Rețele sociale

ECONOMIE

România şi-a mărit de patru ori numărul de ferme ecologice, în cinci ani

Radio CECCAR FM

România a ajuns în 2015 la 11.869 de ferme ecologice, în creştere cu 297% faţă de 2010, însă România este codaşa UE cu una dintre cele mai mici suprafețe din agricultura ecologică din Europa, de doar 245.924 de hectare, reiese din datele publicate de Eurostat.

Specialiştii din piaţă susţin că atât suprafeţele, cât şi fermele din agricultura ecologică au scăzut substanţial în intervalul 2013 – 2015, din cauza reducerii subvenţiilor.

Datele Eurostat mai arată că între 2010 şi 2015 numărul fermelor ecologice din Uniunea Europeană a crescut cu 23,4%.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Bulgaria (724%), România (297%) şi Croaţia (231%), în timp ce ţări precum Marea Britanie sau Grecia au înregistrat cele mai mari scăderi de 31%, respectiv 7%, între 2010 şi 2015.

Potrivit datelor Eurostat, în 2015 în România existau 11.869 de ferme ecologice, în creştere cu 297% faţă de 2010, an în care erau 2.989 de astfel de exploataţii agricole.

Cea mai mare creştere a numărului de ferme ecologice din UE a fost înregistrată de Bulgaria. Dacă în 2010 existau 718 ferme ecologice pe teritoriul bulgăresc, în 2015 numărul acestora a ajuns la 5.919.

În ceea ce priveşte suprafaţa din agricultura ecologică, cele mai mari creşteri au fost înregistrate tot de Bulgaria şi Croaţia. Astfel, suprafaţa din agricultura ecologică din Croaţia a ajuns în 2015 la 75.883 de hectare, în creştere cu 377% faţă de 2010, iar Bulgaria a înregistrat o creştere de 362% a suprafeţei, ajungând la o întindere de 118.552 de hectare în 2015.

România a înregistrat o creştere mai temperată a suprafeţei din agricultura ecologică. Dacă în 2010 această suprafaţă ajungea la 182.706 de hectare, în 2015 fermele ecologice se întindeau pe 245.924 de hectare.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Agriculturii, numărul de operatori certificaţi în agricultura ecologică a ajuns în 2015 la 12.231, faţă de 3.155 în 2010.

Analizând datele puse la dispoziţie de Ministerul Agriculturii, se poate observa scăderea sectorului în ultimii ani.

În schimb specialiştii din piaţă avansează alte cifre, dar subliniază acelaşi trend descendent evidenţiat de datele Ministerului Agriculturii.

„În 2012 numărul de agricultori ecologici a ajuns la 25.000 de agricultori, dar din cauza unor măsuri guvernamentale iresponsabile, numărul acestora a ajuns astăzi la 10.000- 11.000. Am pierdut 14.000 de agricultori. În 2012 era undeva la aproape 1 milion de hectare în ecologic, dar prin modul în care au gestionat subvenţiile, au redus numărul agricultorilor ecologici. Era un act normativ prin care se acorda 1.500 de euro pe fermă pe hectar, iar în cele din urmă au redus această sumă la 150 de euro pe hectar. Era un buget anual şi în funcţie de numărul de solicitanţi era stabilită o subvenţie”, a declarat pentru News.ro, secretarul general al Federaţiei Naţionale a Agriculturii Ecologice, Avram Fitiu.

Acesta mai spune că Guvernul au ajuns să le dea 200-300 de euro pe fermă, iar prin această măsură a ajuns să descurajeze fermierii de a lucra în agricultura ecologică.

Potrivit secretarul general al Federaţiei Naţionale a Agriculturii Ecologice, costurile unui agricultor care cultivă în sistem ecologic pot fi mai mari cu 30-40% faţă de culturile obişnuite.

Dincolo de subvenţiile prea mici, specialiştii din domeniu spun că una dintre cauzele majore ale slabei dezvoltări a agriculturii ecologice în România este cerea scăzută pe piaţă, din cauza puterii de cumpărare prea mici.

ECONOMIE

România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE în luna ianuarie

Radio CECCAR FM

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres.

În prima lună a acestui an, țările membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie. De asemenea, Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Continuare

ECONOMIE

O nouă schemă de ajutor de stat pentru susținerea producției de cartofi

Radio CECCAR FM

Executivul a aprobat schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, pentru anul 2024, suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei (echivalentul a maximum 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis de 200  euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până la cel târziu data de 20 mai a anului de cerere inclusiv. Valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Pentru înscrierea în Program se vor depune următoarele documente justificative: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică /bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis.

Continuare

ECONOMIE

Schemă de ajutor de stat pentru sectorul creșterii animalelor

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care sectorul creșterii animalelor va beneficia de o schemă de ajutor de stat în anul 2024, în valoare de aproximativ 390 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul total maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, care este de 561.571.180 lei.

În urma actului aprobat de Executiv, speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine vor beneficia de 120,7 milioane lei, iar pentru speciile ovine și caprine va fi prevăzută suma de 269 milioane de lei.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.

Fondurile vor fi asigurate de la bugetul MADR, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.

Continuare

Trending