PROFESIA CONTABILĂ
Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 10 martie 2025

Blocați agenda: Conferința ETAF de la Bruxelles din 3 iunie 2025
3 iunie 2025
Conferința ETAF
Simplificare fără diluarea sistemului fiscal al UE
14.00-17.30
Hotel Renaissance Rue du Parnasse 19, 1050, Bruxelles
În ultimii ani, cumularea și frecvența propunerilor legislative fiscale au generat o sarcină de raportare tot mai mare pentru contribuabili, profesioniștii din domeniile financiar-contabil și fiscal și autoritățile fiscale. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a anunțat ambiția de a reduce cu 25% povara birocratică care apasă pe umerii întreprinderilor.
De atunci, cuvântul „simplificare” a fost pe toate buzele și pe toate agendele. Programul de lucru din 2025 al Comisiei Europene a anunțat deja trei pachete generale de simplificare. O mulțime de oportunități de reducere a sarcinii administrative pot fi găsite și în legislația fiscală a UE.
La ce să ne așteptăm de la un posibil pachet general de simplificare fiscală? Și cum putem asigura un cadru general fiscal eficientizat și simplificat în viitor, menținând în același timp standarde UE solide pentru combaterea evaziunii fiscale și a planificării fiscale agresive?
Conferința ETAF va reuni decidenți politici din UE, cadre universitare de renume și profesioniști din domeniul fiscal pentru a explora căile practice de reducere a complexității sistemului fiscal al UE, păstrând în același timp principiile sale fundamentale. Rezervați această dată și alăturați-vă ETAF la Bruxelles pentru discuții aprofundate și perspectivele experților în domeniu.
Speakerii vor fi anunțați în curând!
Limba în care se va desfășura conferința este limba engleză. Va exista interpretare simultană realizată cu AI în limbile franceză, germană, română, maghiară și croată. La înscriere va fi disponibilă și opțiunea de participare online.
Statele membre depun eforturi pentru a ajunge la un acord privind DAC9 la 11 martie
Statele membre depun eforturi pentru a ajunge la un acord politic cu privire la al nouălea amendament al Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC9), cu scopul de a simplifica obligațiile de conformitate pentru grupurile de întreprinderi multinaționale (MNE) în temeiul Directivei privind pilonul doi. Negocierile cu privire la propunere au fost accelerate, deoarece se așteaptă ca întreprinderile multinaționale să prezinte prima lor declarație de informații referitoare la impozitul suplimentar până la 30 iunie 2026, astfel cum se prevede în Directiva privind pilonul doi, președinția poloneză a Consiliului urmărind un acord în cadrul următoarei reuniuni a Consiliului Ecofin, marți, 11 martie. Cu toate acestea, în cursul unei reuniuni pregătitoare care a avut loc marți, 4 martie, mai multe state membre nu ar fi sprijinit textul de compromis dezbătut. Aspectul controversat este o prevedere care ar acorda Comisiei Europene competența de a aduce rapid actualizări viitoare, prin intermediul actelor delegate, la formularul standard pentru declarația ce vizează informațiile privind impozitul suplimentar, pentru a-l alinia la toate actualizările viitoare ale declarației standardizate GloBE Information Return (GIR) de la OCDE. Unele state membre consideră că această autoritate ar trebui să fie acordată Consiliului și, prin urmare, au solicitat ca actele delegate ale Comisiei să fie înlocuite cu acte de implementare ale Consiliului. Cu toate acestea, Președinția poloneză și serviciul juridic al Consiliului au avertizat că acest lucru va întârzia procesul de adoptare și va crea confuzie pentru întreprinderi. Propunerea respinsă la 4 martie stabilea un termen de patru ani pentru competența Comisiei de a utiliza actele delegate pentru a actualiza declarația standard privind impozitul suplimentar. Întrucât această soluție nu a reușit să convingă toate statele membre, Președinția poloneză a continuat discuțiile bilaterale și a fost elaborat un nou text de compromis, care propune acum modificarea formularului standard printr-o directivă a Consiliului în cadrul procedurii legislative speciale. A se vedea cel mai recent text de compromis, cu o notă însoțitoare din partea Președinției poloneze.
