Rețele sociale

ECONOMIE

Primăriile se pot înscrie în programul pentru realizarea de sisteme apă-canal, din 5 aprilie

Radio CECCAR FM

Unitățile Administrativ-Teritoriale (UAT) se pot înscrie, în perioada 5 aprilie – 6 mai 2024, în programul ce vizează realizarea de sisteme de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate, pentru care a fost alocat un buget de 1,5 miliarde de lei, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat citat de Agerpres.

„Îndemn unitățile administrativ-teritoriale din țară care doresc înființarea, extinderea sau modernizarea rețelelor de apă și canalizare să se înscrie în cadrul Programului Apă-Canal. Ghidul de finanțare a programului a fost publicat în Monitorul Oficial și pe site-ul AFM, astfel că toți cei interesați pot să parcurgă condițiile pe care trebuie să le îndeplinească și documentele necesare înscrierii în program. Fiind vorba de alocarea unor sume generoase și având în vedere că la nivel național avem multe de îmbunătățit în ceea ce privește infrastructura de alimentare cu apă și canalizare, consider că este o șansă importantă de care ar trebui să beneficieze cât mai multe localități”, a declarat Laurențiu-Adrian Neculaescu, președintele AFM.

Derularea ediției din acest an a programului de realizare a sistemelor de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate – apă-canal va avea loc în perioada 5 aprilie 2024, ora 10:00 – 6 mai 2024, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului. Înscrierea în cadrul acestei sesiuni se va face prin intermediul aplicației informatice AFM, în limita a 200% din bugetul alocat sesiunii.

Potrivit sursei citate, programul ce are alocat un buget de 1,5 miliarde de lei are caracter multianual și se desfășoară la nivel național, pe regiuni. Astfel, cea mai mare sumă a fost repartizată regiunii Nord-Est (județele: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman) – buget de 253.999.212 lei, urmată de regiunea Sud-Muntenia (județele: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman), Nord-Vest (județele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș) – buget de 198.526.620 lei, Sud-Est (județele: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea) – buget de 186.418.337 lei, Centru (județele: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) – buget de 178.788.369 lei, București-Ilfov (177.890.753 lei), Sud-Vest Oltenia (județele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) – buget de 147.498.572 lei, și Vest (județele: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș) – buget de 131.384.791 de lei.

În cadrul programului se finanțează tipurile de investiții care vizează atât înființarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare, cât și extinderea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și sistemelor de canalizare existente.

Solicitanții eligibili în cadrul programului sunt: Unitățile Administrativ-Teritoriale la nivel de comună, oraș, municipiu, județ; subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului București; asocierile fără personalitate juridică, încheiate între solicitanții din cadrul aceleiași regiuni.

Conform Ghidului de finanțare al programului, se acordă fonduri în procentaj de maximum 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.

Finanțarea se acordă din fondurile alocate regiunilor, în funcție de categoria UAT din care face parte solicitantul, după cum urmează: 12 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populație mai mică de 5.000 de locuitori; 20 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populație cuprinsă între 5.000 – 10.000 de locuitori; 30 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populație mai mare de 10.000 de locuitori. Totodată, în cazul județelor și asocierilor fără personalitate juridică, finanțarea se acordă în funcție de numărul și categoria UAT cuprinse în proiect, prin însumarea valorilor corespunzătoare.

AFM precizează că un proiect poate presupune atât lucrări destinate sistemelor de alimentare cu apă, cât și lucrări destinate sistemelor de canalizare.

ECONOMIE

Ziua Națională a Contabilului Român, ediția a XX-a. Era smart accounting: Contabilitatea, de la A la AI

Radio CECCAR FM

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) aniversează, în fiecare an, la 13 iulie, Ziua Națională a Contabilului Român. 2024 este al 20-lea an în care sărbătorim cel mai important eveniment din România dedicat profesiei contabile.

Manifestările organizate cu acest prilej,  desfășurate sub sloganul Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!,vor avea loc luni, 15 iulie a.c., la Novotel Bucharest City Centre, Sala Paris, începând cu ora 10.00.

Mesajele partenerilor instituționali ai profesiei – instituții și autorități de reglementare, mediul de afaceri și mediul educațional – vor fi transmise în deschiderea evenimentului, iar împreună cu aceștia, profesioniștii contabili vor dezbate, în panel, tema evenimentului: Era smart accounting: Contabilitatea, de la A la AI. Într-o eră în care tehnologia redefinește toate aspectele vieții profesionale pentru a rămâne relevante noilor realități din lumea afacerilor, evenimentul își propune să exploreze modul în care inteligența artificială și soluțiile smart pot transforma contabilitatea, îmbunătățind eficiența, precizia și valoarea adăugată oferită de profesioniștii contabili partenerilor lor.

Ziua Națională a Contabilului Român reprezintă și un prilej de a evidenția în mod public rezultatele muncii experților contabili și contabililor autorizați, premiindu-i pe aceștia în cadrul Topului membrilor CECCAR. Sunt recunoscute, astfel, performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați, în semn de apreciere a contribuției acestora la dezvoltarea profesiei și a mediului de afaceri, în interes public.

