Rețele sociale

ECONOMIE

UE mizează pe economisirea de energie și clădirile verzi pentru a-și atinge obiectivele climatice

Uniunea Europeană va cere țărilor membre să renoveze mai rapid clădirile ineficiente energetic și, de asemenea, să îndeplinească ținte mai dure privind economisirea energiei, în cadrul strategiei sale vizând atingerea obiectivelor climatice, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters, relatează Agerpres.

Radio CECCAR FM

Clădirile sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile de CO2 ale Uniunii Europene, precum și pentru 40% din consumul de energie al blocului comunitar, ceea ce înseamnă că acest sector este un risc la adresa planului Europei de a-și reduce emisiile poluante.

Conform unei propuneri a Comisiei Europene consultată de Reuters, statelor membre li se va cere să adopte măsuri pentru a-și reduce consumul final de energie cu 1,5% în fiecare an, începând din 2024 și până în 2030, ceea ce înseamnă o dublare a cerințelor actuale privind o reducere cu 0,8%. Această diminuare poate fi realizată prin izolarea clădirilor sau instalarea unor sisteme de încălzire și răcorire mai eficiente energetic.

În prezent, Europa renovează, în fiecare an, doar 1% dintre clădiri, astfel încât acestea să economisească energie. Bruxelles-ul speră că țările membre vor profita de fondul european de revenire, în valoare de 800 miliarde euro, pentru a lansa un val de programe de renovare energetică a clădirilor, ceea ce va stimula crearea de locuri de muncă în sectorul construcțiilor.

Proiectul de propunere cere țărilor membre să renoveze, în fiecare an, 3% din clădirile deținute sau ocupate de instituțiile publice, pentru a le transforma în „clădiri cu un consum de energie aproape egal cu zero”. Ar fi incluse spitalele, clădirile guvernamentale, școlile și locuințele sociale, și ar însemna renovarea a peste 700.000 de clădiri în fiecare an, potrivit estimărilor industriei de construcții.

În prezent, țările membre sunt obligate să renoveze 3% din clădirile ocupate de guvernele centrale, astfel încât acestea să îndeplinească standardul mai slab referitor la reducerea consumului final de energie. Clădirile ocupate de guvernele centrale reprezintă mai puțin de 1% din cele aproximativ 260 de milioane de clădiri din UE, în timp ce clădirile publice reprezintă aproximativ 10%.

Propunerile consultate de Reuters ar putea să sufere unele modificări înainte de publicarea lor, în data de 14 iulie, când va fi prezentat un amplu pachet de programe UE destinate reducerii mai rapide a emisiilor poluante. În același pachet va fi inclus și un nou sistem de certificate de emisii pentru sectoarele transport și încălzirea clădirilor, precum și un fond social care va ajuta gospodăriile vulnerabile să suporte costurile.

Noile politici trebuie însă mai întâi negociate cu statele membre și cu Parlamentul European, un proces care se poate întinde pe parcursul a aproximativ doi ani.

ECONOMIE

Noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

Radio CECCAR FM

În Monitorul Oficial nr.539 din 10 iunie 2024 a fost publicat OMF nr. 981/2024 cu privire la înregistrarea în contabilitate a unor impozite, act normativ care stabilește modalitatea de contabilizare de către operatorii economici a impozitului minim și a impozitului suplimentar datorat de persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, reglementate de prevederile Codului fiscal.

MF menționează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, potrivit art. 44 din Legea contabilității nr. 82/1991, Ministerul Finanțelor elaborează și actualizează permanent reglementările contabile aplicabile persoanelor prevăzute de lege. Prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost completată cu prevederi care reglementează impozitul minim și impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale.

Planul de conturi, precum și funcțiunea conturilor contabile, constituie componente ale reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici, respectiv Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, și Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 2 din OMFP nr. 2.844/2016, reglementările contabile aprobate prin ordinul menționat se aplică împreună cu Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, precum și cu alte prevederi legale aplicabile, în scopul asigurării unui grad ridicat de transparență și comparabilitate a situațiilor financiare anuale.

Prin noul act normativ se stabilește modalitatea de contabilizare de către operatorii economici a impozitului minim și a impozitului suplimentar datorat de persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, reglementate de prevederile Codului fiscal. Prevederile respective stau la baza dezvoltărilor planului de conturi aplicabil, respectiv a modalității de contabilizare de către operatorii economici a impozitelor menționate.

Continuare

ECONOMIE

MADR: Cuantumul final al plăților directe și redistribuirea sumelor disponibile pentru fermieri, publicate în Monitorul Oficial

Radio CECCAR FM

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), citat de Agerpres, se modifică Ordinul ministrului nr. 73/2024 pentru aprobarea cuantumului unitar al plăților directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2023, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă, prin intervențiile din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, urmând ca APIA să efectueze plățile către fermieri până la finalul lunii iunie a.c..

„După ce APIA a definitivat etapele administrative și procedurale necesare pentru finalizarea instrumentării cererilor de plată, am dispus la nivelul MADR modificarea cadrului normativ pentru stabilirea cuantumului plăților în cazul intervențiilor care nu au făcut obiectul avansului pentru anul de cerere 2023, precum și stabilirea diferențelor de cuantumuri ce trebuie acordate în scopul utilizării întregului plafon FEGA de la nivelul anului 2023”, a declarat ministrul Florin-Ionuț Barbu.

„Comitetul de Monitorizare a fost consultat, potrivit prevederilor art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 85/2023, cu privire la principiile care au stat la baza redistribuirii de sume și la cuantumul final al plăților”, se precizează în comunicat.

Continuare

ECONOMIE

AFIR a publicat condițiile accesării fondurilor europene pentru achiziția simplă de utilaje agricole

Radio CECCAR FM

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, pe pagina oficială de internet a instituției, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Potrivit unui comunicat al AFIR, în cadrul sesiunii din acest an, vor beneficia de alocare distinctă proiectele încadrate ca achiziții de utilaje agricole pentru cultura sfeclei de zahăr – fondurile alocate vor fi precizate în anunțul de lansare a apelului.

Prin pachetul 4.1.1. se pot depune proiecte de achiziții simple de utilaje agricole în cazul în care exploatația cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere destinate pentru hrana animalelor și plantele tehnice, precum și culturile horticole, inclusiv cele în spații protejate.

„Solicitanții trebuie să acorde atenție deosebită pentru dimensionare adecvată a parcului de utilaje, în conformitate cu anexa la Ghidul solicitantului privind corelarea puterii mașinii cu suprafața fermelor pentru achiziționarea de mașini agricole, postat pe pagina de internet a AFIR”, subliniază reprezentanții Agenției, în comunicat.

Intensitatea sprijinului acordat pornește de la 30% și poate ajunge la maximum 90%, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect.

Valoarea finanțării nerambursabile este cuprinsă între 350.000 de euro și 1.500.000 de euro (pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători), în funcție de dimensiunea economică a exploatației și de tipul de beneficiar.

Toate condițiile minime obligatorii pentru acordarea sprijinului sunt detaliate în cuprinsul Ghidului solicitantului și în anexele aferente, care sunt disponibile pe site-ul www.afir.ro, accesând următorul link Detalii și Anexe sM 4.1 – NOUL Portal AFIR – informații PS PAC, depunere Online.

Continuare

Trending