Miniștrii de finanțe din UE urmează să adopte concluzii privind simplificarea impozitării
În cadrul reuniunii Consiliului Ecofin de marți, 11 martie, se așteaptă ca miniștrii de finanțe din UE să adopte concluzii privind o agendă de simplificare a impozitării. Deși Comisia Europeană a avut în vedere publicarea unui astfel de plan în prima jumătate a anului 2026, un proiect de versiune scurs ar fi acordat Comisiei Europene un termen-limită în octombrie pentru a-și prezenta agenda de modificare a măsurilor fiscale care îngreunează conformitatea și administrarea fiscală. Se adaugă că efortul de simplificare trebuie să includă, de asemenea, o revizuire a acquisului fiscal complet al UE, inclusiv impozitarea indirectă. Proiectul de concluzii solicită, de asemenea, Comisiei să se asigure că principiile simplificării se aplică în continuare atunci când Comisia elaborează propuneri legislative viitoare și să sporească implicarea statelor membre. În aceeași zi, miniștrii vor adopta, de asemenea, oficial, pachetul privind TVA în era digitală (ViDA), care a fost convenit în noiembrie anul trecut. În plus, Comisia va prezenta miniștrilor cele două pachete recente cu caracter general, care vor face schimb de opinii cu privire la aceste pachete. O discuție similară va avea loc, de asemenea, în cadrul Consiliului Concurenței, miercuri, 12 martie.
EPPO continuă să înregistreze o creștere a cazurilor în 2024
Raportul anual al Parchetului European (EPPO), publicat luni, 3 martie, arată o creștere continuă a activităților EPPO. La sfârșitul anului 2024, EPPO a avut un total de 2.666 de investigații active (o creștere de 38% față de anul precedent), cu un prejudiciu estimat asupra bugetului UE de 24,8 miliarde de euro (cu 22,5% mai mult decât în 2023). Mai mult de jumătate din prejudiciile estimate (13,15 miliarde de euro) sunt legate de frauda transfrontalieră în materie de TVA, cu implicarea aproape sistematică a organizațiilor criminale, ceea ce reprezintă un risc major pentru securitatea internă. Peste 1.500 de noi investigații au fost deschise în 2024 (cu aproape 10% mai mult decât în anul precedent), reprezentând prejudicii estimate în valoare de 13,07 miliarde de euro. Până la sfârșitul anului 2024, EPPO a gestionat 311 cazuri active legate de NextGenerationEU, dintre care majoritatea (307) au provenit din mecanismul de redresare și reziliență (RRF). Prejudiciul estimat pentru interesele financiare ale UE se ridică la 2,8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 30% din prejudiciile totale estimate pentru fraudele din subvenții. Se preconizează că acest număr va crește, în contextul implementării accelerate a finanțării NextGenerationEU, consideră EPPO. În 2024, EPPO a procesat 6.547 de rapoarte de infracțiuni (cu 56% mai mult decât în anul precedent). Peste 70% au provenit de la părți private și aproape 27% de la autoritățile naționale. Doar 1,7% provin din instituții, organisme, oficii și agenții ale UE.
Comisia Europeană își prezintă planul privind Uniunea Competențelor
Comisia Europeană a publicat miercuri, 5 martie, o comunicare pentru realizarea unei uniuni a competențelor în cadrul UE. Documentul propune un set de noi obiective până în 2030 pentru a spori competențele de bază în cadrul UE, pentru a facilita recrutarea de către întreprinderile din întreaga UE, precum și pentru a atrage, dezvolta și păstra competențele și talentele. Un obiectiv al Comisiei Europene care ar putea afecta membrii ETAF este consolidarea mobilității transfrontaliere și a liberei circulații a competențelor prin facilitarea validării competențelor și a recunoașterii calificărilor. În temeiul acestui obiectiv, Comisia are în vedere, în special, explorarea necesității unei potențiale propuneri legislative pentru a trata obstacolele din calea mobilității lucrătorilor, inclusiv în profesiile nereglementate, și propune acțiuni pentru a facilita, extinde și moderniza în continuare procesele de recunoaștere pentru profesiile reglementate, în special prin utilizarea instrumentelor digitale. Comisia intenționează, de asemenea, să propună posibile norme comune pentru proceduri mai simple de gestionare a recunoașterii și validării calificărilor și
competențelor resortisanților din țări terțe. În plus, va institui un Observator European al Informațiilor privind Competențele, care să furnizeze date și previziuni privind competențele, precum și un consiliu european ad-hoc la nivel înalt privind competențele, care va reuni prestatori de servicii de educație și formare, lideri din lumea afacerilor și parteneri sociali pentru a oferi decidenților politici din UE informații cuprinzătoare privind competențele.
Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR Maramureș, partener în formarea viitorilor antreprenori – etapa județeană a competiției Business Plan
CECCAR susține dezvoltarea competențelor economice și antreprenoriale în rândul tinerilor, implicându-se activ în proiecte educaționale care facilitează învățarea prin practică. Etapa județeană a competiției Business Plan, desfășurată la Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, a reunit elevi din liceele maramureșene care studiază prin metoda firmelor de exercițiu, oferindu-le ocazia de a-și testa și perfecționa abilitățile în elaborarea și prezentarea unor planuri de afaceri.
Planurile de afaceri prezentate în concurs au fost evaluate de o comisie formată din reprezentanți ai CECCAR, ai Inspectoratului Școlar Județean, ai mediului academic și ai comunității de afaceri din județul Maramureș. Printre membrii juriului s-au numărat conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, președintele Consiliului Filialei CECCAR Maramureș, alături de Florentin Nicolae Tuș, președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș.
