivit Tratatelor Uniunii Europene și a regulamentelor subsidiare agreate la nivel european, să poată fi efectuate modificări și/sau completări ale Legii nr. 227/2015, prin care se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, cu intrare în vigoare la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ECONOMIE
Modificări la procedura aplicabilă în cazurile în care este necesară o amânare a determinării definitive a valorii în vamă
Astăzi a fost publicată, în Monitorul Oficial nr.847/20.09.2023, HG nr. 849/2023 pentru modificarea HG nr. 973/2006 privind procedura aplicabilă în cazurile în care este necesară o amânare a determinării definitive a valorii în vamă, act normativ care vizează alinierea legislației vamale naționale de profil cu legislația vamală unională în vigoare și creează coerență și predictibilitate legislativă.
Noua Hotărâre de Guvern modifică prevederile HG nr. 973/2006 în concordanță cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii, Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii, OUG nr. 96/2020 pentru modificarea Legii nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, precum și cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Inițiatorii menționează în Nota de fundamentare a actului normativ, că, în ceea ce privește constituirea unei garanții suficiente care să asigure încasarea taxelor la import și a altor taxe și impozite datorate bugetului de stat, potrivit legii, în cadrul operațiunilor vamale, se va suplini vidul creat prin abrogarea articolelor 215, 216 și 221 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, cu modificările și completările ulterioare, cu art. 90 alin. (1), art. 92 și 93 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii, cu modificările și completările ulterioare.
De asemenea, MF precizează că pentru a identifica importurile care prezintă un risc important de subevaluare, România trebuie să țină cont și de jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene, cu precădere hotărârile pronunțate în cauza C-187/21- FAWKES Kft.v Nemzeti Adó- és Vámhivatal Fellebbviteli Igazgatósága, respectiv cauza C213/2019 – Comisia Europeană împotriva Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar actul normativ publicat astăzi în Monitorul Oficial are în vedere și aceste aspecte.
ECONOMIE
BNR atrage atenția asupra unui atac de tip spoofing (utilizarea frauduloasă a numărului de telefon)
Banca Națională a României (BNR) anunță că a primit o serie de sesizări care semnalau utilizarea numerelor de contact telefonice indicate pe pagina website a BNR (0213130410 sau 0213152750) de către persoane care pretindeau că vorbesc din partea BNR, în legătură cu presupuse împrumuturi online făcute pe numele celor apelați.
Se solicitau date personale, sub diverse pretexte (confirmarea unor cereri de împrumut, ștergerea împrumutului din sistem, date de card etc., în funcție de răspunsurile date de cel contactat).
„Atragem atenția că aceste apeluri nu au fost inițiate din rețeaua telefonică a BNR și reiterăm faptul că Banca Națională a României, în calitatea sa de bancă centrală a țării, îndeplinește atribuții reglementate expres de Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, și nu este abilitată să ofere populației produse sau servicii de creditare.
Este important să nu se dea curs solicitărilor de acest tip, venite din partea unor persoane care pretind că sunt salariați sau reprezentanți ai BNR și care invocă pretinse împrumuturi solicitate/aprobate/acordate de BNR, și solicită date sau documente cu caracter personal sau transferuri de bani în diferite scopuri”, se menționează în comunicatul băncii centrale.
Totodată, BNR a sesizat poliția în legătură cu utilizarea frauduloasă a numerelor de telefon și a numelui BNR.
-
ÎNREGISTRĂRIacum 4 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 14.09.2023
-
ECONOMIEacum 3 zile
MF a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege privind noile măsuri fiscal-bugetare
-
ECONOMIEacum 3 zile
Modificări la Procedura de anulare a obligațiilor de plată accesorii
-
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 19.09.2023
-
ÎNREGISTRĂRIacum 10 ore
Economia la bani mărunți – Ediția din 21.09.2023
-
ECONOMIEacum 2 zile
Modificări la procedura aplicabilă în cazurile în care este necesară o amânare a determinării definitive a valorii în vamă
-
ECONOMIEacum 4 zile
Comisia Europeană a emis propunerea BEFIT și Pachetul de sprijin pentru IMM-uri
-
ECONOMIEacum 4 zile
UE a înregistrat în primele șapte luni un deficit al balanței comerciale de 10,2 miliarde euro