Continuare

ECONOMIE

RO e-TVA: Modificări aduse prin OUG nr. 87, publicată în Monitorul Oficial nr. 608 din 28 iunie 2024

Radio CECCAR FM

În urma dialogului dintre reprezentanții CECCAR și Ministerul Finanţelor, s-a abrogat parțial OUG 70/2024, respectiv s-a abrogat obligația contribuabilului ca, sub sancțiunea unei amenzi disproporționate, să întocmească și să transmită, în termen de 5 zile, nota justificativă pentru diferențele semnificative dintre decontul de TVA, care reflectă starea de fapt fiscală, și decontul precompletat, care în prezent se bazează pe date a căror acuratețe nu poate fi garantată. De asemenea, au fost revizuite amenzile și au fost prorogate unele termene.

Insistăm, în continuare, să se adopte și să se implementeze măsurile necesare asigurării eficienței mecanismului de Notificare de conformare RO e-TVA. Acest mecanism să NU se bazeze pe o simplă operație aritmetică de scădere, ci să se bazeze pe modele complexe de analiză care să utilizeze și să coreleze toate datele raportate de contribuabil în sistemele ANAF. Subliniem încă o dată faptul că interoperabilitatea între sistemele RO e-Factura, RO e-TVA și SAF-T este esențială. Mecanismul de notificare de conformare RO e-TVA trebuie să fie capabil să vizeze contribuabilii care au un risc ridicat de comportament fiscal inadecvat și nu să devină o povară administrativă inutilă, generatoare de costuri, pentru contribuabilii care au un comportament fiscal corect.

De asemenea, ne exprimăm speranța că principiul enunțat în cadrul ședinței de guvern de vineri, 28 iunie, potrivit căruia digitalizarea înseamnă simplificare pentru firme și combaterea evaziunii fiscale pentru stat, se va regăsi în modul de elaborare a tuturor reglementărilor naționale care vizează reforma fiscală pentru adaptare la era digitală. Pentru propunerile care nu au fost adoptate, înaintate către Ministerul Finanțelor și prezentate în documentul de poziție, CECCAR va întreprinde acțiuni pentru ca acestea să fie transpuse în legislație, inclusiv în cadrul Comitetului e-TVA.

Continuare

ECONOMIE

ONPCSB: Noi sesiuni de instruire pentru entitățile raportoare, în al doilea semestru din 2024

Radio CECCAR FM

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) organizează, în a doua jumătate a anului 2024, o serie de sesiuni online de instruire gratuite pentru entitățile raportoare din diverse domenii.

Potrivit planului de activități de instruire, întâlnirile ONPCSB vor aborda legislația națională și europeană relevantă în domeniu, precum și instrumentele disponibile acestor categorii de entități pentru îndeplinirea obligațiilor și evitarea implicării în tranzacții suspecte.

Sesiunile de instruire din următoarea perioadă sunt programate astfel:

 • marți, 16 iulie 2024, ora 10.00, pentru casele de amanet – instituții financiare nebancare înscrise în Registrul de evidență al Băncii Naționale a României;
 • joi, 5 septembrie 2024, ora 10.00, pentru instituțiile financiare nebancare înscrise exclusiv în Registrul general al BNR și care nu au statut de instituție emitentă de monedă electronică;
 • marți, 17 septembrie 2024, ora 10.00, pentru alte persoane care, în calitate de profesioniști, comercializează bunuri, inclusiv metale și pietre prețioase (numai în măsura în care efectuază tranzacții în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro);
 • marți, 1 octombrie 2024, ora 10.00, pentru furnizorii de portofele digitale și furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare autorizați/înregistrați de Ministerul Finanțelor;
 • miercuri, 2 octombrie 2024, ora 10.00, pentru furnizorii de servicii pentru societăți și fiducii, alții decât cei prevăzuți la art. 5 alin. (1) lit. e) și f) din Legea nr. 129/2019;
 • marți, 8 octombrie 2024, ora 10.00, pentru dezvoltatorii imobiliari;
 • miercuri, 9 octombrie 2024, ora 10.00, pentru furnizorii de servicii poștale autorizați de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, care prestează servicii de plată;
 • joi, 10 octombrie 2024, ora 10.00, pentru entitățile care desfășoară efectiv activitățile menționate la art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 129/2019, conform codului CAEN 7022 – consultanță pentru afaceri și management;
 • miercuri, 6 noiembrie 2024, ora 10.00, pentru casele de schimb valutar autorizate de Ministerul Finanțelor;
 • marți, 5 noiembrie 2024, ora 10.00, pentru casele de amanet – instituții financiare nebancare înscrise în Registrul de evidență al Băncii Naționale a României;
 • miercuri, 7 noiembrie 2024, ora 10.00, pentru agențiile imobiliare;
 • marți, 12 noiembrie 2024, ora 10.00, pentru persoanele care comercializează opere de artă sau care acționează ca intermediari în comerțul cu opere de artă, inclusiv în zonele libere.

Pentru a participa la sesiunile de instruire ale ONPCSB, este necesară înregistrarea prealabilă pe site-ul instituției, la secțiunea Sesiuni de instruire – înregistrare. Linkurile de înregistrare vor fi publicate de ONPCSB în timp util.

După încheierea sesiunii, participanții vor primi confirmarea participării la instruire, transmisă automat de către sistem la adresa de e-mail utilizată pentru înscriere, se menționează în informarea ONPCSB.

Continuare

Trending