Prin implicarea în astfel de inițiative, CECCAR contribuie la formarea viitoarei generații de profesioniști, promovând spiritul antreprenorial și dezvoltarea competențelor necesare pentru integrarea tinerilor în mediul economic. Susținerea educației aplicate rămâne o direcție prioritară pentru CECCAR, consolidând parteneriatul dintre mediul profesional și cel educațional.
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR Prahova: Pentru Dumneavoastră, Doamnelor, ediția a XIII-a
Joi, 13 martie 2025, Camera de Comerț și Industrie Prahova, în colaborare cu CECCAR Filiala Prahova, a organizat cea de-a XIII-a ediție a evenimentului Pentru Dumneavoastră, Doamnelor. Sub tema Fashion trends – Se poartă… Primăvara, evenimentul desfășurat la Sala „Europa” a Camerei de Comerț și Industrie a adus în prim-plan subiecte de actualitate din domeniile designului vestimentar, modellingului, influencer marketingului, psihologiei, sănătății și frumuseții.
Peste 120 de participante – antreprenoare, manageri din diverse industrii, reprezentante ale administrației, educației, culturii și sectorului medical – au fost prezente la întâlnirea devenită deja o tradiție în peisajul evenimentelor dedicate leadershipului feminin. Dintre acestea, 45 sunt membre ale CECCAR Filiala Prahova, profesioniști contabili care contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri local.
În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea primului număr al revistei de modă LACE Fashion – by Loredana Marin, o inițiativă menită să ofere o nouă perspectivă asupra industriei fashion din România.
Pe lângă discuțiile tematice, participanții s-au bucurat de două prezentări de modă, un moment artistic susținut de ansamblul Kymata al Uniunii Elene din România, care a adus în fața publicului dansuri tradiționale grecești, și o tombolă cu premii.
PROFESIA CONTABILĂ
IFAC îmbunătățește Standardele Internaționale de Educație pentru a pregăti profesioniștii contabili în vederea raportării în materie de sustenabilitate

International Federation of Accountants (IFAC) a revizuit Standardele Internaționale de Educație 2, 3 și 4 (IES-urile) pentru a integra sustenabilitatea în formarea profesională a contabililor. Aceste actualizări garantează faptul că profesioniștii contabilii din întreaga lume dețin competențele necesare pentru raportarea și asigurarea în materie de sustenabilitate, aliniindu-se standardelor IAASB, IESBA, ISSB și IPSASB.
Printre principalele revizuiri se numără:
- Abordarea integrată a sustenabilității: integrarea conceptelor de sustenabilitate în rezultatele învățării IES;
- Un nou domeniu de competență privind asigurarea: consolidarea înțelegerii de către profesioniștii contabili a fundamentelor asigurării;
- Accent pe cunoștințele din domeniul afacerilor: consolidarea abilităților de evaluare a impactului sustenabilității asupra modelelor de afaceri;
- Competențe comportamentale: consolidarea adaptabilității, a procesului decizional și a colaborării;
- Materiale explicative extinse: oferirea de sprijin suplimentar pentru implementare.
IFAC a modernizat, de asemenea, IES 6, introducând integritatea și autenticitatea ca noi principii de evaluare, actualizând în același timp echitatea și îmbunătățind îndrumările privind evaluarea hibridă și la distanță.
Revizuirile intră în vigoare la 1 iulie 2026, cu încurajarea adoptării anticipate. IFAC oferă resurse precum fișe informative, întrebări frecvente și seminare web (29 și 30 aprilie) pentru a sprijini implementarea.
IES 2, 3, 4 și 6 revizuite sunt publicate individual înainte de actualizarea Manualului de reglementări internaționale de educație, ediția 2025.
-
PROFESIA CONTABILĂacum 6 zile
Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 17 martie 2025
-
ÎNREGISTRĂRIacum 6 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 13.03.2025
-
ÎNREGISTRĂRIacum 4 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 18.03.2025
-
ECONOMIEacum 5 zile
APIA: Cererile pentru sectorul ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile, se depun până la 21 martie
-
ECONOMIEacum 4 zile
AFM: Peste 120 de dealeri au fost validați în cadrul Programului Rabla pentru Tractoare
-
ECONOMIEacum 4 zile
APIA primește cereri de plată pentru intervențiile aferente sectorului apicol 2025
-
PROFESIA CONTABILĂacum 6 zile
De la student, la expert contabil: CECCAR Arad, la Târgul de joburi al Universității „Vasile Goldiș”
-
PROFESIA CONTABILĂacum 5 zile
CECCAR, parte din dialogul global despre viitorul educației contabile: Evoluție sau revoluție?